GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Shipka - un memorial ruso-bulgar
4 iunie 2023. A fost ziua în care am trecut - pentru a nu știu câta oară - prin pasul Shipka din munții Stara Planina. După o incursiune în Bulgaria, ne întorceam acasă. Înainte de a ne angaja pe drumul sinuos, în urcuș și coborâș, adeseori cețos, dar întotdeauna frumos pentru cei care nu sunt la volan, în localitatea Shipka, în stânga sensului de mers, pe fundalul verde al pădurii, turlele aurii, în formă de ceapă ale bisericii Mănăstirii Shipka parcă ne chemau. Auzisem și citisem multe despre acest lăcaș de cult în stil rusesc, construit pe pământuri bulgărești, dar nu avusesem încă ocazia de a-l vizita. Mai exact, Mănăstirea Shipka se află în apropierea drumului E85 care leagă localitățile Kazanlâk și Gabrovo (12 km până la Kazanlâk și 36 km până la Garbovo). Turiștii români care călătoresc spre Grecia au experimentat cel puțin o dată acest drum dat în folosință în anul 2014.
Dar nu despre acest drum, nu despre peisajele frumoase și nici despre obiectivele turistice care mai pot fi atinse în trecere pe aici vreau să povestesc acum.
Reținem doar că zona a fost teatrul unor aprige bătălii de eliberare a poporului bulgar de sub jugul otoman. Rusia ajutată de România, împreună cu voluntarii bulgari, reușește să înfrângă armatele turcești chiar în trecătoarea Shipka, în cele patru bătălii care s-au dat în anii 1877-1878. În amintirea eroilor care s-au jertfit în lupte, pe vârful Stolevo a fost înălțat un monument, Memorialul Shipka. Era ceață densă atunci când am trecut noi pe acolo, așa încât nu am avut norocul de a-l vizita. Am vizitat în schimb Mănăstirea Shipka, superb așezământ înălțat la inițiativa rușilor, mai exact la inițiativa Olgăi Skobeleva, mama generalului Mihail Dimitrievici Skobelev - "Generalul Alb", cel care a luptat la Plevna, dar a și condus o importantă bătălie la Shipka.
Olga Skobeleva, ajutată de diplomatul rus contele Ignatiev, a organizat colecte de fonduri pentru ridicarea bisericii memoriale, la Shipka, pe un teren donat de localnici, mulți dintre aceștia având în familie membri răpuși în Războiul de Independență din 1877-1878.
Construcția bisericii a început în 1885 și a fost finalizată în 1902, lucrarea fiind făcută în stil rusesc, după planurile arhitecților ruși. Tot atunci a fost pictată și sfințită la 27 septembrie 1902, la a 25-a comemorare a eroilor ruși și bulgari căzuți în luptele din trecătoarea Shipka. Lăcașul a aparținut bisericii ortodoxe ruse până în anul 1934 când a fost donat Bulgariei. În 1970 a fost declarat monument cultural și arhitectonic.
Biserica având hramul "Nașterea Mântuitorului", este cu adevărat impresionantă. Este frumoasă, grandioasă, viu colorată, turlele aurii, în formă de ceapă, fiind vizibile de la mare distanță. Turla centrală, mai mare, este înconjurată de alte patru, mai mici, toate având în vârf crucea bisericii ruse. La o privire atentă, vizitatorii pot remarca semiluna sub crucea de pe domul principal, simbolizând triumful creștinismului asupra islamului.
Turnul clopotniță, la fel de colorat și de migălos decorat, situat la intrarea vestică, este înalt de 53 m și adăpostește 17 clopote. Ni s-a spus că cel mai mare cântărește 12 tone. Cu ochiul liber, se poate vedea că toate clopotele sunt bogat ornamentate.
Interiorul este la fel de impresionant. Pictura refăcută în 1957-1959, este bine realizată, în culori calde. În afară de cele trei altare, de chipurile de sfinți zugrăvite, pe pereții de nord și de sud sunt mai multe plăci de marmură cu lungi liste cu nume de eroi jertfiți la Shipka. Nu le-am numărat, nici n-aș fi putut, dar am aflat că pe cele 24 de plăci de marmură ar fi înscrise numele a 18.491 de eroi căzuți în bătăliile de la Shipka și din apropiere de Kazanlâk. În capela largă de la demisol, amenajată ca un muzeu, cu vitrine luminate și cu un altar, se pot vedea sarcofage cu rămășițele pământești ale celor căzuți.
Mai trebuie spus că pentru a ajunge la mănăstire, din drumul principal E85, urmând indicatorul, până în parcare nu mai este mult. De acolo, pe o alee pietruită, în urcuș, mărginită de trandafiri, se urcă cele 157 de trepte ale unei scări până în fața intrării în biserică. În stânga este magazinul cu obiecte bisericești, precum și mai multe bănci binevenite după efortul urcușului. Locul este frumos și umbros. Câteva monumente comemorative pot fi văzute atât pe traseul în urcare, cât și lângă biserică. De asemenea, în incintă sunt toalete. Mănăstirea, fiind un muzeu (este inclusă în parcul național "Shipka-Buzludzha"), nu oferă găzduire pentru pelerini.
Nu se percep taxe de intrare și nici pentru fotografiere. Cel puțin nouă nu ni s-a pretins și nici nu am văzut vreo interdicție în legătură cu fotografiatul.
Consider că cei care se află în trecere prin pasul Shipka, dacă timpul le permite, vor aprecia un popas de 1-2 ore la Mănăstirea Shipka, construită în memoria luptătorilor ruși și bulgari care s-au jertfit în Războiul de Independență din 1877-1878, apărând trecătoarea din munți.
Trimis de iulianic in 06.06.23 21:50:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@iulianic: Într-adevăr biserica Shipka este impresionantă și frumoasă atât pe exterior cât și pe interior! Am fost și eu acolo cam în aceeași perioadă dar acum doi ani! Văd din imaginile tale că biserica a fost complet restaurată, atunci imensa turlă era acoperită de schele și nu își arăta frumusețea în totalitate, acum este altceva...
Mulțumesc pentru aducere aminte!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Manastirea Shipka si cheile Shipka — scris în 05.06.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Un pas, un monument şi o mănăstire, toate purtând acelaşi nume: Shipka — scris în 22.06.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- May.2016 Mânăstirea Shipka — scris în 20.06.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Pasul Shipka din Muntii Stara Planina, Bulgaria — scris în 27.09.12 de ak-ar de rumÂn † din SFâNTU GHEORGHE - RECOMANDĂ