ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Marile muzee si catedrale ale Berlinului

Ilustrație video-muzicală
Noapte de clasic - Tchaikovski - Valse Des Fleurs (Tempo Di Valse)
TIPĂREȘTE

In Berlin sunt peste o suta saizeci de muzee si expozitii sau galerii de arta. Aproape nu exista domeniu de activitate trecuta sau prezenta care sa nu fie reprezentata. De la automobile la stiinte naturale, de la istorie la arheologie, de la cultura Europei la Salvador Dali, de la instrumente muzicale la colectii particulare donate statului, ti-ar trebui probabil cateva saptamani si o cultura solida ca sa ramai cu ceva din vizitarea lor. Ordinea si rigurozitatea germana isi spun si aici cuvantul, rare fiind locatiile in care se amesteca genuri artistice sau locuri de provenienta. Dintre toate, in insula muzeelor, Museuminsel se afla cele mai valoroase cinci muzee din Berlin. Muzeele au fost concepute ca un oras de temple de catre Wilhelm IV si au fost realizate treptat incepand cu Museum Altes in1830 de arhitectul Schinkel, artizanul acestei idei grandioase. Ultimul a fost Pergamonmuseum in 1930 cand constructia muzeului s-a facut dupa dimensiunile altarului din Pergamon. Insula a fost bombardata in razboi dar din 1992 au inceput lucrarile de reconstructie pentru care pana acum s-au cheltuit 1.6 mld eu. Pana in 2014 lucrarile vor fi terminate, in final muzeele vor fi legate prin galerii, pasaje subterane si gradini cu statui care vor forma o promenada culturala; accesul se va face printr-o cladire centrala care nu a fost inca executata.

Museuminsel se afla pe o insula situata intre raul Spree si canalul Kufergraben si cuprinde in ordine (de la Domul berlinez in profunzime):

1. -Altes Museum a fost construit in 1830 in stil neoclasic si este considerat capodopera lui Schinkel. La intrare are 18 coloane ionice de 95 m. inaltime. In spatele acestor coloane se afla peretii de marmura rosie iar deasupra lor vulturi. In gradina din spatele muzeului Lustgarten, se afla un glob de 70 t. granit care initial era destinat sa fie urcat pe muzeu. Salile muzeului se afla imprejurul a doua curti flancate de coloane corintice. Contine colectii de antichitati si pana la refacerea cladirii Neue Museum, temporar a gazduit colectia dn Egipt.

2. Neues Museum este situat in insula muzeelor alaturi de Altes Museum. A fost construit in 1860 cu destinatia sculpturi, mumii si sarcofage egiptene, o colectie de papirusuri si o sectie de artefacte egiptene din preistorie, vechi de 6000 de ani. Muzeul a fost avariat in timpul celui de al doilea razboi de bombardamente, refacut, dar abia in 2009 colectiile originale si-au gasit locul in acest muzeu. Costul reparatiilor s-a ridicat la 300 mil eu si au fost finantate prin Masterplanul pentru Museuminsel din Berlin. A fost refacut aspectul initial al muzeului. Ca piesa de exceptionala valoare muzeul contine bustul reginei Nefertiti descoperit de arheologii germani si francezi in 1912. Bustul ei, este unul din cele mai cunoscute artefacte din Egiptul antic. Numele ei inseamna “ frumoasa care iata, vine”. A fost sotia faraonului Akhenaton si a trait intre anii 1370-1330 i. Hr ca regina din dinastia a 18-a. Considerata cea mai frumoasa regina a tuturor timpurilor ea si-a sprijinit sotul in reforma religioasa pe cre a initiat-o trecand de la religia politeista intr-o religie precursoare a monoteismului si care proslavea numai cultul soarelui. Au mutat capitala Egiptului de la Teba la Amarna si au ingradit puterea marilor preoti. A fost mama vitrega a lui Tutankamon. La Luvru si British Museum se gasesc piese din mormantul ei. Bustul lui Nefertiti considerat ca una din cele mai valoroase pise din lume este pazit de cativa gardieni intr-o sala aparte a muzeului in care nu se poate fotografia, filma sau scoate telefonul din buzunar. Este din calcar de culoare ocru iar culorile cu care a fost impodobita pictura sunt din plante naturale. La excavare s-a pierdut un ochi, acestia fiind din cristal de roca, montati in orbite. Are o frunte inalta, barbie ascutita, buze perfect conturate, totul simbolizand pe langa frumusete, multa energia si vointa. Pe cap are o toca cu motive egiptene si in jurul gatului un colier facut din mai multe randuri de pietre pretioase. Nu depaseste ca inaltime mai mult de 40-50 cm. S-a datat ca bustul a fost executat in anul 1340 i. Hr. Tot in Neue Museum se gaseste mumia reginei Tya si Capul Verde berlinez din perioada tarzie a Egiptului (500 i. Hr.) numit asa din cauza culorii pietrei in care a fost sculptat. Muzeul contine si ample colectii de mumii, sarcofage, picturi dar si artefacte din epoca de piatra si din perioada de istorie timpurie, pana la 4000 ani i. Hr. Colectiile au fost impartite dupa 1945 intre cele doua Germanii dar au fost reunificate si incepand cu 2005 pot fi vazute in Neues Museum. In proiect, Neues Museum va fi legat printr-o galerie subterana cu celelalte muzee de pe Museum insel, cu exceptia a Altenationalgalerie.

3. Alte Nationalgalerie este amplasat in mijlocul insulei intre muzeul Pergamon la nord si muzeele Neues, Altes si Domul Berlinului la sud. A fost construit intre anii 1866 si 1876, restaurant in stil neoclasic in stilul unui templu grec si deschis publicului din 2001. Contine una din cele mai mari colectii de sculpturi si picturi din sec. XIX. Prinzessinnengruppe este statuia Luizei si a lui Friederich al Prusiei; mai sunt gazduite picturi impresioniste de Monet si Manet, Renoir, Rodin dar cea mai importanta piesa este Monch de Fr. am Meer

4. Pergamonmuseum, a fost construit intre anii 1910-1930 in stil neoclasic dupa dimensiunile pieselor care urmau sa fie expuse. Are trei aripi care astazi gazduiesc trei muzee: colectia care contine piese aduse din Orientul mijlociu, muzeul Asiei Centrale si cel Islamic.

Cea mai interesanta aripa este prima cuprinzand:

-altarul Pergamon provenit din anticul oras Bergam din Asia Mica, care a fost considerat in lumea antica una din minunile lumii. A fost excavat in perioada 1878-1886. Altarul dateaza din anii 180-160 i. Hr. si a fost dedicat zeitei Atena a carui templu in marime naturala se afla in muzeu.

-palatul asirian dateaza din sec. XII i. Hr. a fost complet restaurant; el contine statui impresionante de lei.

-poarta pietei din Milet din 120 i. hR, are 16 m. inaltime si culoarea predominanta rosu sangeriu

-poarta lui Ishtar, una din portile de intrare in Babilon dateaza din sec. 6 i. Hr. Strada procesiunii avea in Babilon o lungime de180 m si a fost reconstruita impreuna cu altarul din placi de faianta originale in culoarea predominanta albastru. Peretii portii si strazii sunt decorate cu lei si dragoni care erau reprezentantii principalilor zei ai Babilonului.

-sali cu sculpturi grecesti si romane, mozaicuri si temple in marime naturala.

Aceste monumente au fost transportate in bucati din site-urile arheologice de provenienta si reconstruite din bucati iar dimensiunile muzeului au fost stabilite dupa cele ale altarului din Pergamon.

Este cel mai vizitat muzeu german, numarul de personae ajungand la 850000 annual. Consider ca review-ul Marianei Olaru despre muzeul Pergamon este complet si foarte documentat si poate constitui in ghid al Pergamonului asa ca postez numai poze despre acesta.

5. Bode Museum, cuprinde o colectie de arta bizantina si numismatica. Muzeul se afla pe Insula Muzeelor si este o cladire conservata istoric. Cladirea a fost construita in 1904 in stil baroc. Initial, muzeul a fost denumit dupa imparatul Kaiser-Friedrich, iar din 1956, dupa primul director al muzeului, Wilhelm von Bode. Muzeul a fost deschis in 2006 dupa ce a fost supus unor reparatii in 1997. Muzeul contine trei colectii principale ale Muzeului National: colectia de sculptura, muzeul de arta bizantina, si colectia de numismatica. Colectia sa de sculptura prezinta arta crestina din Orient, din Bizant si Ravenna, sculpturi din Evul Mediu, perioada gotica italiana si din perioada Renascentista

Am vizitat doua din cele mai reprezentative lacasuri de cult din Berlin:

1. Catedrala berlineaza sau domul Berlinului cu denumirea corecta “ Suprema biserica parohiala si de colegiu” se afla la capatul insulei muzeelor lateral de Alte Museum. Este o constructie baroca impresionanta realizata in perioada 1895-1905. Dealungul timpului a fost afiliata la diverse religii, din 1917 devenind protestanta. Are o inaltime de 115 m, fiind cea mai inalta biserica din Berlin. Prima constructie dateaza din anii 1500, urmand apoi o serie de refaceri si extinderi. In biserica sunt inmormantati 90 de membri ai familiei Hohenzollern din periada 1530-1916, aici se afla monumntala scara a Kaiserului si sarcofagele marelui principe elector Friedrich Wilhelm si al sotiei sale Charlotte. In perioada 1940-1944 biserica a suferit o serie de distrugeri succesive, culminand cu un mare incendiu in interio provocat de o bomba cu lichid inflamabil. Cupola si tavanul s-au prabusit. Cu aprobarea guvernului RDG si fonduri vest-germane in 1967 a inceput reconstructia domului care s-a finalizat in 1984 si a fost redeschisa publicului in 1993. Biserica este foarte sobra si impunatoare cu scari de marmora neagra, cu o orga imensa si un baptiseriu splendid ornat in care erau botezati membrii familiei regale.

2. Kaiser Wilhelm Memorial Gedachniskirche a fost construita la sfarsitul sec. XIX in onoarea imparatului Wilhelm I de Hohenzollern. Turla sa avea 113 m dar in urma bombardamentelor din noiembrie 1943 a fost avariata ramanandu-i doar o inaltime de 63 m. din care cauza este denumita”dintele rupt”. Desi Bundestagul propusese demolarea ei, populatia Berlinului a hotarat prin referendum ca aceasta biserica sa nu fie nici daramata nici refacuta ramanand astfel ca memorial al distrugerilor razboiului. In memorial s-a pastrat si poate fi vizitat un mozaic infatisandu-l pe Iisus Hristos, un altul viu colorat cu imparatul Wilhelm si sotia sa Luise, un altul cu alt rege prusac tinand sceptrul si globul pamantesc; deasemeni se mai pot vedea fresce si reliefuri care-i reprezinta pe printi si regi din 1450 si pana in 1918. Pe un perete e reprezentat Wilhelm I alaturi de Bismarck si doi maresali. Intreaga biserica sau cat a mai ramas din ea este o apologie a dinastiei Hohenzollern. Alaturi de ruinele vechii biserici au fost ridicate in anii ‘60 trei constructii moderne: un turn hexagonal care are o inaltime de 53 de m. deasupra caruia, desi biserica e protestanta, se afla o cruce ortodoxa primita in dar de la biserica rusa. Biserica noua propriuzisa in care se oficiaza slujbe are o forma octogonala, o inaltime de 35 de m. si capacitate de 1000 oameni. Are pereti din beton, otel si sticla cu peste 20000 de insertii avand culoarea predominanta albastru. Biserica este socanta datorita luminii albastre filtrate si simplitatii ei. Deasupra altarului este suspendata o statuie a lui Hristos realizata din tombac; crucea de pe altar e de argint aurit si cristale de roca, baptiseriul din marmora de Carara. Vis a vis de altar este o orga enorma cu 5000 de tuburi. Singurele podoabe ale bisericii sunt: un crucifix spaniol din sec. XIII, un desen in carbune reprezentand Madona de la Stalingrad si o placa comemorativa a victimelor protestante din timpul razboiului. Cum germanii sunt renumiti in atribuirea de porecle, cele doua constructii noi au fost denumite rujul (turnul) si cutia cu pudra (catedrala)


[fb]
---
Trimis de Michi in 21.01.11 11:45:51
Validat / Publicat: 21.01.11 14:23:40
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8167 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Altes Museum, in dreapta Catedrala berlineza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

magdalena
[21.01.11 14:58:11]
»

Nici ca se putea sa am mai bine povestite impresii despre Berlin, decat asa cum o faceti dvs. si @mariana. olaru!

Tocmai ce vorbeam cu prietenii mei din Germania acum cateva minute si le spuneam ca la anul vizitez din nou Germania si ca am in plan Berlinul!

liviadavidescu
[21.01.11 15:37:53]
»

Berlinul e ca un cufar cu comori... Nefertiti, de pilda, e cea mai frumoasa statuie pe care am vazut-o vreodata. E intruchiparea perfectiunii, in opinia mea, motiv pentru care de fiecare data cand merg la Berlin tin neaparat sa o admir... si de fiecare data ma fascineaza. Felicitari pt un review plin de informatii utile!

webmaster13
[21.01.11 20:02:46]
»

Propun pentru aceste impresii, aceasta muzica , sper sa fie in asentimentul doamnei Michi!

MichiAUTOR REVIEW
[22.01.11 00:53:56]
»

Multumesc, am reusit.

Costi
[21.04.12 14:53:09]
»

@webmaster

Cred că acest review ar fi mai bine plasat la secţiunea "Muzeele Berlinului".

webmasterX
[15.04.15 11:57:56]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Berlinului" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, liviadavidescu, magdalena, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Berlinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.94804286956787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1