GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ziua 6: Obidos — Circuit Portugalia si Santiago Compostela
Orașul medieval Óbidos este unul dintre cele mai pitorești și bine păstrate din Portugalia.
Nu departe de Lisabona, capitala tarii, Obidos este situat pe un teren înalt în apropierea coastei atlantice, cu importanță strategică în teritoriu. Acesta exista înainte de venirea romanilor în Peninsula Iberică, iar orașul a prosperat după ce a fost ales de familia regală. Regele Dinis l- a oferit soției sale, regina Isabel, în secolul al XIII-lea, și a devenit parte din Casa das Rainhas (moșia reginei), care a fost îmbunătățit și îmbogățit de diferite dinastii. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care exista multe biserici din acest mic oras.
Intre zidurile orasului medieval, la capatul Rua Direita, se gaseste un castel bine conservat și un labirint de străzi și case albe. Eu am vizitat Obidos pe 28 noiembrie 2019, cand se inserase bine, in nocturna. Din multitudinea de obiective pe care le ofera Obidos, nu am putut vizita decat Strada principala-Rua Direita si cateva obiective de aici.
Porta da Vila
Porta da Vila este poarta principală a orașului Óbidos. Este alcătuit din două porți mai mici Între porți se află un balcon baroc împodobit cu frumoase placi de faianta albastră și albă din anul 1740, iar tavanul este pictat cu scene înfățișând Patimile lui Hristos, care a servit drept capela- oratoriu, Nossa Senhora da Piedade, Padroeira da Vila, cu o inscripție legată de Maica Domnului (ocrotitoarea orasului Óbidos) - „Fecioara, Maica Domnului concepută fără păcatul originar” .
Odată trecută de poartă am ajuns pe strada principală, Rua Direita, chiar în fața mea. Aici iti poti continua drumul parcurgand strada sau urci pe zidurile de incinta ale orasului medieval, care oferă vederi panoramice asupra întregului oraș.
2. Rua Direita
Rua Direita este strada principală din Óbidos. Cunoscuta cu această denumire deja în sec. XIV, leagă Porta da Vila de Paço dos Alcaides. Probabil că numele său provine din portugheza arhaică, de la cuvântul „direct” însemnând cea mai rapidă legătură cu Castelul.
Este o stradă îngustă care duce de la Poarta principală a orașului la castel și este mărginită de mușcate și bougainvillee, magazine, restaurante, cafenele și câteva galerii mici. Dacă sunteți în căutarea unor obiecte de artizanat tradiționale, un suvenir sau un loc unde să încercați licoarea „Ginja de Óbidos” , aceasta este strada spre care să mergeți. Cu toate ca strada datează din anii 1300, a fost extinsa în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Și-a păstrat întotdeauna multe dintre portalurile și ferestrele sale gotice și duce către piața principală pitorească, unde se află biserica principală a orașului, Biserica Sf. Maria. Tot aici se gaseste și Muzeul Municipal. Am parcurs aceasta strada la lumina felinarelor.
3. Muzeul Municipal
Situat pe strada principală din Óbidos (Rua Direita), acest muzeu prezintă moștenirea artistică a orașului de-a lungul secolelor. Cele mai importante sunt picturile marii Josefa de Óbidos și André Reinoso, ambii artiști din anii 1600.
Muzeul deschis în anul 1970 a functionat într-o altă clădire, unde acum se gaseste Muzeul Abílio de Matos e Silva. Locația actuală, din anul 2004, este un conac din secolul al XVIII-lea care a apartiun artistului Eduardo Malta. Pe lângă faptul că prezintă o colecție permanentă, studiază și colectează și piese din trecut și din prezent. Muzeul are o colecție de artă sacră, care include atât sculptură, cât și picturi, una dintre ele fiind opera artiste Josefa d´Óbidos (1630-1684) Tot aici se mai gaseste o colecție valoroasă de arme franceze și engleze din perioada războiului peninsular (luptă împotriva armatei invadatoare a lui Napoleon), mobilier baroc, fragmente arhitecturale și arheologie romană.
4. Ginja de Óbidos
Cel mai bun mod de a-ți încheia călătoria in Óbidos este cu o tratatie de „ginja de Óbidos” sau „ginjinha” „Ginja de Óbidos” este un lichior de cireșe, o băutură locală cu traditie, care adesea este servită într-o ceașcă de ciocolată. Aceasta bautura a fost patentata de călugării din secolul al XVII-lea din regiune, care combinau cireșe Morello și țuică și o serveau ca aperitiv sau după cină. Astăzi, este amintirea dulce pentru orice vizitator!
5. Biserica Sf. Petru
Biserica Sf. Petru ocupa locul secund ca importantă intre bisericile din Óbidos. Inițial construita in stil gotic, această biserică din secolul al XIII-lea a fost renovata de mai multe ori de-a lungul secolelor, după cutremurele care au avut loc. Biserica adaposteste mormantul pictoritei locale, Josefa De Óbidos. Se pare ca ar putea fi autoarea picturii notabile din secolul al XVII-lea din dreapta retabloului care arată Sf. Petru primind cheile Raiului de la Hristos. Retabloul acoperit cu aur (între 1690 și 1705) este un exemplu magnific de baroc portughez.
6. Biserica Misericórdia
Biserica Misericórdia (Sfanta Maria) este ca importanta biserica principală din Obidos. La inceputuri lacasul de cult a fost un templu vizigot, Acesta mai tarziu a fost transformat in moschee, iar în anii 1100 a fost iarasi transformată în biserică. Ceea ce se vede astăzi datează în mare parte din anii 1600, deoarece a fost grav avariata în urma unui cutremur din anul 1535. Aceasta biserica a fost fondată de regina Dona Leonor în secolul al XV-lea. O statuie veche de porțelan albastru a Fecioarei Maria, care poate fi văzută în pridvorul de la intrare.
Interiorul bisericii este complet placat cu faianta pictata din secolul al XVII-lea, ultima restaurare avnd loc in anul 1678. Prezinta interes mormântul contesei Cavaleiros, Dona Luiza Guerra.
Tavanul din lemn pictat dateaza din anul 1676, iar plăcile de faianta albastre și galbene care acoperă pereții datează între anii 1680 și 1690. În interior se poate vedea și un fin retablo baroc, un tablou din 1661 al marii Josefa de Óbidos înfățișând „Martiriul și viața” Sf. Ecaterina, o icoana a Fecioarei Maria care se afla în stânga altarului principal, o capodopera din perioada Renașterii portugheze, mormântul nobilului João de Noronha, care dateaza din anul 1525, a fost sculptat în întregime din piatră și este protejat ca Monument Național. În cor se află o orgă. In aceasta biserica s -a oficiat nunta Regelui Afonso, în vârstă de 10 ani, și a miresei sale de 8 ani, Regina Isabel, în anul 1411.
Biserica Santiago - Biserica si librarie
Cand intri aici ramai putin descumpanit-librarie intr o biserica!
Biserica Sf. Iosif este una dintre cele mai inedite atracții din Obidos. Constructia acesteia a fost comandată de regele Sancho I în anul 1186, iar acum este o librărie. Initial biserica afost construita in stil gotic, a condus direct în interiorul castelului și a fost folosita de familia regală când a stat în Óbidos. Pelerinii în drum spre Santiago de Compostela s-au oprit de multe ori la această biserică, înainte de cutremurul dîn anul 1755, care a distrus o complet. A fost reconstruită în anul 1772, cu fațada orientată acum către strada principală (Rua Direita). Biserica serveste ca spatiu de librarie. „Livraria de Santiago” („Librăria St. Iosif” ). Cărțile înconjoară acum altarul și umplu interiorul, pe rafturi de lemn.
In zona bisericilor si Piata Sf. Maria iluminatul public proiecta pe fata cladirilor diverse culori.
Trimis de ile57b in 27.04.22 11:48:24
- A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Croaziera pe canalul Aveiro — scris în 29.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Aveiro — Tur pietonal in Beira Mar — scris în 29.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Mănăstirea Santa Maria de Alcobaça — scris în 26.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Piata centrala - Nazaré — scris în 25.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Mănăstirea Alcobaça, imaginea Portugaliei de altădată — scris în 12.06.18 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2013 Obidos - cel mai conservat orasel medieval din vestul Europei, detine secretul unei ,,potiuni '' magice! — scris în 23.03.13 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2013 Alcobaca - prima catedrala gotica din Portugalia, are o tragica poveste de dragoste... — scris în 15.03.13 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ