ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2026

Feria Istres

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Festival taurin de gala, Corida

Despre oraselul Istres am mai scris un articol, reamintesc doar ca face parte din Provence-Alpes-Côte d’Azur.

În luna iunie între 19 si 21 a avut loc o sarbatoare populara la Istres ce se tine anual, si cum ne-am nimerit în acest an sa fim prezenti aici în aceste zile am zis ca vreau neaparat sa particip la un spectacol de corida, o data în viata !

Mama soacra a încercat sa ma convinga sa renunt pentru ca voi plânge si voi fi trista la final dar curiozitatea ma mâna din urma…

Tin sa precizez ca am selectat atent fotografiile pentru a nu posta din greseala fotografii sensibile, inclusiv am renuntat sa postez niste filmulete cu final sensibil, nu vreau sa fiu criticata de iubitorii de animale…

Locatia : arena Le Palio, aproape de locuinta noastra, la 15 min de mers pe jos

Sarbatoarea ofera spectacole de corida, novilladas-spectacole cu tauri, spectacole de strada, concerte gratuite seara in centrul vechi, la lasarea întunericului cu boxe puternice de le auzeam din balcon, petreceri în bodegas/taverne etc.

A fost o surpriza sa vad ca se mai tin spectacole coride cu tauri sacrificati pentru spectacol, dar Istres nu e departe de Spania.

Am cumparat bilete de la Oficiul de turism din centrul orasului aflat lânga Poarta Arles. Ne-a fost recomandat spectacolul din ziua de duminica de la ora 18 când are loc « festival taurin de gala » cu participarea celebrului matador columbian César Rincon, pretul unui bilet a fost de 40 €.

Am cumparat si o esarfa rosie in forma de triunghi imprimata cu un cap de taur pentru spectacol.

Duminica a fost, ca de obicei, o caldura sufocanta, am plecat de acasa cu o ora înainte pentru a savura spectacolul sarbatorii înainte de spectacolul propriu zis.

În fata arenei pe strada blocata era instalat un fel de bar ce vindea bere la draft din greu, normal la asa caldura, toate mesele erau ocupate plus coada la bar. Nici o sansa dar nu am ratat momentul la plecare, eram asa de însetati…

Putin mai încolo erau tarabe cu suveniruri, JC si-a cumparat o palarie de paie, eu aveam déjà de acasa si am mai luat un evantai din plastic simpatic, nu l-am aruncat la final. Vis-à-vis de poarta de intrare membrii fanfarei îsi faceau încalzirea, cântau la instrumente cântece spaniole, apoi i-am revazut lânga tribuna A.

La intrare la arena se ofereau perne de sezut contra a 2 € cu obligatia de a le returna la final, cei doi euro erau pentru curatarea lor. JC nu a vrut dar pe urma a regretat amarnic deoarece gradenele din ciment încinse de soare ardeau ca focul si nu s-a racit locul nici dupa ce a udat cu apa adusa de acasa. Bineînteles ca s-a dus sa cumpere apa rece la 0,5 l dar perne nu mai erau.

Locurile noastre au fost în tribuna D în plin soare, nu am stiut configuratia arenei dar ni s-a spus ca la alte tribune nu mai erau locuri. Doar tribunele A, B si C aveau un acoperis de protectie.

Pâna la ora de începere a show-ului tribunele se ocupau încet, încet, oamenii asteptau pâna în ultima clipa în spatele tribunelor la umbra.

Corida este o lupta cu tauri crescuti special pentru un asa spectacol, practicat prin unele orase din Spania, Portugalia (taurii nu sunt sacrificati la final !), în tari din America Latina si în sudul Frantei.

Când anume a început arta de a lupta cu taurii nu se stie, dar în mod sigur a pornit de la sacrificarea taurilor de pe la 1500 î. Cr., ritual închinat zeilor de atunci.

Prin sec. al XVI-lea si al XVIII-lea Casa de Austria a sprijinit coridele si Fernando al VII-lea a sprijinit scolile de toreadori.

O corida are patru etape : toreadorii merg în capela arenei si se roaga apoi intra în arena, lupta începe cu personajul calare pe un cal echipat cu protectii fata, spate si în regiunea burtii si care are o sulita lunga terminata la un capat cu gheare pe care în jocul lor cauta sa îl înfiga în spatele taurului ca sa îl raneasca, de durere taurul se enerveaza si cauta sa atace calul.

În acest moment intervin « banderillas » dotati cu muletas pentru a distrage atentia taurului si cauta sa înfiga sulite pe spatele taurului. În ultima parte matadorul îsi arata arta de a lupta cu  taurul si aplica lovitura de gratie.

Înainte de a începe show-ul am vazut patru cai echipati cu protectii si în acel moment nu stiam ce rol au.

Taurii provin de la ferme ce cresc specii special pentru coride (tauri de lidia, curajosi)  : ferma Jandilla si Zalduendo din provincia Cadiz Spania.

Fanfara începe sa cânte si apar în arena în aplauzele publicului cei trei matadori, urmati de banderillas cu muletas,  cei patru cai cu protectii si calaretii lor, personalul ce se ocupa de evacuarea trupului taurului dupa sacrificare. Coloana înainteaza pâna în dreptul locului unde sta primarul orasului împreuna cu alte doua oficialitati, saluta, fac un demitur si ies din arena.

Se anunta prima lupta având ca vedeta pe matadorul César Rincon, un veteran al coridelor. Pe ritmul muzicii începe actiunea, calaretul pe calul protejat face balet în arena în incercarea de a înfige sulita, taurul ataca calul, vin în ajutor banderillas, dupa ce reuseste sa provoace rana cu sulita se retrage din arena. Ramân banderillas cu muletas de culoare roz intens ce alearga prin arena cu taurul pe urmele lor si de multe ori aleg sa se ascunda în spatele unui perete ce are desenat cu linii albe un romb pe orizontala. Un coleg vine în ajutor ca sa-i distraga atentia taurului.

Acest joc dureaza pâna banderillas reusesc sa înfiga sulitele scurte în spatele taurului. Apoi începe matadorul dansul cu muleta pentru a ameti taurul si a-i slabi puterile, olé !

Fiecare matador cauta sa-si creeze un stil propriu pentru a ramâne în amintirea publicului si pentru a primi la final aplauzele pentru arta sa. Cesar învârte muleta stânga -dreapta, întoarce spatele si merge dar taurul nu-l urmeaza… în fine, matadorul îi aplica lovitura de gratie cu o sabie scurta si saluta publicul.

Urmeaza al doilea matador, francezul Sébastien Castella. Stilul lui este un pic periculos, la un moment dat s-a pus în genunchi si agita muleta. La final a taiat o ureche cu care a defilat prin fata publicului având o postura de principe. Ce m-a infiorat acum a fost atitudinea publicului înainte de lovitura finala, la unison pe un ton jos gutural au cerut sacrificiul… lânga mine un tânar plângea, eu aveam lacrimi în ochi, de ce oare nu sunt gratiati ?

Al treilea matador, un tânar francez Juan Leal, stilul lui este de a învârte muleta cu sabia aruncata pe jos 2-3 minute. Fiecare matador are stilul lui de a învârti muleta, în sus sau jos, mai repede sau mai în relanti, depinde cât de aproape este taurul,  gratia si atitudinea de a înfrunta pericolul. De altfel Juan Leal a suferit un accident în arena în mai 2019, rana provocata de un taur în fese a fost grava. Dar iata-l în arena din nou !

Fiecare matador a sustinut câte doua lupte, când a început seria a doua am asteptat sa termine César Rincon si am plecat. Nu mai suportam sa vad show-ul în continuare.

A fost o experienta un pic traumatizanta pentru mine dar pe placul publicului obisnuit cu asemenea spectacole. Daca ma mai duc la o corida ? cu siguranta ca NU !

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Yolanda in 13.09.26 22:48:06
Validat / Publicat: 14.09.26 06:36:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 88 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 seara în Istres
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[14.09.26 09:20:58]

iata fondul sonor propus

Cristian_h
[14.09.26 09:44:53]

Credeam ca de mult au fost interzise aceste lupte, mai ales in Franta, dar se pare ca exista locuri in care aceste lupte sunt o traditie, care beneficiaza de o derogare de la legea care interzice maltratarea animalelor! O mare bila neagra din partea mea!

Cred ca am mai spus, am avut ocazia sa asist acum multi ani la o astfel de lupta in Cuenca, Spania, dupa sacrificarea celui de-al doilea animal, am parasit arena, ce m-a socat cel mai mult a fost " delirul"celor prezenti iar ce m-a impresionalt cel mai mult a fost tacerea acelor animale impresionante care in ciuda suferintelor evidente nu au scos un sunet! Sper din tot sufletul sa fie interzise aceste lupte, nu doar in Franta!

YolandaPHONEAUTOR REVIEW
[14.09.26 12:34:17]

@Cristian_h: in sudul Frantei aceste lupte/coride sunt legale.

Am citit ca Spania vrea sa adopte o lege prin care aceste coride sa facă parte din cultura spaniolă, astfel ca corida va fi legala peste tot in Spania, inclusiv in Catalonia si insulele Canare care le-au interzis.

La mine curiozitatea a fost mare, acum nu mai vreau sa vad așa ceva.

Am vrut sa împărtășesc aceasta experiență pentru a se cunoaste ca acest fenomen încă există. Exista ferme dedicate cresterii acestor tauri de luptă, sunt școli pentru formarea toreadorilor, e o industrie întreagă.

Multumesc pentru vizită si ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
YolandaPHONEAUTOR REVIEW
[14.09.26 13:06:03]

@webmaster13: fain!

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Provence:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.054711818695068 sec