Agățată de o stâncă – Mănăstirea Arhanghelului Mihail
Zi de sărbătoare – Nașterea Maicii Domnului – prilej de a vă prezenta, pe scurt, o importantă mănăstire ortodoxă situată pe insula Thasos, Mănăstirea Arhanghelului Mihail. La circa 37 km depărtare de portul din Limenas, pe malul sudic al insulei, într-o zonă de coastă stâncoasă, se înălță un complex mănăstiresc cu valoare duhovnicească ridicată.
Mănăstirea Arhanghelului Mihail este legată de Mănăstirea Filoteu de la Muntele Athos (care se poate observa foarte ușor de pe insula Thasos), al cărei metoc în Thasos este atestat în documente datând din 1287, deși autenticitatea unor copii ale acestor documente a fost discutată de cercetători.
Ne-am oprit anul acesta în parcarea amenajată în fața mănăstirii, nu foarte mare. Din această zonă, de la înălțimea stâncii, se vede golful de jos cu ale sale ape azurii. Programul de vizitare pe perioada verii este între orele 08.30-14.00 și 16.00-19.15, iar iarna în intervalul orar 08.30-14.00 și de la 16.00 până la apusul soarelui. Se pune mare preț pe ținuta vestimentară, nefiind acceptați pantalonii scurți, topurile cu bretele, costumele de baie etc. Atât femeile, cât și bărbații sunt analizați vizual de un „comitet de primire” care aprobă sau nu accesul. Dacă nu corespunzi vestimentar ți se înmânează o fustă, un pantalon, o eșarfă, în funcție de caz.
Scurt istoric. Tradiția mănăstirească indică drept ctitor al unui paraclis închinat „Sf. Mihail” pe un anume călugăr Luca. Micul așezământ este menționat documentar în secolul al XIII-lea (cu rezerve), fiind în subordinea unei mănăstiri athonite. Actualul complex monahal datează de la începutul anilor 1800, bineînțeles într-o formă mai austeră; după circa 100 de ani are loc o deposedare de pământ a mănăstirii și o perioadă de degradare și părăsire. Abia în 1974 mănăstirea este populată cu maici, au loc acțiuni de restaurare și mărire a așezământului.
Vizita la mănăstire. Am pătruns în interiorul curții, am îmbrăcat o pereche de pantaloni ușori de in și am pornit să explorăm complexul monahal. Se vizitează doar o parte din mănăstire (circa 40% din teritoriu), turiștii neavând acces în toate spațiile administrative și de locuit, și nici la biserica mare (un locaș de cult ridicat în stil bizantin) – cel puțin în momentul vizitei noastre.
Curtea este frumos decorată cu o mulțime de flori și rădăcini de copaci, clădirile văruite în alb și acoperișurile din lespezi de piatră creează un decor arhaic. De pe terasa unei clădiri privim spre Vârful Athon, care se înalță la 2033 m înălțime, la extremitatea sudică a peninsulei Athos. Acest loc, unul dintre cele mai importante centre ale monahismului ortodox, veghează parcă și asupra mănăstirii thasiene.
Intrăm în biserica mică, acoperită cu lespezi de piatră, străjuită de o clopotniță albă. Întâi trecem printr-o cameră anexă de unde poți lua lumânări (prețul este afișat pe categorii, banii se introduc într-o cutie), apoi un fel de pronaos. O lespede datând din anii 1800 (are încrustată o inscripție) constituie un prag peste care trebuie să treci ca să ajungi în naos și în fața altarului.
În acel pronaos se află expus un fragment dintr-un cui de pe Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Încastrat într-o frumoasă lucrătură de argint, pe pat de catifea roșie, atrage cumva privirea. Tradiția vorbește despre cuiul ce a străpuns mâna dreaptă a Mântuitorului, donat de un împărat bizantin mănăstirii Filoteu de pe Muntele Athos. Presiunea otomană a dus către încercarea de evacuare a unor odoare sfinte din Athos spre locuri mai sigure. Corabia care ducea aceste odoare a fost sfărmată de stâncile insulei Thasos de către o furtună, iar cuiul este ascuns în paraclisul „Sf. Mihail” . Redescoperit după o perioadă îndelungată de timp este păstrat în mănăstirea de pe insulă, însuși „Sf. Mihail” poruncind acest lucru prin vise și viziuni. Sfârșit.
O frumoasă icoană a Arhanghelului războinic Mihail, aflată în catapeteasmă, este împodobită cu arme vechi. O Atmosferă de liniște și rugăciune persistă în bisericuță, deși se perindă mulți oameni prin interior. La ieșire din micuța biserică poți lua dintr-un bol o bucățică de rahat (cu arome diferite, de lămâie, portocală), gest de ospitalitate al măicuțelor.
De pe o terasă largă admirăm marea și împrejurimile apoi ne mai plimbăm prin curtea plină de flori și măslini. Un magazin cu obiecte religioase, destul de spațios, concentrează o parte din vizitatori. Se pot cumpăra icoane și diferite obiecte cu sens religios, broșuri și cărți în mai multe limbi, produse realizate pe insulă, obiecte decorative etc. Într-un coș se aflau sticluțe cu aghiazmă sau poate apă din izvorul sfânt, creat de însuși Sf. Arhanghel Mihail la baza stâncii (orthochristian.com/142257.html).
În concluzie recomand turiștilor ce ajung pe insula Thasos să se oprească câteva zeci de minute la Mănăstirea „Sf. Mihail” , important loc de rugăciune și deosebit ca amplasament așezată spectaculos pe versantul muntelui, cu o priveliște superbă asupra Mării Egee și, în zilele senine, spre Muntele Athos.
Alegeri inspirate!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de tata123 🔱 in 08.09.26 19:11:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.59765400 N, 24.70112200 E - neconfirmate încă
@tata123 🔱:
”La circa 37 km depărtare de portul din Limenas, pe malul sudic al insulei, într-o zonă de coastă stâncoasă, se înălță un complex mănăstiresc cu valoare duhovnicească ridicată.
Amplasarea lacasului de cult pe un colt de stânca deasupra golfului cu ’ape azurii’ a Marii Egee este magnifica, un colt de paradis!
” La ieșire din micuța biserică poți lua dintr-un bol o bucățică de rahat (cu arome diferite, de lămâie, portocală), gest de ospitalitate al măicuțelor.
Acest gest l-am întâlnit si la alte bisericute din Grecia conduse de maici, ofera bucatele de rahat, apa proaspata, cafea, si alte produse preparate de ele pentru degustare apoi te invita la magazinul bisericii de unde poti cumpara dulceturi si siropuri facute de ele. Întotdeauna am cumparat dulceturi si siropuri de smochine ambalate în recipiente frumoase pe care le-am pastrat si acum.
Întotdeauna ma reîntorc în Grecia cu o placere deosebita.
- Sep.2015 Manastirea Arhanghelou (Sf. Arh. Mihail) din Thassos — scris în 21.09.15 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Legenda continua / Mănăstirea Arhanghelul Mihail — scris în 28.08.14 de misuf din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail — scris în 24.07.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Manastirea Arhanghelului Mihail — scris în 22.07.10 de recul* din BUCURESTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...