GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
'Bântuirea” prin Museu Nacional dos Coches - de la simplu la sofisticat
După ce am mâncat Pasteis de Belem despre care am vorbit deja (yyyuuummmyyy) am prins o energie de îmi venea să merg pe jos din Belem în centru... glumesc, nici chiar.
Şi pentru că nu mă dădeam plecată de acolo, am decis să căutăm şi Museu Nacional dos Coches adică în traducere muzeul caleştilor ştiind că se afla în apropiere. Şi nu m-am înşelat.
După ce am trecut de parc, la vreo două străzi am văzut muzeul.
Deşi mai vizitasem unul de curând, în Germania (vezi articolul aici) îmi doream să îl vizitez şi pe cel din Lisabona, nu doar pentru că face o comparaţie între cele două ci şi să văd exponate noi.
Am ajuns la intrare, am prezentat Lisboa Card (am avut intrare gratuită), un bilet normal costa 6 euro.
Un lift imens (nu am văzut niciodată un asemenea lift, cu două uşi-una în faţă una în spate) m-a dus până la primul etaj unde se afla caleştile.
Am înţeles că acest muzeu are cea mai mare și cea mai valoroasă colecție de acest tip din lume. Muzeul a fost deschis în 1905 într-o școală regală de echitaţie aparţinând de Palatul Belem.
Când muzeul a împlinit 110 ani, s-a mutat peste drum într-o nouă clădire proiectată de Paulo Mendes da Rocha, câştigător al premiului Pritzker. Noul sediu a făcut posibil expunerea unor “obiecte” care înainte nu încăpeau şi nu aveau loc să fie expuse.
Este cel mai vizitat muzeu din Portugalia (deşi când am mers eu dacă erau 3 persoane înăuntru).
Ochii îmi fugeau, când pe o calească, când pe alta, nu îmi puteam da seama care e mai frumoasă sau mai impunătoare.
Caleşti făcute în Portugalia, Italia, Franța, Austria și Spania, variază de la simplu la sofisticat.
Nu o să vă vorbesc despre fiecare în parte, ar fi mult prea mult deoarece pe site-ul muzeului puteţi vedea toată colecţia: museudoscoches.pt/en/explore/colecao.
O să menţionez doar caleasca ce m-a impresionat pe mine în mod deosebit şi care mi-a plăcut la nebunie: Caleasca Ambasadorului.
Caleaşca a fost construită în sec al 18-lea, mai exact în 1716, aceasta fiind utilizată de Rodrigo Anes de Sá Menezes pentru a-şi face o intrare solemnă în faţa Sfântului Scaun.
În centru, este imaginea unui monstru mare, Adamastor, care reamintește de pericolele prin care au trecut portughezii. În dreapta este imaginea Bellonei, zeiţa războiului, care ţine un scut cu stema familiei ambasadorului. Thetis, zeița apelor, apare în stânga pe un glob în timp ce un triton iese din apă care ţine o busolă în mână.
Am “bântuit” prin muzeu cu gura căscată şi pe lângă toate lucrurile noi învăţate am avut norocul de a poza Podul 25 aprilie de pe fereastra muzeului (o imagine superbă).
Recomand cu căldură vizitarea acestui muzeu dacă ajungeţi în zonă.
Trimis de GabrielaG in 29.03.17 18:43:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 38.69642510 N, -9.19730200 W - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
In primul rand, felicitari pentru "pretoriat". Esti probabil printre cei mai tineri useri (daca nu cel mai tanar) care a ajuns la o asemenea performanta.
Ma bucur mult atunci cand pe site posteaza oameni tineri, cu viziune "proaspata", iar pe tine te cunosc (virtual deocamdata) de cativa ani deja.
In al doilea rand, felicitari pentru alegerea facuta: Muzeul calestilor m-a impresionat si pe mine profund, desi sotul meu a fost mult mai atras de Muzeul Marinei, aflat tot in Belem.
Succes in continuare, astept noi reviewuri despre Portugalia si despre alte destinatii.
@GabrielaG: Frumos și interesant muzeu. Clădirea veche a muzeului inițial pare a se fi transformat acum în Royal Riding School, care se vizitează separat (4 E bilet).
Câteva exemplare de calești/trăsuri/căruțe putem vedea și în muzeele românești - bineînțeles nu vorbim de amploarea spațiului expozițional și calitatea exponatelor de la Lisabona ori Schonbrunn. Este vorba de exemplarele expuse în Droșcăria de la Palatul brâncovenesc din Potlogi ori în Muzeul Satului Astra din Sibiu.
P. S. Felicitări pentru titlul de „Pretor” și călătorii frumoase!
@Carmen Ion: Va multumesc mult de tot! Cuvintele dvs m-au impresionat pana la lacrimi!
Mi-a placut muzeul dar nu atat de mult ca cel din Germania... poate pentru ca acum stiam deja la ce sa ma astept, nemaifiind prima oara cand vizitez acest tip de muzeu.
Sper sa reusesc sa imi astern toate gandurile pe "hartia" virtuala, sa mai scriu multe articole despre Portugalia pentru ca sunt atatea de zis... va multumesc mult de tot!!!
@tata123: Aflu lucruri noi! Nu stiam de acest muzeu Royal Riding School ca poate fi vizitat. Daca stiam sigur nu il ratam
Hmmm la noi in Romania nu am avut ocazia de a vizita vreun astfel de muzeu, sincera sa fiu nici nu stiam ca exista )
Oricum, cel din Lisabona fiind al doilea muzeu de acest gen pe care l-am vizitat, parca nu mai am acelasi entuziasm. Stiu deja la ce sa ma astept.
Va multumesc mult de tot!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «National Coach Museum (Museu Nacional dos Coches)» (nou-creată, între timp, pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Parfum de aristocrație portugheză: Muzeul Caleștilor Regale, devenit Muzeul Național al Caleștilor — scris în 21.05.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Muzeul national al trasurilor — scris în 07.12.13 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ