ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2013
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lacul Titicaca - cel mai inalt lac navigabil din lume

Ilustrație video-muzicală
Rasuna QUENA pe crestele Anzilor ...


TIPĂREȘTE

La intoarcere din canion, in jurul orei 12, in localitatea Chivay, am fost transferata, pe un microbuz al companiei Cruz de Sur, pt. a-mi continua calatoria spre partea estica a tinutului muntos si a ajunge la cel mai inalt lac navigabil din lume si cel mai mare din America de Sud.

Drumul trecea prin rezervatia Salinas y Aquada Blanca, unde sunt implementate programe de protejare a celei mai mici camile peruane, crescute in salbaticie, viguna, care datorita lanei celei mai fine din lume care se obtine din parul ei, a fost vanata mai ales in perioada coloniala, populatia ei fiind pusa in pericol. Ca urmare a cestor programe, azi, in Peru sunt aproape 100000 de vigune.

Tot in aceasta regiune, peisajul te surprinde cu frumusetea lagunelor, in care poti vedea cate un flamingo, care traieste pe aceste locuri, dar nr lor e foarte mic. Peisajul este marginit de vulcanii, Misti si Ubinas. Toata aceasta regiune, pe care o parcurgi continua sa fie la mare altitudine, cotele variind intre 3400m si 4800 m, de aceea se recomanda ca inainte de a ajunge in acasta zona sa treci cateva zile, prin zonele de coasta de la malul oceanului, pt acomodarea organismului cu cotele inalte de altitudine. Efectele care apar sunt simtite ca ameteli, greutati in respiratie, sau la mers, dureri de cap, chiar si curgerea sangelui din nas. Pe care nu le-am simtit, dar pana am ajuns aici, au trecut 6 zile, timp in care organismul probabil se adaptase,

Cand am ajuns la cota de 4910 m, am avut ceva ameteli, cu dureri de cap, dar pe care le-am eliminat, cu frunze de coca, pe care le cumparasem in Arequipa, la indicatiile ghidului (care a tinut sa le am la mine preventiv). Pt. cei ce ajung pe aici, e recomandat, sa-ti cumperi un pachetel, contra sumei de 5 soles (mai putin de 2 $), in Arequipa. Acestea se administreaza, numai daca e necesar, astfel: pui 5 frunze indoite intre falca si gingie, locul unde absorbtia e mare, si sugi din ele timp de max 6 min., dupa care le arunci, Intradevar, am probat, numai o data si a fost suficient sa mi se limpezeasca imaginea, sa-mi treca durerea usora de cap si chiar sa-mi creasca energia. Se mai recomanda si ceaiul de coca, dimineata, dar are si efect diuretic, si cum WC, nu iti sunt tot timpul la indemana, am evitat consumul lui. Oricum, atat ceaiul, cat si frunzele le iei numai in cursul zilei, pana dupa-masa, deoarece, nu mai poti dormi noaptea.

Pe aceasta distanta, nu intalnesti orase, decat mici sate, a caror locuitori cresc lame si alpaca, intalnind turme mari, care pasc dea lungul soselei... Cel mai mare oras din regiune, e Juliaca, care e si centrul de afaceri si de transport al regiunii, dar cum din punct de vedere turistic, nu ofera nimic deosebit, majoritatea turistilor, nu se opresc aici si isi continua drumul spre Puno, pana la care mai e o distanta de 44 km. P

uno, care e si capitala regiunii, este asezat pe partea vestica a lacului Titicaca, intr-un golf, cu casele asezate pe coasta dealului, a caror lumini se reflecta in apele lacului, la ora inserarii, adica chiar atunci cand am ajuns, dand un sarm, acestui oras. Clima e rece, temp. pe tot parcursul anului, nu depaseste 18, grade C. Tot farmecul orasului si atractia turistilor e data de prezenta lacului.

Deci a doua zi, de dimineata, imbracata bine, deorece nori negri amentiau cu ploaia, in cursul zilei, in micul rucsac, luandu-mi si o pelerina de ploaie, am pornit cu ghidul spre port, care era destul de aproape de hotelul unde am fost cazata, La Hasienda, pt a ne imbarca, pe unul dim zecile de vaporase, pregatite a duce turistii pe insulele lacului Titicaca. Dar inainte de imbarcare ghidul a avut grija sa-mi mai ia o sticla de apa, deoarece pe tot intinerariul de o zi, nu mai puteam sa cumparam apa. Seara dupa ce m-am instalat in hotel, ghidul m-a sunat pt. a-mi spune sa ma imbrac cu mai multe randuri de tricouri pt. ca in cursul zilei va fi soare si sa-mi acopar cu crema de protectie solara, partile de piele neacoperite.

Prima oprire pe una din insulele plutitoare Uros, aflata la 5 km de Puno. Dar inainte de a face relatari despre aceasta insula, am sa va prezint cateva date despre lac. Este cel mai mare din America de Sud, cu o suprafata de 8300kmp, la o altitudine de 3812 m, nu este la cea mai mare altitudine, lacurile din Himalaya, depasind aceasta cota, dar e lacul navigabil, la cea mai mare altitudine, pt nave de mare tonaj. In partea nordica a lacului clima e temperata, iar in partea sudica clima e mai aspra. Legenda spune ca lacul a fost descoperit de europeni dupa anul 1535, cand spaniolii care l-au insotit pe Pizzaro, ajunsi la Cusco, l-au lasat pe acesta acolo si au plecat la sud de Cusco, pt a cauta tot mai mult aur. Ajungand in zona arida, caii au murit, ramasi si fara cai, in trecatorile din munti, s-au sufocat, in aerul rarefiat, si au murit, fara a mai gasi aur, pe drum insa au intalnit o vasta mare interioara de un albastru incredibil, care ia uimit... Pt. localnici acest lac si azi e considerat sacru, piscurile inalte sunt considerate zeitati sau salasele zeilor, iar din apele lacului, a iesit Viracocha, un barbat barbos, reprezentant al soarelui pe Pamant, care a venit sa-i invete pe oameni sa cultive, sa faca barci din trestie, sa-si faca case.

Insulele de pe lac si lacul, sunt impartite in mod egal, intre statul Peru si Bolivia., existand o buna vecinatate intre aceste 2 tari.

Insule plutitoare au aparut initial, ca un mod de aparare impotriva agresiunii Incasilor, iar apoi impotriva conchistadorilor spanioli, a culturii Uros, azi devenind pricipala atractie turistica a acestor locuri. Pe cele 40 de sate plutitoare azi traiesc cateva sute de persoane, descendenti ai populatiei Uros. Locuintele sunt in totalitate realizate din radacini de totora, planta care creste la malul lacului Titicaca. Pe cea mai mare insula traiesc 10 familii, iar pe cea mai mica, de 30m traiesc 2 familii. Colibelele, adapostesc, dormitorul, o singura incapere pt toti membrii familiei, iar alaturi intr-o coliba de forma unui cort, e bucataria,

Intre insule ramane un mic lac, in care copii fac baie, fiind interzis cu desavarsire scaldatul in apele lacului, din cauza pericolului pe care il reprezinta, avand vartejuri si curenti puternici in adancime.

Localnicii se hranesc cu rate pe care le prind de pe lac si pe care le usuca la soare, cu pestii prinsi in lac, in special, caras, sau pastravul curcubeu, care a fost adus de om, dar care a distrus pestele-pisica, dar si el pe cale de disparitie fiind pescuit excesiv...

Insulele au fost facute de localnicii insulei, tot din totora, pe care le aseaza in straturi, conf. pozei, apoi ancoreaza insula, cu franghii de piloni subacvatici, pt. a nu fi deplasate din locul in care au facut-o. Colibele si le reconstruiesc dupa fiecare 8 luni, ele degradandu-se din cauza intemperiilor, ploi, vant. Apa potabila o iau din lac, oamenii gatesc la focul pe care il fac deasupra unor gramezi de pietre, apa calda o fac cu ajutorul panourilor solare, instalate langa coliba, ele asigurand si curentul electric in interiorul colibei (asta acum in zilele noastre, inainte neavand curent electric si apa calda). Doctori nu exista aici, la nastere femeile sunt ajutate sa nasca de sotii lor. Veniturile sunt realizate din taxele aplicate la intrare pe canal fiecarui turist.

De pe aceasta insula, am plecat cu vaporul pe alta insula plutitoare cu mai multe familii, unde erau si un restaurant, cateva buticuri cu obiecte de artizanat sau oale de lut, pt. vanzare. Aici fiind mai bine organizati, iar diviziunea muncii era mai bine realizata.

Dar timpul trecea, asa ca am continuat calatoria spre cea mai mare si indepartata insula de pe lacul Titicaca, care face parte din teritoriu peruan, insula Taquile. Pe aceasta insula, traiesc 350 familii, vorbitoare a limbii quechua si care urmeaza inca si in zilele noastre crezul ,,nu fura, nu fi lenes, nu mintii“. Aici nu exista politie, acest crez, asigurand onestitatea fiecaruia, iar probleme comunitatii sunt rezolvate de liderii, alesi la sedintele de duminica. Hainele lor sunt cele pe care le purtau si stramosii lor, viu colorate, barbatii neansurati purtand pe cap caciuli tricotate rosii cu dungi albe, fata de cele ale celor insurati care au caciuli rosii. Fetele poarta haine de toate culorile, in timp ce femeile maritate, poarta fuste rosii stratificate.

Drumul pe aceasta insula e greu, urci o panta lunga facuta din dale de piatra, pe care iti era frica sa nu aluneci, pana l-am ascultat pe ghid ca datorita asperitatilor, aceste pietre nu te lasa sa aluneci. Drumul, anevoios a durat mai bine de o ora, sunt cca 500 de scari, pe care trebuie sa le urci pt. a putea ajunge pe varful insulei, unde este orasul. Casele imprastiate pe toata coasta dealului, sunt mai bine construite pt a se pastra caldura in interior, cu ferestre mici, inchise cu sticla, acoperisuri acoperite cu tigla sau tabla, iar constructia era realizata din caramizi de chirpici. Inainte de a ajunge pe platforma de sus, puteai vedea o cladira mai mare care e scoala localitatii, iar privelistea, pe masura ce urcai era din ce in ce mai frumoasa, in zare departe peste lac, se vad muntii inzapeziti din Cordillera Real, din Bolivia...

Pe platforma superioara e asezat centrul localitatii, in piata careia e o mica biserica catolica, primaria si un muzeu in care erau expuse exemplare din portul traditional. Am luat masa, admirand peisajul de pe terasa restaurantului, un punct inalt de unde cuprindeam cu privirea maretia lacului Titicaca Daca aici locuitorii vorbesc limba quechua si in zilele noastre, pe insulele Uros, localnicii vorbesc limba ayamara, limba vorbita de aproape 1 milion de peruani si bolivieni, fiind limba care ocupa locul 3, in topul celor mai vorbite limbi din Peru, dupa spaniola si quechua

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de grecudoina in 08.02.13 15:26:44
Validat / Publicat: 08.02.13 17:14:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4533 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 "Lacul Titicaca [...]" / o scurta plimbare cu barca facuta de localnici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Admin
[08.02.13 16:02:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Diaura*
[08.02.13 23:52:37]
»

Super.

Daca ti-a placut supa de quinoa (cereala care " bate" carnea), sa stii ca se gaseste si la noi in magazinele naturiste (boabe de quinoa, nu supa).

webmaster13
[09.02.13 06:45:39]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

grecudoinaAUTOR REVIEW
[09.02.13 10:07:06]
»

@Diaura: mi-ar place sa mai mananc din cand in cand, iti multumesc pt. informatie.

Acum sunt prinsa tare in srierea ultimului rw ,,Machu Picchu", e dedtul de greu, pt. ca incerc sa redau in cuvinte ceea ce am vazut acolo si in paralel sa descriu interiorul sitului, care are 140 de constructii

adri-nico
[09.02.13 19:55:37]
»

@Doina,

Am lasat lectura pentru seara de simbata si n-am facut rau. M-am delectat si cu muzica atasata la review.

Imi dai voie sa fac o gluma?

Prezentatoarea din P 09 o fi avind jumatate din virsta ta, dar si tuai jumatate din greutatea ei, asa ca nu te nelinisti, avanta TU.

Ma mir ca din ratele uscate (care am crezut ca sint broaste), oamnii aia pot atinge asa circuumferinte. Oare nu se scufunda insula?

Referitor la faza cu scaldatul, e ceva ce nu am inteles. daca intre insule ramin lacuri mici, zici cae interzis cu desavirsire scaldatul in lac. pai ce, alea mici sint delimitate de ceava anume? Cam cit dureaza sa "impleteasca" o casa?

E oligatoriu sa dormi in casele localnicilor odata ce ai ajuns acolo?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Nasshu
[09.02.13 20:05:37]
»

@grecudoina: in poza 17 '''Lacul Titicaca [... ]' / panoul solar pt. apa calda si lumina'', este un simplu panou fotovoltaic. Interesant ca folosesc asa ceva, insa in nici un caz nu este un panou solar folosit pentru incalzirea apei.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[09.02.13 23:35:45]
»

@adri-nico: dupa cum ai vazut, paiele acelea sunt asezate pe o bucata de pamant, care probabil impiedica curentii de apa din adancime, sa-i traga pe plozi la fund, balta care ramane in acel spatiu dintre insule, nu e prea adanca. Paiele acelea sunt rezistente si elastice, nu le puteai rupe, si dupa cum am vazut, nu prea reuseau, cu gabaritul lor depasit, sa scufunde insula.

E o intrebare care eu atunci nu mi-am pus-o, dar am vazut, ca maica-sa arata mai bine, eu cred ca mai infuleca si altceva, probabil atunci, cand noi plecam. Mai aveau intr-o oala si cativa pestisori mici, daca vrei iti trimit si poza cu, ei. Dar sarmanii, nici pe o masea nu le ajungea. Mai mi-au spus ca barbatii lor sunt la pescuit si in apa lacului sunt si pesti mai mari.

Construirea unei case, nu stiu cat dureaza, dar cred ca putin timp, pt. ca sunt destul de superficial facute, iar la 8 luni, tot isi fac altele.

Nu este obligatoriu sa dormi acolo, numai daca vrei sa petreci tu o noapte de dezmat cu ei, daca nu, iti continui calatori, eu nici intr-un caz nu aceam aceasta curiozitate. Ai reusit cu acest ecou, sa ma faci sa rad

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[10.02.13 10:56:19]
»

@grecudoina:

Asta si vroiam, sa te fac sa rizi!!! Prea ai fost ca "dna Profesoara" in reviewurile astea.

Decia aia maninca "apa, paie si bataie"... ca nu prea vad eu ce ar putea sa infulece dupa plecarea turistilor... nu tu mango, nu tu prajituri, nu tu inghetate... era vreo cofetarie pe insulele alea?

Eu, de felul meu, sint foarte scirboasa la mincare. Nici nu cred ca as avea curiozitatea sa arunc vreo privire in blidele lor, daramite sa mai si gust cite ceva. Sper sa ma lase aia cu covrigii pe care mi-i voi aduce de acasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[10.02.13 11:14:52]
»

@adri-nico: nu-i nevoie sa-ti aduci covrigi, pt ca in supermarketuri, gasesti cati vrei, au tot felul de patiserie, cum gasesti si la noi, ambalate si bine prezentate.

Cofetarie nu am vazut, dar restaurant, cafenea, aveau pe cea dea 2-a insula. Si eu nu cred ca stau tot timpul acolo, legati. Cat am stat acolo si au fost vreo 2 h, nu prea raspundeau la apel, barbatii, lor, pana si barbatul lui fiica-sa, de 18 ani, maritata de curand, lipsea, pe prima insula, era un singur barbat, si care era acolo, pt a trece la vaslele barci, cu care ne-a plimbat

Cred ca erau plecati, cu totii in Puno, la cumparaturi, cu banii pe care ii incasase de la turistii, din ziua precedenta. Caci castiga, nu gluma!

Si cum vrei sa-ti prezint, aceasta tara, cand permanent ghizii, iti impuie capul, povestind, de istoria tarii lor, de biserici, manastiri. In fiecare biserica, incepea cu aceesi placa, a credintei lor, in cele 3 nivele. Cand eram singura, cu ghidul, ii mai spuneam sa sarim, aceste obiective, ca le-am inteles si sa-mi arate altceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[10.02.13 11:20:19]
»

uite, cu asta m-ai linistit... daca au acolo covrigi sau alte rontanele, e bine caci ma si gindeam la cite hante sa renunt pentru a-mi tine stomacul plin. genul de excursie pe care sper ca il vom face noi, e un fel de expeditie, unde iti vei duce singur bagajul asa ca imi voi cauta un rucsac destul de incapator dar care sa nu fie umplut cu "pietre de moara".

si, ca sa nu uit, si ca sa vezi cit de bine documentata sint, stiu ca Poteca Inka are 44 km, nu 10 km cit ai scris tu. Sau e o alta poteca? Aceea despre care am citit eu si pe care o vom strabate in vreo 5 zile de excursie, e numita Inka Trail.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[10.02.13 11:30:22]
»

@adri-nico : eu ma refeream la poteca, pe care o parcurgi de la tren pana cand ajungi la intrarea in Machu Piccu. Sunt si niste trenuri mai ieftine. Dar ca sa mergi pe Inka Trail, trebuie sa stai o sapt. pe drum.

Iti recomand trenul, pana in Agua Calientes, pt ca daca aveti aceasta excursie, gen expeditie, mai bine, ajungeti la Machu Picchu, pe la ora 9-10, si aveti timp, sa urcati pe Huayna Picchu, la templul Luni, drumul e deosebit de spectaculos, la un moment, urci pe scari pe lemn (acela cu forma de caciula. In poza nu se vede, dar erau cativa, care urcau, ).

Ai nevoie de cca 4 h, si trebuie sa te intorci pana la ora 16,30, deoarece inchide situl la ora 17

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[10.02.13 11:37:06]
»

@grecudoina:

crezi ca expeditia se face dupa dorinta inimii mele? cum e organizarea grupului, asa o sa fac si eu. ca doar nu ma rup de ei si sa ma duc cu trenul, pentru ca sint eu mai cu mot!!!

asa ca trebuie sa ma compatimesti de pe acum, dar sa ma si invidiezi... daca o sa ajung!!!

grecudoinaAUTOR REVIEW
[10.02.13 11:45:39]
»

@adri-nico: ai gasit cincila, daca maresti poza, o identifici, e ca un iepure, ghemuit

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Diaura*, grecudoina
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Titicaca:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054069042205811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1