ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.05.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

In grabă prin Aix en Provence

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru cazare două nopţi în Aix en Provence alesesem aceaşi variantă – chambre d'hôtes – ca şi în Arles, dar de data asta am avut noroc: am nimerit un apartament într-o vilă stil mediteranean cu două apartamente complet separate, nou construită într-o zonă verde la marginea oraşului. Negociasem pentru 3 persoane – eu, Daniela şi Motz – mai ieftin decât la hotel, iar când a apărut Bogdan al 4-lea pentru o noapte, ni s-a părut corect să plătim mai mult, dar am fost refuzaţi cu delicateţe şi amabilitate. Amabilităţi din partea gazdelor am mai găsit şi-n platoul cu prăjituri de casă şi-n bufetul cu cafea, ceaiuri şi alte consumabile pentru micul dejun care nu intra în costurile negociate.

Ne-am simţit bine să ne bem cafeaua de dimineaţă, sau whisky-ul de seară adus de Bogdan, în curtea din spate, sub bolta viţei de vie cu struguri în pârg. Am fost mulţumiţi de condiţiile de cazare şi la plecare am luat câteva cartoline şi imprimate promoţionale ca să dăm să ştie şi alţii. Acum ar fi fost o bună ocazie, dar le-am pus atât de bine că nu le mai găsesc. Am găsit în schimb pliantele şi harta oraşului care m-au ajutat să reconstitui traseul nostru prin istoria şi cultura Aix en Provence, traseu care începe aşa:

Biserică romano-catolică dedicată Sfântului Mântuitor, în prezent arhiepiscopia oraşului, catedrala din Aix reuneşte un ansamblu de stiluri arhitectonice diferite - roman, gotic, neogotic - urmare a numeroaselor schimbări şi adăugiri aduse de-alungul vremurilor. După construcţia monahală destinată stafului preoţesc, a galeriilor de chilii cu bolţi şi coloane şi a turnului clopotniţă, cea mai recentă completare (sec. XVI) este portalul care închide naosul în stil gotic.

Inainte de plecare, nu apucasem să mă documentez despre Aix, astfel că neştiind ce-i de văzut în oraş în afara clădirilor vechi şi foarte vechi, unele chiar din sec. XVII, încă funcţionale, am apelat la pliantele şi informaţiile turistice furnizate cu generozitate de gazda noastră. Si am aflat că existau colecţii de costume, faianţe, ceramică, marionete, reconstituind atmosfera de dinaintea revoluţiei franceze la muzeul Vechiul Aix, muzee precum cel de tapiţerii şi cel de istorie naturală, donaţia Granet de tablouri şi obiecte de artă în muzeul cu acelaşi nume, muzeul Pavilion Vendôme şi... atelierul muzeu Paul Cézanne. Rezolvasem catedrala în ziua precedentă, înainte de cazare, aşa că ne-am focusat pe Cézanne.

Indrăgostit de peisajele din jurul oraşului, numai bune pentru pictura plein air (vezi Muntele Sainte Victoire - la tabloul din1885 mă refer, pentru că muntele în sine nu l-am vizitat, n-AmFostAcolo!), pictorul a cumpărat în 1901 pe dealul Lauves pe care noi tocmai urcam anevoie, în ciuda multelor pauze de admirat şi respirat, un teren unde şi-a construit casa-atelier precum şi o grădină în terase, mare şi superbă (apare într-unul din ultimile sale tablouri, dar e de nerecunoscut). Parterul, unde am plătit intrarea unei doamne blonde ce ne propunea cumpărarea unui set de mere din binecunoscuta natură moartă, era amenajat ca locuiţă, în timp ce atelierul pictorului ocupa întreg etajul. N-a beneficiat prea mult de atelier, sărmanul de el, a murit la vârsta de 65 de ani, la numai 5 ani după ce şi-a făcut casa. Mormântul său este în cimitirul Saint-Pierre.

Cu drum cu tot, vizita la Cézanne a durat ceva mai mult decât ne programasem şi la întoarcere abia de ne-a mai rămas timp să vedem biserica Sfântul Ioan de Malta; trebuia să fim ”acasă" înainte de a veni nepotul Bogdan din Geneva ca să-şi preia verighetele ce le comandase online, din motive de preţ, la un bijutier din Bucureşti.

Cea mai veche biserică gotică din regiunea Provence (sfârşitul sec. XIII), actualmente parohie încredinţată odinului Părinţilor Apostolici, biserica Sfântul Ioan de Malta ne-a intimidat prin austeritate, ne-a minunat cu lumina interioară şi culoarea pietrei de construcţie şi ne-a plăcut pentru statura şi fasonul său general, evidenţiat de turnul-clopotniţă înalt de peste 65m. M-am referit la lumină şi la culoarea pietrei, pentru că sensibilizaţi de vizita la atelierul maestrui, le-am descoperit cu ochii lui. Iar în drumul către casă, unde probabil ne aştepta deja nepotul, am regăsit pe clădiri, pe pomi, pe cer, paleta de culori a marelui pictor.

Nu-l mai văzusem pe Bogdan de mai bine de un an – ne-am privit tandru, ne-am pupat, el a scos whisky şi la o vorbă sub bolta viţei, l-am băut pe tot; era seara de bine ne-am revăzut, dar şi seara de adio Provence! Dimineaţă el a plecat spre Geneva, iar noi spre Nisa.


[fb]
---
Trimis de Dan-Ioan in 26.09.14 12:28:23
Validat / Publicat: 26.09.14 13:20:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6354 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan-Ioan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Aix en Provence în culorile lui Paul Cezanne
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

dorgo
[26.09.14 14:58:49]
»

Prin cafenelele colinei Montmartre, mai ales prin "Le Lapin Agile" sau "Moulin de la galette", loc de intalnire a creatorilor de arta, era o vorba printre pictorii impresionisti, iubitori ai peisajelor vii, "en plein air"... "cine nu merge in Provence ca sa picteza cateva panze acolo" acela nu e pictor adevarat. Cerul mereu limpede al sudului Frantei are ceva special care face ca picturile sa difere de cele realizate in interior... zicala asta a circulat pana a ajuns Paul Gaugin in Tahiti si a pictat tablouri si mai colorate, care au eclipsat multe tablori provensale...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Provence:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04925799369812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1