GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
MIM - Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles. Un Art Nouveau de un rafinament deosebit
Cartierul Regal al Artelor din Bruxelles cuprinde în buchetul său de excepționale valori, principalele instituții culturale ale orașului. Așa cum, în ”Orașul de Jos”, Grand Place își prezintă ansamblul său de construcții ”dantelate” ce datează din sec. al XVII-lea, la fel și ”Orașul de Sus” se mândrește cu Place Royale (cu o perspectivă superbă asupra orașului) și Place du Palais, cea aflată între Palais Reyale și Parc de Bruxelles. Acesta din urmă, amenajat în stil francez de arhitectul Guimard, este o oaza de liniște și relaxare în centrul orașului.
Legătura între cele două orașe, de sus și de jos, o face Monts des Arts, un veritabil cartier al muzeelor. Aici se află Muzeul de Arte Frumoase (BOZAR), Muzeul Magritte, Muzeul Meunier, MIM-Muzeul Instrumentelor Muzicale.
Întreg ansamblul se află foarte aproape de Gara Centrală, deservit de stația de metrou ”Park”, liniile 1 și 5 ale metroului.
Biletul meu de intrare poartă data 26/05/19, ora 11.34. Eram în Ziua Alegerilor Europarlamentare. Datorită unei oportunități intrarea la muzeu a fost gratuită, dar costul biletului era în jur de 10 euro.
Nu am ureche muzicală și nici cultură muzicală, dar am vizitat muzeul pentru interiorul clădirii, un veritabil Art Nouveau din perioada 1888-1899, lucrare din oțel și sticlă a arhitectului Paul Saintenoy, de fapt, fostele magazine de lux Old England de pe Monts des Arts.
Încă din stradă se remarcă frumoasa clădire cu superba dantelărie metalică a întregii fațade, uși, ferestre și balcoane. Pășindu-i pragul, nu știi ce să admiri mai întâi în holul de intrare. Mozaicul de pe jos, scările de acces spre etajul superior cu frumoasa balustradă din împletituri metalice, sau stâlpii de susținere, fragili în aparență, dar puternici susținători ai întregii clădiri. Toate sunt opere de artă. Niturile par a fi niște perle, sistemul de prindere a grinzilor par a fi niște inflorescențe, zonele de intersecție sunt pictate, ca și grinzile în sine, pe toată lungimea lor.
Muzeul datează din 1877 când aparținea de Conservatorul Regal, al cărui fondator și prim curator a fost muzicianul Victor-Charles Mahillon. Acesta a strâns toate instrumentele primite în dar de Regele Leopold al II-lea sau cele achiziționate prin intermediul diplomaților belgieni în diverse state. Tot el a creat și un atelier de restaurare a instrumentelor deteriorate. La moartea sa, în 1924 muzeul avea peste 3.600 de articole.
După alte achiziții, donații și restaurări de vechi instrumente, muzeul a fost mutat în alt spațiu, ca, din anul 1970 să-și capete sediul în fostul magazin de lux Old England, azi MIM, cu peste 7.000 articole.
Colecțiile sunt prezentate pe 4 etaje, pe mai multe secțiuni, începând cu instrumente din antichitate până în zilele noastre.
La etajul I, unde sunt prezentate Instrumente Tradiționale, am remarcat cel mai vechi instrument, o harpă orizontală din Caldeea, datată 1530 a. Ch., copie a originalului aflat la Muzeul Luvru din Paris.
Exponatele din această colecție, călătorind din Europa până în Asia, Africa și America, sunt împărțite pe sectoare. Vorbim de Colecția de instrumente cu coarde și clape, cum ar fi viori, chitare, harpe, sau istoria acordeonului, apoi Colecția de instrumente de suflat, cele inventate de Adolph Sax (de unde, celebrul Saxofon) și multe alte colecții.
Aici, la etajul I, am avut o mare surpriză. ”Capra de la Sf. Vasile” din Moldova copilăriei mele, îmbrăcată în hârtie creponată și divers colorată, Capra cea cu bot din lemn care produce zgomote ritmate prin manevrarea și lovirea a două bucăți de lemn. Și tot aici, wow... o talangă și un cimpoi.
Instrumente populare din Belgia (muzicuța, harmonica), din Orientul Mijlociu și Îndepărtat, practic din toată lumea.
Urc la etajul II pe frumoasele scări ce înconjură casa liftului, o bijuterie Art Nouveau și scara și liftul și casa liftului. Aici este prezentată Muzica savantă occidentală. Clavecinul, orga-cabinet, o orchestră în miniatură, un pian din China, dar aparatul foto dă iar spre superba construcție Old England cu feroneria sa artistică.
Conform unui plan expus, la etajele superioare se află o Librărie-butiques (la etajul III), iar Instrumente cu clape (la etajul IV), o Bibliotecă (la etajul V), Administrația muzeului (la etajele VI și VII) și o Sală de Concerte la etajul VIII, al cărei Foyer de află la etajul IX.
Am urcat pe scări până în Foyer, de unde am admirat o panoramă superbă a orașului Bruxelles.
Clădirea în sine este o bijuterie a tehnicii și eleganței Art Nouveau, una din multele astfel de clădiri aflate în Bruxelles.
Am coborât în stradă, m-am desmeticit și am plecat să votez europarlamentarii noștri, la o reprezentanță din apropiere. Era o coadă imensă de români veniți din alte orașe, mulți cu copii mici. Cu cardul meu de Priority, am reușit să votez în foarte scurt timp.
Oooo... și câte nu mai sunt de spus despre Bruxelles!
Trimis de mihaelavoicu in 23.02.20 16:44:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Belgia
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee în Bruxelles, BRUXELLES" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mihaelavoicu:
Superbă clădire! Este zveltă, elegantă, pare „fragilă” din afară, dar stâlpii metalici de susținere și grinzile din profile frumos și artistic nituite nu numai că exclud „fragilitatea” construcției, ci o întăresc, în realitate!
Mi-a plăcut mult toată feroneria decorativă, dar și mozaicul din P04, care, în opinia mea, privit de departe pare a fi desenul unei chei de portativ muzical, mai precis „cheia sol”.
Poate am eu o imaginație mai bogată, dar așa îmi pare că ar fi!
Cât despre „capra” noastră de acolo, din muzeu, asta chiar că nu mi-aș fi închipuit să văd! Felicitări celor care s-au gândit să treacă obiceiul nostru în rândul „instrumentelor de percuție”!
Felicitări pentru articol și poze!
@doinafil: Ce spirit de observație ai! Chiar aduce cu ”cheia sol”, deși inițial clădirea nu a avut destinație de muzeu al muzicii. Dar e posibil ca atunci, în anul 1970, mozaicul să fi fost recondiționat în acest sens.
Merci mult, pentru asta!
@mihaelavoicu: Interesant și deosebit! Iar „cireașa de pe tort” pentru vizitatorii români este descoperirea instrumentelor tradiționale și a măștii de capră, specifică obiceiurilor de iarnă. Exponatele românești sunt bine apreciate de străini, dovadă câteva texte citite pe bloguri internaționale. Cred că este un motiv de mândrie orice prezență românească în muzeele lumii!
@tata123: Eu fac ”ochii cât cepele” dacă văd ceva românesc peste hotare. Chiar și la localurile deschise de români.
Capra din copilăria mea, de care îmi era grozav de frică, avea jearpalele din fâșii de hârtie creponată. Asta era confecționată din benzi de pânză colorată. Se vede treaba că autorul nu o știa pe cea originală, deși pe plăcuța indicatoare era menționat X-lescu, artist plastic, Romania.
Merci pentru apreciere!
@mihaelavoicu: Nu-mi venea sa cred ca vad capra, dar m-am amuzat. Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Maison du Roi, Muzeul Orașului Bruxelles — scris în 24.10.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Muzeul Regal al Armatei şi al Istoriei Militare şi Muzeul Aviaţiei — scris în 20.11.09 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Bruxelles - Museum of the Far East — scris în 05.04.12 de MCM din BUCURESTI - RECOMANDĂ