ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 4 zile
Prieteni
2 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Pergamon din Berlin (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Din Antichitățile Orientului Apropiat expuse în Muzeul Pergamon fac parte și descoperirile din nordul și estul ținutului mesopotamian, acolo unde prin jaf și vărsări de sânge s-a dezvoltat Imperiu Asirian. A fost marele rival al Babilonului pe care, la un moment din istorie l-a distrus prin devierea Eufratului. Dar perioada maximă de înflorire a fost în sec. VII î. Hr. sub marele Rege Assurbanipal al II-lea (883-859 î. Hr.) care a domnit 41 ani.

În Muzeul Pergamon sunt câteva exponate foarte interesante provenite din capitala imperiului, orașul Ninive. Acesta ocupa o suprafață uriașă și era unul din cele mai mari din lumea antică. Istoricii vorbesc de zidul său de apărare lung de 12 Km, înalt de 10 m și gros de 15 m confecționat din piatră și cărămidă.

O primă expediție arheologică a fost în sec. al XVIII-lea apoi în al XIX-lea, când abia la al V-lea strat geologic (cel mai de jos) s-au găsit resturi din anticul Sumer (mileniul V-IV î. Hr.), confirmându-se astfel existența orașului menționat în Vechiul Testament prin profetul Iona. Stratul cel mai de sus aparține orașului Ninive și corespunde mil. I î. Hr. De aici provin exponatele aflate în mari muzee ale lumii, printre care și Muzeul Pergamon din Berlin.

Orașul a fost distrus în 630 î. Hr. de poporul Med venit din est, prin inundarea râului Tigru de-a lungul căruia se întindea orașul, când puternicele sale ziduri au fost surpate.

Ce am văzut la Pergamonmuseum!

Limassu, Apkallu, Genie... ce vă spun toate astea? Mie nimic, până nu le-am văzut prima oară la British Museum din Londra. Sunt fantastice dacă ai ochi să le privești!

Muzeul Pergamon din Berlin expune în secția destinată Orientului Mijlociu și Apropiat obiecte vechi, unele de peste 6.000 ani, provenite din șantierele arheologice din toată regiunea mesopotamiană.

Pașii și imaginația m-au purtat prin splendidele palate regale din anticul Ninive, Nimrud sau Assur. Spun imaginația, pentru că ele nu au fost reconstituite aevea, sunt expuse numai imensele plăci din bazalt sau alabastru ce decorau interioarele.

Intrările în aceste palate erau străjuite de ființe supranaturale, cioplite în piatră, niște tauri înaripați, cu gheare de leu și cap de om. Aceștia erau numiți Shedu-Lamassu și aveau rolul de a proteja intrarea în palat sau chiar în oraș. Înalți de două ori înălțimea unui om, erau ciopliți în piatră sau bazalt (un material extrem de dur) la un înalt nivel artistic, pe fondul unei scrieri cuneiforme extrem de măruntă și înghesuită.

Civilizația asiriană a stat sub ocrotirea zeului Assur, care a dat și numele primei capitale a imperiului. În imaginația colectivă acesta era precum o ființă supranaturală, un spirit cu o aureolă de aripi, asociat imaginii eroului din Epopeea națională a lui Ghilgameș, descifrată din tăblițele de lut găsite de arheologi sub ruinele palatului Regelui Assurbanipal II de la Ninive. Faimoasa bibliotecă, din care 12 tăblițe sunt la Berlin și o foarte mare parte din miile de tăblițe găsite sunt la British, are o valoare deosebită, scrierea în cuneiformă pe aceste tăblițe fiind cel mai vechi text literar din lume. Una din tăblițele de la Berlin conține versuri despre Ghilgameș, rege în Uruk, în jur de 2100 î. Hr. Când orașul Ninive a fost distrus și incendiat, aceste tăblițe din lut, exact prin ardere au fost salvate. Fiecare tăbliță începea cu ultimul cuvânt din tăblița anterioară. Parte din ele au fost obținute prin jaf, parte au fost copiate de scribii trimiși de rege prin alte biblioteci antice.

Ce am mai văzut la Pergamonmuseum!

Reliefuri lucrate pe mari panouri din alabastru, o rocă albă translucidă, folosită mult în antichitate. Aceste panouri ornau interioarele palatelor și prezentau numai Regele și Apkallu. Regele era înalt, chiar foarte înalt, impunător, ținea în mână sceptrul sau arcul, prezentat în scene de război sau vânătoare de lei.

Apkallu era un spirit protector al regelui, un fel de „înțelept” care îl însoțea în toate reprezentările sale. El apare în trei variante. Un Apkallu- om, Apkallu- pasăre și Apkallu- antediluvian, ultimul un trup de om îmbrăcat în mantie din solzi de pește.

În muzeul din Berlin am stat mult și am admirat asemenea creaturi parcă venite de pe alte tărâmuri. Am studiat fiece amănunt și multe întrebări mi-am pus, dar răspuns nu am găsit în toată documentația.

Am fotografiat Apkallu cu cap de om și cu cap de vultur. Sunt ființe puternice, îmbrăcate regește, cu bărbi lungi, asiriene sau ciocuri puternice de vultur. Fiecare din ei poartă o gentuță în mână, despre care oamenii de știință și istoricii își dau numai cu părerea pentru că nicio legendă sau mit nu dă informații despre ele. Interesant este că aceste gentuțe apar și-n alte culturi pe întreg globul. Ce purtau în ele? Unii spun că „sufletul omenirii” , alții „înțelepciunea” , alții „cunoașterea” , alții „apa vie” sau „nemurirea” .

Atât regii cât și Apkallu în cealaltă mână poartă o plantă sau un con. Ambele probabil de proveniență legendară. În ce privește planta, unii istorici spun că ar fi o ciupercă folosită în compoziția unei băuturi nemuritoare, pentru că asta căutau regii asirieni, nemurirea.

La încheietura mâinilor ei poartă un fel de „ceas” , ca o rozetă sau o floare. Se crede că ar fi partea inferioară a aceleiași ciuperci care, așa cum am spus, oferea nemurirea.

Și da, au rămas nemuritori pe panourile lor imense din alabastru expuse în câteva muzee din lume, printre care și Pergamonmuseum.

Ce am mai văzut în muzeu.

Un bazin pentru apă, săpat într-un bloc de bazalt, provenit dintr-un templu din Assur. Este ornat pe colțuri cu statuia regelui, iar pe laterale cu Apkallu-pești culegând plante acvatice aducătoare de nemurire. Decorațiunile interioare sugerează că bazinul era folosit în cadrul unor ritualuri de purificare.

În muzeu mai sunt expuse artefacte de genul bijuteriilor confecționate din pietre semiprețioase și dinți. Vase, amfore, cupe din materiale rare, provenite din diferite șantierele arheologice, podoabe vechi, din sec. XIV-XIII î. Hr.

Imenșii lei ce apărau poarta Orașului lui Sam, actualul Zincirli din Turcia, sunt de-a dreptul înficoșători!

Dacă veți vizita Pergamonmuseum, nu ocoliți frumosul zid reconstituit din ceramică neolitică a templului din situl Tell Halaf de influență hitită, actualmente aflat în Siria și nici reliefurile săpate în bazalt cu scene din vânătoarea regală de lei, găsite printre ruinele unui oraș din Turcia, aflat la granița cu Siria.

Acesta a fost sectorul Orientului Apropiat și Mijlociu pus foarte bine în valoare de experții muzeografi ai Pergamonmuseum din Berlin.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Într-un muzeu mare precum Pergamon, nu poate fi vorbade relaxare, atâta timp cât îți rupi picioarele în dorința de a vedea cât mai mult.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 09.12.20 11:54:15
Validat / Publicat: 09.12.20 12:43:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: diferite orașe

VIZUALIZĂRI: 354 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Muzeul Pergamon. Scriere cuneiformă în bazalt ce vorbește de realizările regelui.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[09.12.20 13:18:43]
»

@mihaelavoicu:  Am început sa citesc articolul mai fără elan, nu pot spune ca ma atrăgea pentru ca de multe ori ce nu cunoaștem, evitam, pe măsura ce citeam însă, totul devenea din ce in ce mai interesant, și chiar dacă se spune ca o poza face cât 1000 de cuvinte, aici textul este cel ce te atrage mult mai mult. ​​

​​Felicitări, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[09.12.20 21:13:44]
»

@mishu:  Mulțumesc Mishu! Tu care bântui prin Germania nu se poate să nu ajungi și în capitală. Doar sunt atâtea de văzut!

Sărbători cu bine și multă sănătate! ​

mprofeanu
[09.12.20 22:16:42]
»

@mihaelavoicu:  Citit cu plăcere și această frumoasă călătorie în lumea demult apusă din anticul Imperiu Asirian, aflat la Golful Persic! Frumoase basoreliefuri, frumoase sculpturi...

Mi-a adus aminte de Persepolis și de Poarta Tuturor Națiunilor străjuită de giganticii Lamassu, vezi impresii.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[10.12.20 00:09:11]
»

@mprofeanu:  Am citit. Excepțională prezentare a orașului Persepolis! În iunie 2017, nu eram pe AFA, dar acum ți-am dat votul de onoare, nr. 50. Felicitări!

Gândul mi-a zburat la o minunată pictură din National Gallery, Londra unde mama lui Darius, Sisigambis, cere clemență lui Alexandru pentru fiul său și familia lui​. Din neștiință, nu se adresează lui ci amicului său, la fel de frumos îmbrăcat, într-o tunică de un roșu aprins. Alexandru îi acordă clemența, ba chiar mi se pare că s-a și căsătorit cu fiica lui Darius... Alexandru trece cu vederea gafa mamei lui Darius cel înfrânt.

Toate bune! ​

ilinca591
[17.12.20 20:07:24]
»

In anul 1984 am vizitat muzeul cu un grup ONT  de neispraviti. Notam cate ceva si  ei ma priveau ca pe o ciudata. Descrierile amanuntite mi-au readus amintirile. Cu banii pe care i-am avut pentru sandale Salamandre, am cumparat pliante si diapozitive. De sarbatori trebuie sa le scot la lumina. Multumesc, mi-a placut mult!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[17.12.20 20:16:50]
»

@ilinca591:  Ce drăguță poveste cu banii pentru sandale! Era o marcă super, dar tot nu rămâneai cu ele până acum. În 1985 l-am văzut, tot cu grup organizat de ONT. E foarte interesant muzeul. Sărbători cu bine și un an altfel decât cel prezent!  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ilinca591, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Pergamon:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081010103225708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1