ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schloss Koepenick - muzeul de artă decorativă

TIPĂREȘTE URM de aici

Schloss Koepenick - castelul Koepenick - gazduieste Muzeul de Arta Decorativa incluzand lucrari din perioada Renasterii, Baroca si Rococo.

Acest articol este altfel. Este altfel pentru ca este primul meu articol scris cu adevarat ""la cald"", si nu stiu daca este bine. Ce m-a apucat? Pai, sunt in verva de scris, am tot scris de cateva zile incoace, si, mi-e ca daca-mi ies din mana, apai pana m-oi clinti din nou... Si mai este si primul articol scris din strainatate!

Astazi am plecat in interes de business la Berlin, dar cum Air Berlin-ul a aterizat undeva la 14:15 ora locala si cum pe la 15:30 am ajuns la Penta Hotel din Koepenick (""voi reveni cu review, rog link"") Berlin, si cum exact peste garla fata in fata cu hotelul se afla castelul Koepenick... si cum activitatea de servici incepe de maine disdediminieata... pentru astazi... ma intelegeti... hai sa vizitez si eu ceva asa in scurt - Schloss Koepenick!

Amplasare

Castelul se afla pe o insula artificiala a orasului vechi Koepenick, astazi parte integranta din Berlin, situat in estul capitalei Germaniei. Adresa este pe Oberspreestrasse, strada principala a orasului vechi cu mai multe benzi de circulatie si linie de tramvai, chiar in dreptul podului lung (Lange Bruecke) pe malul raului Dahme. Intrarea catre castel este marcata cu indicatoare; aceasta facandu-se peste un pod din lemn si printr-o poarta maiestuoasa, inalta, pe care este inscriptionat in partea superioara numele pricepelui Friedrich, apartinand familiei Hohenzollern, in cinstea caruia s-a construit castelul.

Program de vizitare. Tarife.

Castelul / muzeul este deschis intre orele 11 – 18, lunea inchis. Cum era ora 17 cand am pasit pe poarta castelului, oamenii de la paza s-au grabit sa ma avertizeze ca mai am doar o ora timp disponibil de vizitare pana la inchiderea programului si ca s-ar putea sa fie insuficient. Mi-am asumat sa vizitez ce oi putea intr-o ora, muzeul intinzandu-se pe 3 nivele, avand 21 camere vizitabile.

Pretul unui bilet intreg este de 6 Eur si bineinteles ca exista o lista lunga cu preturi reduse pentru diferite categorii de vizitatori si grupuri. Fotografierea este permisa gratuit, dar fara utilizarea blitzului, care afecteaza lemnul vechi, asa am fost informat si m-am conformat, motiv pentru care in cateva incaperi nu am fotografiat datorita luminii insuficiente.

M-a frapat personalul numeros al muzeului, cam 3 – 5 oameni de paza pe fiecare etaj, care nu aveau si rol de ghid, ci doar de urmareau destul de indiscret.

Istoric

Initial castelul a fost resedinta principelui Friedrich, care dupa ce a devenit principe de Brandenburg nu a mai aratat un interes ridicat pentru acesta, transforamndu-l in castel de vanatoare si mai tarziu vanzandu-l. In secolul al XIX-lea, pe vremea prusacilor, castelul s-a transformat in inchisoare si apoi in depozit de munitie. In secolul al XX-lea a fost chiar si camin pentru studentii straini. A devenit muzeu in perioada RDG-ului.

Operele de referinta ale muzeului

Un asemenea muzeu trebuie vizitat, daca va interseaza. Este greu, cel putin pentru mine, sa redau pe larg despre operele gazduite de un muzeu in general si ar deveni plicitisitor chiar daca as putea sau m-as inspira din materiale documentare. De aceea am sa trec prin cele trei perioade astfel:

Renasterea

Renasterea reprezinta inceputul unei epoci noi in care individul incepe sa se delimiteze de mentalitatea medieval dominant religioasa si isi descopera propria valoare si personalitate. Astfel influentele renasterii italiene au trecut alpii ajungand pe meleagurile germane, artisti italieni ajungand la curtile germane si franceze.

La etajul I putem admira sala de festivitati si camerele unui palazzo. Tapet de piele, pereti pictati, un tavan din lemn casetat. Un exponat interesant este un scaun-foarfeca pliabil. Mai multe dulapuri din lemn masiv sculptat din diferite palate ale epocii sunt prezente spre a fi admirate, timp sa ai sa te uiti la detaliile migalos lucrate de mesterii vremurilor. Seturi de cani mari si grele pot fi pacurse cu privirea; ma intreb cat de commode si de practice erau? O alta incapere gazduieste un dulap cabinet cu pupitru integrat pentru scris (probabil al unui secretar). Se mai gasesc expuse o masa cu 12 colturi, un camin din marmura, usa unui camin (semineu) gravata cu cei trei regi sfinti, covoare pe pereti, sticla de Venetia. Am admirat si un pocal cu capac cu figura zeitei vanatorii Diana.

Barocul

Barocul este caracterizat prin demonstrarea puterii prin opulenta. Perioada de glorie a cunoscut-o la Roma in secoulul XVII. Operele baroce de lux sunt lucrate in argint, abanos, fildes, chihlimbar, marmura.

Intre obiectele expuse care m-au atras enumar multe dulapuri cabinet, un vas nautilus cu figura lui Neptun, o caseta din lemn pentru jocuri cu puluri gen dame sat table, mai multe tablouri cu teme religioase, un dulpa pentru monezi si medalii. De departe punctul de atractie absoluta este marele bufet de argint din Sala Cavalerilor din Palatul Berlinului. Obiecte care compun servicii de masa ale principelui Friedrich sunt expuse, fara a avea insa totusi opulenta caracteristica perioadei. Mai intalnim vaze, covoare murale pictate, un tapet din piele, mese, scaune. Cabinetul cu oglinzi dintr-un palat german socheaza prin amplasarea in toate ungherele, inclusiv pe tavan, a unui numar impresionant de oglinzi de toate marimile.

Rococo-ul

In rococo apare nevoia de intimitate, astfel se dezvolta cabinete mai mici, ‘boudoirs’, pavilioane si gradini. Acest curent a fost dominant in Franta secolului XVIII, dar apoi si in Anglia.

Intre obiecte gasim o pendula, o comoda lacuita, o vaza din portelan (!), dulap cu pupitru, un candelabru regal, impresionantul serviciu de masa al castelului din Breslau, un covor mural.

Cea mai de seama sala este aici sala armelor si stemelor.

Incheiere

Si fara sa imi dau seama, citind in fuga panourile explicative care m-au captivat cel mai mult, facand poze cat am considerat, exacta la ora de inchidere am ajuns la punctul terminus, de unde mi-am luat haina de la garderoba.

Am iesit in curtea interioara a castelului unde era amplasata o statuie si multe bancute, iar cateva alei te invitau sa le urmezi in plimbare prin gradina castelului si imprejurul acestuia, inclusiv pe malul raului. In acelasi ansamblu de constructii se mai gasea si o biserica, separate insa de muzeu, care era inchisa la momentul vizitei mele, ea fiind deschisa numai in timpul serviciilor religioase.

M-am bucurat sa pot face aceasta vizita, chiar si pe fuga, si va invit daca ajungeti in zona si va captiveaza tematica prezentata, sa acordati mai mult timp acestui castel, astazi muzeu, decat am facut-o eu.

Sper ca pozele sa fie mai putin plictisitoare decat articolul si sa va faca placere vizionarea lor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 14.04.15 23:45:48
Validat / Publicat: 15.04.15 07:58:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 2080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Indicatorul ne intampina imediat ce am traversat Lange Bruecke
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

danadana*
[15.04.15 08:00:05]
»

Am onoarea primului vot! Felicitari pt articol!!!

gettyy
[15.04.15 09:22:04]
»

Foarte bun şi util articolul.

La sfârşitul lunii voi fi şi eu în Germania şi mi-am rezervat o zi (atât mi-am permis deocamdată) pentru Berlin.

Voi lua cu mine acest minighid şi sper să ajung să pot vizita castelul Koepenick.

Vă felicit din tot sufletul pentru "verva" de care daţi dovadă în ultimul timp.

Sunteţi neobosit!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.04.15 16:42:39]
»

@gettyy: In Berlin sunt multe de vizitat si e greu de selectat ce pui pe lista.

Intre obiectivel mai comerciale sunt turnul tv, domul, insula muzeelor, zoo, poarta brandenburg si bd unter den linden, madame tussaud, majoritatea celor de mai sus in centru.

Atentie ca Berlin are 100 km in diameru

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, danadana*, gettyy
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Berlinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050942897796631 sec
    ecranul dvs: 1 x 1