GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru prima iesire la ski in afara tarii, am ales Bansko. Deoarece auzisem tot felul de povesti de groaza legate de aglomeratia din timpul vacantelor scolare, am decis sa chiulim copilul din ultima saptamana de scoala si sa ne petrecem vacanta de ski cu o saptamana inainte de vacanta propriu-zisa.
Distanta ce desparte Bucuresti de Bansko este de aprox 550 km si noi am strabatut-o in circa 7 ore si jumatate, cu 2 pauze scurte de dezmortire. Drumul a fost curat, liber si nu am intampinat niciun fel de probleme.
Statiunea Bansko este situata la circa 925 m altitudine si are circa 70 de km de partii, cu o pondere relativ egala intre partiile usoare, medii si dificile. Cel mai inalt domeniu schiabil se afla la o altitudinea de aprox 2600 m.
Din Bansko porneste o singura gondola care ajunge la circa 1600 m altitudine; de aici, ai o multitudine de instalatii pe cablu si o varietate mare de partii. Aglomeratia se formeaza doar jos la gondola, pentru ca doar aceasta asigura transportul pana la cota 1600 (Banderishka Poliana), de unde pornesc celelalte instalatii. Pentru ca noi am fost in saptamana dinaintea vacantei scolare, timpul de asteptare la gondola pe care l-am avut a fost intre 30 si 60 de minute. Inteleg ca in timpul vacantelor scolare, timpul de asteptare este de 2-3 ore.
Odata ajuns sus, nu mai ai nicio problema cu aglomeratia, pentru ca schiorii se imprastie pe celelalte instalatii pe cablu si pe celelalte partii. Atentie: pana la Banderishka Poliana, gondola mai opreste intr-o statie intermediara, sa nu coborati acolo.
Accesul la cota 1600 m se poate face si cu masina proprie sau cu microbuze ce pornesc de la baza partiei, din punctul de unde pleaca gondola; cu microbuzul faci maxim 10 minute si costa 10 leva/persoana. Noi nu am avut probleme, insa am inteles ca in perioadele aglomerate politia opreste accesul masinilor pana la cota 1600.
La cota 1600 exista si Ski kindergarten, cu cateva facilitati pentru copii si pentru incepatori: baby-lift, banda rulanta pentru urcare, teleschi, partii scurte si usoare etc
Mai sus de platoul de la cota 1600 exista platoul de la cota 1700 – Shiligarnika; la fel ca la Banderishka Poliana, si aici veti gasi restaurante si baruri; preturile sunt destul de piperate: 7 leva (aprox 16 lei) un ceai sau o ciocolata calda, 20 leva (aprox 46 lei) o pizza, 22 leva (aprox 50 lei) o portie de carnati fara garnitura.
Pe partia Bansko (sau partia nr 1, - cea lunga, de 7 km, care ajunge in Bansko) exista 2 restaurante si un bar; aici poti servi ciorbe, fripturi, deserturi sau diverse bauturi. Aici preturile sunt mai prietenoase decat cele de la Shiligarnika si de la Banderishka Poliana.
Am prins destula zapada naturala, atat in oras, cat si pe partii; totusi, pe partiile de la altitudine, mi s-a parut ca e mai putina zapada decat pe partiile de la altitudini mai mici.
Partiile sunt impecabile: batatorite, foarte bine intretinute; am prins si conditii meteo extrem de favorabile: noaptea ger, ziua temperaturi usor pozitive, soare puternic si niciun pic de vant. Ideal pentru ski!
Cea mai lunga partie este nr 1 (7 km) care porneste de la sosire gondola (1600 m) si ajunge pana in Bansko, la aprox 900 m. Este o partie lata, arata ca un drum forestier. Inclinatia este mica, ceea ce o face mai potrivita schiorilor decat snowboarderilor.
Aceasta partie poate fi prelungita in partea superioara, cu coborare din vf. Todorka, ajungand la un traseu de coborare de circa 16 km!!
La baza partiei nr 1 (la plecarea gondolei) se afla un hangar mare cu echipamente de inchiriat; nu stiu preturi, nu m-a interesat, noi le avem pe ale noastre. Tot de la plecarea gondolei puteai sa iei monitori de ski; nu ne-a interesat nici asta, insa am facut o poza la panoul cu preturi.
Costul la ski pass este similar cu cel din Romania de la partiile de pe Valea Prahovei sau din Poiana Brasov. Ski pass pentru o zi, adult+copil 9 ani costa echivalentul a aprox 220 lei. Diferenta o face faptul ca la Bansko ai un domeniu schiabil de aprox 70 km!
Au ski-pass-uri de o zi si de jumatate de azi si pe mai multe zile; pentru adult iesi cam la acelasi pret/zi, fie ca iei pentru o zi, fie ca iei pentru 6 zile; pentru copii e mai avantajos sa iei pe mai multe zile. Pe cartela de copii se inscriptioneaza numele si poza copilului.
Nu au cartele cu coborarari, ceea ce face ski-pass-ul de o zi (sau chiar si pe cel de o jumatate de zi!) dezavantajos pentru incepatori, care pot face doar cateva coborari intr-o zi.
Alte info utile despre domeniul schiabil:
-Amplasarea nordica a partiilor ajuta mult la pastrarea zapezii naturale si la prelungirea sezonului de ski
-Zapada artificiala este produsa de nenumarate tunuri si lancii; acestea acopera aprox 90% din suprafata partiilor
-Partia nr 1 (cea de 7 km) are nocturna;
-Programul la gondola este intre 8.30-16.30
-Evitati coborarea pe partia nr 1 la finalul zilei; este extrem de aglomerata, toti schiorii coboara pe acolo, aici am vazut cele mai multe accidente. Mai bine asteptati sa coborati dupa lasarea serii; partia are nocturna si dupa inserare este mult, mult mai liber
[***]
-Pentru snowboarderi exista si un fun-park, unde-si pot exersa abilitatile
-Pentru non-schiori recomand: urcarea+coborarea cu gondola (28 leva) sau urcarea cu microbuzul (10 leva) si coborarea pe marginea partiei nr 1 (cea de 7 km); partia e lina, e ca o plimbare pe un drum forestier; sau urcarea cu microbuzul pana la Shiligarnika si apoi plimbare pe jos pana la Bunderishka Poliana (aprox 2 km pe sosea); sau o plimbare prin centrul vechi al statiunii
-Pentru a evita coada de la achizitionarea ski-pass-ului, puteti cere agentiei sa va aduca ski-pass-ul la hotel; agentia prin care am facut noi rezervarea, oferea acest tip de serviciu, contra unui comision de 5 euro
-Cartelele pe o jumatate de zi sunt valabile de la ora 12.30 si nu se elibereaza decat in ziua respectiva, dupa orele 12.00
-Dupa orele 16.00 va puteti cumpara ski-pass pentru ziua urmatoare (cartela de o zi)
Alte info generale utile:
-Plata cu cardul este acceptata mai peste tot (hotel, ski pass, magazine alimentare, cu haine sau cu suveniruri, restaurante etc)
-Statiunea arata bine, construita sistematizat, cu hoteluri avand relativ acelasi regim de inaltime, in tonuri calde de lemn si maro, semanand cu o statiune din Austria sau Elvetia
-In statiune gasesti tot ce vrei: supermarketuri sau mici magazine alimentare, magazine cu articole de ski pentru toate buzunarele, pub-uri, restaurante, dughene cu kebab si hot-dogs, case de schimb valutar etc
-Am mancat in diverse locuri: si de la dughenele de pe strada (4 leva o shaorma mica), si la pub (Euphoria, cam scump, ca 30 leva/persoana pe o portie de haloumi la gratar+o salata de ton+o apa) si la restaurant traditional (Log House: 13 leva-o ciorba+o salata+o apa) si la restaurantul Peshteritsa de pe partia nr. 1 (20 leva: o ciorba, 4 mici, o salata); mancare ok, proaspata, personal amabil, timp de asteptare mic
-Aproape toate hotelurile au microbuze proprii, care asigura transferul skiorilor intre hotel si partie si invers; asta face ca parcarea de la gondola sa nu fie niciodata supraaglomerata, iar circulatia in oras sa se desfasoare normal
-Pentru ca “paza buna trece primejdia rea”, recomand sa aveti o asigurare de calatorie speciala pentru spoturi de iarna; noi nu am avut nevoie, insa am vazut multe accidente pe partie.
-Am inteles ca unele hoteluri ofera un tip de ski-pass “skip de line”, care ar costa mai mult decat cel normal; nu am aflat insa mai multe detalii
-Moneda de plata este leva; nu se accepta euro
-In timpul sejurului nostru a inceput Cupa Mondiala la Snowboard; a avut loc pe partia Alberto Tomba, care a fost inchisa pentru acest concurs. Atmosfera a fost foarte draguta, cu multe activari ale sponsorilor (Audi, Generali, Red Bull etc), cu suporteri care isi incurajau favoritii, muzica buna si multa veselie.
-Statiunea este cosmopolita: turci, greci, sarbi, englezi, americani, bulgari, romani.
-Viata de noapte nu am experimentat-o…. nici macar pe cea de seara :). Dupa o zi de schi luam cina la hotel, mai stateam la un pahar de vorba si vizionam pe laptop pozele+filmuletele tuturor din grup, apoi cadeam lati. Abia daca mai apucam sa beneficiem de rasfatul zonei de spa de la hotel.
-Cat am stat acolo, nu am miscat masina din loc; pana la/de la gondola ne deplasat cu microbuzul hotelului, iar plimbarile prin oras le faceam pe jos.
Am fost placut impresionata de ce am gasit la bulgari; nu se compara cu nici un domeniu schiabil din Romania; iar preturile la cazare si mancare sunt mult sub Poiana Brasov, de exemplu. Asta ca sa compar hoteluri similare (4 stele, cu spa si demipensiune)
Daca ai posibilitatea sa eviti perioadele aglomerate si faci abstractie de asteptarea la gondola de 30-60 minute, poti avea o vacanta de ski perfecta!
Am incercat o senzatie stranie: pe de o parte am fost bucuroasa ca am avut o vacanta reusita, iar pe de alta parte usor intristata pentru ca suntem nevoiti sa mergem 550 km si sa ne lasam banii in buzunarele unor straini, in timp ce la noi in tara nimeni nu face nimic sa incurajeze si sa dezvolte acest tip de turism.
Trimis de Chloe in 08.02.17 12:43:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: multumesc. Pentru detalii privind partiile, pot lasa acest link?
===
by web - Da
si o informare proaspata:digi24.ro/stiri/actualita ... ructurii-665561
@Chloe: nu mai e chiar așa ''caldă'', AFA e mai rapidă ca MAE )
amfostacolo.ro/intrebare- ... et.php?iid=9610
&
@Chloe:
”am decis sa chiulim copilul din ultima saptamana de scoala si sa ne petrecem vacanta de ski cu o saptamana inainte de vacanta propriu-zisa
ce exemplu oferi tu? pai asa inveti copiii? ... ca asa am procedat si eu cu ai mei , spre consternarea altora ca imi chiuleste copilul de la scoala, si le-am replicat, daca erau bolnavi si stateau acasa trei saptamani era mai bine?
A lipsit si in perioada tezelor asumandu-si ca da teze singur si chiar a dat 2 teze singur, si ar fi fost in stare sa le dea pe toate, iar eu cred ca astfel le aratam copiilor mai multa incredere in ei.
Multa lume am auzit ca a fost la Bansko la schi si au fost foarte multumiti de ce au gasit acolo, si dupa notele date si voi ati fost multumiti.
Felicitari pentru articol si poze, acestea sunt minunate, votat cu mare placere.
@Chloe: Mi s-a parut o decadere totala a statiunii Bansko. Noi am fost in saptamana vacantei copiilor si a fost urgie. Nu cred ca au dat navala romanii. Majoritari erau sarbii.
Am stat 2 ore la gondola. Era coada pe partie de la stalpul nr. 3
O sa scriu cand ma mai linistesc.
@fanespoitorul: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
@fanespoitorul: pentru noi a fost primul an de Bansko, asa ca nu am termen de comparatie decat cu statiunile de la noi. Iar balanta inclina clar in favoarea statiunii bulgare.
Asa cum spuneam, noi am fost in saptamana dinaintea vacantei scolare, asa ca aglomeratia a fost suportabila.
Nici cand am fost noi romanii nu au fost majoritari, ci turcii si grecii.
Asteptam si parerile tale! Multumesc pentru ecou si vot!
@webmasterX: Imi trebuie o mica pauza sa decantez emotiile pozitive si negative.
Am avut soc cu parcarea anul asta. Chiar am poza cu cu un Audi A6 cu numere de VN care nu a vrut sa parcheze in parcarea de langa gondola si a parcat in fata parcarii. Au ridicat-o fff profesional in ciuda alarmei care-si facea datoria.
Pe strazile principale caracatitele lucrau de zor. In planul 2 sau 3 nu se oboseau sa intre pe strazi care sunt un fel de drumuri de servitute.
Ne auzim in curand.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Schi la Bansko — scris în 08.01.24 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Ski cu baietii, la Bansko — scris în 11.05.19 de madfalcon81 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Bansko. Prima zi... — scris în 04.02.18 de Maxx33 din BACAU - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Ski in Bansko - o destinatie foarte buna ! — scris în 21.01.18 de vladhaliga din IAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Ski la Bansko — scris în 28.02.15 de Maria V. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Bansko - varianta bulgareasca pentru ski — scris în 28.02.15 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2015 Just a little taste of Bansko — scris în 17.01.15 de violette din CRAIOVA - RECOMANDĂ