GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din circuitul nostru otoman nu putea sa lipseasca Mamure Kalesi, dar stiti cum? ... sub nicio forma!
In dimineata in care am incarcat masina cu bagajele la Silifke, Bogdan din start m-a intrebat care este urmatoarea oprire ca sa fixeze GPS-esul, personal nu as fi optat pentru GPS pentru ca soseaua de coasta din prelungirea Autostrazii Adana -Mersin este foarte generoasa si pe desupra Mediterana este la ea acasa in partea stanga cum de indrepti catre Antalya, asa ca nu este nimic deosebit in faptul ca trebuie sa sofezi dupa cum zice ea.
Distanta dintre Susanoglu locul unde ne aflam si Anamur circa 180 km. Deci am pornit increzatori spre Mamure dar si cu o stragere de inima deoarce stiam ca fortareata este in renovare de ceva vreme.
Dupa ce am trecut prin dreptul localitatii Anamur la cam 6 km de oras pe partea stanga am zarit-o, am incetinit masina si am facut stanga in dreptul campingului din lateralul cetatii.
Am oprit la camping am intrat si am intrebat pe un nenic de la o rulota cu haleala daca putem vizita fortareata. Nenicul ne-a raspuns ca este in renovare si nu se poate intra... dar el poate sa ne lase sa intram contra a 50 de lire pe la el prin curte. Bogdan i-a multumit frumos in limba romana si am facut stanga pe sosea inaintand cu spor spre intrarea oficiala a fortaretei.
Am parcat masina intr-o parcare micuta si am depasit podul de peste santul de aparare a cetatii si ne-am apropiat de intrare.
Destul de liniste, Bogdan parea destul de neinteresat asa ca incepe sa arunce de pe podisca cu painea veche de vreo saptamana ramasa prin masina, spre puzderia de broscute testoase care isi au casa in santul plin cu apa al cetatii.
In timp ce ma agitam eu pe la poarta inchisa a cetatii un domn ne da binete si se apropie cu un sac de mancare pentru broscute catre podul unde se afla Bogdan si incepe sa vorbesca in turca.
Nu stiu cum si ce s-a inteles Bogdan cu el dar in final domnul ne explica ca Mamure este o fortareata medievala si in mare parte zidurile cetatii s-au pastrat destul de bine, Din felul in care ne-a primit si ne-a poftit sa vizitam cetatea bag de seama ca era cineva din staful care ingrijeste de acest loc.
A fost atat de dragut incat m-a lasat sa arunc o privire in interiorul cetatii apoi ne-a indicat sa o luam spre tarmul din apropierea fortaretei calarind stancile pentru a privi peisajul fantastic creat de mare dar si meterezele intacte ale cetatii.
Bogdan din pasivitatea lui a devenit destul de interesat de ce ne explica omu' incat m-a ajutat sa inaintez destul de mult pe langa ziduri tinand cont ca suprafata conservata a fortaretei este de 23500 metri patrati.
In afara de roulul de aparare in perioada seljukiana, karamana si otomana farul de aici a vegheat secole de-a randul la siguranta marinarilor.
In masina Bogdan mi-a spus ca i-a daruit omului (nu stiu cand) vreo 20 de lire pentru mancarea broscutelor.
Dupa scurta dar superba incursiune la Mamure a urmat drumul pe coasta Mediteranei pana in Antalya unde ne astepta o cazare in Lara veche la Adonys.
De la Anamur pana in cunoscuta Alanya sunt vreo 150 de kilometri cu trecere prin Gazipasa dar si mai cunoscutul Mahmutlar pentru resortul Utopia.
Personal nu vad un impediment prea mare (decat unul de vreo suta de kilometri) in a face o vizita aici daca esti cazat in zona Alanya, cred eu ca este chiar placuta o vizita scurta in timpul diminetii.
Pentru iubitorii de natura as recomanda campingul lipit de Mamure unde vor gasi multa verdeata, curent ceva alimente si un loc civilizat plus loc de plaja,
 
Rog Web sa ataseze youtu.be/b_cNsDUhHBQ cu imagini din zona Anamur.
Trimis de adrianbogdan in 16.02.19 11:52:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 36.08197040 N, 32.89537050 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mamure Castle, ANAMUR" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@adrianbogdan: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmaster26: da, pozitionarea pe harta este corecta
@adrianbogdan: mâncare pentru broscuțe sau broscuțe pentru mâncare! Just Kidding!
Felicitări pentru articol. Da bag seama ești mare fan Turcia!
@adrianbogdan: Ai idee când se termina renovarea cetății? Că așa am înțeles, nu se poate vizita, nu e deschisă cetatea pentru public, nu se poate vizita.
Am văzut o roaba prin curte și niște chestii aruncate pe acolo, muncitorii lipseau de la restaurare/renovare, cred ca e de durată.
Tu cum ai aflat de ea? Că nu prea e inclusă in circuite turistice.
Așa am găsit și eu in Toroni cetatea bizantina, era închisă pentru restaurare, era îngrădită și nimeni nu restaura nimic, era închisă pentru publicul larg, oamenii au forțat poarta și uite așa am vizitat și noi cetatea
Nu de alta dar mă gândesc ca distanta e totuși considerabila fața de Antalya și sa nu te înjure vreun om care merge acolo și găsește poarta închisă
@robert: Da, este adevarat Bogdan iubeste Turcia, eu sunt doar fan cetati, castele, palate, fortarete, situri arheologice, mili park, zone protejate etc.
@nrs: o, da ne-am plimbat destul stii doar 5500 km.
@krisstinna: Buna!
Cristina stiu fortareata asta de vreo 15 ani, o aveam in planul de vizitare de cand am avut un ALL inclusive prin Alanya, dar am prins o vreme pacatoasa rau, din cauza umezelii nu puteam sa respiram asa ca jumatate de zi o petreceam in camera la aer conditionat. Atunci, acu' 15 ani nu era in renovare. Din ce stiu sta cu schela pe ea de cativa ani.
Dar se pare ca neoficial se poate intra prin doua metode.
1. prin camping daca le dai ceva celor de la rulota cu alimente, ca sa-ti arate drumul.
2. cu ajutorul personalului, daca ai norocul nostru.
Dupa noi au mai oprit masinile si alti doritori deci se pare ca deocamdata acestea sunt metodele de vizitare.
Ziua in care am vizitat noi fortareata era duminica , probabil ca de aceea nu se lucra...zic.
@crismis: cu sau fara renovare, se viziteaza cumva
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)