GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Industrial Rahmi M. Koç – un must see la Istanbul
- Locatia: pe malul Cornului de Aur, partea dinspre Taksim, in Hasköy.
- Pagina Web: rmk-museum.org.tr/en
- Costuri:
- Intrarea Adulti: 12.5 tl. ; Studenti: 6 tl.
- Submarin- Adulti: 7 tl. ; Studenti: 5 tl.
- Planetarium Adulti: 3 tl. Copii si Studenti: 2 tl.
- Deschis:
- Marti- Vineri10:00 – 17:00
- Sambata– Duminica : (1 Octombrie – 31 Martie) 10:00 – 18:00; (1 Aprilie – 30 Septembrie) 10:00 – 20:00
- Inchis Luni.
Cum se ajunge acolo? – Poveste mai lunga:
Incercasem sa vizitez acest muzeu intr-o alta excursie de o zi la Istanbul, in care aveam putine ore la dispozitie, dar dadusem gres. Vroiam sa folosesc doar mijloacele de transport in comun. In prima instanta am asteptat autobuzul 54HT Hasköy – Taksim – Mecidiyeköy, in piata Taksim, la stopurile pe unde trec si autobuzele inspre Eminönü. Cred ca am asteptat vreo jumatate de ora dar nu a venit.
Mai citisem despre posibilitatea de a merge din Emiönü, cu vaporul. Aici ma gandeam sa leg mai departe calatoria, cu o vizita la Moscheea Eyup si cafeneaua Pierre Lotti. Si cu docul, vapoarelor inspre Eyup e o intreaga tarasenie.
In Eminönü, docul de unde pleaca vapoarele inspre Eyüp e dupa statia de autobuz, in stanga. Se trece in spatele cladirii, care e in imediata apropiere a statiei de autobuz.
Am gasit docul (explic in poze). Vaporul vine de la Üsküdar si merge inspre Eyüp, trecand prin Karakoy si Eminönü. Pentru a vizita Muzeul Rahmi Koç, trebuie coborat la HASKÖY. Mai multe informatii gasiti si pe pagina Şehir Hatlar. Se poate folosi “Istanbulkart”, au intrarile la fel ca la metrou. Am gasit eu docul, chiar am intrat dupa ce am folosit Istanbulkart, ca sa citesc ca vaporul nu circula pana-n noiembrie. Asta se intampla prin mai... cred. Erau ceva lucrari la nu stiu ce pod si nu mergea inspre Eyüp, trecea doar Cornul de Aur pana la Kasımpaşa.
Mai exista si varianta autobuzului. Citisem despre autobuzul #47 Eminönü–Alibeyköy, de unde trebuie coborat la statia Kırmızı Minaret. M-am invartit prin Eminönü, am incercat sa dau de peronul lui #47 dar nu i-am dat de capat. Majoritatea sunt ametiti pe acolo si greu gasesti pe cineva sa te ajute. M-am enervat si am lasat Rahmi Koç-ul pe alta data, mai facand ceva de prin orasul vechi.
In august, am mai incercat odata din Taksim, in asteptarea autobuzul #54HT. Am mers si in statia de autobuze din Taksim si am intrebat de stopul acestui autobuz si m-au trimis din nou pe drumul ce duce spre Eminönü. Iar am asteptat vreo jumate de ora si n-a venit, pana la urma am luat un taxi. M-a costat vreo 10 Tl, pana in Hasköy. Autobuzul exista, deoarece la intoarcere l-am folosit... dar habar n-am de ce nu am fost in stare sa-i gasesc stopul - se poate sa-si fi schimbat ruta in zona Taksim datorita lucrarilor. Oricum nimic nu e sigur in Istanbul.
Pe pagina muzeului la rubrica “Getting Here” ni se dau urmatoarele posibilitati de a ajunge acolo:
- Bus Routes / İETT
- 47 Eminönü – Yeşilpınar
- 47E Eminönü – Binevler
- 47Ç Eminönü – Güzeltepe
- 47N Eminönü – Nur Sitesi
- 54HT Hasköy – Taksim – Mecidiyeköy
- 54HŞ Hasköy – Şişli – Taksim
- 36T Taksim – Cebeci
- Minibus
- Şişhane - Alibeyköy Line
- Sea / Şehir Hatları
- Üsküdar – Eyüp Line Ferries
- Metrobus Name of the Stop: Halıcıoğlu
- 10 minutes walk.
M-am uitat pe pagina vapoarelor si spun ca au reinceput cursele inspre Eyüp. Am sa va explic prin poze cum se ajunge la docul din Eminönü pentru a lua vaporul.
Ca sa concluzionez:
Daca sunteti in Eminönü, incercati cu vaporul sau cu autobuzele #47 si coborati la statia Kırmızı Minare (tradus inseamna Minaretul Rosu... eu unul n-am vazut nici un minaret rosu, dar o fi) care e in imediata apropiere a muzeului.
Daca sunteti in Taksim, incercati autobuzele #54HT; #54 HŞ si #36T, tot de coborat la statia Kırmızı Minare. Eu pana la urma am luat taxi. Din Taksim costul ar trebui sa fie in jur de 10-15TL.
Scurt Istoric
Rahmi Koç, fondatorul acestui muzeu, e unul dintre cei mai bogati oameni din Turcia. Mai bine zis, familia lor. Tatal lui, Vehbi Koç a pornit acest imperiu. Printre lucrurile care apartin de Koç Grup, sunt fabricile Ford din Turcia, Tofaş, Arçelik (masini de spalat, televizoare, electronice etc); Beko, Grundig, rafinarii de petrol, gaze, etc. Malluri, hoteluri etc. Peste 90000 de angajati si o cifra de afaceri in miliarde de dolari (sau euro daca vreti).
Omu a vrut sa faca un muzeu unde sa-si expuna colectia personala si a deschis acest muzeu in 1991.
Chiar spune ca pasiunea lui de a colectiona fel de fel de chestii electrice si industriale, a incoltit cand tatal lui i-a adus un tren electric de jucarie din Germania. Cand mergea in strainatea avea placerea de a vizita muzee stinitfice ca "Deutsches Museum" din Munich, sau “Science Museum” din Londra. Cand a vizitat "Henry Ford Museum" din Detroit i-a incoltit in minte ideea de a deschide un muzeu similar in Turcia, unde sa-si poata expune intreaga sa colectie adunata pana atunci.
In prima faza a achizitionat o veche cladire otomana in Hasköy, unde in trecut pe timpul otomanilor, se produceau ancori, ca mai apoi sa achizitioneze un teren peste drum, chiar pe tarmul Cornului de Aur, unde erau niste depozite ale unei companii de tutun. A investit masiv aici si a restaurat vechea cladirea otomana.
Cand am ajuns, am inceput cu cladirile dinspre Cornul de Aur.
La intrare ne-au intrebat daca dorim sa cumparam bilete si pentru submarin. Se fac tururi din jumatate in jumatate de ora. Am cumparat si deoarece nu mai era mult timp pana incepea turul, am vizitat muzeul cam pe fuga. Aveam sa revenim.
Au foarte multe masini clasice, motociclete, masini industriale, sanii, jucarii pentru copii... ce vrei si ce nu vrei.
De asemenea diferite camere cu mecanisme care incep sa functioneze cand intri acolo. O atractie principala este o moara de ulei de masline. Cand intri in camera respectiva, incepe sa functioneze moara. Destul de impresionant.
Pe aceeasi idee, mai au si un gater, care incepe sa taie la o ditamai barna.
Deoarece nu era foarte mult timp pana incepea turul, am mers la submarin. Accesul la Submarin se face, trecand prin feribotul Fenerbahce, parcat in Cornul de Aur. De notat ca vara, fac tururi pe Cornul de Aur, cu un feribot cu motoare cu aburi. Mai multe aflati pe pagina lor.
La turul submarinului am participat doar eu si sotioara. Ghidul nostru a fost un ofiter (sergent ceva... gradat... nu stiu exact, care a servit patria pe submarin cand acesta era folosit). Am coborat in submarin si am mers dintr-un capat in altul, explicandu-ne fel de fel de lucruri. Unde era camera ofiterilor, bucataria, magazia, toaleta, dormitoarele etc. Cred ca majoritatea trebuie sa fi fost pitici... ca eu ma miscam ca un elefant pe acolo :))
Submarinul e de fabricatie americana si la comenzi inca sunt explicatiile lasate in engleza.
Pe afara, mai gasim fel de fel de locomotive, avioane, vagoane de tren, tramvaie, vapoare, barci si salupe.
Cateva obiecte care au fost recuperate de pe Titanic etc.
Lucruri care le-am retinut:
*ramasitele unui avion B-24 Liberator "Hadley's Harem", care a bombardat rafinariile de la Ploiesti in Duminica Neagra – 1 August 1943. Avioanele Liberator, au plecat din Libia, din Benghazi si au atacat Ploiestiul. Acest avion, a fost nimerit si a incercat sa zboare spre o baza militara din Cipru. S-a prabusit in mare, undeva pe langa Antalya. Ramasitele au fost recuperate in 1995, unul dintre supravituitori – Roy Newton, participand si el.
*”Barcuta” Uzaklar (Departari) – in care Osman si Zuhal Atasoy, au navigat in jurul lumii in aproximativ 4 ani, expeditia lor incheindu-se in 1997 – este cea mai mica ambarcatiune turceasca ce a facut inconjurul lumii. Ei i-au avut exemplu pe Sadun Buro si sotia sa Oda, care au facut inconjurul lumii intre anii 1965-1968, la bordul iahtului lur Kısmet. In interiorul cladirii sunt fel de fel de obiecte adunate de catre acestia in calatoria in jurul lumii. Asa o calatorie mi-ar place sa fac si eu.
*la etaj aveau fel de fel de jocuri interactive pentru copii, destul de istete, printre care laudau si descoperirile facute de inaintasii lor (de ex. Arhitectul Sinan). Interesanta aceasta perspectiva de a vedea tipul cu barba si turban, nu ca terorist ci in aceeasi linie cu alti oameni de stiinta sau inventatori ai vremii :)
*mai exista o strada, in care sunt diferite "shopuri" si "mici meseriasi" de pe vremuri. O farmacie, un fierar... etc. toate cu manechine si sunetele specifice.
Sunt prea multe lucruri despre care as putea vorbi si fiecare are povestea lui in parte si ar fi prea lung acest review.
Am trecut si partea cealalta a drumului, in vechea cladire otomona – eu banuiesc la fel de bine ca poate sa fie si bizantina, unde sunt lucruri mai marunte. Mai exista o expozitie de fotografii despre recentele descoperiri de la Yenikapı, unde s-au descoperit mai multe vapoare bizantine. Inca se lucreaza la acel santier.
Am sa povestesc mai multe in poze. Este un muzeu deosebit si vi-l recomand!
Cand ai o pasiune si destui bani ca sa o pui in practica, asta obtii. Mi-a placut. E un muzeu de top si nu ar trebui ratat.
Trimis de TraianS in 07.12.12 11:02:31
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@TraianS
Super. Am fost de multe ori in Istanbul dar de acest muzeu nici macar nu stiam.
Acum ce sa zic... tot respectul pentru Rahmi Koç care nu este egoist sa isi tina colectia doar pentru propria placere, ci o expune.
Despre exponate... toata admiratia. Fiecare colectioneaza dupa " buget si remuneratie"; unii cutii de chibrituri, altii pixuri si altii masini de lux.
Multam ca ne-ai povestit si noua.
Uff, sper doar sa nu încerc să ˝ vănd castraveţi la grădinar˝ adică sper ca melodia ataşată să fie în limba turcă...
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@MCM
Cu "pozili" am avut probleme... ca mi-a picat netul, iar cand mi-a revenit a trebuit sa le incarc pe fuga. De obicei o fac mai pe'ndelete si povestesc mai mult pe la poze... ca tari-mi place... dar tura asta au ajuns fara prea multe explicatii. Macar nu am incarcat foarte multe: P
@Diaura
Multi oameni bogati colectioneaza masini clasice, dar nu cred ca sunt multi de au colectie de avioane, locomotive, submarine, helicoptere, vapoare... etc. Nici eu nu ma asteptam sa fie atat de bogat si incarcat muzeul. A avut directori si manageri straini si au reusit ceva remarcabil. As vizita acest muzeu din nou si mai pe indelete. Cred ca pe de-o parte este o favoare returnata poporului turc, care i-a facut familia atat de bogata.
Este foarte indicat si pentru o vizita cu copii. Pe viitor as incerca sa prind si o croaziera in Cornul de Aur cu vaporasul pe aburi.
Sunt foarte multe locuri in Istanbul de descoperit si redescoperit. Cred ca daca ar fi sa vizitez si de 100 de ori Istanbulul, tot as gasi ceva nou.
Multumesc de ecou.
@webmaster13
Nu te-a inselat urechea Melodia e in turceste doar pe jumatate. La inceput e cantata intr-o limba inventata (ceva similar cu piesa aia a Loredanei Groza... cu zum zaila, laga laga... sau cum era).
Cuvinte fara sens... dar care suna bine.
Pentru un review viitor (al meu sau al altuia), te rog sa ai pregatita in playlist si piesa Istanbul - a lui Sertab Erener. Vei sti tu cel mai bine unde-i va fi locul.
"Kera" - s-a potrivit perfect aici. E foarte frumoasa melodia. Multumesc.
Salut Traian! Vin cu cateva intrebari despre “Istanbulkart”? Spuneai ca poate fi folosit si de doua persoane consecutiv? Daca da, ai ideie cum vede reducerile la transferuri in urmatoarele 1,5 ore? le vede tot pentru cei doi? am inteles ca ele costa 10 lire si apoi incarci cat vrei? daca la plecarea din turcia iti mai raman bani pe el, poti sa-i retragi de la chioskurile care le vand? sau il predai si pe el si primesti cei 10YTL initiali? akbiluri nu se mai vand? am inteles ca acum jetoanele s-au facut 3 lire? noi folosim in istanbul numai mijloacele de transport in comun, dar am luat doar jetoane si nu prea este convenabil daca te misti mult! in ianuarie mergem din nou si as vrea sa luam acest card! multumesc!
@TraianS: multumesc de raspuns! ce ai scris acolo am citit inainte! te intrebam altceva! era vorba despre akbiluri si daca pot fi folosite consecutiv de doua persoane! oricum multumesc!
@EDUARD1: vezi ultimul ecou de acolo. Tocmai l-am scris
Ce interesant! Ne-ai dat un pont bun despre un muzeu frumos!
Mutat în rubrica "Muzeele Istanbulului, ISTANBUL" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii Islamice din Istanbul — scris în 02.07.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Muzeul Industrial Rahmi M. Koç - locul care ne-a dat gata! — scris în 29.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 În centrul vedetelor, la Muzeul figurilor de ceară din Istanbul — scris în 28.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Madame Tussaud Museum din Istanbul, locul unde m-am simtit inconjurat de personalitati celebre — scris în 17.12.21 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Beylerbeyi Sarayi din Istanbul, locul unde huzurul îşi afla înțelesul — scris în 23.04.18 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- May.2015 Muzeul de Istorie Panorama 1453 — scris în 19.07.15 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Pe urmele Express Orientului... — scris în 29.07.15 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ