GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cork Bishop St. Pret bilet intrare - 5 euro
Intr-o dimineata frumoasa de aprilie, cand norii nu amenintau sa ude iar orasul Cork, la ora cand unii se duceau la munca si altii dormeau inca, adica cu noapte in cap pentru asemenea vizite, ne-am dus la unul din obiectivele turistice ale orasului, respectiv la catedrala Saint Fin Barre's. Programul zilei era incarcat si de undeva trebuia sa incepem, asa ca am inceput cu aceasta catedrala anglicana care imi placuse de cand o vazusem intr-un ghid turistic al orasului. Ce nu aflasem din pliant, este ca imaginea cu aspectui ei unic si frumos este spatele catedralei. Catedrala este in apropierea centrului si in lipsa adresei exacte, oricine va poate indruma sa o gasiti.
Ajunsi langa ea, am parcat masina la intrarea din spate, care se pare ca atrage mai multi turisti decat intrarea principala si am intrat. Important este ca la ambele intrari in curte cat si in interior exista panouri explicative, cu date despre istoria ei, cand, cine si cum a ridicat-o, cand si cate modificari i-au fost aduse si mai ales o istorie agitata a turnurilor si clopotelor care bat in turlele ei.
Frumusetea aceste catedrale este data de partea din spate, in forma rotunda care este frumos imbinata cu constructia clasica a unei catedrale catolice (sau protestente). Practic partea din spate arata ca doua dom-uri suprapuse, unul mare la nivelul solului si altul mai mic deasupra sa, ambele luminate de o multime de ferestre inguste si inalte care fac ca intrega constructie sa arate mai degraba ca un castel decat cu o catedrala.
Deasupra acestui dom este statuia aurita a unui inger, statuie donata de arhitectul catedralei cand aceasta a fost terminata. Legenda spune ca atunci cand ingerul va canta (va sufla) din cornurile pe care le are in maini, atunci va veni apocalipsa. Locuitorii orasului au fost foarte linistiti in perioadele cand se tot zvonea ca va veni sfarsitul lumii; ingerul lor pazitor nu a scos nici un sunet.
Locul pe care este ridicata catedrala este unul plin de incarcatura religioasa; la cateva sute de metri distanta este locul unde in sec. VII, Sf. Finbarre intemeietorul si patronul orasului a inaltat o manastire.
Spuneam ca am intrat in curtea catedralei pe poarta din spate. Dupa ce am admirat-o si fotografiat-o, am ocolit-o si am ajuns la intrare, in partea din fata. Curtea nu este foarte mare (desi candva domeniul ei era mai intins) si in ea am intalnit sarcoface vechi din piatra.
Daca partea din spate impresioneaza prin forma, fatada impresioneaza prin bogatia decoratiunilor. La acel moment nu stiam prea multe despre catedrala, exceptand ce aflasem de pe panoul de la intrare, dar un lucru este sigur, este frumoasa. Are trei intrari, doua mai mici in lateral si una dubla la mijloc, toate incadrate in arce de piatra sculptate cu motive religioase; ingeri, personaje biblice si motive vegetale. Pe turnurile inalte si pe la colturile stresinelor sunt gurgui care pazesc lacasul de duhurile rele.
Intrarea se face prin usa din partea dreapta. Inauntru, langa intrare, este un mic stand cu suveniruri si acolo se plateste biletul de intrare. Ne-am adresat batranelului pe care l-am gasit acolo cu rugamintea sa ne fie ghid pe parcursul vizitei. A fost de acord, dar ne-a rugat sa asteptam pana ne da biletele. Bietul de el, era atat de batran si datul restului la bani s-a dovedit a fi o treba prea anevoioasa pentru varsta lui, incat am renuntat la serviciile sale de ghid, mai ales ca nu intelegeam prea bine nici ce vorbea si ne-am descurcat cu pliantul primit si cu informatiile (suficient de multe) de pe panourile intalnite peste tot in catedrala.
Asadar; catedrala a fost construita in epoca victoriana pe locul unei alte biserici batrane si devenita neincapatoare, dar pentru acest lucru a fost organizat un concurs de arhitectura si constructie. Costurile trebuiau sa se incadreze in bugetul de 15.000 £ lucru care pentru majoritatea participantilor la concurs, parea imposibil. A existat totursi cineva, William Burgess, care s-a angajat ca el si echipa sa vor construi catedrala cu acest buget. Episcopul care a aprobat proiectul nu a fost prea atent la detalii si dupa ce a semnat contractul cu arhitectul si-a dat seama ca in suma de bani alocata nu erau incluse turnurile, sculpturile si decoratiunile. Si-a platit neatentia si gresala, stangand ani de zile bani din donatii, umbland "zi si noapte " cu cutia milei dupa el, pentru a aduna banii necesari finalizarii lucrarii. Costul final a depasit 100.000£.
Partea buna a acestei intamplari a fost ca planurile constructiei au fost facute de un singur om, ca nu s-a schimbat nimic pe parcursul lucrarilor si ca pe ansamblu, catedrala are un singur stil. La exterior zidurile sunt din calcar de Cork, iar la interior peretii sunt placati cu marmura rosie de Cork. Ca orice catedrala si aceasta are ferestre cu vitralii; sticla colorata, migalos aleasa, formeaza scene din vechiul si din noul testament iar fereastra mare in forma de rozeta aflata deasupra intrarii principale reprezinta cratia. Exista si un loc special unde in fiecare duminica la slujbe, canta corul. Catedrala a fost sfintita in 1870. in ziua Sf. Andrei dar turnurile au fost gata abia noua ani mai tarziu. In unul din turnuri sunt douasprezece clopote care se spune ca sunt cele mai melodioase din Irlanda.
In interior, scaunul episcopal este deosebit; este asezat pe un soclu de marmura rosie iar pe cele trei panouri ale sale sunt reprezentati episcopi. O lucrare artistica importanta este cea in care Isus este infatisat stand pe un tron inconjurat de ingeri. Sibolistica catedralei este interesanta; Matei este prezentat in formă umana, in timp ce Marcu este prezentat ca un leu, Luca ca un bou si Ioan ca un vultur.
Langa amvon este mormantul dnei. Aldworth, care a fost prima femeie francmason. Legenda spune ca nu pentru merite deosebite a fost primita in randul lor ci pentru ca a fost prinsa intr-un dulap in care se ascunsese, ca sa vada ce lucruri misterioase se intampla atunci cand tatal ei se intalneste cu diversi prieteni francmasoni. Se spune ca doar asa francmasonii au putut fi siguri de discretia si de pastrarea secretelor la care asistase. Altii spun ca a fost o mare victorie a doamnei, in care a fost ajutata de tatal ei, pentru a beneficia de o pozitie privilegiata si accesul la multe lucruri de valoare ale epocii. Asta se intampla pe la 1712. Dealtfel o multime de simboluri francmasonice sunt in catedrala (lucru mentionat si pe unul din panourile de la intrare) si multe donatii au fost facute de acestia, atunci cand pentru finalizare lucrarilor a fost nevoie de foarte multi bani.
Povestea clopotelor catedralei am citit-o pe un panou, dar a fost mult prea lunga si complicata asa ca pana la urma nu am retinut decat ca au fost montate, demontate, au cazut si au fost din nou ridicate, schimbate, adaugate si tot asa de nenumarate ori in cei o suta cincizeci de ani cati are catedrala. Ultima reinstalare si dare in folosinta a fost in 2008. In unele zile turnul clopotnita poate fi vizitat.
In interior catedrala este frumoasa, monumentala, cum putine sunt in Irlanda. In zona altarului pe jos sunt mozaicuri, o multime de obiecte bisericicesti inclusiv o balustrada sunt aurite (exista chiar si un mic panou in care enoriasii si vizitatorii sunt rugati sa nu le atinga, pentru ca se curata si se ingrijesc foarte greu) si sunt expuse in vitrine carti vechi si obiecte personale ale episcopilor. Catedrala are peste 1250 de sculpturi iar amvonul este bogat ornamentat.
Orga are si ea povestea ei. Prima a fost construita la Londra, avea trei claviaturi (se mai numesc si manuale) si a fost montata in anul sfintirii catedralei. Dupa treizeci si cinci de ani, i-au mai fost adaugata o claviatura si a fost mutata in alta zona a catedralei, unde este si acum. Prin 1967 a fost curatata si modificata in sensul ca i-a fost montata o instalatie electropneumatica; vechiul burduf cu aer pe care il actiona un asistent al organistului a fost inlocuit cu un fel de ventilator care " aprovizioneaza " orga cu aer. Tuburile sunt montate in siruri care se numesc registre iar orga acestei catedrale are trei mii de tuburi impartite in cincizeci si sase de registre. Am gasit in catedrala si o a doua orga, noua, mult mai mica, mobila care nici nu fusese scoasa din folia de protectie. In catedrala se organizeaza cursuri gratuite de muzica corala si la orga pentru toate varstele.
Catedrala este in primul rand un loc de cult sacru pentru multi irlandezi, dar este si un loc istoric si in ultimii ani a devenit o destinatie turistică importanta pentru orasul Cork.
Trimis de Diaura* in 22.10.13 18:40:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IRLANDA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ca si la review ul anterior fotografiile sant extraordinare!
@Diaura: Ce frumos contrastul intre statuia aurita a ingerului si griul catedralei!! (P04) Superbe si vitraliile din P21. Are putina legatura, insa gandul imi zboara la catedrala din "The Pillars of the Earth", "construita" de Ken Follet. Thanks, @Diaura!
@danamandache:
Multumesc cu modestie. Stai sa vezi cum e treaba cu aparatele si cu fotografiile la noi in familie. Eu am un aparat din acelea compacte, mici, de buzunar. Ginerica al meu are un tanc profesionist. Pana schimba el obiectivul, regleaza aparatul si face el o fotografie... eu fac zece cu " sapuniera " mea, asa cum ii place lui sa spuna sa ma necajeasca. Nu or fi ale mele prea profi... dar sunt de zece ori mai multe decat ale lui si desigur mai diverse. Numai eu si cu micutul meu aparat stim cate poze am facut prin locuri unde fotografiatul a fost interzis; ginerica never ever nu ar putea face ghidusii din astea.
@alinaro
Si mie mi-a placut ingerasul si abia dupa ce am vizitat catedrala i-am aflat povestea.
@Diaura: Aparate mici, pozele dese..... cheia marilor succese. Fotografiile de pe site sant facute cu mica sapuniera?
@danamandache:
Da, cele mai multe cu diverse " sapuniere " pe care le-am avut in ultimii ani.
Am si cateva facute cu aparatul lui ginerica, in incercarile mele de a invata lucruri noi si de a tine pasul cu tehnologia. Dar tot compactele imi sunt mai la indemana; cum sa bag un DSLR in buzunar? Este de 10 ori mai mare si la dimensiuni si la pret.
Da, dar sapunierele tale au facut fotografii de nota 10. Ca si ,,caramida” mea, adica telefonul meu de ,,ultima generatie” si cateva sute de grame, nu multe, vre-o... 500.
Asa, ca fapt divers; cea mai mare orga din lume este in Atlantic City Boardwalk Hall (fosta sala de congrese) si este de fapt cel mai mare instrument muzical construit vreodata. Are sapte randuri de clape si peste 30 000 de tuburi si asteapta sa fie reparata, caci pentru moment nu functioneaza.
Orga din domul din Passau se pare ca este cea mai mare dintr-o catedrala; are peste 17 000 de tuburi si 233 registre. La noi, in Biserica Neagra din Brasov functioneaza cea mai mare orga din Romania si din SE-ul Europei; are aproape 4000 de tuburi impartite in 76 de registre si o claviatura cu patru randuri (patru manuale) a cate 56 de clape.
Aveam de gand sa scriu cateva randuri dar cautand pe site am gasit acest " letopiset" si mi s-a facut rusine. Felicitari pentru acest review...complet si documentat.
Din pacate noi am avut parte acum doua zile de o vreme extrem de urata, cu ploaie torentiala aproape toata ziua, asa ca pozele noastre sunt... asa cum sunt.
Orga noua nu am vazut-o, cel putin nu mai era langa pian. In schimb am vazut-o pe cea din transeptul nordic care, dupa spusele lor ar avea aproximativ 4000 de tuburi si ar fi una din cele mai mari din Irlanda.
Votat cu doua maini!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Blarney Castle — scris în 13.08.19 de gregorio din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Cork: la pușcărie — scris în 31.08.13 de DanCld din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Cork City Gaol - inchisoarea muzeu — scris în 21.10.13 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 English market si Restaurantul Farmgate — scris în 06.09.13 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Cork - al doilea port natural din lume, orasul Sfantului Finbarr — scris în 01.09.13 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ