GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Detinerea informatiei inseamna putere, asa ca si noi incercam sa fim puternici! Am inceput sa scriu acest review in urma solicitarii unui coleg de site ce solicita informatii despre drumul catre Kusadasi sau Ozdere, facand de cateva ori acest traseu, cred ca e pertinent sa-mi exprim parerea despre Eceabat, localitate de unde am luat de fiecare data ferryboat-ul catre Canakale, si nu in ultimul rand, sa prezint doritorilor imagini din Eceabat, de pe drumul de inaintea localitatii cat si din timpul traversarii stramtorii, lucru care cered ca va face o parere mai buna celor ce doresc sa-si faca o imagine cat mai corecta atunci cand aleg traseul pe care urmeaza a se deplasa catre litoralul turcesc in vederea pertecerii concediului.
Din Edirne catre Eceabat drumul poate poate incepe pe autostrada catre Istanbul, pe E80, care mai departe se transforma in O3, trebuie urmarit indicatorul de iesire de pe autostrada catre Havsa, sau se poate alege traseul pe D100 catre Havsa, ambele variante sunt ok, prima e o portiune unde se poate merge destul de tare iar cea de a doua e ceva mai scurta cu doar 6km. Din Havsa, traseul continua pe E87, drumul e in stare foarte buna, cu doua benzi pe sens pe majoritatea traseului iar de la an la an se observa imbunatarirea acestuia, in sensul ca apar tot mai multe portiuni modernizate. Cam din dreptul localitatii Kocasme, cam dupa 150 km, apare pe partea dreapta Marea Egee, peisaj care ne insoteste pentru vre-o 10-15km, panala Korukoy, dupa care drumul continua pe o serie de dealuri line. Din dreptul localitatii Gelibolu urmeaza pentru 45km cea mai frumoasa parte a traseului, pe tarmul stramtorii, in paralel cu aceasta. Chiar daca pe anumite portiuni drumul are doar o banda ape sens, peisajul ce insoteste traseul suplineste acest fapt.
Odata ajunsi in Eceabat, se poate ajunge la ferryboat pe doua trasee, odata intrand in localitate se face imediat stanga pe bulevardul Istiklal si se merge drept pana se ajunge la ferryboat sau se merge in continuare pe bulevardul Ataturk, ce urmeaza traseul drumului E87, si se urmareste indicatorul catre ferryboat sau Canakkale, nu mai retin exact, cel de-al doile traseu e mai bun deoarece ne duce direct la coada de autovehicule ce se formeaza in asteptarea sosirii ferryboat-ului.
Odata ajunsi aici, chiar daca e format coada, nu disperati, aveti ca face in Eceabat in asteptarea traversarii, in imediata apropiere a statiei de ferry a fost creat in ultimii ani un parc tematic ce reproduce secvente din luptele grele date in regiune in timpul primului razboi mondial, foarte interesant atat pentru copii dar si pentru adulti, aici se poate astepta sosirea feryyboat-ului intr-un mod foarte educativ si interesant in acelasi timp, sunt prezentate machete ale campurilor de batalie, reprezentari in marime naturala ale combatantilor, statui ale unor generali, vestigii arheologice, etc.
Pentru cei ce nu sunt interesati de istorie, se poate servi o bere sau un suc la nenumaratele terase aflate in apropiere. Aici am avut o experienta interesanta, in una din deplasarile mele prin aceasta localitate, nu aveam lire turcesti pentru a plati traversarea stramtorii, iar in cautarea unei case de schimb valutar sau a unei banci sau bancomat, am ajuns la un magazin de cartier, ce arata ca un magazin satesc de la noi, de acum doua-trei decenii, dar unde am avut parte de surpriza de a intalni si cunoaste niste oameni extrem de amabili si prietenosi si de a primi, in acelasi timp, un curs de schimb normal.
Imediat ce soseste ferryboat-ul cu care urmeaza a se traversa stramtoarea, incepe o mica agitatie, cei iesiti din masini la o mica plimbare pe faleza sau doar sa se dezmorteasca dupa drumul parcurs pana aici, se indreapata catre masini, . Coloana se pune usor in miscare iar dupa cateva minute suntem la bord. Cei ce doresc sa vada din locuri cat mai bune traversarea stramtorii, se grabesc sa prinda locuri, imaginile pe care le-am atasat cred ca vorbesc de la sine, fiecare traversare are ceva aparte, odata am fost insotiti de delfini, alta data de pescarusi ce zburau in paralel cu vasul in asteptarea bucatilor de paine oferite de pasageri, alta data am asistat in portul din Eceabat, pana la plecarea vasului, la un adevarat spectacol dat de pestii de diferita marimi ce dadeau adevarate lupte cu pescarusii in incercarea de prinde cat mai multe din bucatile de paine sau biscuiti oferiti de pasageri.
Indiferent daca alegeti doar sa traversati stramtoarea prin Eceabat sau doriti chiar sa petreceti noaptea de tranzit aici, recomand acest orasel ca fiind locul unde veti face cunostinta prima data cu cultura turca dar mai ales cu oamenii, cu micii negustori ce incearca sa va vanda diverse suvenirului sau parfumuri, dar sa nu fiti surprinsi cand vor face acest lucru in limba romana si nici atunci cand va vor propune sa le platiti in lei…
Vacante placute si alegeri intelepte tuturor!
Trimis de kelyboy in 26.05.15 14:36:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "O zi în Eceabat, CANAKKALE" (nou-creată pe sait)
@viviv: daca in cei 25 de ani de la revolutie schimbarile si modernizarile infrastructurii din Romania erau la fel ca cele pe care le-am vazut pe acest traseu in ultimii 3 ani in Turcia, atunci am fi avut si noi drumuri cum ar fi trebuit, in acest caz, asa ar fi vorbit si altii despre noi asa cum vorbim noi acum de turci sau de alte natii...din pacate...
@viviv - cand a mers prima data pe drumul asta sotul meu a zis "mama lui de Stefan cel Mare, din cauza vitejiei lui noi nu avem drumuri"
@elee - Ma bucur ca am reusit sa va aduc aminte de aceste locuri, aveti dreptate, sunt locuri care te duc cu gandul la drumuri lungi si frumoase, drumuri pe care eu am codus cu placere si unde aveam sa constat ca conducand chiar si 600-700km sau chiar mai mult intr-o zi, cand ajungeam la destinatie nu ma simteam obosit deloc. Oare de ce? ...
Mai am putin (6 iulie) si cu ajutorul lui Dumnezeu ajung iar pe aceste meleaguri. Ai trezit amintiri foarte frumoase, mai ales ca este portiunea mea de drum la volan. Sotul meu conduce in Bulgaria (noi plecand in general noaptea), iar cand intram in Turcia il las putin sa se odihneasca si portiunea aceasta de drum imi "apartine".
@kelyboy - Felicitări pentru un review atât de interesant, nu mă gândisem că aş putea scrie despre momentul traversării Dardanelelor, având în vedere că şi eu trec prin Eceabat, de vreo opt ani încoace. Subscriu celor spuse de tine despre apariţia Egeei, mai întâi, pe dreapta, apoi a Mării Marmara pe stânga, ca, în final, să apară din nou Egeea pe dreapta. Peisajele sunt, într-adevăr, minunate, aşa cum sunt, dealtfel, şi turcii, oameni foarte ospitalieri, aşa cum ai sesizat şi tu. În primii ani traversam şi noi pe la Eceabat, apoi, ne-am reprofilat pe la Kilitbahir, fiindcă trecerea cu ferry-boatul durează mai puţin.
@irinad - Va multumesc! Am incercat sa creez o imagine cat de cat corecta despre drumul catre Eceabat cat si despre traversarea stramtorii catre Canakkale pentru cei ce urmeaza sa aleaga acest traseu catre litoralul turcesc, erau colegi de site ce solicitau aceste informatii, am considerat ca e de datoria mea sa le prezint cat mai pertinent acest lucru, mai ales ca aveam multe fotografii atat de pe drum cat si din Eceabat, nu era frumos sa tin aceste lucruri minunate doar pentru mine...
@viviv: Opriti undeva pentru noaptea intermediara? Noi de fiecare data am avut o noapte intermediara in Canakkale, am luat masa cu placere la terasele si restaurantele locale (vezi impresii) plimbarea seara pe faleza e o placere iar vizitarea muzeului militar in aer liber de langa fortul din localitate e o placere pentru copii, si nu numai! Alegeri intelepte si vacanta placuta!
@kelyboy - da, intotdeauna. La inceput am oprit in Canakkale, dar de 2 ani, mai mergem 100 km si ne-am oprit la hotel Rena in Cukukkuyu. Ajungeam in jur de ora 11 si de fiecare data ne-au cazat imediat. Avantajul aici este ca hotelul ofera demipensiune (cu toate ca pretul este acelasi), parcarea este gratuita, iar pe langa acest lucru, ne puteam bucura de mare mai repede. Am intalnit la acest hotel, romani care isi petreceau concediu (7 zile) si nu mai mergeau pana in Kusadasi sau Bodrum. In acest an am rezervat la alt hotel, tot in Cukukkuyu, hotel Cetinkaya, pentru ca nu am prins oferta pe booking de 55 euro la hotel Rena.
Vacante placute!
@kelyboy, util, la obiect, felicitari! Buna observatia in ceea ce priveste traversarea, foarte des intalnind intrebari de gen, vis a vis de locul pe unde este mai facil...
Si eu ma incapatanez sa trec tot pe la Eceabat, o singura data si asta din greseala, am ajuns la Lapseki si am fost nevoita sa trec la Gelibolu (asta pe drumul de intoarcere)... nu mi-a placut! Eceabat, da, bine descris, cu oameni primitori, fara exchange-uri, o singura banca, insa de schimbat bani am apelat la micuta bijuterie de langa Hotel Eceabat, unde ne-am cazat o singura data! Nimic spectaculos, doar privelistea asupra stramtorii, seara, de pe balconul camerei...
@viviv, ori tu pe urmele noastre, ori noi pe urmele voastre
Mereu aleg fie Cetinkaya, fie Rena... ambele sunt f bune...
Chiar daca Rena este mai "lustruit", gradina aceea minunata, deschiderea la mare, etc., Cetinkaya este bine pozitionat din alt punct de vedere... este mai central si poti accede mai usor spre magazine, terase, centru.
Sa nu regreti... este ok si tot cu demi pensiune...
@maria55 - eu hotel Rena l-am descoperit in iunie 2013 si ne-a plăcut foarte mult, atât de mult ca am repetat si in următorul an. Si in acest an, recunosc ca am încercat sa rezerv, dar nu am fost pe faza cu rezervarea la preț bun. De aceea, la recomandarea ta (daca îmi permiți sa spun așa), anul acesta am ales hotel Cetinkaya, cu toate ca am o stângere de inima pentru ca rezervarea am facut-o direct la hotel. Sper sa fie Ok.
@viviv - si noi facem rezervarea direct la hotel, asa ca nu ai de ce sa-ti faci griji! Nu pot decat sa va doresc drum bun, vacanta frumoasa si la intoarcere sa ne scrii impresiile proprii...
Asa cum am mai spus... exista o diferenta intre Rena si Cetinkaya, depinde de felul in care privim... intelegi tu!!
Insa compenseaza la cei din urma, ospitalitatea... ai sa vezi!
La Rena am stat tot in 2013/sept. insa am prins o oferta nemaipomenita la 39/e/cam cu DP. Anul trecut, nici 55/e/cam nu-i multumeau... asa ca tot Cetinkaya a ramas de baza...
O. K... este, are piscina, o mica plaja cu ponton la 50m de hotel, loc de parcare la umbra copacilor, cam spatioase... pt o noapte de tranzit este f bine!
@maria55 - Multumesc mult... la fel va doresc si eu... vacante frumoase si drumuri bune. Numai bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 [Parcul-muzeu] Respect pentru Istorie la Eceabat, Turcia — scris în 02.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ