ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manastirea Rila. Emotie aproape de cer

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A.

Trebuie sa fiu sincer si sa recunosc faptul ca am stat si m-am gandit foarte mult daca sa ma incumet sa scriu un review despre manastirea Rila. Chiar nu stiu ce informatii noi as putea sa va ofer cand pe site sant (si ma refer la cele mai recente) doua-trei dintre cele mai complete reviewuri despre aceasta destinatie scrise de Iulianic, Traian Leuca si Elviramvio.

Acest obiectiv face parte din circuitul pe care l-am facut in Bulgaria si Grecia, chiar inainte de inceputul pandemiei. Asa ca in articolul de fata voi incerca sa va transmit din emotiile pe care le-am simtit, vizitand acest frumos lacas de cult. Promit sa nu va incarc lectura cu foarte multe detalii tehnice, pentru ca la acest capitol gasiti toate informatiile in articolele userilor mentionati mai sus.

Plecam dimineata in jurul orei 8 din orasul Plovdiv (vezi impresii) avand ca destinatie manastirea Rila sau Rilski Monastery cum ii spun bulgarii. Parcurgem distanta de aproximativ 250 de kilometri in trei ore si jumatate. Din cele trei variante de traseu oferite de google maps, urmam urmatorul traseu: Plovdiv - Velingrad - Blagoevrad - Manastirea Rila. Drumul ales este mai greoi, dar aveti satisfactia contemplarii unor peisaje de vis din muntii Pirin si Rila. Spre norocul nostru, desi santem in luna februarie, nu am avut probleme pe traseu din cauza zapezii. Ziua era foarte insorita, dar temperatura tinea sa ne reaminteasca faptul ca santem in ultima luna calendaristica de iarna.

Ajungem in jurul orei douasprezece in parcarea mare a manastirii, si parcam pe latura dreapta aproape de intrarea principala a manastirii. Nu cred ca erau mai mult de 6-7 masini in toata parcarea. Baietii de la parcare nici nu asteapta sa coboram din masina si deja ne pun sub stergator tichetul de parcare, pentru care platim 5 leva, aproximativ 12 lei.

Prima impresie despre manastire ar fi aceea ca acest loc seamana mai degraba cu o cetate sau cu o fortareata. Manastirea poarta numele Sfantului Ivan Rilski, un calugar care s-a retras in muntii Rila, in ultimii ani ai vietii. A vrut sa traiasca departe de lume in post si rugaciune si a ales o pestera aflata de la 4-5 km de actuala manastire. Urmasii sfantului au ridicat aici o mica biserica din piatra care se afla langa pestera. Pentru ca toata viata a petrecut-o in post si rugaciune, imediat dupa moartea sa, cu ajutorul tarului Petru al Bulgariei, Ivan Rilski este canonizat. Aceasta manastire cu obste calugareasca are o istorie zbuciumata, dar a reusit sa reziste in timp, fiind pilonul central al ortodoxiei bulgare. Se spune ca nu exista bulgar ortodox care sa nu fi ajuns vreodata la aceasta manastire. Asa cum la noi manastirea Prislop si parintele Arsenie Boca sant pe primul loc in materie de pelerinaje, acelasi lucru putem spune despre aceasta manastire.

Patrundem in interiorul manastirii printr-o poarta ca un tunel. Curtea este pavata cu piatra si atentia ne este atrasa de biserica manastirii si un turn. Pe toate cele patru laturi sant chiliile. Privind peste acoperisul chiliilor zarim muntii care inconjoara manastirea. Falnicii munti Rila ale caror varfuri impadurite saruta cerul pentru ca rugaciunile celor de aici sa ajunga mai usor la Dumnezeu. Poate si din cauza ca era foarte frig in ziua cand am vizitat manastirea, atmosfera din interiorul acestui lacas de cult mi se parea glaciara. Facem un mic tur prin fata chiliilor si intram in biserica.

BISERICA MARE a manastiri Rila are hramul„Nasterea Maicii Domnului", si este construita in stilul arhitectonic al manastirilor din muntele Athos. Mesterul zidar Pavel care a zidit aceasta biserica are o bogata experienta in constructia si refacerea multor biserici din Sfantul Munte. Frescele si pictura din aceasta biserica au fost realizate de membrii familiei Zograph, membrii ai renumitei scoli de pictura Samokov.

Inca de la intrare ni se atrage atentia de catre un calugar sa inchidem telefoanele si aparatele de fotografiat. Sant si cateva panouri care ne spun acelasi lucru, interzis fotografiatul in biserica. Atmosfera glaciara pe care am resimtit-o cand am intrat in curtea manastirii, o simtim si mai pregnant in interiorul bisericii. Pentru protejarea picturilor si a altor odoare biserica nu este incalzita, toate slujbele care se desfasoara aici fiind facute in timpul iernii la o temperatura cu putine grade in termometru. Iconostasul este o adevarata opera de arta, sculptura si culorile fiind in perfecta armonie cu picturile din intreaga biserica.

Dar cele mai de pret odoare ale acestui lacas sant sfintele moaste ale Sfantului Ivan Rilski. Sant pastrate aici si moastele multor parinti care s-au nevoit in acest sfant lacas. Draga cititorule, emotiile pe care le simti aici sant greu de exprimat in cuvinte. Nu vreau sa par patetic, dar mi-am dat seama cat santem de mici si neinsemnati in fata divinitatii. Poze cu interiorul acestei bisericii puteti gasi doar pe cateva siteuri bulgaresti. Iesim din biserica si facem fotografii cu picturile din pridvor.

Urmatorul obiectiv ca importanta al acestei manastirii este turnul.

TURNUL HRELYO - Este cea mai veche cladire a acestui asezamant monahal si nu nu a fost refacuta niciodata. Constructia dateaza din anul 1335 si a fost principalul scut de aparare al manastirii. A fost in vremuri de restriste casa pentru obstea calugareasca si loc de de rugaciune si inchinare. La ultimul etaj al turnului este capela cu hramul„Transfigurarea Domnului". Se spune ca in timpul invaziei otomane, desi manastirea era asediata in capela din acest turn, cativa calugari adapostiti acolo, oficiau zilnic Sfanta Liturghie. Din pacate nu am putut vizita nici turnul, nici muzeul acestei manastiri. Pentru ca nu erau foarte multi turisti, turnul si muzeul erau inchise.

Urmatorul obiectiv pe care il trecem in revista in aceasta manastire este Biserica mica sau biserica cimitirului.

BISERICA MICA - Aceasta are hramul„Fericita Fecioara Maria". Aici este locul unde se desfasoara ceremoniile funerare ale calugarilor din obstea manastirii Rila. Chiar in imediata vecinatate este si cimitirul unde sant ingropati calugarii. In interiorul acestei biserici este un osuar, unde sant pastrate oase ale tuturor celor care s-au nevoit aici. La fel ca in muntele Athos exista un afis in care se spune; „Si eu am fost ca tine -Si tu vei fi ca mine” . Chiar dupa ce o sa cititi istoria acestui frumos lacas, nimic nu se va compara cu o vizita aici. Cuvintele sant prea mici si neinsemnate iar emotiile traite te duc cu un pas mai aproape de cerul strajuit de muntii Rila.

Mai facem un tur prin fata chiliilor si intram intr-unul dintre magazinele de souveniruri de aici. Santem bucurosi sa putem comunica in limba romana cu patronul unui asemenea magazin. Acesta tine sa ne informeze ca cel mai frumos moment pentru vizitarea acestui lacas este in timpul celor mai importante sarbatori ortodoxe ale anului. De Pasti, de Craciun, de Sfanta Maria sau Sfantu Petru. Manastirea ofera pelerinilor care doresc cazare in schimbul unor sume modice cuprinse intre 20 si 40 de leva, aproximativ 100 de lei romanesti. Pentru aceasta suma primiti cazare si doua mese pe zi.

Despre frumusetea slujbelor oficiate aici, interlocutorul nostru spune ca vom fi cu un pas mai aproape de Dumnezeu.

Cumparam cateva iconite si o brosura cu istoricul manastirii in limba romana. Ne luam la revedere de la amabilul nostru interlocutor si dupa aproximativ doua ore si un pic, parasim manastirea Rila spre urmatoarea destinatie, Metsovo - Grecia.

Chiar daca am incercat sa nu incarc lectura acestui review cu prea multe date care tin de istoria acestei manastiri, scopul meu a fost de a va transmite un pic de emotie si piosenie, de la cel mai frumos bastion al ortodoxiei bulgare.

Vacante si calatorii frumoase va doresc.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de micutzu in 20.02.21 17:51:03
Validat / Publicat: 20.02.21 19:49:05

VIZUALIZĂRI: 2576 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Biserica mare si chiliile din partea stanga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44800 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.02.21 20:23:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianic
[21.02.21 10:21:41]
»

Am fost de multe ori la Mănăstirea Rila. Nici nu mai știu de câte ori. În circuite organizate de agenții, cu autocarul, în vacanțe cu autoturismul personal... prin Bulgaria sau doar traversând Bulgaria, spre Grecia, Mănăstirea Rila a fost întotdeauna un obiectiv de scurt timp, vizitat doar în trecere. Așezarea ei la poale de munte, aspectul ei arhitectonic, pictura, m-au impresionat de fiecare dată la fel de mult.

Cât despre moaștele Sf. Ioan de Rila, o singură dată am avut șansa ca racla să fie deschisă special pentru noi. În ultimul timp - probabil asaltați de prea mulți turiști - călugării bulgari nu mai fac acest gest.

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.21 12:29:15]
»

@iulianic:  De la patronul magazinului de suveniruri am aflat și noi despre deschisul raclei cu moaștele sfantului. In ultima perioada acest lucru se întâmplă numai de câteva ori pe an. De hram, de ziua sfântului , Crăciun și sărbătorile pascale. Toate cele bune

Floria CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[21.02.21 20:30:09]
»

Mi-a placut, mi-am amintit cu drag de ultima noastra vizita la Manastirea Rila! Au trecut mai bine de patru ani de atunci... Ne-am cazat o noapte in apropierea manastirii, la Gorski Kut Family Hotel, un mic hotel de doua stele, curat si ieftin, situat intr-un cadru natural de vis, pe malul abrubt al raului Rilska. Multi turisti opresc la restaurantul hotelului unde se mananca mai ales pastrav proaspat, provenit de la pastravariile din zona.

Prietenul nostru din Bulgaria este bun prieten cu un calugar de la Manastirea Rila care a studiat teologia la Bucuresti si vorbeste perfect limba romana. Ne-a intampinat cu bucurie, ne-a prezentat manastirea, ne-a fost ghid in muzeul manastirii​ care este amenajat intr-o maniera moderna si atractiva si prezinta exponate de mare valoare, demne de un muzeu national de istorie.

​Multe documente prezente la muzeu atesta legaturile stranse dintre domnitorii romani si Manastirea Rila. Ne-a impresionat Crucea Sf. Rafail, sculptata de un calugar in lemn ani de zile, pana cand si-a pierdut vederea. Foarte interesant este un cufar in care se pastrau banii, obiectele de pret si documentele importante care nu se poate deschide decat cu trei chei diferite, detinute de trei calugari cu atributii in administrarea manastirii. Nimic nu e nou pe lumea aceasta... acest principiu este utilizat si astazi la tezaurele bancilor moderne.

Ne-am inchinat la moastele Sf. Ioan de Rila, Ivan Rilski cum spun bulgarii, scoase pentru noi la rugamintea prietenului nostru. Asa cum Sf. Andrei este ocrotitorul poporului roman, Sf. Ivan Rilski este ocrotitorul poporul bulgar, fiind venerat cu mare respect. ​

Mi-a dor de Bulgaria si de prietenii nostri de acolo... anul trecut nu ne-am vazut din motivele bine stiute de toata lumea. Sper sa trecem cu bine de aceasta perioada si sa ne reluam calatoriile! Sanatate si vacante frumoase va doresc! ​​

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[22.02.21 09:19:13]
»

@Floria:  Salut. Manastirea Rila este in loc unde sa te reîntorci oricand cu placere și emoție. Cred ca ar fi foarte frumos sa vizitezi acest loc în timpul sărbătorilor pascale. Sa iti iei cazare în Rila la o pensiune și sa participi la sărbătoarea învierii Domnului. Atunci cred ca putem vizita și muzeul și turnul Hrelyo. Îmi este dor și mie de Bulgaria, de călătorii și mai ales de normalitate. Multumesc pentru vizita și ecou și va doresc toate cele bune.

Aurici
[22.02.21 10:41:44]
»

Foarte fotogenică Mănăstirea Rila! Nu te saturi să privești poze cu ea.

Am fost și noi cu mulți ani în urmă și până am ajuns acolo ne-am bucurat și de traseul pe toată valea frumoasă a râului Rilski. ​

Ai fost la o aruncătură de băț de Piramidele din Stob, o minune a naturii de care noi am fost impresionați. Când am fost la Rila nu ne-a atras atenția indicatorul de Stob, habar nu am avut până anul trecut de existența acestor piramide de pământ. Dar spre Grecia vor mai fi drumuri, găsiți voi o combinație vreodată.

Toate bune! ​

mprofeanu
[22.02.21 10:51:44]
»

@micutzu:  Frumoasă mănăstire, frumoase locuri! Am vizitat-o în vara anului 1999 la întoarcere din Grecia și am rămas profund impresionată de mărația ei... deși au trecut atâția ani sunt lucruri ce nu se pot uita!

Mulțumesc pentru aducere aminte! ​

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[22.02.21 13:56:54]
»

@Aurici:  Am notat deja pe agenda piramidele de la Stob. Ocazii de a revedea manastirea vor mai fi cu siguranță si sper ca timpul sa îmi permita sa vad și alte obiective din zona munților Rila. Combinația o știu de pe acum , mai avem nevoie de timp și cel mai important de o stare de normalitate. Toate cele bune.

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[22.02.21 14:04:00]
»

@mprofeanu:  Si eu va mulțumesc pentru vizita și ecou. Pentru ca în momentul de fata totul este o incertitudine, așteptăm vremuri mai bune pentru a ne putea bucura de vacante și călătorii. Asa cum ii spuneam și lui Aurici așteptăm starea de normalitate, pentru a călători și a ne simți liberi. Nu putem face absolut nici un plan de vacanta sau călătorie pentru ca nu știm cum vor evolua vremurile. Inca visez la Georgia.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Floria, iulianic, micutzu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Rila:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5183539390564 sec
    ecranul dvs: 1 x 1