ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2025
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2025
DURATA: 6 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Highlands — inima Scotiei

TIPĂREȘTE

Până anul acesta, nu vizitasem Marea Britanie. Nici Londra, nici vreo insulă, niciun colț din această țară care tronează, puțin aparte, în vestul Europei.

Am așteptat să-i vină timpul. Să crească dorința. Și a crescut. Apoi, într-o primăvară cu dor de munte, a devenit realitate.

Am cunoscut Marea Britanie prin Scoția — sau, mai bine zis, prin Highlands. Ținutul din nordul și vestul Scoției este celebru pentru peisajele sale dramatice: munți tăcuți, văi adânci, lacuri glaciare și o coastă stâncoasă sculptată de vreme. S-au scris multe despre Highlands: legende, povești adevărate sau învăluite în fantezie. S-au făcut și filme — natura a creat aici un decor care nu poate fi egalat de nicio scenografie. După ce am văzut o mică parte din acest tărâm, pot spune că renumele e pe deplin meritat.

Am petrecut șase zile în Scoția, din care patru le-am dedicat muntelui și una explorării orașului Fort William. Totul a început la Aeroportul Otopeni, de unde un avion British Airways ne-a dus la Glasgow, cu o scurtă escală la Heathrow. Acolo ne-a întâmpinat Gary, ghidul nostru scoțian, care ne-a condus cu mașina spre Fort William — tabăra noastră de bază.

Scoția ne-a primit cu soare, apoi, ca o femeie frumoasă și capricioasă, a adus ploaie, vânt, ceață și din nou soare. Drumul spre Fort William, lung și sinuos, ne-a oferit deja primele priveliști spectaculoase. Gary a făcut opriri pe drum, ca să simțim aerul Highland-urilor și să ne încărcăm cu prima doză de sălbăticie scoțiană.

În următoarele trei zile am urcat pe Stob Coire nan Lochan (1115 m), apoi pe munții Cairngorm și pe Ben Nevis — cu cei 1344 m ai săi, cel mai înalt vârf din Marea Britanie.

Poate că, pe hârtie, altitudinile nu impresionează, dar realitatea e alta. Munții Scoției seamănă mult cu Făgărașii noștri, dar direct cu partea lor alpină, de la peste 1600 m în sus. Diferențele de nivel sunt mari — între 1000 și 1300 m — iar traseele, deși nu tehnice, sunt solicitante fizic.

Nu există marcaje cu vopsea, ca la noi. Scoțienii preferă să păstreze natura cât mai sălbatică. Găsești doar „cairns” — grămezi de pietre așezate de drumeți — care îți indică direcția. În zilele cu ceață, busola și harta devin indispensabile.

Singura „amenajare” sunt treptele de piatră de la începutul potecilor. Nu sunt scări propriu-zise, ci trepte inegale, care mi-au obosit genunchii mai ales la coborâre. Prefer oricând potecile abrupte, dar continue.

Peisajele? De vis. Creste ascuțite, cascade la tot pasul — n-am mai văzut nicăieri atâtea. Lacuri glaciare în căldări alpine, ca în Carpați. Vegetația — de munte, chiar de la bază. Am recunoscut câteva flori cunoscute de la noi, dar am descoperit și unele specifice Scoției.

Animale sălbatice? Doar câțiva iepuri de munte. Deși în zonă trăiesc și capre, și vulpi, probabil că se odihneau când am trecut noi. În schimb, am văzut multe oi cu miei drăgălași și vaci liniștite, păscând pe pajiști întinse.

În ziua a patra am ajuns pe Isle of Skye — cel mai frumos loc din toată excursia. Portree, capitala insulei, ne-a întâmpinat colorată și vie. Am urcat pe Quiraing și apoi pe Old Man of Storr. Peisajul părea desprins dintr-o altă lume, cu forme de relief spectaculoase, modelate de vânt și timp.

Ziua a cincea am petrecut-o în Fort William, unde am vizitat o distilerie de whisky care împlinește anul acesta 200 de ani. A fost fascinant să aflăm detaliile procesului de fabricație și să încheiem cu o degustare. Scoțienii iau foarte în serios acest meșteșug.

Fort William, orașul aflat la poalele lui Ben Nevis și pe malul lacului Loch Linnhe, este considerat capitala activităților în aer liber din Marea Britanie. Este un punct de plecare excelent pentru drumeții, alpinism, ciclism montan și sporturi nautice.

Despre toate aceste vizite voi povesti mai pe larg în articole separate. Dar până atunci, câteva cuvinte despre mâncare și băutură.

Încerc mereu preparatele locale când vizitez o țară nouă. Bucătăria scoțiană este simplă, rustică și legată de peisajul aspru și clima rece. Multe preparate sunt consistente și se bazează pe ingrediente locale: carne de miel, vită, vânat, pește (somon, cod), ovăz, cartofi și napi.

Am gustat Haggis — un amestec de organe de oaie (inimă, ficat, plămâni), ceapă, ovăz și condimente, fiert într-un stomac de oaie sau într-o membrană artificială. Deși ingredientele nu sună prea apetisant, gustul mi-a plăcut.

Am mai mâncat Scotch Pie, o plăcintă cu carne tocată de miel sau vită, condimentată — gustoasă, deși aspectul nu e spectaculos. Și, desigur, am încercat și clasicul Fish and Chips.

La băuturi, Scoția nu duce lipsă: bere neagră (stout), ale, lager, cidru, și — bineînțeles — whisky.

Vremea a fost o provocare permanentă. Într-o singură zi puteai trece prin toate anotimpurile: soare, ploaie, ninsoare, lapoviță, apoi iar soare. Trebuia să fii mereu pregătit. Dar tocmai această vreme schimbătoare dă Scoției un farmec aparte.

Un alt lucru remarcabil a fost durata zilei. Lumina persista mult după apus — la 23:00 era încă zare, iar pe la 3:30 dimineața cerul deja se lumina. A trebuit să trag bine jaluzelele ca să pot dormi — altfel, la ora 4:00 credeam că e 7:00.

Mi-a plăcut Scoția? Da, foarte mult. Sper să revin, poate într-o tură cu mașina, dacă ne facem curaj să conducem cu volanul pe dreapta.


[fb]
---
Trimis de Mika in 11.06.25 21:35:59
Validat / Publicat: 11.06.25 23:32:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 96 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Spre Stob Coire nan Lochan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

doinafil
[12.06.25 00:51:10]
»

Cât de mult te „invidiez” , Mika, și cât de încântată sunt că am văzut și eu, datorită acestui articol, cât de frumoasă este partea Scoției pe care ai vizitat-o! Ținutul Highlands o fi semănând oarecum cu Făgărașii noștri, (precum spui ) dar mie-mi pare că este mult mai frumos! Peisajele sunt de vis, mi-au încântat privirea și sufletul! Nu degeaba răposata regină Elisabeta a Angliei iubea să stea la Balmoral, chiar dacă este puțin mai la S-E de Highlands!

Cred că toată Scoția este superbă!

Felicitări pentru articol și, ca de obicei, mulți

MikaAUTOR REVIEW
[12.06.25 14:33:16]
»

@doinafil: Mulțumesc! Scoția este intr-adevăr frumoasă, am văzut doar o mică parte, poate cea mai greu accesibilă. Dar sper să mai revin și pe drumuri mai facile.

Yersinia PestisPHONE
[12.06.25 17:39:56]
»

Ca de obicei, povești frumoase despre locuri splendide, spectaculoae. Și, așa cum am spus mereu, cele mai frumoase fotografii de pe AFA! 🤗

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[12.06.25 18:20:32]
»

@Yersinia Pestis:Mulțumesc! La fotografii am natura ca subiect principal, și astfel frumusețea este garantată.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Highlands-ul scoţian:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.062885046005249 sec
    ecranul dvs: 1 x 1