GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un sfârșit de iunie ploios, cu temperaturi de 16 grade. Pe o asemenea vreme decolăm de pe aeroportul din Sibiu cu destinația Rhodos. După aproximativ două ore de zbor aterizăm. Ne întâmpină un cer senin, mult soare și căldură, dar și un vânt destul de puternic, dar numai bun ca să atenueze vipia verii grecești. Am ajuns în cea mai însorită insulă a Greciei, insula zeului Helios, cel pe care tatăl, măritul Zeus, l-a uitat la împărțirea Pământului. Helios nu s-a supărat, dar a descoperit o insulă acoperită de ape pe care a cerut lui Zeus s-o scoată la suprafață și sa i-o dăruiască. Zeus i-a îndeplinit dorința. Odată cu insula, din adâncuri a apărut și o frumoasă nimfă, Rhodi/Rhodion de care zeul Soarelui s-a îndrăgostit și în cinstea căreia a numit insula după numele ei. Acesta este legenda legată de geneza insulei. Așadar, aici este stăpân zeul Soarelui, Helios, dar eu aș completa că și zeul Vântului, Eol, și-a cam făcut sălaș aici, deoarece își face simțită cu putere prezența, mai ales pe coasta de Vest.
Rhodos, cea mai mare din grupul insulelor Dodecaneze, are forma unui delfin ce se scaldă în două mări: Egee, în Vest și Mediterana, în Est. Cele două mări se întâlnesc în Sud.
Capitala ce are același nume se află în partea de Nord a insulei. Este un oraș frumos, împărțit în Orașul vechi, Old Town și Orașul nou. Orașul vechi are o parte antică, în care se văd ruinele templelor unor zeități și partea medievală datând din timpul Cavalerilor Ioaniți care au fondat orașul în 1306. Clădirile vechi, Palatul Marilor Maeștri, Strada Cavalerilor, au transformat Orașul medieval într-o adevărată bijuterie fiind inclus în Patrimoniul Cultural Mondial. Despre Old Town, cum este cunoscut orașul vechi, am scris un review (vezi impresii). Zidurile groase și înalte ale Fortificației bizantine despart Orașul Cavalerilor Ioaniți de noul oraș. Dacă primul te încântă prin vestigii ale trecutului și istoriei locului, orașul nou te surprinde prin clădirile moderne, parcurile cu vegetație bogată și palmieri înalți, străzile ce multe sunt în pantă, multă verdeață care oferă umbră într-un oraș ce se bucură de mult soare. Se găsesc aici magazinele unor firme celebre, dar și altele mai mici, de suveniruri, sau gen bazar cu prețuri accesibile. Ca și în alte stațiuni grecești și aici toate străzile duc la mare.
Cum poate fi vizitat orașul?
1. Pe jos. Străbătându-l cu piciorul, îi simți mai bine pulsul.
2. Cu city-bus-ul turistic, acel Hop-On, Hop-Off. Călătoria durează o oră și costul este de 12 euro adulți, până la prânz, iar pentru copii, 5 euro. După orele 12,30, prețul unui bilet pentru adulți este de 9 euro, pentru copii rămâne tot 5 euro. Bus-ul turistic nu intră însă în orașul medieval, unde străzile sunt exclusiv pietonale. Piciorul însă o face.
Eu am preferat prima variantă. O zi e prea puțin ca să vezi totul, dar, beneficiind de cazare în oraș, am împărțit vizitarea lui în mai multe etape.
Portul Mandraki este un reper în explorarea atât a orașului vechi, cât și a celui nou. Străjuit de două coloane în vârful cărora sunt sculpturile unui cerb și a unei ciute, simboluri ale orașului, deoarece, spune legenda, ar fi salvat orașul de șerpii care îl invadaseră, portul este locul unde ancorează vase de croazieră, mici ambarcațiuni de agrement sau de pescuit, yahturi luxoase. Te poți plimba pe dig și a le admira, poți cumpăra excursii la prețuri mai mici decât la agenții sau te odihnești pe o bancă și-ți răsfeți ochii cu vederea celor trei mori de vânt, alte simboluri ale orașului, aflate în Estul portului și cu Fortăreața și Farul Sf. Nicolae (Agios Nikolaos), ridicate în 1464. Este o priveliște deosebită și relaxantă. Piața Portului este dominată de Biserica Evanghelismos, construită în 1925. Trebuie să intri și să faci fotografii, dar și să te reculegi în liniște.
Traversezi faleza și strada și întâlnești Trapeza, Clădirea Băncii Naționale din Rhodos. Vis-a -vis de port este Nea Agora sau New Market. În exterior, de-a lungul clădirii sunt cafenele și restaurante. Vitrine cu dulciuri îmbietoare devin o provocare, dar prețul ridicat, 4,50 euro o prăjitură, îți șoptește că dulciurile nu sunt sănătoase. Mai bine intri pe poarta ce se deschide spre New Market.
Aici,taverne aflate la umbra vegetației bogate te îndeamnă să te oprești din periplul prin orașul nou. Așa am făcut și eu, dând glas dorinței de a mânca o specialitate grecească. Am ales moussaka. A fost delicioasă. O porție mare, servită într-un vas de lut, și o apă plată au costat 10 euro, din care 7,50 a fost moussaka. Seara, aceeași mousaka costă 5 euro. Prețurile sunt mult sub cele din Old Town. În Nea Agora te poți pierde și prin magazinele cu suveniruri, ulei de măsline, rahat și alte specialități tradiționale. Pașii te pot purta apoi pe străzile orașului, să rătăcești pe ele doar cu scopul de a cunoaște orașul . Pe una dintre ele, o străduță liniștită, am descoperit o biserică catolică, mică, închinată Fecioarei Maria. Merită văzută.
Și cum toate drumurile duc la mare, revin în port și mă îndrept spre Nord. Ajung imediat la clădirea Prefecturii, care poartă amprenta stilului arhitectural italian (italienii au stăpânit insula între 1912 și 1944, abia în 1948 a fost redată Greciei). Vis-a-vis se află clădirea Teatrului, iar în diagonală, Moscheea lui Murad-Reis. Ca să aflu a cui este moscheea, a trebuit să intru în curtea unei clădiri ce aparținea edificiului respectiv(norocul meu că poarta a fost deschisă) și unde am găsit trei persoane la siesta de după-masă pe care le-am întrebat. Asta pentru că nu era nicio înscripție pe clădire care să te lămurească. Într-un punct și mai nordic, se află Aquarium, care aparține Centrului de Cercetări Marine. Intrarea la Aquarium este 5 euro, cu reducere, 2,50. Merită o vizită. Nu este mare, în 30 min. vizitezi tot, suficient ca să treci în revistă vietăți mai mult sau mai puțin ciudate ale adâncurilor mării.
Faleza, loc de promenadă, te poartă pe lângă hoteluri elegante și pe lângă nu mai puțin elegantul Cazinou din Rhodos. În dreptul lui se află cea mai bună plajă din oraș, Elli Beach. Pentru că am ajuns la capitolul ”plaje”, informez viitorii turiști că în Rhodos Town plajele nu sunt bune. Sunt cu pietre care se găsesc și la intrarea în mare. Dacă nu stai pe un șezlong, este foarte incomod să faci plajă. Plaja Elli este mai lată, cu nisip, dar nu fin, ci mai grunjos, dar la intrarea în mare sunt și acolo pietre. Fiind situată într-un golfuleț, este mai ferită de vânt și apa este mai calmă și mai caldă, pentru că, în general, apa mării a fost cam rece și învolburată.
Un spectacol care nu trebuie ratat este apusul de soare. După orele 20, de pe faleză, admiri astrul ceresc pregătit să plece la culcare. Helios își ia rămas bun de la mare, de la oraș, de la noi, turiști veniți din toate părțile, după ce și-a făcut din plin datoria.
Pentru cei interesați, menționez că orașul are și o viață de noapte vie, deci nici urmă de plictiseală.
Opt zile trec repede și iată ”c-a venit ultima zi”. După un zbor bun, aterizăm pe aeroportul din Sibiu. Ne întâmpină un cer mai mult înnorat, cu un soare ce privește timid de după nori, temperaturi de toamnă.
Unde ești Helios, unde ești zeul Soarelui?
Trimis de Rodel in 16.07.14 12:49:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Rhodos Town - un fermecător melanj cultural și istoric — scris în 18.09.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Panagia Tou Kastro, de neratat printre atâtea obiective turistice din Rhodos Old Town! — scris în 08.08.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul Ioaniților — scris în 12.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 2.400 de ani într-o oră — scris în 06.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Vacanță în Rhodos pe timp de pandemie — scris în 04.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Rhodos, o citadela veche, de peste 2400 de ani (partea a II-a) — scris în 07.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Rhodos, o citadela veche, de peste 2400 de ani (partea I) — scris în 05.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ