ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2025
DURATA: 1 zile
Cuplu

DISTRACŢ. / RELAXARE:

încărcat de pe telefon!

Berck-sur-Mer: plaja, foci și un apus de neuitat

TIPĂREȘTE URM de aici

Când planificam itinerariul pentru Normandia, am descoperit un detaliu neașteptat: în Franța pot fi văzute foci în sălbăticie, nu într-o grădină zoologică, ci chiar pe o plajă de pe coasta Atlanticului, în apropiere de Berck-sur-Mer. Ideea mi s-a părut fascinantă – nu trebuia să traversez oceane pentru a vedea aceste animale în habitatul lor natural sau să merg cu kayak-ul printre ghețarii din Alaska, ci doar să ajung la aproximativ 2000 km de București, pe coasta nordică a Franței.

Așa că am plecat din Dunkerque spre Berck-sur-Mer, urmând drumul național D940, care șerpuiește de-a lungul oceanului, printre sate pitorești, dune de nisip și păduri de pin. Peisajul este presărat cu relicve ale celui de-Al Doilea Război Mondial – cazemate, ruine ale Zidului Atlanticului, monumente ridicate în memoria celor care au luptat pentru eliberarea Franței. Drumul îmbie la opriri dese, dar ne-am impus un ritm alert, dorind să ajungem la Berck la reflux, momentul ideal pentru a observa focile relaxându-se pe nisipul descoperit de ape.

Un popas la Cap Blanc-Nez și Fort d’Ambleteuse

Înainte de a ajunge la destinație, am făcut două opriri care au meritat din plin. Prima a fost la Cap Blanc-Nez, un promontoriu spectaculos între Calais și Boulogne-sur-Mer. Stâncile albe se ridică abrupt deasupra oceanului, oferind o priveliște care îți taie respirația. De sus, plajele vaste și nesfârșitele întinderi de apă promit aventuri și descoperiri.

Aici se află și Monumentul Dover Patrol, un obelisc ridicat în memoria marinarilor britanici care au patrulat zona în Primul Război Mondial. În apropiere, se pot vedea buncăre și fortificații ce fac parte din fostul Zid al Atlanticului.

A doua oprire a fost la Fort d’Ambleteuse, o fortăreață impunătoare construită în secolul al XVII-lea sub comanda lui Ludovic al XIV-lea, la ordinele celebrului inginer militar Vauban. Situat strategic pe malul oceanului, fortul a avut un rol important în apărarea coastei franceze și a fost folosit de-a lungul secolelor în diferite conflicte. Astăzi, restaurat și transformat în muzeu, oferă vizitatorilor o incursiune fascinantă în istoria militară a regiunii, cu exponate despre epoca lui Vauban, dar și despre rolul fortului în cele două războaie mondiale.

În apropiere de fort, am coborât pe plaja de lângă Ambleteuse, un loc sălbatic, departe de aglomerația turistică. Spre deosebire de plajele întinse cu nisip fin, aceasta este acoperită cu pietricele, dar la reflux, rămân pe mal scoici, crabi și alte viețuitoare marine iar culesul  acestora este o activitate populară printre localnici.

După această scurtă călătorie prin istorie, ne-am continuat drumul spre Berck, nerăbdători să ajungem la plaja cu foci.

Berck-sur-Mer – o stațiune liniștită și o colonie de foci

Berck-sur-Mer este un orășel situat în nordul Franței, în regiunea Hauts-de-France, pe coasta Canalului Mânecii. Se află foarte aproape de Anglia – în zilele senine, de pe plajă se pot vedea clar malurile britanice, ceea ce îți dă senzația că ai putea ajunge acolo doar cu o barcă și puțin curaj.

Stațiunea este cunoscută pentru plajele sale largi cu nisip fin și atmosfera relaxată, fiind o destinație preferată de francezi și belgieni.

În secolul al XIX-lea, Berck a devenit o importantă stațiune balneară și un centru de tratament pentru afecțiuni respiratorii. Aici au fost construite primele spitale maritime și sanatorii pentru copii, iar moștenirea sa ca oraș dedicat sănătății și relaxării încă se simte. Deși vremurile în care doctorii prescriau aerul de Berck ca tratament au trecut, orașul și-a păstrat atmosfera de loc destinat odihnei și refacerii.

Astăzi, atracția principală în Berck nu sunt nici farurile, nici falezele, ci… focile.

Da, ai citit bine – locuitorii cei mai fotogenici ai orașului nu sunt turiștii cu pălării de paie, ci niște grăsuni pufoși care se lăfăie pe nisip fără nicio grijă. „Focile nu fac mare lucru, dar o fac cu grație. Și uneori, asta e tot ce contează.” Așa se spune despre aceste animăluțe drăguțe. – și privind cum se tolănesc leneșe la soare, parcă le înțelegi perfect.

Plaja din Berck-sur-Mer este imensă, mai ales la reflux, când nisipul fin se întinde pe o suprafață impresionantă. Intrarea în apă este lină, iar valurile sunt mici, ceea ce face locul ideal pentru familiile cu copii dar și pentru foci, care consideră acest loc perfect pentru tolăneală, sesiuni de stretching și, ocazional, privit lung spre turiștii care le admiră.

Dacă focile ar putea lăsa recenzii pe AmFostAcolo, probabil ar spune același lucru despre Berck – doar că ar menționa ca este un loc perfect pentru siestă.

Cel mai bun moment pentru a le vedea este la reflux, când se tolănesc leneșe pe nisipul eliberat de ape. Din când în când, se mai răcoresc în ocean, așa că nu este deloc neobișnuit să te trezești înotând pe lângă câteva foci jucăușe. Le-am privit cu admirație, întrebându-ne cum reușesc să doarmă atât de bine în bătaia vântului. Apoi ne-am amintit că și noi facem același lucru pe șezlong, doar că nu suntem la fel de pufoși😂

Un apus memorabil

După ce am petrecut ceva timp urmărind focile, am mers de-a lungul plajei până ne-am decis să rămânem un timp pe nisipul cald. Am rămas acolo până când ne-a răzbit foamea, după care am plecat spre  faleza, animată, cu restaurante, cafenele și magazine cu suveniruri sau obiecte de plajă.

Aveam de unde alege, dar am căutat să stăm la o masă cât mai aproape de plajă, să avem view. La sfârșitul lunii iulie, soarele apune târziu, aproape de ora 22:00, așa că am avut parte de un apus spectaculos, privit de pe terasa unei cafenele de pe faleză, la un pahar de vin.

După masă, chiar dacă se întunecase ne-am continuat plimbarea pe faleză și prin micul orășel. Am ajuns la Biserica Notre -Dame des Sables,  dedicată marinarilor și pescarilor din zonă. Construită în secolul al XIX-lea, această biserică este un simbol al legăturii puternice dintre localnici și mare. Era închisă la acea oră, ne-am mulțumit cu exteriorul ei.  Ca orice oraș maritim respectabil, Berck are și un far – Phare de Berck, care oferă o frumoasă priveliște asupra coastei.

Despre  Berck mai trebuie menționat ca în fiecare aprilie, aici are loc Festivalul Internațional de Zmeie, un spectacol fascinant care atrage participanți din întreaga lume. Cerul se umple de culori și forme incredibile, de la păsări uriașe la dragoni și creaturi fantastice.  Am văzut fotografii cu acest spectacol și chiar cred ca merită văzut, doar că, din păcate, este cam departe😬

Berck-sur-Mer ne-a surprins în mod plăcut iar dacă ajungi în nordul Franței, merită cu siguranță o oprire, fie doar pentru o plimbare pe plaja nesfârșită și pentru șansa de a vedea foci în sălbăticie.

Dacă ai chef de câteva zile liniștite la malul mării, dar nu vrei să fii sufocat de turiști, Berck-sur-Mer e o alegere excelentă. Istorie, peisaje superbe, foci simpatice și un ritm de viață tihnit – toate la doar câțiva pași de Canalul Mânecii.

Citește și CONTINUAREA aici

Trimis de Mika in 04.04.25 12:11:31
Validat / Publicat: 04.04.25 12:51:26
  • A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA

VIZUALIZĂRI: 227 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P18 Apus de soare la Berck sur Mer
Puteți VOTA acest articol:
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.04.25 12:50:18]

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Normandia, #Excursii Normandia - NORMANDIA [HAUTE, BASSE]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

crismisPHONE
[04.04.25 15:12:13]

@Mika: Drăguțe focile pufoase, dar pozele cu apusul sunt un adevărat spectacol!

mprofeanu
[05.04.25 14:05:01]

@Mika: Chiar nu știam că există atât de aproape, 2000 kilometri, un loc unde se pot admira frumoasele și pufoasele foci, pe coasta Canalului Mânecii la Berck.

Yersinia PestisPHONE
[05.04.25 14:23:24]

Ca de obicei, un review scris cursiv, care se citește ușor, ai talentul ăsta de a atrage cititorul și de a-l face să vadă ce descrii ca și cum ar fi părtaș la excursia ta.

Cât despre fotografii, o să te reclam! Nu știu la ce instituție, trebuie să fie una care să interzică frumusețea, cert este că o s-o găsesc! Să te ții atunci , habar n-ai ce cârcotaș pot deveni sub această acoperire de inimă sîmțitoare! 😜

Mi-a plăcut mult review-ul tău, citit și votat cu mare plăcere, sărut mâna!

[05.04.25 16:49:48]

@crismis: A fost într-adevăr un apus frumos. Doar în Portugalia mai văzusem așa frumos la mare.

[05.04.25 16:56:44]

@Yersinia Pestis: Natura este cea care dă frumusețe fotografiilor, și la mine, în mare parte sunt fotografii din natură. Mi-am luat un telefon ceva mai performant special pentru fotografii, asta pentru ca îmi este greu să merg cu aparatul foto pe munte. Oricum, tot aparatul face cele mai faine fotografii, așa ca în octombrie, când voi merge în locul unde mi-am făcut singură cadou🤣 o călătorie, pe care încă nu îl divulg, voi lua un aparat foto, chiar dacă va fi mai greu. Dar până atunci mai este ceva timp. Mulțumesc de aprecieri și de vot, mai ales ca mă străduiesc să intru în top 10😁

[05.04.25 16:58:04]

@mprofeanu: Am aflat și eu în timp ce făceam traseul din Normandia, și mi-am spus ca merita o vizita. Și așa a fost. Mulțumesc!

3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mprofeanu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Normandia: