GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jerusalim reprezinta poate una din destinatiile care merita vizitate macar o data in viata.
Fara indoiala un oras al contrastelor, Jerusalimul este capitala Israelului, nerecunoscuta insa de comunitatea internationala, statusul acestui oras fiind un mar al discordiei in cadrul conflictului israelo-palestinian.
Partea de est a Jerusalimului a fost anexata de Israel in 1967 in urma Razboiului de 6 zile, comunitatea internationala tratand Jerusalimul de est ca teritoriu Palestinian ocupat ilegal de Israel. Ca urmare, in mod bizar, desi este capitala Israelului, in Jerusalim nu o sa gasesti deloc ambasade straine, exceptie facand El Salvador, ele fiind gazduite in orase ca Tel Aviv sau Haifa.
Poti intalni in Jerusalim insa consulate ale unor tari mai open minded: UK, Belgia, Olanda, Suedia si bineinteles, cel mai mare protector si sustinator al acestei tari, SUA.
Turcia, Grecia, si Armenia incheie lista cu tarile care au si ele consulate pe teritoriul orasului Sfant.
Una dintre cele mai vechi asezari umane din lume, Jerusalimul este un mix intre Judaism, crestinism si Islam, un amestec contrastant intre nou si vechi.
Pe mine acest oras pot spune ca m-a socat un pic, fiind mai degraba apropiat ca mentalitate de tari islamice ca Iranul decat de modernul Tel Aviv aflat doar la aprox 70 de km distanta.
Radicalii ultra-ortodocsi sunt desprinsi parca din filmele americane cu Amish, imbracati in redingote negre de stofa groasa, in conditiile in care in iulie, cand am vizitat eu orasul, erau 31 de grade inca de la 9 dimineata. Palariile negre pe cap si barba impletita in codite distinctive completeaza acest look oarecum bizar.
Ce mi s-a parut si mai ciudat, este ca mai toate localnicele intalnite pe stradutele inguste ale orasului vechi aveau un un par drept, de lungime medie coafat identic. In realitate acest par este de fapt o peruca, dupa casatorie femeile din ritul ultra orthodox fiind obligate sa isi tunda parul foarte scurt sau sa il rada de preferinta, si sa poarte o peruca pentru toata viata, chiar si dupa ce raman vaduve sau in eventualitatea unui divort. Aceasta peruca poarta numele de sheitel, si repezinta un simbol al modestiei.
Parul este considerat una dintre cele mai senzuale dintre partile ‘’expuse’’ ale femeii, drept urmare, trebuie ascuns de privirile indiscrete ale altor persoane in afara de sot.
Un alt aspect ce mi s-a parut interesant e ca mai toate aceste femei aveau carucioare cu copii mici, natalitatea in cadrul acestui grup radical, oarecum ostil politicilor statului, fiind in continua crestere.
Trecand peste aceste mici bizarerii, Jerusalimul trebuie vazut, fie si doar pentru faptul ca a fost scena unor episoade de istorie pura, definitorii pentru civilizatia umana. Zidul Sfant declarat patrimoniu UNESCO (Western Wall), din orasul vechi, este un loc care iti taie respiratia, indiferent daca esti o persoana religioasa sau nu.
Intrarea la acest obiectiv este gratuita, zona fiind impartita in doua sectoare, cel pentru publicul feminin si, respectiv masculin.
Intr-o acceptiune comuna, toti vizitatorii/ turistii se vor indeparta de Zidul Plangerii in continuare cu fata la acesta, privindu-l, a te intoarce cu spatele la acest loc sfant fiind considerat o ofensa grava.
Jerusalimul e un loc fascinant, in care am simtit poate ca in nici un alt loc vizitat de mine ca pot parca atinge istoria, ma pot intoarce in trecut cu mii de ani in urma.
Nimic nu s-a schimbat in acest loc controversat, teatrul unui conflict vechi de mii de ani, conflict ce alimenteaza in continuare divergentele dintre doua popoare si nu pare a se sfarsi prea curand.
Trimis de roxana.tomina in 13.05.12 16:14:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roxana.tomina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "La pas prin Ierusalim" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Zidul Plangerii si Muntele Sion — scris în 08.10.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim si ultimele cinci popasuri ale Drumului Crucii — scris în 17.09.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Locul preferat al mantuitorului, Muntele Maslinilor — scris în 03.09.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Ierusalim, pentru prima dată! — scris în 05.01.20 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Pelerin la Ierusalim și Betleem — scris în 22.12.19 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 O altă cetate medievală în mijlocul Ierusalimului – Mănăstirea Sfintei Cruci — scris în 07.08.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua doua!” — scris în 25.05.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ