GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Maistrali Apartments (Ponti, Lefkada), un mic paradis
Salutare tuturor celor pasionati de Lefkada si de Grecia in general!
Luna trecuta ne-am intors si noi din Lefkada si m-am gandit sa scriu si eu cateva impresii pe scurt fara sa fac prea multa poezie.
In primul rand, nu recomand Lefkada celor care sunt amatori de cluburi, galagie si muzica data tare pe plaja, intrucat cu exceptia unei singure plaje (Kathisma), nu am vazut asa ceva pe insula, poate un pic mai multa forfoteala in Lefkas si Nidri.
In al doilea rand, recomand cu incredere celor care nu au copii si vor cu adevarat sa se bucure de vacanta sa nu isi faca concediul cu familii cu copii mici si/sau persoane cu varste inaintate, intrucat au toate sansele sa regrete acest lucru. Daca cumva nu au incotro, macar sa plece cu masini separate. Noi am facut aceasta greseala si sper sa nu o mai repetam niciodata.
Nu va mai plictisesc cu alte detalii, am scris toate cele de mai sus pentru ca am vrut de fapt sa explic de ce am vazut, poate, destul de putine locuri, desi am stat o perioada destul de mare (10 zile: 22 iunie - 3 iulie 2013) in Lefkada.
Drumul Bucuresti – Lefkada l-am parcurs in aproximativ 17 ore si nu am facut prea multe opriri (maxim 1 ora sa fi durat toate opririle), plecand din Bucuresti pe 22 iunie, in jur de ora 9 seara si ajungand in Ponti, Lefkada pe 23 iunie, in jur de ora 2 dupa amiaza.
Traseul parcurs a fost: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Promahontas – Serres - Thessaloniki – Metsovo – Ioanina – Preveza – Lefkas – Ponti.
Intre Thessaloniki si aproape de Ioanina am trecut prin munti printr-un numar foarte mare de tunele (peste 50 de tunele) care se succedau unul dupa altul si multe erau destul de lungi (cel mai lung a avut vreo 7 km), iar la intre Preveza si Aktion am parcurs un tunel pe sub mare de 1,6 km.
Intrarea pe insula Lefkada se face printr-un pod plutitor mobil.
Cazarea am avut-o in sudul insulei, in Ponti (la 1 km de Vassiliki, amandoua localitatile fiind situate pe malul aceluiasi golf), la Maistrali Apartments la pretul de 40 euro/noapte, insa recunosc ca am facut rezervarea inca de la inceputul anului (ianuarie-februarie).
Nu am nimic sa reprosez locului sau gazdei, totul a fost absolut perfect: camera mare, curata, dotata cu TV, frigider mare si aer conditionat, iar bucataria cu tot ce ii trebuie (de la aragaz, cuptor cu microunde, sandwichmaker, cafetiera, blender, pana la vase de gatit, farfurii, pahare, tacamuri) (Daca sunteti o familie mai numeroasa, in camera se mai pot adauga paturi, gazda avand asa ceva in dotare); curte cu gradina plina cu flori, parcare proprie langa soseaua principala, priveliste atat cu marea cat si cu muntele, taverne in imediata apropiere.
In curte exista posibilitatea sa faceti cate gratare vreti.
La Maistrali Apartments exista internet wireless, insa nu va inchipuiti ca functioneaza la fel ca la noi. Pentru verificat un e-mail sau navigat e ok, insa daca vrei sa descarci ceva de marimi mai mari, te ia durerea de cap. Probabil e o problema generala la greci sau cel putin in insule, acelasi lucru l-am intampinat anul trecut in Thassos.
Daca nu aveti cu voi umbrele de plaja, le puteti imprumuta gratis de la Maistrali. Am vazut si ceva echipament de windsurfing care, probabil, se putea imprumuta.
Gazda, pe nume Johanna, este o femeie extraordinara, extrem de sociabila si prietenoasa si va poate oferi orice informatie doriti despre insula si imprejurimi. Vorbeste foarte bine engleza si germana (a facut facultatea in Germania) si a inceput sa se descurce si putin in romana, fiind in permanenta curioasa si dornica sa invete cuvinte romanesti. Chiar m-a rugat sa recomand Maistrali la prieteni si cunostinte, intrucat doreste sa aiba tot mai multi turisti romani si asta in conditiile in care nu duce lipsa de clienti.
In aproape fiecare zi din cele 10 petrecute la Maistrali gazda ne-a rasfatat cu cate ceva proaspat din partea casei: oua, legume, ulei de masline si chiar tsipouro (un rachiu grecesc care personal mi-a placut mai mult decat ouzo), toate produse in mica lor ferma de pe insula.
Daca va plictisiti de Ponti, puteti merge in Vassiliki unde sunt mai multe magazine si taverne.
Pretul la mancare porneste de la 2,5 euro cat costa un giros „la pachet” (un fel de saorma care poate fi insa atat cu carne de pui, cat si cu carne de porc), 7-8 euro o portie de souvlaki (figarui), 15 euro o portie de peste-spada si poate ajunge la 20-25 euro (un platou maricel de fructe de mare) sau mai mult in functie de specialitate. De exemplu, noi (6 adulti) am platit intr-o seara cam 100 de euro la o taverna pentru 2 feluri de mancare, o sticla de vin si o apa minerala.
Tot din Vassiliki se pot inchiria: biciclete, scutere, motociclete, ATV-uri, buggy-uri si masini, iar pentru ca am vazut ca multa lume se tot intreaba cat costa, preturile sunt pe zi: 15-20 euro un scuter, 25-30 euro un ATV, 35 euro o masinuta buggy, 40-50 euro o masina. Eu personal am inchiriat intr-o zi un ATV (masinile si buggy-urile erau deja inchiriate) cu 30 euro cu care am vazut aproape toata insula.
Din Vassiliki puteti lua feribotul catre alte 2 insule grecesti din Marea Ionica: Kefalonia si Ithaca. Costa 8 euro/persoana si 30 euro/masina. Daca aveti masini mai mari, gen van (cum avut noi Mercedes Vito), costa 40 euro/masina.
Din Ponti – Vassiliki puteti ajunge destul de usor atat la plajele din vest (Porto Katsiki, Egremni, Gialos, Megali Petra, Kavalikefta, Avali, Kathisma, Mylos, Agios Nikitas, Pefkoulia, Agios Ioannis, Ammoglossa), cat si la plajele din sud sau est (Agiofili, Amoussa, Poros - Mikros Gialos, Desimi, Nidri, Nikiana, Ligia, Perigiali). Ca parere personala, plajele din vest sunt mai salbatice, spectaculoase, insa batute de vanturi destul de puternice, iar marea este agitata, cu valuri destul de mari, in timp ce la plajele din sud si est marea este mai linistita cu apa mai limpede.
Tot din Ponti – Vassiliki puteti urca pe muntii din imediata vecinate de unde puteti admira peisaje de vis sau cascade frumoase, cum sunt cele de langa Nidri. Peisaje minunate puteti vedea si la farul de la Cape Doukato, cel mai sudic punct al insulei.
Pentru amatorii de vestigii istorice sau lacasuri de cult, recomand sa viziteze fortareata Agia Mavra si Manastirea Faneromenis.
Daca doriti ceva mai multa aglomeratie, mai multe taverne si magazine, puteti merge in Lefkas sau Nidri.
Din Lefkada se pot vizita si insulele mai mici din imediata vecinatate: Madouri, Skorpios, Meganissi, Kalamos si Kastos fie printr-o croaziera organizata cu plecarea din Nidri, fie prin inchirierea unei barci. De exemplu, la o barca pentru 6 persoane chiria costa in jur de 50 euro/zi, la care se adauga costul combustibilului in functie de cat consuma fiecare client.
Din Lefkada se poate merge si catre alte locuri frumoase, precum: Parga, Corfu sau Zakyntos, insa catre cele 2 insule din Marea Ionica drumul este destul de obositor: 3 ore cu masina pe continent + 1-1,5 ore cu feribotul catre Corfu; 4 ore cu masina pe continent + 1-1,5 ore cu feribotul catre Zakynthos. Noi am reusit sa vedem cate ceva din Corfu.
Atentie! Nu exista feribot direct Lefkada – Corfu sau Lefkada Zakyntos (sau cel putin nu era cand am fost noi), desi se pare ca intre Corfu si Zakyntos exista feribot.
Cam astea au fost impresiile mele despre Lefkada, o insula in care mi-as dori sa revin, poate chiar sa locuiesc.
Intrucat o fotografie face de multe ori cat o mie de cuvinte, postez aici cateva din cele aproape 5.000 de poze si filme facute in Lefkada, iar pentru a va face o imagine cat mai clara despre Maistrali si Ponti – Vassiliki, am editat un fim care sper sa va placa, pe care l-am incarcat aici:
http://www.youtube.com/watch? feature=player_embedded&v=bJN8CEs2Rs8#at=105 [nota by webmaster - am incarcat clipul la inceputul review-ului]
Concediu placut celor care abia acum pleaca catre Lefkada!
Trimis de valyionsc in 06.08.13 18:43:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Hotel Possidi Paradise, Kassandra, Halkidiki (2006); Maraki Studios, Thassos (2012)
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valyionsc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 38.63272700 N, 20.59534200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@valyionsc: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
Pe viitor n-ar fi însă rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@webmaster15: Da, pozitionarea pe harta este corecta. O facusem si eu in filmul postat .
As avea o rugaminte: Intrucat vad ca nu mai am optiuni de editare as dori ca sa se corecteze mica mea greseala de scriere din "aceluisai golf" in "aceluiasi golf".
Multumesc anticipat.
-
corectat (by webmaster)
@valyionsc: multumim de informatii. te rog respectuos sa im spui cum ai luat la maistrali voucherele?
prin ce agentie?
cu stima
@Denisov: Discutiile despre agentii de turism sunt permise doar prin mesaje private!
@Denisov: Ma bucur ca informatiile ti-au fost de folos. Rezervarea la Maistrali nu am facut-o prin nici o agentie, ci direct la proprietar, pensiunea avand site propriu cu date de contact. De anul asta a aparut si pe booking, deci poti face rezarvare si acolo.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)