ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.04.2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Vaison -la -Romaine, pe urmele imperiului roman

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cel mai mare parc arheologic antic în aer liber din Franta

14 Rue Burrus, Vaison -la-Romaine

Ziua continua cu vizita la un alt sit roman, adica dupa ce am vizitat Orange cu spendidul amfiteatru, zona Provence este bogata în vestigii romane, semn al prezentei si influentei Imperiului Roman. Dupa ce am parcurs doar 28 de km, distanta e prea mica ca sa ratezi si acest obiectiv, mai ales ca e un parc arheologic în aer liber, plimbarea printre vestigiile arheologice e o adevarata placere daca timpul e favorabil. Din pacate noi nu am avut noroc pâna la capat, începutul de luna iunie 2025 s-a dovedit la fel de ploios, dar ploi diluviene, nu gluma !

Dupa o scurta vizita la Oficiul de Turism am intrat în primul parc, intrarea este lateral de oficiu, biletul costa doar 9 €, e valabil toata ziua si ai la dispozitie si un pliant colorat cu harta sitului.

Orasul Vaison în 1924 si-a schimbat numele, devenind Vaison la Romaine datorita trecutului sau din perioada antica pus în evidenta de parcul arheologic întins pe 8 hectare descoperit la începutul secolului XX.

În epoca protohistorica un trib de origine celto-ligurica s-a stabilit în zona construind ziduri înalte fortificate ocupând malul stâncos stâng al râului Ouveze. Între anii 69 si 59 Iulius Cezar a atribuit statutul de « civitas foederata » adica de « oras aliat » Romei asezarii urbane de aici. Beneficiind de pacea romana s-a dezvoltat o noua asezare pe malul drept al râului Ouveze, cu case mari de 2000-5000 mp, cartiere de magazine, terme publice, un teatru, un amfiteatru, apeducte, cartiere de artizani. În plina glorie orasul se întindea pe o suprafata de aprox 60-75 hectare.

Situl antic are doua parti : -Sit antic de Puymin

-Sit antic de la Villasse.

În Vaison se mai poate vizita: orasul vechi medieval si Catedrala Notre Dame de Nazareth, Podul roman.

Vizita am început-o în situl Puymin de unde se cumpara si biletele, si am început cu casa lui Apollon, sanctuarul/gradina cu porticuri, aleea cu sarcofage si cartierul artizanal, teatrul si casa lui Tonnelle. Fiecare obiectiv are un panou cu shema si explicatii în franceza si engleza.

Casa lui Apollon îsi datoreaza numele unui cap de Apollon în marmura alba descoperit aici si expus în muzeu. Casa se întindea pe o suprafata de 2000mp, s-a decopertat doar partial, restul se întinde sub orasul actual.

Sanctuarul/gradina cu porticuri si coloane înconjoara o gradina rectangulara ce avea în centru un bazin cu apa. Peretele de la galeria de nord are trei nise unde erau statui, dupa descoperirea lor originalele din marmura alba au fost expuse la muzeu si în gradina s-au pus copii,  statuile imperatorului Hadrian si a sotiei lui Sabina ocupând extremitatile peretelui.

Aleea sarcofagelor în piatra, s-au descoperit fragmente de monumente romane, în sectorul artizanal se remarca locurile unde se presa vinul sau uleiul de masline, aceste mici ateliere aveau construite deasupra modeste locuinte particulare, vedem un vas din pamînt ars pentru stocarea cerealelor, a uleiului de masline sau chiar vin. Acest vas de 2,20 m înaltime era asezat pe sol pentru a conserva o temperatura constanta.

Teatrul

Teatrul a fost construit la începutul primului secol din era noastra si este situat în nordul orasului antic. Constructia putea primi în jur de 6000 de spectatori, accesul fiind asigurat prin intrarile laterale, sau scari si tuneluri legate printr-o galerie inelara.

Din pacate peretele scenei nu a rezistat trecerii timpului si din cei 30 metri înaltime a mai ramas doar baza. La fel ca cel din Orange, peretele era împodobit cu coloane, sculpturi, nise si statui.

Scena din lemn era lunga de 56 m si larga de 10 m. Sub scena, în gropi adaposteau utilajele care ajutau la schimbarea decorurilor si la efectuarea de efecte scenice (sunetul ploii, vânt, tunete, etc). S-au facut excavatii în aceasta zona si s-au descoperit efigii remarcabile ale împaratilor Claudius, Domitian, Hadrian si împaratesei Sabina, efigii ce pot fi admirate în muzeul arheologic.

Casa cu foisor (la maison a la tonnelle)

Casa cu foisor sau mare domus de aprox 3000 mp a fost construita pe un teren abrupt si avea mai multe etaje. Azi vedem doar niste vestigii de la nivelul solului, multe fiind semi îngropate.

Casa avea o gradina mare cu bazin central, fântâna si scara de acces la etaj. În partea de nord vest a fost sectorul de servicii pentru casa: - o curte de aprovizionare,

- latrine din care se vede canalul de drenaj si patru locuri prin fata carora se vede scurgerea ce permitea circulatia apei,

- o curte cu bazin patrat din piatra unde s-au gasit cochilii de stridii ceea ce ne arata nivelul social ridicat al proprietarilor,

- o bucatarie cu chiuveta din piatra, un cuptor de pâine, o parte dintr-o piatra de moara necesara pentru macinarea grânelor. Bineînteles ca la asa casa nu putea lipsi termele situate în partea de est a casei din care s-au pastrat culoarul de încalzire si bazinul pentru îmbaiere/înot.

Ne-am plimbat agale de la un obiectiv la altul zabovind mai mult în zona amfiteatrului unde în ziua de azi se tin spectacole, cum ar fi ‚Vaison Danses’ sau manifestari culturale corale. Frumoasa combinatie, împletirea prezentului cu trecutul într-un ambient aparte.

Din pacate nori negri s-au adunat deasupra capetelor noastre si ne-am grabit spre cel de-al doilea sit La Villasse aflat la doi pasi, lasând la urma Muzeul arheologic dar n-a fost sa mai fie, potopul de ploaie ne-a stricat planurile.

La Villasse contine vestigiile: casa cu delfini, un asamblu termal adica termele publice ce ne arata gradul de civilizatie si de igiena, casa/scoala profesionala, strada cu magazine, toate vazute cu viteza trecând pe lânga ele si printre picaturi de ploaie ce avea sa devina potop pâna am ajuns în parcare la masina.

De teama inundatiilor, la TV vedeam zilnic orase si strazi inundate în urma unor ploi diluviene astfel încat am luat frica si ne-am îndreptat spre casa cu gândul întoarcerii într-o buna zi de a termina vizita la sit, la muzeu si în centrul vechi medieval.

Între cele doua situri este o parcare mare, gratuita, nu-mi amintesc sa fi platit ceva.

Cine merge la Orange e pacat sa rateze si acest oras plin de vestigii romane, civilizatia romana lasând o amprenta de nesters în istoria lumii.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Yolanda in 22.04.26 10:56:00
Validat / Publicat: 22.04.26 12:05:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P42 sit antic Puymin
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

5 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[22.04.26 12:58:14]

@Yolanda: Ce aduceri aminte minunate mi-ai stârnit...

După Orange, am făcut exact ca tine: am mers la Vaison la Romaine și am vizitat situl antic și muzeul arheologic. Am avut parte de o zi însorită dar nu de la fel de mult timp ca voi, căci hotelul nostru se afla mai departe, în Arles, și mai aveam și alte locuri de văzut în ziua aceea.

Oricum, Orange și Vaison mi-au rămas în memorie drept două situri bine conservate și puse în valoare cu acea pasiune pentru istorie și cultură specifică francezilor pe care o admir. Așa că le trec cu vederea... unele lucruri mai puțin plăcute și atrăgătoare în ochii unui simplu turist: ușoara aroganță, prețurile câteodată inexplicabil de uriașe de intrare la obiective ori programul total neprietenos al restaurantelor.

Dar ce să-i faci, n-ai încotro. Trebuie să îi iubești!

webmaster13
[22.04.26 16:20:34]

iata fondul muzical propus

YolandaAUTOR REVIEW
[22.04.26 16:37:03]

@Carmen Ion: multumesc de ecou si vizita.

Da, si eu îi admir pentru aceasta pasiune si respect pentru istorie si cultura. Anul trecut a fost anul Cezanne în Aix-en-Provence, s-a organizat o expozitie la Muzeul Granet dedicat în întregime pictorului. Bilete doar online, cumparate cu mult timp înainte si cozi organizate pe ore de intrare... asa ceva nu am mai vazut!

Orice expozitie la centrul de arta Caumont are vizitatori chiar si în zi de munca, dimineata pensionarii sau turistii, dupa amiaza cei ce ies de la serviciu...

Anul acesta este dedicat lui Picasso, am fost la Carrieres de lumieres, am mai scris despre acest loc unde se fac proiectii cu opera unui pictor, am vazut Picasso si Frida Kahlo, apoi expo în Aix, au expus chiar si simple schite doar erau desenate de celebrul Picasso.

programul total neprietenos al restaurantelor.

La dolce vita!

Din fericire pentru mine francezii cu care interactionez eu sunt simpatici iar pe unde ne plimbam îl las pe JC la înaintare...

Totusi mi-am adus aminte de o întâmplare petrecuta anul trecut când am vizitat Aigues-Mortes. Am facut trei pasi afara în curte iesind din librarie si mi-am dat seama ca am nevoie la grupul sanitar, nu am fost lasata sa intru înapoi desi i-am aratat functionarei biletul si micile suveniruri cumparate. O conversatie mai penibila cu aceasta persoana nu am avut niciodata, JC a intervenit dar degeaba, motivul fiind ca am depasit timpul de doua ore de când am cumparat biletul si nu mai am voie sa intru!! Zicea disperata ca o va certa sefa ei daca îmi da voie si chipul ei chiar exprima o spaima...

Mi-am pierdut rabdarea si m-am indreptat spre primul bar întâlnit.

YolandaAUTOR REVIEW
[22.04.26 16:45:14]

@webmaster13: excelent!

Multumesc.

elenaadinaPHONE
[22.04.26 16:54:36]

"Cel mai mare parc arheologic antic în aer liber din Franta"

Într-adevăr, pare foarte mare și e interesant ce a-ți văzut! 😊

M-am amuzat copios la ecoul:

"Totusi mi-am adus aminte de o întâmplare petrecuta anul trecut când am vizitat Aigues-Mortes. Am facut trei pasi afara în curte iesind din librarie si mi-am dat seama ca am nevoie la grupul sanitar, nu am fost lasata sa intru înapoi desi i-am aratat functionarei biletul si micile suveniruri cumparate. Oconversatie mai penibila cu aceasta persoana nu am avut niciodata, JC a intervenit dar degeaba, motivul fiind ca am depasit timpul de doua ore de când am cumparat biletul si nu mai am voie sa intru!! Zicea disperata ca o va certa sefa ei daca îmi da voie si chipul ei chiar exprima o spaima...

"Mi-am pierdut rabdarea si m-am indreptat spre primul bar întâlnit. "

Asta mi-a plăcut cel mai mul!

Bine ai făcut! 😅👍

2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, elenaadina
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Provence:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.066889047622681 sec