ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 13 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Panteón Nacional de Lisboa - o bijuterie!

TIPĂREȘTE

Nu doar pentru că aveam intrare gratuită cu Lisboa Card (despre care am vorbit deja intr-un articol) la acest obiectiv turistic cât şi pentru faptul că vizitasem Panteonul din Roma îmi doream să ajung şi la cel din Lisabona.

Unde se află Panteón Nacional de Lisboa şi cum am ajuns?

Panteonul se afla pe strada Campo de Santa Clara, în cartierul Alfama şi denumirea sa în engleza este Church of Santa Engrácia (Biserica Santa Engracia) . Aceasta biserică de fapt poartă numele de Panteonul Naţional datorită faptului că numeroase personalităţi importante la scară naţională sunt îngropate aici.

Din Marques de Pombal (după ce am vizitat Estufa Fria-vezi impresii aici) am luat metroul (linia Azul adică linia albastră) în direcţia Santa Apolonia şi am coborât la ultima staţie şi anume la Santa Apolonia. Am ieşit din metrou direct în gară şi de acolo am traversat strada şi am început urcarea.

Nu a durat foarte mult (cam 10 min am urcat maxim) până ce Panteonul s-a ivit în faţa mea.

Am stat puţin (deşi eram în pantă) şi am contemplat construcţia masivă care îmi aducea aminte de Vatican (nu ştiu ce de...). Poate din cauza cupolei sale imense, care poate fi zărită şi de la Mirador de Santa Lucia şi din mai multe puncte de belvedere ale Lisabonei.

Cât costă intrarea şi care este programul?

Cu Lisboa Card am avut intrarea gratuită dar în mod normal un bilet costă 4 euro (adulţi) , persoanele peste 65 de ani au 50% reducere, copiii sub 12 ani au intrare gratuită.

Panteonul este deschis de marţi până duminică şi programul de la 10:00 la 17:00. Aveţi mare grijă, lunea este închis!

Am păşit cu încredere, neştiind ce mă aşteaptă înăuntru... şi am rămas... oau. Nu cred că este mai frumos sau mai spectaculos decât cel din Roma, dar are ceva unic...

Este o construcţie impresionantă, muzica clasică se auzea pe fundal, câteva ecouri ale vizitatorilor (nu foarte mulţi la număr), toate aceste elemente au făcut să mă simt “ciudat”.

De asemenea, cupola este monumentală, incredibila - se ridică la peste 80 de metri deasupra solului.

Sub cupola gigant, podeaua și pereții sunt decoraţi cu marmură colorată, superbă. De-a lungul “pilonilor” ca să le spun aşa sunt câteva monumente funerare ridicate în memoria lui Vasco da Gama și Navigatorul Henry (ei nu sunt de fapt îngropați aici).

În această biserică/panteon se găseşte un grandios loc de odihnă al Amaliei Rodrigues, regina mult-iubită a muzicii Fado. Nu a fost greu de observat locul unde se afla aceasta deoarece mormântul său era înconjurat de flori.

În afară de Amalia Rodrigues mai există şi alte personalităţi unde îşi au locul de veci în această biserică şi anume:

Teofilio Braga - preşedinte portughez. El a servit în calitate de președinte al Portugaliei din 29 mai 1915, la 5 octombrie, 1915. De asemenea, a fost şi scriitor și dramaturg.

Oscar Carmona- tot preşedinte portughez din 9 iulie 1926, până la moartea sa, pe 18 aprilie, 1951.

João De Deus - poet. A murit la Lisabona, iar rămășițele sale au fost aduse de la Mănăstirea Jeronimos la Panteonul Național la 1 decembrie, anul 1966.

Junqueiro Guerra- poet, jurnalist, politician.

Sidonio Pais- politician, ofiţer militar, diplomat

Almeida Garrett-poet

Din câte am înţeles exista şi o terasă (ajungeţi acolo după ce urcaţi cele 169 de scări) dar când am fost eu accesul era închis, astfel încât nu am putut ajunge sus sau pe terasă.

Panteonul a cunoscut o istorie turbulentă de la înființarea sa din secolul al 16-lea, cu un blestem care niciodată nu s-ar fi finalizat, un colaps distructiv și nenumărate lupte financiare, dar a fost în cele din urmă inaugurat în anul 1966.

Biserica originală a fost distrusă într-o furtună în 1681, dar a fost reconstruită în stil baroc. Prima piatră în reconstrucția a fost pusă rapid în 1682, dar până în 1966 biserica nu a fost terminată.

Arhitectura Panteonului Naţional este un exemplu unic de construcţie în stil baroc din Portugalia. Pentru a construi acest loc, arhitectul João Antunes a fost inspirat de tendințele italiene, adoptând astfel un design arhitectural inovator, care nu a avut nici o continuitate în Portugalia.

 

După ce m-am „încărcat” cu toate informaţiile posibile, după ce am fotografiat Panteonul am ieşit şi m-am bucurat de vremea splendidă, de soarele care bătea pe cupola albă şi de faptul că am reuşit să ajung acolo am pornit-o la vale spre metrou pentru că mai aveam multe de văzut în ziua respectivă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 22.03.17 19:05:31
Validat / Publicat: 22.03.17 20:22:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 2906 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe deal, unde m-am oprit sa imi trag sufletul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48000 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.03.17 20:21:07]
»

Bună recomandarea

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Must see' în Lisabona, LISABONA [oraş]" (deja existentă pe sait)

GabrielaGAUTOR REVIEW
[22.03.17 20:29:45]
»

@webmasterX: Oau, multumesc mult! Numai de surprize placute am parte. Ma bucur mult daca articolele sunt de interes turistic si sunt apreciate!

webmaster
[22.03.17 21:02:32]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mireille
[23.03.17 07:28:53]
»

@GabrielaG: Hello... am citit cu plăcere descrierea fostei biserici Santa Engracia, devenită Panteon National, un simbol al Lisabonei, ce nu trebuie ratat. Eu am fost acolo de două ori, luând tramvaiul 28, oprind în fata mânăstirii Vicente de Fora. Domul Panteonului poate fi văzut de departe, el seamănă cu un ou Faberge... la Panteon unul din ghizi e român, lucrează acolo de peste un deceniu. Personal m-a impresionat marmura policromă de pe podea cu nuanțe roz și arhitectura grandioasă. In Panteon se află și cenotaful lui Luis de Camoes, poetul national portughez și mormantul fotbalistului Eusebio. Desigur și pe mine m-a emotionat locul de odihna al divei muzicii Fado, unde florile depuse sunt mereu proaspete. Astept si eu sa ne relatezi impresiile tale personale despre Lisabona in general... de coasta care urcă sau coboară spre Apolonia, imi amintesc perfect...

webmaster
[23.03.17 09:16:29]
»

În plus, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[23.03.17 10:18:54]
»

@webmaster: OAU!!! Nu ma asteptam chiar la atatea surprize placute! Va multmuesc mult de tot, mi-ati facut ziua mai frumoasa si sper din inima ca articolele mele sa le fie de folos multor oameni!!!

GabrielaGAUTOR REVIEW
[23.03.17 10:23:21]
»

@mireille: Multumesc pentru ca v-ati facut timp sa cititi articolul!

Nu am intalnit nici un ghid roman prin zona, dar ce e drept am mers cam de dimineata... hmmm... nu stiam ca tramvaiul 28 ajunge pana in Santa Apolonia. Oricum mie mi-a fost mai usor sa ma deplasez dupa cum am prezentat in articol.

Cred ca si in acest articol sunt deja impresii personale si am postat deja un articol cu impresii generale despre Lisabona Dar o sa tin cont si o sa incerc sa scriu si mai personal

Oricum dvs aveti un stil inegalabil de a scrie

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
diana2015
[23.03.17 11:10:34]
»

@GabrielaG: felicitari intr-un viitor nu foarte indepartat vrem si noi sa dam o raita prin Lisabona si sunt bine venite orice fel de informatii multumim, votat cu drag si... asteptam si alte impresii

GabrielaGAUTOR REVIEW
[23.03.17 11:13:30]
»

@diana2015: Va multumesc pentru vot si pentru timpul acordat! Promit sa incerc sa va dau cat mai multe informatii pentru ca si eu la randul meu am cautat foarte mult inainte de a merge in Portugalia si pe site nu am gasit suficiente informatii... de aceea o sa incerc sa expun tot ce am vazut si tot ce am trait in Portugalia pentru a ajuta si eu la randul meu!

O zi frumoasa va doresc si spor la cat mai multe calatorii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[23.03.17 11:50:32]
»

@GabrielaG: Un articol foarte frumos si imi pare ca nu pot acorda eu SB-ul.

Foarte frumos scris si ilustrat, felicitari, votat cu mare drag.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[23.03.17 12:26:51]
»

@mishu: Iti multumesc mult draga mea petru vizita si vot. Sper sa il fi citit cu placere... te pup

mireille
[23.03.17 16:39:46]
»

@GabrielaG: draga mea colega... mi-e nu-mi scapa nici un articol scris pe acest site despre Portugalia, sunt abonata din 2013... devorez absolut orice se scrie, inclusiv review-urile tale, am timp liber din belsug!...

tramvaiul 28 nu merge in Santa Apolonia, opreste la 5 minute pietonal de Panteon, la biserica Vicente de Fora.

Am descris și eu Panteonul intr-un articol vechi despre Alfama prin 2013...

in privinta stilului fiecare scrie cum doreste, prin ochii lui și prin prisma intereselor sale turistice și culturale.

După fiecare rendez-vous cu Lisabona, site-ul are de câstigat, in umila mea opinie.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[23.03.17 18:32:17]
»

@mireille: Si eu inainte de a pleca in Portugalia am "lins" toate articolele de pe site dar unele din pacate erau mult prea "vechi" si m-am temut ca nu mai sunt de actualitate (orar de vizitare, pret, etc.).

Oricum, majoritatea mi-au fost de mare folos si am plecat cu notite muuulte de acasa

Ahh, am inteles, am facut turul cu tramvaiul 28 dar nu am sesizat sa treaca prin apropiere de Panteon.... probabil eram prea absorbita de acea senzatie unica de a merge cu celebrul tramvai in Lisabona

Asa este, fiecare are propriul stil de a scrie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diana2015, GabrielaG, mireille, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Lisabona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041332960128784 sec
    ecranul dvs: 1 x 1