ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rhodos, o citadela veche, de peste 2400 de ani (partea I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Orasul Rhodos sta in "capul" insulei cu acelasi nume, fiind centrul administrativ al prefecturii Dodecanezelor.

Istoria acestui oras incepe, in anul 408 i. Hr., cand, in timpul razboiului peloponezian, s-au unit mai multe comunitati de pe insula, si au format orasul-stat Rhodos.

Pentru intocmirea planurilor orasului, a fost angajat Hippodamus din Milet, unul din marii urbanisti ai vremii, care a "organizat " orasul proiectand strazi drepte, care sa taie orasul, de la nord la sud si de la est la vest, temple, gradini, port.

Rhodos a devenit in scurt timp unul dintre cele mai atragatoare orase antice.

In secolul 1, i. Hr, Augustus a transformat Rhodosul in provincie romana, unde erau trimisi exilatii politic. Pe localnici i-a tratat bine si, a pastrat "prestigiul " cultural al Rhodos-ului.

Aici au studiat "retorica", Cicero si Julius Caesar.

In secolul al IV-lea, a fost introdus crestinismul ca religie oficiala si s-a pus capat erei stapanirii romane.

Timp de cateva secole, Rhodos a facut parte din Imperiul Bizantin.

Dupa cruciade, a urmat o perioada, in care la putere s-au aflat "Cavalerii".

Ordinul Cavalerilor era "catolic", "cavalerii ", provenind din tari precum Franta, Italia, Spania. De aceea, aveau dese conflicte cu localnicii crestini ortodocsi. Din perioada "cavalerilor"sunt spectaculoasele fortificatii ale orasului, multe cladiri si biserici catolice.

Palatul Marelui Maestru, dateaza din acea perioada.

In timpul lui Suleiman Magnificul, cand Imperiul Otoman a atins apogeul, Rhodos a fost asediat si, in cele din urma, silit sa capituleze.

Cavalerii s-au refugiat in Malta. Unii localnici s-au alaturat Cavalerilor, altii s-au retras in Creta, iar restul au ramas in Rhodos.

Turcii au stapanit insula intre 1522-1912, perioada in care au acordat unele privilegii localnicilor (libertatea religiei, unele scutiri de taxe).

In ciuda unor dezastre abatute asupra lor (cutremure, incendii, explozia bisericii St. John, unde era pastrat praful de pusca), rhodosienii s-au descurcat cu negotul si navigatul, avand un inalt nivel de trai.

In 1912, italienii s-au instalat pe aceste locuri, unde au ramas pana in 1943, cand Rhodos a fost ocupat pentru 4 ani de nemti.

Italienii au avut o influenta pozitiva (au restaurat Palatul Marelui Maestru si multe cladiri istorice, au transformat sau au demolat constructiile otomane).

Deoarece toti cei care "s-au instapanit" pe aici, si-au pus amprenta asupra locului, Rhodosul este un complex arhitectonic si cultural unic. Orasul, inconjurat de ziduri puternice, este considerat cea mai bine pastrata citadela medievala din lume, fiind declarata monument UNESCO.

Multe dintre minunile Rhodosului, pot fi vazute in zilele noastre.

Iata de ce, i-am alocat 2 zile si un pic, (de fapt 3zile, dar una era rezervata lui Symi :D).

O legenda spune ca Rhodos a fost fiica lui Halia si a lui Poseidon. Ea s-a maritat cu Helios iar copiii lui Helios au fost navigatori neintrecuti. Pe de alta parte, Helios a facut ca aceasta insula sa aiba parte de aproximativ 320 de zile insorite pe an. Noi ne-am bucurat de 6 zile, cu mult soare, desi era jumatatea lui septembrie.

Dupa micul dejun la all-inclusive Faliraki, am dus bagajele la receptie, am luat busul la ora 10 catre plaja, am facut de cateva ori baie in apa aceea minunata, ne-am intors la hotel si am plecat cu un taxi spre Rhodos. Taxiul, un mercedes, soferul simpatic, plata, "dupa fatza", ca nu poseda aparat de marcat. (25 euro, pentru aprox. 12 km). Ne-a dus pana in fatza hotelului"Manousos City". (voi scrie review separat despre hotel)

Am pornit pe jos, spre centru, sa gasim "Oficiul turistic", sa facem rost de o harta (la hotel n-aveau). Dar dupa bunul simt si soare :D, ne-am orientat fara harta si am ajuns pana la portul Mandraki (unde am sosit cu catamaranul in prima zi).

Aici ne-am oprit si extaziat la frumoasele constructii (bineinteles, facand si multe fotografii.

Constructiile dintre Mandaki si Acvariu duc cu gandul la o asezare medievala.

La intrarea in portul Mandraki, se afla fortareata Agios Nikolaos, ridicata in timpul Marilor Maestri. Deasupra turnului, a fost instalat un far.

De o parte si de alta a intrarii in port, sunt doua coloane, fiecare avand in varf:una o caprioara, Elfina si cealalta un cerb, Elfos, din bronz, simbolurile bogatiei si puterii.

Aici se spune ca se spijinea Colosul din Rhodos, una dintre cele 7 minuni antice ale lumii.

Statuia din bronz avea 31 m inaltime si a fost facuta de sculptorul Chares din Lindos, care a lucrat la ea aproape 12 ani. Se spune ca, atunci cand rhodosienii l-au invins pe Demetrios, in 304 i. Hr, au vandut masinile de "asalt" si, cu banii obtinuti, au decis sa inalte statuia "Colosul", inchinata zeului Helios, pentru a comemora victoria. Statuia il infatisa pe zeu, cu o cununa de raze pe cap si o tortza in mana dreapta.

Puternicul cutremur din anul 226 i. Hr. a pus la pamant "Colosul", iar urmasii nu l-au mai refacut deoarece consultasera "oracolul" care le-a spus sa nu se atinga de el.

Se mai spune ca "statuia"a fost vanduta arabilor, in 653 si, ca a fost nevoie de 900 de camile, pentru a o transporta!!!

Tot in port, se mai pot vedea morile de vant medievale de pe digul Agios Nicolaos. Din cele 13 mori care se insirau aici, in vremea cavalerilor, s-au mai pastrat doar trei. Simple si robuste, par putin stinghere, intre ambarcatiunile luxoase ancorate de o parte si de alta a digului.

Stand cu spatele la Fortareatza Agios Nikolaos, pe soseaua Odos Eleftherias care serpuieste de-a lungul malului, se pot admira multe dintre cladirile construite in timpul ocupatiei italiene (1912-1943), multe dintre ele fiind declarate monumente istorice.

Inspre sud, se afla Nea Agora (Piata noua), proiectata de un arhitect italian. Intrarea este o grandioasa arcada. Partea superioara a cladirii imita crenelurile unui bastion.

De luni pana sambata, in fiecare dimineata, in aceste locuri se "desfasoara" piatza de peste. Initial, aici se aflau doar magazine de peste.

Cu timpul, s-au transformat in cafenele, restaurante, pizzerii, magazinase de suveniruri, bijuterii, tablouri.

Acelasi arhitect (Florestano di Fausto) a proiectat si cladirea in stil renascentist, de langa Nea Agora, care este in momentul acesta, Banca Nationala a Greciei.

Mergand spre nord, acelasi arhitect a proiectat Palazzo delle Poste, din Plateia Eleftherias, construit in anii 1920, tot cu elemente renascentiste, cu o intrare monumentala, si cu o fatzada frumos ornamentata cu basoreliefuri.

Mai spre nord, pe partea dinspre port, poate fi admirata Biserica Evangelismos, catedrala Ortodoxa a Rhodosului.

Catedrala a fost reconstruita, in anii 1930, de un arhitect italian, dupa planurile Bisericii Sf. Ioan, de langa Palatul Marilor Maestri (care a fost distrusa in urma exploziei munitiei depozitate aici de turci). Pana in 1947, a fost catedrala romano –catolica. Poate fi vizitata si pot fi admirate frescele sale.

In spatele bisericii se afla fostul Palat al Guvernatorului, care astazi este sediul Prefecturii.

Palatul Guvernatorului, asemanator cu Palatul Dogilor din Venetia, a fost realizat dupa planurile aceluiasi arhitect, Florestano di Fausto.

Vizavi, se afla Teatrul National, construit tot de italieni si care a fost una dintre cele mai moderne Sali de spectacole din Europa, la vremea sa.

Cazinoul din Rhodos este cea mai impresionanta cladire, construita de italieni. Ei au estimate potentialul touristic al locurilor si au construit hoteluri, si numeroase posibilitati de agreement, printre care si Cazinoul, care functioneaza si in zilele noastre.

Cel mai mare hotel, Grande Albergo delle Rose a gazduit numeroase personalitati, cum ar fi: Winston Churchill, Moshe Dayan, Aristotel Onassis. Aici s-a semnat actul de constituire al statului Israel.

Timpul trece mai repede, mai ales atunci cand ai de vazut locuri si lucruri inedite.

Drumul inapoi, spre hotel, ne ofera imagini pitoresti ale tavernelor grecesti. Nu sunt chiar toate pline, dar muzica si mirosurile imbietoare te atrag. Ne “agatza “un ospatar binevoitor, poliglot, care odata ce afla ca suntem romani, ne arata ca stie despre Nadia sau Hagi.

Astazi am adunat impresii si imagini frumoase din partea mai mult “italiana”a orasului Rhodos.

Maine vom folosi busul turistic si … mersul pe jos, pentru a explora cetatea

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 05.04.20 17:16:02
Validat / Publicat: 05.04.20 19:34:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA

VIZUALIZĂRI: 754 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Asfintit la Mediterana cea rece si agitata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21400 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.04.20 11:11:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dorina9AUTOR REVIEW
[06.04.20 11:33:19]
»

@webmaster: Multumesc mult pentru apreciere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rhodos Town:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046637058258057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1