GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Primul obiectiv din excursia noastra a fost manastirea Shipka (si singurul atins pana la urma:( ), mergand pe traseul Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Byala – Veliko Tarnovo – Gavrovo - Shipka (260km).
Traseul a fost destul de lung, din care ultima parte, trecand de Gabrovo, am facut-o mergand destul de incet, pentru ca am intrat in Cheile Shipka, serpentine care se intind pe vreo 13 km, traversand muntele. Ceata in care am intrat, s-a lipit de autocarul nostru, si se vedea cum inainteaza si se misca impreuna cu noi. Eram 4 autocare si un mini autocar, care s-a ratacit la un punct al drumului, inainte de serpentine, ramanand in urma, si a trebuit sa-l asteptam 45 minute, timp in care ne-am coborat, la marginea drumului, cu vreun km inainte de un popas (de care nu stiam ca exista si pe langa care am trecut fara sa oprim, cand ne-am pus, in sfarsit, in miscare).
Ceata trecea cand mai groasa, cand mai subtire, si puteam sa vedem mai mult sau mai putin din imprejurimi. Asa am depistat, in afara de o constructie metalica, pusa pe iarba, langa sosea, care semana cu un schelet de tun, 2-3 casute, un catel legat de bara unei masini, si o iapa care pastea linistita, insotita de manzul ei.
Surprinzator, ceata care ne-a insotit tot drumul, a ramas brusc in spatele nostru, in momentul in care am ajuns in varful muntelui, iesind in plin soare.
De la un punct drumul se bifurca si noi am luat-o in dreapta, desi si pe cel care o lua in stanga scria tot Shipka. Cel din stanga era ascendent si cred ca de asta nu l-a ales soferul. Manastirea se vedea inca de la sosea sus pe deal, cupolele ei aurite scanteind in soare, incojurata de brazii seculari, inalti cat ea.
In 3 km de la bifurcatie, am facut stanga si am tranzitat localitatea Shipka, pe langa o gramada de ciresi pirguiti, pana la baza zonei de unde incepe ascensiunea spre manastire. Am lasat autocarele in panta si, pe un drum pietruit, pe langa trandafirii superbi, am ajuns la cele 100 de trepte (asa ne-a spus ghidul), care au fost de fapt 168 (pe numarate :) ). Urcusul nu este asa greu cum pare, fiecare 8 trepte fiind alternate de o parte orizontala. In plus, prin stanga, de la un punct, este o poteca mai larga, serpuita, cu o panta foarte mica, pe unde se poate ajunge usor.
Aceeasi panta trece si pe langa cladirea cu toaleta, unde la intrare ti se percepe o taxa de 0,50 leva, daca vrei sa o “vizitezi”. O intamplare hazlie cu prietena mea Rodi, care a vrut sa intre, dar nu avea marunt… a primit 3 lei de la doamna de la usa :) , care a insitat sa-i ia… probabil ca si ea, nici alti romani nu au avut marunt de leva si au lasat lei, iar doamna considerand ca nu are ce face cu ei… i-a dat primei persoane sosite… (I-am consumat pe toaleta de la Baykal, unde primeste lei romanesti :) ) !
Manastirea, care se ridica semeata, m-a impresionat foarte tare, cu inaltimea si maiestuozitatea ei calma si senina, veghind asupra satului Shipka. Este ortodoxa si poarta hramul “nasterii mantuitorului Isus Cristos”, aducandu-mi aminte de arhitectura catedralelor din Rusia.
Ma minunez de fiecare data cand vad asa o constructie, ridicata in epoci in care tehnologia era doar “manuala”, fara macarale si alte masinarii. Cea de fata a fost construita intre 1885 – 1902, prin donatii din partea ambelor popoare (rus si bulgar), in onoarea celor cazuti in bataliile din 1877-1878. Numele lor se afla pe cele 24 de placi uriase de marmura din interiorul manastirii, placi care sunt montate pe toti peretii, de jur imprejurul ei.
Intrarea este libera, se percepe doar o taxa de fotografiere de 5 leva. Dupa ce faci tot turul manastirii, admirand arhitectura interioara, icoanele si catapeteasma, dupa ce lasi aici o rugaciune de sanatate pentru toti ai tai, cand te intorci spre iesire, in dreapta, dupa micul magazin din interior, se deschide o intrare ingusta, unde, pe o scara si mai ingusta se ajunge sub manastire, unde este o cripta care, intr-o liniste monumentala, pentru ca nu ajungea rumoarea de deasupra, adaposteste osemintele celor cazuti.
Afara, langa manastire este un magazin care vinde diverse obiecte bisericesti, si langa el este o mica terasa unde poti manca (si inca o toaleta contra cost), si doua tarabe cu suveniruri diverse.
Imprejurul manastirii sunt mai multe alei care se afunda in padurea racoroasa, dar nu am avut timp sa le explorez.
Trimis de vulpe mihaela in 05.06.19 17:14:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Vizitarea Mănăstirii Shipka pentru mine este un vis neâmplinit, cu toate că am traversat Bulgaria dus-întors de 12 ori, fie spre însorita Grecie ori spre frumosul Istanbul, atât în zile însorite cât și prin ceață și chiciură pe pomi. Totdeauna Bulgaria pentru mine a fost țară de tranzit și cu ochii pe ceas să mă încadrez în graficul de deplasare.
Așadar rewievul dv. mi-a împlinit în parte dorința mai veche și vă mulțumesc.
Ieșind din Pasul Shipka spre Kazanlac, cupolele aurite ale mănăstirii pot fi văzute numai dacă privești în urmă. În schimb, în sens invers și venind de la Kazanlac, mănăstirea se vede de la 2-3 km. distanță.
Fotografiile care le-ați postat ilustrează un lăcaș de cult mult mai frumos decât bănuiam. Păcat că este într-o zonă izolată.
Câteva detalii
- ieșind din Gabrovo și începând urcușul prin Pasul Shipka, până în vârful său sunt 18 km.
- în vârf este o bifurcație. În dreapta se continuă drumul prin pas iar în stânga este drumul spre Monumentul Eroilor. Pentru detalii, colega noastră @Irinad a scris un rewiev foarte bun și se poate mândri că a avut puterea să ajungă acolo sus „au pied”.
- la coborâre sunt 13 km.
Vă doresc o vară frumoasă.
@Mihai18: Ca sa nu ramana la stadiul de vis neinplinit... veniti la Bucuresti cand este vreo excursie catre Shipka.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Mănăstirea Shipka - un memorial ruso-bulgar — scris în 06.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Un pas, un monument şi o mănăstire, toate purtând acelaşi nume: Shipka — scris în 22.06.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- May.2016 Mânăstirea Shipka — scris în 20.06.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Pasul Shipka din Muntii Stara Planina, Bulgaria — scris în 27.09.12 de ak-ar de rumÂn † din SFâNTU GHEORGHE - RECOMANDĂ