GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
27 ianuarie-Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
27 ianuarie 1945 este data la care cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Decizia de comemorare a fost luată în 24 ianuarie 2005 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
Despre Holocaust s-au scris cărți și articole, s-au turnat filme, toate încărcate de tristețe și durere, dar și de revoltă.
Holocaustul a fost o tragedie umană nu numai a poporului evreu ci și a țărilor care au contribuit într-un fel sau altul la această catastrofă.
Cuvântul Holocaust vine din limba greacă: holos=complet și kaustos=ars și este utilizat pentru a descrie dezastrul produs în al doilea război mondial când au fost uciși în jur de 6 milioane evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa. Acesta a fost rezultatul Programului de exterminare al evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și colaboratorii săi.
42.000 centre de detenție au fost utilizate la concentrarea victimelor în scopul uciderii acestora. Persecuțiile au fost efectuate treptat, începând cu excluderea evreilor din societatea civilă, apoi prin construirea de lagăre de concentrare, iar acțiunea de ucidere în masă a culminat cu expansiunea în estul Europei în 1941. Totul a durat până la sfârșitul războiului în 1945.
Programul prevedea ca întreg poporul evreu să fie exterminat, fără excepții și cât mai repede posibil. Dogma nazistă era că evreii sunt un ”popor parazit”, o rasă inferioară celei ariane, așa-zisă de germani a fi superioară. De remarcat că acest program cuprindea și pe cei din Regatul Unit și din țări neutre precum Elveția, Suedia, Spania etc.
Am vizitat Berlinul pentru a patra oară în iunie 2017. De două ori în perioada comunistă, cu ONT-ul în țările socialiste, când ne ițeam prin Poarta Bramdenburg să vedem ce culoare are cerul, sau cum sunt oamenii liberi. Eram tineri!
Pentru că am găsit o ofertă foarte avantajoasă, am profitat de acest fapt în luna februarie 2017 și alta la fel de avantajoasă în iunie, ce mai stat pe gânduri, hai iar la Berlin!
Astăzi de Ziua Internațională a Holocaustului mi-am amintit de Memorialul din Berlin și m-am grăbit caut pozele în folderul destinat Berlinului.
Acest Memorial a fost inaugurat în 2005 pentru comemorarea celor 6 milioane de evrei și a 60 ani de la răsturnarea regimului nazist.
Proiectul arhitectului american Peter Eisenman este unic, ocupă o suprafață de 19.000m pătrați și este amplasat lângă Poarta Brandenburg, Cora Berliner Strasse 1, la mică distanță de locul în care se afla buncărul lui Hitler.
Memorialul este format din 2711 lespezi din piatră gri fără niciun însemn, nr. de ordine sau altceva. Fiecare monolit este unic în ce privește mărimea, respectiv cele cinci suprafețe ale fiecăruia au dimensiuni diferite. Unele sunt de câțiva cm, altele cât un stat de om. Așezarea lor este aparent dezordonată. Între ele sunt formate alei de trecere, prin alte locuri fundături, dar care totuși duc undeva. Un fel de labirint ce dă impresia de dezorientare și pierdere în spațiu.
Ne-am plimbat fără nicio restricție printre aceste forme ce sugerează a fi morminte, dar nu sunt decât artă decorativă și comemorativă. Memorialul nu are intrare și nici ieșire, este un spațiu de trecere, de scurtare a drumului pentru berlinezii grăbiți sau spațiu de odihnă. Se poate sta pe ele fără nicio problemă, se circulă liber atât ziua cât și noaptea, nu se plătește intrare și face parte din însăși structura orașului Berlin. Mulțumesc.
Trimis de mihaelavoicu in 27.01.18 18:47:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: și alte destinații
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Berlinului, BERLIN" (deja existentă pe sait)
@mihaelavoicu: Am fost și noi acolo, prima dată când am ajuns în Berlin s-a nimerit să parcăm în imediata apropiere, deci se poate spune că acesta a fost primul obiectiv pe care l-am vizitat în Berlin!
@mihaelavoicu:
Am stat o secunda sa ma gandesc care este Muzeul Holocaustului din Berlin ca doar am fost si noi acolo, cu mic, cu mare. Cand am vazut primele poze in dreapta articolului, mi-am amintit ca este de fapt Memorialul Holocaustului, cum corect ai scris, un muzeu in aer liber cu acele "pietre" de marimi neregulate printre care sunt alei inguste si te poti plimba ca intr-un labitint.
”De două ori în perioada comunistă, cu ONT-ul în țările socialiste, când ne ițeam prin Poarta Bramdenburg să vedem ce culoare are cerul, sau cum sunt oamenii liberi. Eram tineri!
Mi-a placut fraza sugestiva in care spui cum trageai cu ochiul s avezi cum este in lumea libera, capitalista, de partea cealalta a Portii Belinului (Brandenburger Tor).
Excursiile cu ONT-ul reprezentau forma organizata prin care se putea pleca la drum in tara si strainantate. De fapt la intern era ONT & ITHRB (ceva cu hoteluri si restuarante). Mai era si BTT-ul - biroul de tursim pentru tineret. Imi amintesc ce cozi erau pe la inceput de an dupa ce se puneau bilete in vanzare. '
Felicitari! Numai de bine!
@Dan&Ema: Da, mulțumesc! Acum știm cum e cu lumea liberă.
Tinerii de azi habar nu au cum circulam atunci, cum ne schimbau 250 lei de persoană, cum mai apoi ieșeam la fiecare 2 ani și cum știam că ”cineva” este permanent cu noi.
Mulțumesc pentru prezența permanentă pe reviewurile mele, deși nu reușesc oricât m-aș strădui să le mai lungesc, să fie mai stufoase, cu fraze frumos împletite. Am multe de spus pe AFA, dar o mare parte din obiective au fost tratate deja la modul superlativ, așa că două vorbe încropite de mine... nu fac două parale! Consider totuși că informația este importantă. Toate cele bune!
@mihaelavoicu:
In primul rand fiecare scrie in stilul lui. Nu exista o regula cat de stufos sa fie un articol. Eu unul am schimbat cu siguranta felul de a scrie fata de momentul anului de debut pe AFA. Asa ca -fii libera - e singura deviza pe care merita sa o ai. Ca tot scriai de cum era “atunci”.
Doar de bine. Citesc cu placere articolele tale si gasesc multe puncte comune.
@mihaelavoicu:
Să știi că unele articole stufoase nu fac două parale, doar aduc multe puncte celui care le scrie dar asta e cumva și cerșetorie modernă. AFA e un site despre tot ce înseamnă turism și ce atrage este tocmai informația, de asta avem nevoie toți. E bine să scrii cum poți, cum îți este ușor dar să dai informație de calitate și de actualitate, așa ești mai apreciată chiar dacă sunt mai puțini cei ce te votează. Vei aprecia și înțelege calitatea unor useri după un timp mai lung de robotit pe aici.
O zi frumoasă!
@elviramvio: Ai dreptate în ceea ce spui. Eu sunt relativ nou venită și nu aspir la nimic. Am călătorit, am văzut, voi mai călători, când vreau, unde vreau și când îmi permite situația (nu cea materială).
Tot ce postez, o fac din plăcere și în primul rând din nevoia de a-mi reaminti din cele văzute. Asta contează cel mai mult.
Am consultat multe reviewuri din care am aflat lucruri extraordinare. Aici sunt persoane de valoare, de specialitate, documentați, umblați, cu experiență, cu talent. E... eu sunt un șoricel.
Te îmbrățișez!
@mihaelavoicu:
Confirm, sunt ceva călători-scriitori de valoare pe AFA, fiecare oferă un anumit tip de informație bună și asta ne unește cumva. Sper ca în curând să citesc toate articolele bune ce s-au scris pe aici, ale tale stau însemnate cu o steluță în poșta mea.
Spor la scris și mai ales mult spor la călătorii frumoase!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mihaelavoicu:
”oricât m-aș strădui să le mai lungesc, să fie mai stufoase, cu fraze frumos împletite
= Nu le lungi! Te rog eu frumos! Sunt așa bine și frumos scrise încât, dacă le-ai lungi, le-ai dilua!
Sunt perfecte așa. Lungi și stufoase, se pierd. Se pierde informația în stufărișul vorbelor!
@mihaelavoicu:
” Am multe de spus pe AFA, dar o mare parte din obiective au fost tratate deja la modul superlativ, așa că două vorbe încropite de mine... nu fac două parale!
ba eu consider ciar interesante articolele tale altfel nu te-as mai fi urmarit, astfel incat scrie asa cum simti, asta este amprenta ta si oricat ai incerca sa scrii altfel nu vei reusi.
Cine va vrea sa te citeasca o va face si pentru cei care te citesc merita sa scrii.
Felicitari, un articol emotionant, votat cu mare drag.
@mihaelavoicu: Ai dreptate, sunt persoane care scriu Dumnezeieste. Insa eu cred ca aici impartasim impresii de calatorie, facem un fel de schimb de informatii. Am gasit articole luuuuungi cat postul in care tocmai o sa intram si cu toate astea mi-a parut rau ca s-au sfarsit, asa cum am gasit articole de 20 de randuri foarte utile.
Pe de alta parte, @elviramvio are dreptate intr-un ecou, mai sus putin. Prin 2013 am avut asa... o strangere de inima vis-a-vis de anumite aspecte privind scopul pentru care unele articole au fost scrise si m-am hotarat sa nu mai scriu. Am citit constiincios, dar n-am mai scris. Acum imi dau seama c-am gresit. Dar ce folos... nu mai pot da timpul inapoi si nici sa mai scriu despre chestii de 4-5 ani nu-mi mai vine. S-au atenuat multe amintiri si nu stiu ce-ar iesi.
Sa nu faci greseala mea . Scrie. C-or fi mai lungi, c-or fi mai scurte articolele, scrie-le. Eu le voi citi. Pentru ca-mi plac. Pentru ca sunt scrise cu pasiune, fluent si mie unul, imi ofera multe informatii utile si fotografii frumoase.
Toate cele bune.
@ghisor: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase!
De ce nu și călătorii mai vechi? Pozele sunt cele care vă ghidează și informațiile tehnice le luați de pe net. În definitiv valoarea obiectivului este aceiași. Un muzeu nu se mută din loc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Valoroasele colecții de la Neues Museum — scris în 11.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Insula artei și istoriei și nestemata sa: Muzeul Pergamon — scris în 10.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Muzeul zidului Berlinului „The Wall Museum East Side Gallery “ — scris în 13.02.18 de Marian.1986 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Vizită la Pinacoteca din Berlin (II) — scris în 10.06.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Vizită pe îndelete la Pinacoteca din Berlin (I) — scris în 07.06.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Berlin. Memorialul Împăratului Wilhelm I — scris în 17.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Schloss Charlottenburg, Berlin — scris în 26.11.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ