3 Rue Joseph Cabassol, 13100 Aix-en-Provence
Pe urmele lui Picasso la Caumont, la expozitia de pe Cours Mirabeau 21 bis si Carrieres des Lumieres
Primul contact cu centrul de arta Caumont a fost în ianuarie 2024 când am luat contact prima data cu arta lui Alphonse Mucha, stilul Mucha de Art Nouveau. Cum vremea a trecut si articolul nu l-am scris am zis sa scriu acum un articol cu subiect proaspat.
Din 24 aprilie este o expozitie Toulouse-Lautrec, am de gând sa o vizitez la începutul lunii iunie.
Hôtel Caumont este situat în cartierul Mazarin, rue Joseph Cabassol 3, intrarea în acest spatiu cultural se face printr-o cladire mica de unde se cumpara biletele de intrare 18 € pentru adulti, se trece printr-o curte mica si se ajunge în curtea mare la intrarea principala în cladire.
Pentru 4 € estedisponibil si un ghid audio in limbile franceza, engleza si spaniola cu explicatii pentru 20 de opere. Daca se viziteaza doar parterul, fara expozitia temporara de la etaj, ghidul audio este gratuit si primesti informatii despre istoria, arhitectura si gradinile conacului. În acest caz biletul de intrare este mai ieftin de doar 6,50 € si diverse reduceri pentru studenti, someri, persoane cu card de dizabilitate, jurnalisti.
Program de vizitare de luni pâna duminica între orele 10-19.
Fatada cladirii este ornata cu ferestre înalte si înguste cu ochiuri mici, la cele doua etaje sunt grilaje gen balcon fals, doua felinare încadreaza usa din sticla. In hol doi atlanti sprijina tavanul în dreptul scarii largi ce duce la etaj, în stânga este intrarea in buticul librarie cu suveniruri, în dreapta este intrarea în Cafe Caumont si de acolo se iese pe terasa si în gradina.
La primul etaj sunt pastrate doua camere cu decoruri de secol XVIII, camera de muzica si dormitorul unei tinere doamne.
Camera de muzica
Camere rezervate muzicii aveau doar înalta nobilime si reflecta statutul social al celor ce locuiau acolo. Camera de muzica dedicata, cum altfel, ascultarii diverselor instrumente muzicale era un loc si de socializare pentru înalta societate din secolul al XVIII-lea.
Familia Rolland de Reaville a comandat o orga care în cele din urma a ajuns peste 19 ani la abatia Saint-Sauveur d’Aniane. Acum în camera de muzica se gaseste o harfa si un clavecin construit la începutul secolului al XVIII-lea si care se remarca prin decoratiuni bogate aurite. În camera mai sunt o sofa, tablouri, oglinzi, pereti cu decoratiuni aurite.
Dormitorul Paulinei
Tânara domnisoara a beneficiat de lux si confort, având la dispozitie un mobilier bogat ornamentat, tablouri, oglinzi, un pat confortabil si cadrat de draperii pentru intimitate, masute, o sofa în fata semineului, iar o tableta interactiva ofera informatii suplimentare despre piesele ce decoreaza camera.
Gradina
Arhitectul care a facut planul pentru cladire a primit însarcinarea de a face planul si pentru gradina în stil francez cu linii geometrice si simetrie în forme. Are doua parti, partea superioara, o peluza cu o fântâna rotunda si arbusti ornamentali si partea de jos ce este înconjurata de un gard viu din stejari si tisa. În centrul gradinii, modelul realizat din gard viu de buxus sempervirens (cf dexonline: Arbust foarte ramificat, tufos, cu ramuri scurte, dese, port compact, lujeri în 4 muchii. Frunze persistente, pieloase, opuse, cu marginea întreagă, verzi-închis, lucioase pe partea superioară, verzi-gălbui pe cea inferioară, ovate sau eliptice, foarte scurt-pețiolate. înflorește primăvara devreme) este cel original conceput de arhitectul Robert de Cotte si a fost refacut respectând planul arhitectului.
Modelul se observa cel mai bine de pe scara ce coboara în partea de jos. Aici ne-am odihnit la finalul vizitei si am stat sa admiram Fântâna celor trei Tritoni. Fântâna este sculptata în piatra de Estaillades si este inspirata din mitologie, tritonii fiind aliati cu zeul marii, Neptun, si pot fi reprezentati fie ca un om cu coada de peste fie ca un animal inspirat de delfini. Cei trei tritoni sunt aratati cu cozile sus, sprijiniti de iarba înalta si asezati pe o movila de pietre. Prin gurile tritonilor curg firicele de apa.
Cafe Caumont
Cafeneaua este la parter si este decorata ca în secol XVIII, e o atmosfera boema si în acest cadru poti lua micul dejun sau dupa amiaza, un ceai cu prajituri, în interior sau pe terasa umbrita cu umbrele mari si cu vedere spre gradina franceza. Nu am servit nimic aici si prin urmare nu va pot soca cu preturile...
Buticul cu suveniruri
În magazin gasim carti despre centrul de arta si despre expozitiile sale, carti postale, ornamente, bijuterii, esarfe, cani, seturi de cesti, magneti. Am cumparat o esarfa cu model stil Mucha în 2024, acum nu m-a atras nimic.
Centrul de arta gazduieste expozitii temporare dedicate marilor pictori, sunt expozitii de colectionari care împrumuta colectia lor pe o perioada limitata pentru a putea fi vazuta si admirata de public.
Colectia prezenta are lucrari de Caillebotte, Vallotton, Tamara Lempicka cu ‚Cele doua prietene’, Valadon, Pablo Picasso cu ‚Personaje’ si ‚l’Aubade’, Auguste Renoir cu portretul ‚poetei Alice Vallieres Merzbach’, Manet, Tsuguharu Foujita cu ‚Bordel (lupanar) din Montparnasse’.
Este vineri dupa amiaza, început de weekend si este aglomeratie, m-am straduit serios sa fac fotografiile din interior fara a prinde în obiectiv si multimea de turisti. Expozitia continua la etajul 2 unde se afla si o mica sala unde ruleaza în bucla un film despre lucrarile din expozitie.
Dupa vizitarea expozitiei, am fost în buticul cu suveniruri, apoi în Cafe Caumont, am iesit pe terasa si am coborât în gradina de jos la Fântâna celor trei Tritoni.
A fost o dupa amiaza placuta petrecuta într-o atmosfera cu parfum de epoca.
Anul trecut în octombrie am vizitat un atelier de arta plastica de la adresa Cours Mirabeau, 21 bis.
Aici erau expuse ultimile gravuri, în numar de 156, ale lui Pablo Picasso. Intrarea gratuita de miercuri pâna duminica între orele 11.30-18.30. Când ne plimbam pe Cours Mirabeau mereu verific programul de expozitie, sunt lucruri interesante de vazut, viata culturala în Aix-en-Provence este destul de activa si dinamica.
În 1961 Picasso s-a instalat la ferma Notre Dame de Vie, acest loc devenind ultimul refugiu din viata si loc de creatie. Casa de la ferma a devenit un atelier de creatie unde universul Picasso a împletit pictura cu gravura, cu sculptura si ceramica. Muza de inspiratie a fost femeia, femeile din viata artistului au inspirat perioade estetice distincte: Fernande Olivier este asociata cu aparitia cubismului, Olga Khokhlova cu o faza neoclasica, Marie-Therese Walter cu o iconografie senzuala si luminoasa, Dora Maar cu o viziune rupta de surrealism si de razboi si Jacqueline Roque, o productie tardiva marcata de o intensitate expresiva.
Suita de 156 de gravuri a fost realizata de Picasso între anii 1970 si 1972 când artistul avea aproape 90 de ani, forta sa creativa nefiind limitata de vârsta înaintata...
Pe un ecran rula un fim despre Picasso.
În anul 1955 Henri Georges Clouzot si Claude Renoir l-au filmat pe Picasso în procesul de creatie a unei picturi, de unde a pornit si cum s-a modificat pâna la final lucrarea dar fara a-l filma pe pictor, au filmat doar pictura de la prima pensula si pâna la ultima, am surprins prin foto câteva cadre, e fascinant!
Carrieres des Lumieres
Route de Maillane 13520, Les Baux de Provence
Despre acest loc v-am mai povestit, am povestit despre conceptul ce sta la baza acestui act cultural, vezi impresii - La plimbare prin Provence II Baux de Provence Carrieres des Lumieres.
Ma citez pe mine: « Carrieres des Lumières este un centru de arta digitala care proiecteaza expozitii de pictura fabuloase ale celor mai mari nume ale picturii universale pe peretii salilor din cariera de calcar.
Stai pe loc sau te plimbi de-a lungul peretilor, ca sa nu deranjezi ceilalti participanti, si esti înconjurat de imagini si sunete si muzica, o feerie de culoare si arta ale pictorilor consacrati cât si contemporane. Experienta este coplesitoare, proiectiile monumentale pe peretii de calcar te introduc în lumea artistica vazuta prin ochii pictorului.
Arta digitala proiectata pe pereti si podea creeaza un univers în care toate simturile tale sunt active pentru a absorbi cât mai multa informatie, cât mai mult din frumusetea imaginilor, vezi cum picturile prind viata, se misca, se transforma. Exceptionala realizare. În acest mod ai vizitat 100 de muzee, vezi toata arta lasata mostenire de catre pictor. »
Nu puteam rata show-ul si astfel pe 8 martie 2026 am plecat spre Baux de Provence la Carrieres des Lumieres pentru a vedea spectacolul despre Frida Kahlo si Pablo Picasso.
Pretul unui bilet este acelasi 15,50 € pentru seniori 65+, si 16,50 € pret intreg, si acelasi program pe anotimpuri, informatiile le gasiti în articolul citat mai sus.
Programul Picasso si Kahlo ruleaza pâna pe 6 iulie 2026. Miercuri 6 iulie de la ora 20.30-22 ruleaza ‘Integrales’ cu subiectele : Egiptul faraonilor de la Kheops la Ramses II ; Japonia, imagini de vis ale lumii plutitoare; Jimmy Nelson, the last sentinels.
Programul scurt este despre Frida Kahlo, artista mexicana care si-a expus în pictura viata vibranta modelata de pasiune, libertate si durere. Forta creativa este exprimata printr-o explozie de culori vii, puternice, de simboluri si emotii. A fost prima data când am vizionat lucrarile acestei artiste minunate.
Programul lung a fost despre Pablo Picasso, artistul cu o sete de a se reinventa ca pictor, sculptor, gravor, ceramist, decorator de teatru.
Artistul si-a dedicat munca punerii la îndoiala a perceptiei realitatii, punând în discutie toate regulile artistice ale epocii sale si dominîndu-le cu prisosinta.
Voi atasa fotografii si video de la aceasta experienta.
Arta în miscare ! O experienta ce nu trebuie ratata.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de Yolanda in 28.04.26 17:59:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Mar.2026 Istres, un orasel linistit înconjurat de ape — scris în 18.04.26 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2025 Sainte Baume — Grota Sainte Marie-Magdeleine — scris în 22.10.25 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2025 La pas prin satele „cocoțate” din Luberon — scris în 04.04.26 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2025 Vaison -la -Romaine, pe urmele imperiului roman — scris în 22.04.26 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2025 La plimbare prin Provence II — Baux de Provence, Carrieres des Lumieres — scris în 29.04.25 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2025 La plimbare prin Provence (III) — Manosque — scris în 17.05.25 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2025 La plimbare prin Provence I — Bonnieux, Lacoste — scris în 28.01.25 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...