ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe urmele Express Orientului...

TIPĂREȘTE

Istanbul, un oras impresionat din toate punctele de vedere, unde, daca te tin talpile, ai nevoie de 4-5 zile sa-l vizitezi, dar chiar si asa, nu ai cum sa-i descoperi toate frumusetile, ori cat ai incerca! Asa ca si noi, dupa ce am citit cat mai mult despre obiectivele principale ale orasului, ne-am facut planul de bataie pe zile, si odata ajunsi la fata locului, am purces la punerea in aplicare a acestuia. Nu avea cum sa lipseasca din acest plan principalele si bine cunoscutele obiective : Piata Sultanahmet, Agia Sofia, Moscheea Albastra, Moscheea Suleymaniye, Bazilica Cisterna, Marele Bazar, Bazarul de mirodenii (Spice Market), Palatul Dolhambace, Palatul Topkapi, Parcul Gulhane, Acvariumul din Istanbul, Noua Moschee, Podul Galata, turnul Galata, obligatoria croaziera pe Bosfor si multe altele, dar, asa cum ii sta bine calatorului, de multe ori nerespectarea obligatorie a planului, ci explorarea in stanga si dreapta traseului propus initial, te poate duce in locuri la fel de frumoase si interesante, nu la fel de cunoscute ca principalele atractii turistice, dar de multe ori, la fel de interesante. Asa ca, in una din zilele petrecute aici, dupa vizitarea Palatului Dolhambace, si o vizita in bazarul de mirodenii, pasii ne-au purtat in apropierea Garii Sirkeci, asa ca pe loc am luat hotararea sa facem o mica modificare a planului initial si sa vizitam putin si acest obiectiv, stind fatul ca aici era punctul terminus a celebrului Orient Express, dar, de ce sa nu recunosc, si perspectiva gasirii unui loc racoros unde sa scapam pentru cateva minute de soarele ce facea atmosfera aproape irespirabila.

In cautarea umbrei si a unui loc unde sa ne ascundem putin de soarele ce dogorea Istanbulul, iata-ne intrand in Gara Sirkeci. Sa vorbim putin desprea acest adevarat obiectiv: piatra de temelie a fost pusa pe 11 februarie 1888 iar inaugurarea acesteia a avut loc pe 3 noiembrie 1890, arhitectul acesteia fiind germanul A. Jasmund, absolvent al Universitatii din Berlin, care a venit la Istanbul sa studieze arhitectura orientala, dar acesta a reusit sa castige increderea sultanului Abdulhamit al II-lea, devenind astfel aritectul acestuia. Stiut fiind faptul ca Istanbulul este locul unde se termina Vestul si incepe Estul, cladirea garii trebuia sa utilizeze stilul oriental combinat cu influente regionale si nationale, pentru realizarea acestora la fatade au fost utilizate bezi de caramizi, s-au construit ferestre cu arce iar in centru acesteia, o usa de intrare larga. Temelia a fost construita din granit iar pentru placarea peroanelor si a pardoseli garii a fost adusa marmura si piatra de la Marsilia. in salile de asteptare au fost montate mari sobe de teracota fabricate in Austria iar iluminarea cladirii a fost facuta cu 300 felinare cu gaz. O problema la constructia garii si a caii ferate a fost faptul ca aceasta urma sa treaca prin gradinile palatului Topkapi, acest lucru fiind rezolvat de sultanul Abdulaziz, care a permis ca linia ferata sa treaca pe aici. Construire caii ferate intre Istanbul si Edirne a inceput in anul 1869 si a fost finalizata in anul 1888, acest proiect legand Istanbulul la caile ferate europene.

Dar sa ajungem si la subiectul acestui review, Muzeul Feroviar Istanbul din Gara Sirkeci: hoinarind pe peroane, salile de asteptare, terasele si restaurantele din gara, dam si peste acest muzeu, ce se gaseste pe peron, nu departe de intrarea in gara. Suprafata acestuia nu este impresionanta, imaginati-va doua camere ce au in total aproximativ 150 m2, dar impanzite de sute de obiecte ce vorbesc de istoria garii, a caii ferate si a celebrului Orient Express. Muzeul a fost inaugurat in septembrie 2005, e deschis in fiecare zi, mai putin in zilele de duminica si luni, cat si in zilele nationale (asa ca fiti atenti, daca doriti sa vizitati acest obiectiv, e bine sa aveti in vedere si acest fapt!), iar intrarea este gratuita. Muzeul este detinut si operat de catre Caile Ferate din Turcia (TCDD). Printre exponatele muzeului pot fi amintite diferite parti ale trenurilor si a statiilor de cale ferata, fotografii, diverse documente (din care noi n-am inteles nimic!), divers mobilier si vesela folosit atat in gari cat si in vagoanele restaurant, diverse echipamente, dar piesa de rezistenta, impresionanta mai ales pentru cei mici, e sectiunea frontala a unei locomotive electrice, cu toate comenzile si aparatura de bord, loc unde acestia se pot simtii pentru cateva minute, mecanici de locomotiva!

Cu toate ca acum aceasta gara poate fi vazuta doar ca o umbra a fostei glorii pe care aceasta o avea altadata, Gara Sirkeci are inca o aura de romantism si pastreaza inca spiritual mistic al Orient Expresului, un loc pe care, daca aveti ocazia, va recomand sa-l vizitati, chiar si pentru cateva minute prin trecerea voastra prin fascinantul Istanbul, doar si pentru simplul motiv ca pe aici au trecut numeroase personalitati, de la Mata Hari la Churchill, de la Hemingway la Rolling Stones!

Alegeri intelepte si vacante placute tuturor!


[fb]
---
Trimis de kelyboy in 29.07.15 08:24:03
Validat / Publicat: 29.07.15 13:27:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1341 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Peronul unde se afla muzeul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Istanbulului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065148115158081 sec
    ecranul dvs: 1 x 1