GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Locul preferat al mantuitorului, Muntele Maslinilor
Inainte de a intra in orasul vechi al Ierusalimului, am urcat pe Muntele Maslinilor, un important loc de pelerinaj, aici fiind multe edificii legate de evenimentele din viata lui Iisus.
Panorama de aici asupra Ierusalimului ofera vedere la zidurile vechiului oras, Portii de Aur, Orasului lui David, Muntelui Sion, Muntelui Stancii.
Poarta de Aur se spune ca ar fi poarta prin care a intrat Iisus in Ierusalim si care a fost zidita de musulmani. Pe aici se ajungea la esplanada pe care exista Templul lui Solomon (templul sfant al evreilor) distrus de doua ori, prima data de babilonieni si a doua oara de romani. In locul acestuia, astazi se inalta Cupola Stancii, un monument considerat al treilea sanctuar, ca marime, al lumii islamice (dupa Kaaba si Moscheea Profetului din Medina). Cupola Stancii nu este o moschee, ci un templu ce protejeaza o stanca sfanta pentru musulmani si evrei. Fiecare religie afirma ca stanca a fost importanta pentru profetii sai: aici Mohamed s-a inaltat la cer, tot aici i s-a cerut lui Abraham sa-l sacrifice pe fiul sau, Isaac, dar este si locul pe care s-a asezat Chivotul Legamantului. Musulmanii spun ca aici va fi judecata finala.
Cupola a fost candva din aur, inlocuita ulterior cu una din cupru si apoi cu aluminiu. Aluminiul e acum acoperit cu o foita de aur, donatie a regelui Hussein al Iordaniei.
Locul de pe Muntele Maslinilor de unde admiram panorama este un vechi cimitir iudaic, unde multi evrei doresc sa fie inmormantati, in randul lor existand credinta potrivit careia la a Doua Venire a Domnului, aici va avea loc invierea mortilor, acestia fiind printre primii care l-ar urma pe Mesia in Ziua Mantuirii.
Am plecat din acest loc pentru a vizita doua dintre locurile de pelerinaj ale crestinilor, legate de viata Mantuitorului.
Prima este Biserica Pater Noster (Tatal nostru), construita pe locul unde potrivit traditiei, Mantuitorul a spus apostolilor rugaciunea crestinilor. Este renumita prin faptul ca are inscrisa rugaciunea„Tatal nostru” in toate limbile pamantului (dupa cum s-a exprimat ghida noastra), inclusiv in braille. Rugaciunea in limba romana este scrisa la loc de cinste, in dreapta altarului bisericii.
Aici exista pestera in care, potrivit traditiilor crestine locale, ucenicii s-au adunat in jurul Mantuitorului, spre a-i invata rugaciunea "Tatal nostru". Deasupra acesteia a existat o veche bazilica bizantina, construita de Imparatul Constantin cel Mare, numita "Eleona", adica "a Maslinilor". Excavatiile din sec. al XIX-lea, au scos la lumina doar ruinele porticului si pestera. In perioada de dominatie persana si araba, aceasta biserica a fost distrusa, ramanand o ruina, mult timp.
Cruciatii au construit o noua biserica, mult mai mica, pe locul celei vechi. Odata cu invazia arabilor si a mamelucilor, biserica cruciatilor a fost distrusa. Spre sfarsitul perioadei de dominatie otomana, biserica a fost rezidita. In 1920, a inceput construirea unei noi biserici, peste pestera cea veche, insa construirea acesteia a fost intrerupta.
Astazi, Biserica Pater Noster este alcatuita din biserica cea mare, doua curti, pestera subterana, curtea cu ruine si biserica neterminata. In curte, pe toti peretii laterali, cat si in interiorul bisericii celei mari, se afla placi de ceramica alba inscriptionate cu rugaciunea "Tatal nostru".
Un alt loc de pe Muntele Maslinilor deosebit de important este Gradina Ghetsimani, locul de rugaciune cel mai iubit de Iisus Hristos, din tot Ierusalimul. Dupa Cina cea de Taina, Hristos si ucenicii s-au retras in aceasta gradina pentru a se ruga. Tot acesta este locul in care Iuda isi tradeaza invatatorul. In interiorul acesteia se pastreaza cativa maslini despre care se crede ca au fost martori ai rugaciunii si prinderii lui Iisus Hristos. Exista si un maslin care a fost plantat de Papa Paul al VI-lea, in 1964.
Gradina de pe Muntele Maslinilor este incadrata in actuala curte a Bisericii Agoniei, construita pe ruinele unei biserici distruse in anul 614 si ale unei alte biserici cruciate, distruse in anul 1219. Denumirea vine de la faptul ca a fost construita pe locul unde, dupa traditie, Iisus Hristos s-a rugat in noaptea prinderii sale. Numele sub care mai e cunoscuta, "Biserica Tuturor Natiunilor", aminteste ca la constructia ei au contribuit mai multe tari. In interiorul ei exista o bucata din piatra, pe care se spune ca Iisus a ingenuncheat sa se roage in noaptea dinaintea Patimilor. Biserica aflata in grija calugarilor franciscani are o arhitectura interesanta, imbinand elemente crestine cu elemente islamice, in special partile laterale si acoperisul, care are 12 domuri, dupa numarul natiunilor care au contribuit la ridicarea ei.
Timpanul din exteriorul bisericii este decorat cu un mozaic reprezentandu-i pe Dumnezeu, Iisus si oamenii.
In interior, se mai pastreaza cateva urme de mozaic ce au apartinut vechii bazilici bizantine. Ferestrele din alabastru, sunt translucide, lumina din interior fiind difuza. Steagurile natiunilor care au ridicat aceasta biserica sunt reprezentate in interiorul micilor domuri.
Altarul este inconjurat in intregime din fier forjat ce reprezinta o coroana de ghimpi, iar in interiorul acestuia se afla piatra pe care Iisus s-a rugat, inainte de a fi arestat. In absida altarului exista un mozaic ce reprezinta scena cu Iisus rugandu-se, consolat de un inger, iar in absidele laterale mozaicul reprezinta sarutul lui Iuda sau arestarea lui Iisus.
Pe Muntele Maslinilor exista si alte lacasuri de cult care pot fi vizitate, Biserica inaltarii, situata pe locul de unde se crede ca Domnul s-a inaltat la cer, ce apartine Bisericii Ortodoxe Ruse. Are un turn clopotnita cu inaltimea de 64 m, fiind vizibila de la departare.
Biserica Sfanta Maria Magdalena, este o manastire ruseasca aflata foarte aproape de Gradina Ghetsimani, construita in stilul traditionalul rusesc, cu sapte turle aurite, in forma de ceapa. A fost ctitorita de catre tarul Alexandru al III-lea al Rusiei, in onoarea mamei sale, tarina Maria Alexandrovna.
La poalele Muntelui Maslinilor se afla biserica Mormantului Sfantei Fecioare Maria (Mormantul Maicii Domnului), despre care crestinii rasariteni cred ca este locul de înmormantare al Fecioarei Maria, mama lui Isus.
Trimis de geani anto in 03.09.23 20:11:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Zidul Plangerii si Muntele Sion — scris în 08.10.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim si ultimele cinci popasuri ale Drumului Crucii — scris în 17.09.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Ierusalim, pentru prima dată! — scris în 05.01.20 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Pelerin la Ierusalim și Betleem — scris în 22.12.19 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 O altă cetate medievală în mijlocul Ierusalimului – Mănăstirea Sfintei Cruci — scris în 07.08.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua doua!” — scris în 25.05.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 La pas prin Ierusalim — scris în 08.03.19 de tasse din BUCUREşTI - RECOMANDĂ