GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unde: Langa orasul Lamia, pe autostrada dintre Salonic si Atena. Monumentul este la iesirea de pe autostrada, pe strada care duce spre Termopile, nu aveti cum sa il ratati.
Istoric:
In anul 480 IEN, regele Xerxes dorea sa razbune infrangerea suferita de tatal sau la Marathon asa ca, in fruntea unei armate destul de numeroasa a invadat Grecia. Desi Herodot a dat ca cifra 2-3 milioane de soldati, istoricii moderni estimeaza un numar intre 70-300.000 de soldati.
Dupa consultarea eforilor (un fel de intelepti ai epocii), regele Leonidas hotaraste ca pentru salvarea Spartei, "poporul trebuie sa jeleasca un rege spartan". Insotit de 300 de soldati se indreapta spre Termopile (Portile de foc), singurul loc unde numarul mare al persanilor nu era un avantaj. Se alatura soldati ai altor cetati grecesti (tebani, tespieni, focieni, etc), totalizand 7000 de oameni, sub comanda lui Leonidas.
In primele 2 zile de lupta, persii sunt tinuti in loc cu pierderi enorme, avand in vedere numarul redus al grecilor. In a 3-a zi, un pastor (Efialtes) conduce 20.000 de persani pe o carare in munti, trupele lui Leonidas nemaiavand nici o sansa de victorie.
Totusi, pentru ca a aflat de aceasta tradare, a trimis marea majoritate a trupelor catre cetatile lor, in final, cei 300 de spartani si 700 de tespieni asigurand ariergarda.
Lupta lor pana la final a obtinut suficient timp pentru ca trupele retrase sa nu fie atacate in camp deschis de cavaleria persana, dar a reprezentat si o dorinta de razbunare a cetatilor grecesti, un an mai tarziu, la Platea, persanii fiind decimati, iar victoria pe mare, de la Salamina a asigurat sfarsitul invaziei persane.
Parerile sunt impartite, multi considerand ca nu merita efortul. Personal am ocolit destul de mult, la intoarcerea din Kefalonia, pentru a vedea acest monument si nu regret nimic, dar apetitul meu pentru istorie a ajutat mult. Sunt mai multe lucruri de vazut (eu cred ca am "lasat" cateva pentru o viitoare vizita):
- izvoarele calde (inainte de monumentul cu vreo cateva sute de metri) - vezi video
- monumentul lui Leonidas
- monumentul tespienilor (la 10-20 de metri inainte de cel al lui Leonidas)
- placa comemorativa (vis-a-vis de monumentul lui Leonidas, se urca pe un deal - eu nu am vazut-o)
- locul bataliei (un pic inainte de monument, tot pe dreapta, acolo ar fi fost zidul focian) - apare un pic in videoul meu, dar la data filmarii nu am stiut de el
- muzeul (era inchis cand am fost eu, era sambata)
 
Concluzie:
Daca sunteti pasionati de istorie si nu e un efort deosbit, merita drumul, altfel s-ar putea sa fiti dezamagiti, multi i-au acuzat pe greci ca nu prea stiu sa isi respecte trecutul.
[...]
Trimis de madfalcon81 in 07.07.18 18:22:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (madfalcon81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 38.79697500 N, 22.53631800 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Must see: Termopile, LAMIA" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmasterX: Buna seara si multumesc pentru validare. Vad ca merge treaba cu coordonatele GPS (am dat click si m-a dus unde trebuie). Si be) Textul cu "Rog admin... etc" poate fi sters intergal (fireste daca se poate adauga videoul)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@madfalcon81: Am citit de ieri articolul tău și tare m-am bucurat să îmi aduc aminte de un loc care mie mi-a plăcut mult de tot. Am vrut să scriu și eu despre el anul trecut, cred că m-am și apucat la un moment dat și până la urmă nu am reușit să termin review-ul. Dar cititnd ce ai scris tu, amintirile frumoase mi s-au răscolit puțin.
Tu spui că cei care nu sunt pasionați de istorie ar putea fi dezamăgiți și asta este clar, oamenii sunt diferiți și au așteptări diferite. Dar uite că eu, nefiind pasionată de istorie, am fost încântată.
Cum nu voi mai scrie separat despre acest loc, sper că nu te superi dacă voi adăuga acest ecou de completare la articolul tău, atașând și câteva poze. Eu am vizitat și Centrul Istoric de la Termopile, pe care tu l-ai găsit închis și mi-ar plăcea ca cei care sunt interesați de acest loc să aibă aici informațiii și despre acesta, pt că merită.
Toți am auzit, de-a lungul vieții, despre eroii de la Termopile, chiar dacă nu am reținut prea multe lucruri despre acea bătălie.
Fiind în vacanță în Kamena Vourla, la mică distanță de monumentul de la Termopile, clar nu îl puteam rata. Primul lucru care m-a impresionat a fost cadrul natural în care este amplasat: muntele de cealaltă parte a șoselei și multitudinea de leandrii care înconjoară monumentul. Mi-a mai plăcut grija cu care își onorează eroii și m-a bucurat să văd autocare cu copii, elevi de până în 14 ani, aduși să viziteze monumentul și Centrul Istoric.
Prima oară am vizitat monumentul, apoi ne-am îndreptat spre Centrul Istoric, situat puțin mai în spate.
Acesta avea următorul program de vizitare (am fost în mai și era încă program de iarnă): 9-17 de luni până vineri și 10-17 în weekend.
Chiar dacă nu este departe de monument am mers cu mașina până la Centru, lăsând-o în parcarea generoasă a acestuia.
Centrul Istoric de la Termopile nu este foarte mare, însă este frumos amenajat și îți oferă posibilitatea să primești multe informații interesante despre bătălie și despre acea perioadă.
Am intrat într-o sală mare, placată cu marmură, care are peretele din spate din sticlă, ceea ce face ca locul să fie bine luminat. Pe partea stângă este casa de bilete, locul spre care ne-am îndreptat prima oară.
Centrul Istoric îți oferă posibilitatea de a viziona un film 3D despre bătălia de la Termopile și de a afla, cu ajutorul a aproximativ 10 ecrane cu touch, multe amănunte despre acea perioadă.
Lângă casa de bilete este și un magazine de suveniruri, evident cele mai multe dintre ele fiind cu Leonidas, pereții sălii de la intrare sunt acoperiți cu tablouri mari, care îl înfățișează pe regele Spartei, precum și o armură asemănătoare celei purtate de soldații acelor vremuri.
Din această sală principală treci, prin intermediul unui hol în alta alăturată, în care este amenajat un mic loc în care poți mânca ceva (sandwich-uri), găsești cafea și răcoritoare, precum și ulei de măsline, miere, vin și tsipuro. Sunt câteva mese în interior și o mică terasă ce oferă o priveliște frumoasă asupra muntelui împădurit.
Am mers întâi la casa de bilete, am plătit câte 3 euro de persoană și domnișoara de acolo ne-a spus că filmul este în derulare și ne-a invitat să vizităm întâi sala muzeului. Ne-a condus într-o cameră întunecoasă, în care se aflau, dispuse pe două rânduri, niște mese mari, pe care erau instalate ecranele cu touch. Ne-a arătat de unde să începem și ne-a spus să continuăm în ordinea în care sunt așezate ecranele. Chiar și mie, nefiind pasionată de istorie, mi s-a părut deosebit de interesant să urmăresc, cu lux de amănunte istoria acelor vremuri. Pe cea mai mare parte a ecranelor se defășura filmul evenimentelor, iar undeva în dreapta acestora erau scrise, în engleză, toate amănuntele legate de ceea ce urmăreai (geografia locurilor din acea perioadă, locul în care erau amplasate trupele în fiecare moment al celor trei zile de bătălie, componența armatelor, amplasarea strategic a acestora, armele de care dispunea fiecare armată etc). Din păcate am vizitat Centrul Istoric în drum spre Delphi, așa că timpul ne era destul de limitat. Mi-ar fi plăcut să avem mai mult timp pentru că era foarte interesant totul. Cred că persoanele pasionate de istorie ar putea petrece aici câteva ore fără să se plictisească.
Dar noi ne grăbeam, așa că în momentul în care a venit cineva să ne anunțe că s-a eliberat sala de cinema și că putem intra la film am vizionat destul de rapid ecranele și ne-am mutat în sala alăturată.
Sala în care rulează filmul bătăliei nu este mare, sunt aproximativ 20-30 de scaune, pe fiecare dintre ele aflându-se câte o pereche de ochelari 3D.
Persoana care ne-a însoțit ne-a invitat să luăm loc și să ne punem ochelarii, întrebându-ne dacă vrem să vedem filmul în greacă sau în engleză. Am ales, evident, engleza și, timp de 15-20 minute am vizionat un film animat, foarte bine realizat, despre bătălia de la Termopile.
Și aici am primit informații detaliate despre fiecare moment al bătăliei, despre armate, despre arme și despre modul eroic în care au luptat spartanii conduși de Leonidas.
M-a emoționat finalul filmului, în care ni se spune, cu o voce gravă: străine, acum că ai aflat povestea noastră, transmite mai departe, pentru a afla toată lumea despre eroismul spartanilor.
Chiar dacă a durat un an, acum, datorită articolului tău, am hotărât să spun mai departe povestea auzită.
@Cris: Hmm, posibil sa fi fost deschis si sa nu fi stiut eu?! Nu-i bai, ce ai scris tu, ma face ca data viitoare sigur sa il vizitez. Probabil, orice vizita ar trebui sa inceapa cu muzeul, pentru a sti ce sa cauti. Oricum multumesc pentru ecou, vacante cat mai placute iti doresc!
@madfalcon81: Eu am fost la sfârșitul lui mai 2017, poate în acest an programul s-a schimbat și era, totuși, închis. Eu am fotografiat programul, era un panou în apropierea celui mare, pe care era trecută povestea spartanilor.
Dar, așa cum ai spus, nu contează, dacă ești pasionat de istorie și vei mai ajunge în zona, cu siguranță te vei opri și la Centrul Istoric.
Mulțumesc frumos, vacanțe frumoase îți doresc și ție!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Locul Bătăliei de la Termopile — scris în 27.03.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 O scurtă vizită la eroul de la Termopile — scris în 01.04.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ