GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca in faza de proiect al circuitului nostru anatolian Gaziantepul a fost sub semnul intrebarii, la Adana nu as fi renuntat...
Visam de ceva vreme la o vizita fie ea si scurta pentru a vedea Podul de piatra pe care il vazusem in vreo doua seriale turcesti si nu prea intelegeam ce cauta el acolo in faze romantice.
Asadar Adana este un oras frumos cu multe cladiri cu o arhitectura avangardista dar si cu o zona gen "old town" cu multe cladiri vechi care au o arhitectura otomana. Din pacate in zona centrala am vazut si ceva cladiri vechi care stateau sa se prabuseasca.
Suburbiile orasului mi s-au parut foarte stancoase, prafuite, intercalate cu terenuri agricole, cultura preponderenta mi s-a parut a fi cultura de alune, care intre noi fie vorba in mintea mea ziceam ca acestea cresc in copac.
Orasul Adana este impartit in doua districte: Seyhan și Yüreğir cel care face separarea orasului este râul Seyhan.
Tașköprü sau "Podul de piatra" de care va aminteam mai sus este de fapt simbolul Adanei Pe unul din maluri a raului Seyhan unde se afla de fapt zona veche a orasulu turcii au sistematizat si amenajat superb zona.
Desi podul arata exceptional si este deschis traficului pietonal in realitate este construit in perioada imparatului roman Hadrian si bineanteles ca este reabilitat de "N" ori de lungul secolelor si fiecare perioada istorica si-a pus amprenta asupra tehnicilor de constructie.
Raul are si cateva portiuni de promenada amenajate in asa fel incat poti face poze cu podul de piatra dar si cu tasnitoarea din mijlocul raului. Toata combinatia; liniste, rau, rate salbatice, vegetatie, alee pietruita, etc iti da o stare de bine si de... indragosteala.
Ce activitati mai poti face in Adana?
Incerc sa ocolesc asa cuvantul lacas de cult, rugaciune fie si ea musulmana pentru a nu supara pe cineva drag mie.
Dupa mine vizita la Sabanci Merkez, adica cea mai mare si moderna moschee din Turcia este obligatorie daca ajungi in Adana.
Intradevar este alba cu tente de albastru, bej, gri , mare si impunatoare.
Am parcat auto destul de aproape de moschee intr-o parcare subterana aflata in partea stanga a moscheei cum te uiti dinspre parc. Am avut noroc pentru ca este bine semnalizata si am vazut-o din mers si culmea am platit vreo 10 litre turcesti pe chitanta si chiar era pazita de niste nenici foarte amabili.
Deci intrarea in Sabanci Merkez am executat-o prin partea stanga, am parcurs superba curte si ne-am descaltat inainte de pragul lacasului, dupa care am inaintat timid prin imensa incapere tapetata cu marmura alba.
Sincer am ramas muti de uimire de bunul gust otoman care domneste la interior.
Bogdan care este un tip tehnic a inceput sa studieze incaperea si ce i-a atras atentia a fost mocheta rosie. La imbinarea dintre doua fasii din mocheta a observat ca sub mocheta se afla sistemul de incalzire prin pardoseala... hi! hi! hi!
Cateva date desprea Sabanci Merkez
- constructia a fost edificata intre anii 1988 si 1999
- interiorul are o suprafata de 12.900 mp.
- cupola centrala are o inaltime de 32 metri
- capacitatea 28.500 de persoane zic ei, eu zic ca s-ar putea...
- 6 minarete foarte inalte care se vad mai bine cand te indepartezi bine de moschee, asta am constata-o noi cand am depasit parcul si intersectia aflate la o distanta considerabila de acesta.
Ce sa mai faci in Adana?
Binenteles sa incerci Adana Kebap
e, bine, am facut-o si pe asta mancand un Adana Kebap la un local aflat in apropierea parcului. Sincer nu m-a dat pe spate dar am pus acesta intaplare pe seama faptului ca nu am luat masa undeva la fite.
Web rog sa ma ajuti sa atasam si https://youtu.be/k0l7SYMcMmQ
Trimis de adrianbogdan in 28.01.19 20:27:13
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "O zi în Adana, ADANA" (nou-creată pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@adrianbogdan:
”Raul are si cateva portiuni de promenada amenajate in asa fel incat poti face poze cu podul de piatra dar si cu tasnitoarea din mijlocul raului. Toata combinatia; liniste, rau, rate salbatice, vegetatie, alee pietruita, etc iti da o stare de bine si de... indragosteala.
Şi??? A funcţionat şi la voi???
”Binenteles sa incerci Adana Kebap e, bine, am facut-o si pe asta mancand un Adana Kebap la un local aflat in apropierea parcului.
Chiar dacă Adana Kebap nu se numără printre preferatele mele, fiind prea picant pentru gustul meu, recunosc că totuşi mi-ar plăcea să-l mănânc şi "la mama lui"
”Şi??? A funcţionat şi la voi???
Ma, Nicole daca nu murea Bogdan de foame ar fi functionat si mai bine.
Totusi ma gandesc ca a-ti putea incerca si voi Podul de piatra, am vazut ca va plac relicvele antice... si alte dormitoare din piatra.
@adrianbogdan:
”Totusi ma gandesc ca a-ti putea incerca si voi Podul de piatra, am vazut ca va plac relicvele antice... si alte dormitoare din piatra.
Slabe speranţe să-l conving să mă ducă/ să conducă până la Adana, cât timp ştie exact în ce zonă se află.
Dormitorul ăla vouă v-a plăcut mai mult, cu dorinţe împlinite (?!), cu bănuţi etc... Dacă nu eraţi voi nu ajungeam nici acolo . Stătusem în 2010 vreo 12 zile la doi paşi în apropiere şi nici gând să-l vedem.
Îţi urmăresc cu mult interes periplul de anul trecut, notez, memorez şi aştept vremuri mai calme.
Aaa şi mi-a plăcut moscheea.
@adrianbogdan: Știai bine: alunele cresc in aluni , eu am patru aluni in curte, sunt toți pe rod, astea-s alunele “de pădure”
Dar exista și culturi de alune de pământ, sunt diferite un pic, și la aspect dar și la gust. Se scot bani frumoși din plantațiile de alune de pământ
Foarte frumoasa moscheea, deosebită!
Mare brânza nu-i podul ăla, te-ai uțupit degeaba
Te-ai scos cu moscheea și cu șaorma, că altfel nu era nimic romantic, nimic de indragosteală
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2019 Adana si Osmanya — scris în 26.04.19 de octaviann din IASI - RECOMANDĂ