GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Încep prin a-mi cere scuze acestei comunități. Această informație ar fi trebuit să o împărtășesc cu voi de la întoarcerea din Israel dar lipsa de timp şi evenimentele cotidiene m-au împiedicat.
Acum mea culpa fiind făcută zic să mă apuc. ????
Cum am scris în review-ul despre prima noastră cazare în Ierusalim, mi-am dorit, de foarte mulți ani, să ajung pe tărâmurile unde a viețuit vremelnic Mântuitorul.
Şi cum simbolul creştinătății este Învierea, locul crucificării şi al învierii fiind cunoscut drept Biserica Sfântului Mormânt, m-am documentat temeinic cu privire la tot ceea ce ține de istoria locaşului, de programul administrativ, etc.
În navigarea mea pe net, am întâlnit informația cu privire la slujba de la miezul nopții. Am fost intrigată, citisem de ritualul închiderii uşilor (la ora 19:00 în programul de iarnă şi la ora 21:00 din aprilie până în septembrie) de predarea cheilor celor două familii de musulmani, custozii cheilor bisericii.
Din păcate, în limba română, nu prea am găsit informații dar, din site în site, cu bruma de engleză pe care am învățat-o în gimnazială (contribuția cursurilor din liceu şi din facultate tinde spre zero) am găsit, pe blogul unui pastor american, povestea înnoptării în Biserica Mormântului Sfânt.
Vă dați seama ce emoție m-a cuprins, mai ales citind despre faptul că doar un număr mic de pelerini este admis şi anume 15, gândindu-mă de câtă linişte poate fi cuprinsă biserica atât de aglomerată şi la cum te poți ruga, fără grabă, putându-ți aşeza gândurile în ordine.
Am citit, pe blogul respectiv, că trebuie să te înscrii la călugării franciscani cu o zi înaintea nopții pe care intenționezi să o petreci la Mormântul Sfânt.
Primul lucru pe care l-am făcut, după ce am lăsat bagajele la Hebron Youth Hostel, unde aveam cazarea, a fost să ne îndreptăm către locul Învierii. Am văzut un călugăr franciscan intrând în oficiul lor din stânga intrării. M-am grăbit, în urma lui şi l-am abordat spunându-i că eu şi soțul meu ne dorim, din tot sufletul, să ne petrecem noaptea în biserică. Nu m-a lăsat să termin. M-a întrebat ce religie avem. Când i-am răspuns că suntem creştini m-a întrebat şi ce rit. Evident, i-am răspuns că ortodocsi. Atunci ne-a îndrumat către preoții ortodocşi. Capela ortodocşilor era închisă. Am întrebat călugărul care păzea intrarea în Mormântul Sfânt, ne-a spus să ne interesăm la birou.
Aşa am aflat că biroul ortodocşilor este chiar sub Golgota, lângă Piatra Calvarului (nu a Mirungerii).
Biroul era închis.
Să scurtez povestea peripețiilor celor 5 zile în care am fost zilnic şi de două ori pe zi când ba era biroul închis, ba dădeam de un preot care nu înțelegea o boabă de engleză, ba ne chemau a doua zi... vă spun că în ultima zi de dinaintea întoarcerii acasă, pe 3 februarie, făcând de o ultimă şi disperată încercare, am găsit biroul deschis (ora 15:00) şi la birou, un călugăr tânăr scria într-un registru. Mi-am cerut scuze şi am încercat să îmi adun toată puterea de convingere. Cu un gest mi-a oprit logoreea şi m-a întrebat doar câte persoane. I-am răspuns că doar două: eu şi soțul meu. Aveam pregătite paşapoartele, în cazul fericit în care mai aveau loc şi pentru noi.
Mi-a zâmbit şi mi-a spus ca, la ora 18:30 să venim şi să ne aşezăm pe băncile de la intrarea în biserică. Apoi a lăsat ochii în registru şi a continuat să scrie.
Cum? Asta a fost tot? Atât de simplu?
De 5 zile mă chinuiam, am făcut drumuri nenumărate, am fost respinsă şi acum... la un semn deschisă-i calea!? ????
Am renunțat să mergem la Iordan şi la Ierihon fiind legați de orele la care eram chemați sau, mai degrabă, la care ni se sugera să venim. Dar pot spune că NU REGRET NICIUN MOMENT. Iordanul şi Ierhonul rămân pe loc, sper să le văd într-o călătorie viitoare.
La ora 18:00 ne-am întors. Am fost la biroul ortodox unde era călugărul care ne permisese să înnoptăm în biserică şi l-am anunțat că am sosit. Ne-a rugat să luăm loc pe bancă şi să aşteptăm.
Nu am avut emoții mai mari în viața mea. La ora 18:50 musulmanii şi un polițist au început să bată în ușile imense ale bisericii anunțând închiderea acesteia. Polițistul ne-a întrebat pe cei care stăteam pe bănci dacă suntem pentru înnoptat apoi a întrebat preotul franciscan câți oameni are. "15" i-a răspuns preotul. L-a întrebat apoi pe călugărul ortodox care i-a răspuns "3". La ortodocşi eram doar eu cu soțul meu şi o doamnă în vârstă, grecoaică.
Am răsuflat uşurată abia când s-au închis uşile, tot mă gândeam că poate fi vreun motiv să nu mă primească. Mă îmbrăcasem în fustă, nu luasem cu noi nimic cu excepția telefoanelor pe care aveam salvate câteva acatiste, nu luasem mâncare... exact cum citisem pe blogul pastorului.
Am văzut că tinerii din grupul catolicilor aveau la ei câte o pătură şi câte o sticlă mică de apă. Peste noapte, am înțeles rostul păturilor, în biserică fiind destul de frig.
Un sfat acum pentru cei care vor înnopta: îndreptați-vă întâi către Mormântul Sfânt pentru a putea sta înăuntru cât mai mult! Nu vă va grăbi nimeni, vă veți putea ruga în tihnă. Abia apoi îndreptați-vă către celelalte locuri (Golgota, Piatra Calvarului, Piatra Mirungerii, Capela Sf. Elena). Spun asta pentru că în jurul orelor 22:30-23:00 călugării închid intrarea în Mormântul Sfânt pentru a face curățenie, în vederea slujbei de la miezul nopții.
Nu vă pot descrie în cuvinte toate emoțiile, gândurile și sentimentele care m-au încercat în orele petrecute acolo dar vă urez din tot sufletul să le experimentați pe viu.
Doamne-ajută!
Trimis de Gina C. in 14.01.19 15:21:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gina C.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant. Am fost în anul 2000, dar nu am știut că se poate înnopta în capelă. Felicitări că ai reușit!
De emoții, ce să mai vorbim, oricum, acestea sunt.
Cu bine!
@Gina C. : O sa mergem in aceste locuri Sfinte, peste aproximatv o luna. Imi fac griji pentru ca vom ateriza chiar sambata cand este sabatul.
@alinafulg:
Din păcate autobuzul 485, care este cel mai ieftin mijloc de transport (16 shekeli) către Ierusalim, nu circulă până la apusul soarelui sâmbătă. Dar poate fi luat un sherut la 64 de shekeli de persoană (sunt conduse de şoferi musulmani care, evident nu țin shabatul). Avantajul acestor microbuze cu o capacitate de 8-10 persoane este că vă pot lăsa la locul de cazare sau măcar în apropierea acestuia. Ele nu au un orar fix, pleacă atunci când se ocupă toate locurile.
Mai aveți varianta, mai scumpă, a taxi-ului: 300-350 de shekeli.
Pentru orice altă întrebare vă stau la dispoziție.
Călătorie frumoasă şi de folos! ????
@Gina C. : Emoționant articol!
Eu nu prea am înțeles: nu ați dormit deloc, v-ați rugat toată noaptea?
Scuze ca întreb dar sunt curioasă. Plus că dacă era frig trebuia sa merg și la toaleta. Voi cum ați procedat? Sau nu ați avut nevoie?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
@krisstinnau:
Nu, nu am dormit deloc, doar ne-am rugat. De-altfel, pe blogul pastorului scria că a fost avertizat de călugărul franciscan că în Biserica Mormântului Sfânt nu se doarme, nu se mănâncă şi nu se cântă ???? (de parcă i-ar trece cuiva prin cap treaba asta!)
La toaletă nu am avut nevoie dar cu siguranță există o rezolvare atâta timp cât sunt şi călugării acolo. Pentru că biserica se goleşte de pelerini nu de clerici. Ei îşi îndeplinesc propriile ritualuri şi țin slujbele la Mormântul Sfânt începând cu ortodocşii, la miezul nopții şi continuând cu franciscanii, armenii şi copții - toate cele patru rituri care împart grija pentru locul Învierii. ????
La ora 23:50 uşile s-au deschis şi a năvălit un grup de vreo 50-60 de rusoaice, însoțite de doi preoți. Au asistat la slujba de la miezul nopții, ținută, evident, în limba greacă. Mi-au tulburat puțin liniştea dar orele petrecute până la venirea lor (de la ora 19:00 când s-a închis biserica) au fost cele mai intense din viața mea.
La ora 04:00 dimineața s-au deschis uşile şi accesul pelerinilor a fost permis pentru o nouă zi de rugăciune şi de mulțumire. ????
@Gina C. : Multumesc pentru raspuns. Dorim sa luam serutul pana la autogara araba de langa Poarta Damascului si de acolo autobuzul 231 pntru a merge in Bethlehem unde o sa ramanem prima noapte pentru a reveni duminică dimineata in Ierusalim unde vom avea apoi cazare.
Foarte frumos si emotionant! Cred ca trairile avute in acele momente sunt de nedescris, nu-mi inchipui cum este sa stai atatea ceasuri in Biserica Sfantului Mormant cu doar o mana de oameni... Am fost acolo, dar era o mare de oameni si nici nu apucai bine sa murmuri in gand o rugaciune.
Minunat!
Cred ca nu ati putut obtine accesul foarte usor, pentru a va convinge ca asta va doriti. A fost o incercare, dar ati reusit!
Felicitari pentru articol, dar parca mai vrem detalii...
@DOINITA:
În afara faptului că nu există nicio taxă, nu ni s-a cerut nici măcar o donație (am fost întrebată) nu mai îmi trece prin cap vreun amănunt semnificativ.
Dar cu mare drag răspund oricui are o întrebare despre înnoptarea la Biserica Mormântului Sfânt şi la care mă pricep, desigur. ????
@Gina C. : Bună. Numele meu este Alina si urmează sa merg sambata 02.02.2019 in Israel. Merg cu o ajentie de turism, un grup organizat.
As dori sa va intreb daca ar trebui sa iau ceva anume cu mine sau daca au ceva restricții acolo.
Mulțumesc mult pentru răspunsul anticipat
O zi binecuvântată va doresc
@Alina. 1234: Si eu am fost in Israel tot cu o agentie si nu am avut nici o interdictie (nu stiu exact la ce te referi). Trebuie sa ai haine decente, sa ai si o esarfa (uneori e nevoie sa-ti acoperi capul), sa ai un costum de baie, poate prindeti o temperatura peste 20 de grade si intrati putin si in Marea Moarta, desi in februarie cam greu. Mai trebuie sa ai incaltaminte comoda si chef de vizitat. Cu agentia, e o fuga continua, nu prea se sta mult intr-un loc, dar o idee despre locurile sfinte iti poti face.
Vacanta pe masura asteptarilor! Asteptam impresii.
@DOINITA: Mulțumesc
O sa revin cu detalii despre cum a fost dupa ce ma voi întoarce
@Alina. 1234: Bună ziua!
Dacă vă referiți la petrecerea nopții în Biserica Mormântului Sfânt, nu este permis consumul de alimente dar ar fi bine să aveți cu dvs. o sticlă cu apă şi o pătură deoarece peste noapte este destul de rece.
Dacă vă referiți la mersul în general în Israel, este permis orice poate trece prin controlul de securitate.
Ca sfat, din punctul meu de vedere, ar fi bine să aveți la dvs. shekeli nu dolari pe care să îi schimbați acolo deoarece pierdeți de două ori la curs, prima dată când schimbați leii în dolari şi apoi când îi schimbați pe aceştia din urmă în shekeli.
Călătorie binecuvântată!
@Gina C. : Mulțumesc mult pentru răspuns, o sa mi fie de folos.
O singură intrebare mai am: se poate plati si cu euro sau cu cardul? Pt ca eu deja mi am cumpărat euro sau sa schimb si shekeli
Pe ultima jumatate de ora... merg la somn caci la 4 plec la aeroport imi vine o intrebare
Este slujba in fiecare noapte la Mormantul Sfant? adica nu doar sambata ci in oricare alta zi as putea merge.
Multam, voi vedea raspunsul pe pel asa ca e binevenit.
@roth: Bună dimineața!
Coincidența a făcut ca noi să petrecem în Mormântul Sfânt noaptea de sâmbătă spre duminică dar, de prima dată de când am fost şi am încercat să ne înscriem la biroul ortodox, într-o zi de marți şi apoi în fiecare zi până sâmbătă când am izbutit, nici franciscanii, nici ortodocşii nu ne-au spus că ar fi o limitare la această noapte din săptămână deşi, în cele peste 10 contacte avute cu ei, ar fi putut-o face.
De-asemenea am înțeles că există agenții în Israel care asigură înscrierea pentru participarea la această slujbă şi care întreabă pelerinii ce zi preferă. Prin deducție logică nu este permisă înnoptarea doar sâmbăta dar, din păcate, nu pot garanta 100%.
Aştept cu nerăbdare impresiile dvs.din Țara Sfântă dar mai ales pe cele din Biserica Mormântului Sfânt.
Vă doresc călătorie plăcută, de folos şi gânduri binecuvântate!
@Gina C. :
Buna si multumesc pentru informatii. De la 01.01.2019 s-au intamplat multe schimbari si nu in bine in tara Sfanta dpdv al pelerinajelor religioase. Se incearca o accentuata ingradire a acestora prin restrangerea programului de acces la multe obiective, prin sponsorizarea zborurilor si punerea amprentei pe partea turistica.
Am intrat la Sf Mormant la slujba in felul urmator.
la ~10.30 usile erau deschise (noi am stiut de la maica romanca de la Mormantul Maicii Domnului ca se vor deschide la 10.45), am intrat fara probleme, au fost cateva sute de pelerini ortodoxi.
la 11 au batut clopotele si a inceput tamaierea, in succesiunea orinduita.
pe la 11.30 a inceput si orga sa cante, a inceput citirea in Capela Invierii, cea din fata Mormantului unde este si buricul Pamantului.
pe la 12 preotii au inceput sa mearga in mormant sa citeasca, au dus Sfintele Daruri, etc...
grupul nostru a plecat undeva pe la ora 1, nu am stat la toata slujba.
dupa 12 noaptea am avut acces in Tezaur, cel mai mare tezaur cu moaste si icoane facatoare de minuni.
desi erau cateva sute de oameni, erau si grupuri organizate de agentii stiute nu am vazut sa ii indrume sa vada Tezaurul, ori nu stiu ori nu ii duc.
concluzie
miezonoptica se tine acum doar sambata, portile se deschid undeva in jur de 10.30, tezautul undeva in jur de 12, slujba se termina... aici nu stiu date concrete acum, am avut 2 persoane in grup care au stat asa ca voi intreba.
Drum lin celor care vor ajunge acolo, urmeaza cu siguranta un serial marca @msdn si @doinafil, abia astept.
@roth:
Bună dimineața şi Doamne-ajută!
Mă bucur mult pentru oricine reuşeşte la ajungă în locurile sfinte şi vă mulțumesc pentru ecoul lăsat. ????
Sper să puneți toată această experiență într-un articol astfel încât să aibă cât mai multă lume acces la informații pentru că, în mod sigur, experiența dvs. a fost diferită de a mea.
Eu am pus accent pe orele petrecute în Biserica Mormântului Sfânt în intervalul dintre ora închiderii uşilor şi anume ora 19:00, în orarul de iarnă şi ora 23:00 când s-au deschis porțile şi a năvălit pur şi simplu grupul de rusoaice în vederea participării la slujbă. Din acel moment, după liniştea pe care o experimentasem în cele câteva ore premergătoare slujbei de noapte, nu mi-am mai auzit gândurile, de aceea nici noi nu am rămas până la final.
Sper să vă citesc impresiile, pe larg, cât mai curând. ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Zidul Plangerii si Muntele Sion — scris în 08.10.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim si ultimele cinci popasuri ale Drumului Crucii — scris în 17.09.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Locul preferat al mantuitorului, Muntele Maslinilor — scris în 03.09.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Ierusalim, pentru prima dată! — scris în 05.01.20 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Pelerin la Ierusalim și Betleem — scris în 22.12.19 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 O altă cetate medievală în mijlocul Ierusalimului – Mănăstirea Sfintei Cruci — scris în 07.08.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua doua!” — scris în 25.05.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ