REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Faliraki, o... mamaie în variantă grecească
Comparația cu Mamaia noastră de pe țărmul Mării Negre (căci la ea am făcut - nu foarte subtil, recunosc - aluzie în titlu) aproape că se impune de la sine: asemănările sunt mari și pleacă chiar de la istoria celor două.
Spre deosebire de alte localități de pe țărmurile rodiene, sate transformate în stațiuni estivale dar care mai păstrează un iz rural măcar semi-autentic, Faliraki s-a născut stațiune, la fel ca Mamaia. Și tot la fel ca Mamaia, o suburbie cu ștaif a Constanței, Faliraki este un soi de satelit, un pol al relaxării și entertainmentului pentru Rhodos Town, de care nu îl despart decât vreo 14 km.
Bun, să nu credeți acum că pe aceste locuri nu exista nimic înainte: era nisip, mult nisip care se strângea iarna în dune înalte din cauza vântului, motiv pentru care zonei i se zicea Pachynamos, adică nisip gros. Plus niște bărci și barăci de pescari, căci de aici porneau în expediții pe mare sătenii din Kalithies, localitatea învecinată.
Se pare că în 1912, când italienii cuceritori ai insulei în urma Războiului Libian au ajuns în Rhodos, au debarcat nu în Rhodos Town, ci la Pachynamos, și au declarat zona ca fiind de mare importanță strategică. S-au apucat de au construit șoseaua care leagă locul de capitală iar în apropiere de actualul Faliraki au ridicat Kallithea Springs, un resort de lux despre care voi povesti mai pe larg într-un alt review.
La câțiva ani după alipirea Rhodosului la statul elen din 1948, un sătean din Pachynamos a avut ideea de a amenaja pe plajă o cafenea pe care a numit-o Faliraki (micul Faliro), impresionat fiind după o călătorie făcută în scopuri medicale în capitala Greciei de plaja Faliro de pe Riviera Ateniană vezi impresii.
Curând localnicii au început să-i spună plajei „Faliraki” și în anii 1950 numele a devenit oficial. Alți trei pescari au deschis pe plajă mici taverne unde serveau pește și legume cultivate în grădinile proprii muncitorilor angajați să transporte nisipul folosit în construcții. Și pe la începutul anilor 1970 au apărut și primele hoteluri în partea de sud, urmate de magazine, centre de închirieri auto, restaurante și multe altele. Stațiunea este însă și acum locuită cu precădere doar pe timpul verii, numărul rezidenților permanenți nedepășind probabil câteva sute.
Uite așa s-a scris istoria Falirakiului, o istorie scurtă dar intensă care ne duce iremediabil către prezentul său cosmopolit și în mod normal agitat, dar pe care în anul 20-20 al pandemiei cu Covid-19 noi l-am găsit cam sărăcăcios și apatic, cu unele hoteluri, buticuri și cârciumi închise, în timp ce restul luptau din greu să supraviețuiască...
Of, tare mi-e milă de greci, ce lovitură cumplită au încasat!
În fine, asta e, hai să vedem mai bine ce este de văzut și de făcut în Faliraki.
Cea mai mare și mai importantă stațiune estivală din Rhodos este așezată în golful larg, cu același nume, situat în nord-estul insulei, la poalele unor dealuri împădurite, așa încât combinația mare albastră-coline verzi garantează spectaculozitatea policromă a peisajului, care poate fi cel mai bine observată venind dinspre Kallithea. Este străbătută de două artere principale: șoseaua Rodou Lindou și strada Kallitheas.
Partea de sud a stațiunii este înțesată de baruri, cluburi de noapte, buticuri șic și taverne pescărești, în timp ce hotelurile noi de patru sau cinci stele, câteva din ele niște construcții urâte din betoane căcănii, sunt concentrate în nord.
Între orele 7-23 există curse regulate de autobuz, din 30 în 30 de minute, către Rhodos Town, iar pentru o plimbare prin stațiune se poate folosi și kiki-carul.
Plaja, lungă de cca. 5 km și de vreo 20-30 m lățime, se întinde pe o suprafață plată, lucru folositor celor cu articulații scârțâitoare, așa ca mine. E premiată cu Blue Flag și excelent organizată: traverse din lemn îți feresc tălpile piciorușelor de fierbințelea nisipului ușor grosier și întunecat la culoare, dar altminteri OK, șezlongurile au fost amplasate la distanțe regulamentare dar exista și suficient spațiu pentru prosoape de pus „la liber” , sunt multe terenuri de beach volley, beach baruri, cabine de schimb, dușuri, salvamari, iar intrarea în apă e suficient de lină. Marea foarte curată, inclusiv după-amiaza.
Plaja e împărțită în porțiuni administrate de taverne sau de hoteluri și poți comanda cafea, bere sau sucuri. Noi am ales de fiecare dată să mergem la Aspro Beach pentru simplul motiv că era cea mai apropiată de hotel și dispunea de parcare. Un șezlong costa 5 euro, dacă voiai cafea (în cazul meu, frappé) mai plăteai 50 de cenți, iar pentru o bere încă 1,50 euro. Cel mai tare m-a distrat faptul că ți se aducea comanda într-o frapieră cu gheață, așa încât băuturile se păstrau reci chiar dacă făceai o pauză de îmbăiere. Foarte tare! Evident, dacă reveneai după-amiaza, nu mai erai taxat.
Pe plajă, cei tineri și/sau activi au la dispoziție o grămadă de variante de practicare a sporturilor nautice: parasailing, paragliding, scuba diving, plimbarea cu „banana” , water skiing, windsurfing (deși, cel puțin pe perioada sejurului nostru, nu ne-a bătut niciun vânticel), închirieri de ambarcațiuni. Din micul port Agios Apostolos, situat în sud, se pleacă în croaziere către Rhodos Town, Lindos și Golful Anthony Quinn iar la bisericuța cu aceleași nume se organizează ceremonii de nuntă romantice...
Într-o cu totul altă notă (sau nu?), tot spre latura sudică a stațiunii se află și singura plajă de nudiști din insulă: Mandomata.
Din păcate, în 2020 cel mai mare waterpark din Grecia, și singurul de pe insulă a fost închis, însă de pe site-ul său, water-park.gr, am aflat câteva informații care se pot dovedi utile pe viitor, în special familiilor cu copii. Faliraki Waterpark este situat în partea de nord a stațiunii (îl vedeam din hotelul nostru) și acoperă o suprafață de 100.000 mp. Are peste 15 tobogane Twisters, Black Holes, Turbo, Free Fall și Kamikaze, o piscină cu valuri și numeroase alte facilități, inclusiv cafenea, supermarket, magazin de suvenire. În 2019, intrarea costa 24 euro pentru adulți, respectiv 16 euro pentru copii, însă există și bilete de 2 sau 3 zile cu reduceri substanțiale.
În afara acestui parc acvatic, în Faliraki funcționează și Aquaworld Aquarium, Faliraki Sea Park, Sky Park Entertainment - Bowling and Kids area, terenuri de minigolf, fitness cluburi.
La o plimbare pe Strada Kallitheas și pe aleile din sud (căci faleză nu există), veți descoperi numeroase centre de închirieri auto, motociclete și ATV-uri, precum și magazine de suvenire cu prețuri neașteptat de convenabile, după părerea mea.
Și tot acolo se concentrează cele mai bune taverne, cafenele, baruri și mai ales cluburi (unele făceau reclamă nu numai unor DJ, ci și unor numere de striptease), Faliraki fiind polul distracției nocturne de pe insulă. Din nefericire, din cauză de Covid, prin cluburi cam bătea vântul și ioc muzică dată tare la difuzoare, însă pe youtube am văzut mai multe filmulețe făcute în vremuri normale și am înțeles cât de trepidantă este aici de obicei viața de noapte.
Ca în orice stațiune cosmopolită care se respectă, în Faliraki veți întâlni nu numai restaurante cu specific grecesc, ci și mexican, italian, chinezesc ori britanic. Cum scopul meu la orice sejur în bătrâna Eladă nu e acela de a testa nachos ori spring rolls, nu vă pot oferi alte detalii, însă voi scrie un review despre propriile experiențe culinare la tavernele din stațiune. Deocamdată mă limitez la a menționa serviciile excelente de care am avut parte. Și un mic amănunt, ilustrativ însă pentru grija deosebită pe care localnicii o acordă oaspeților: în Faliraki există restaurante cu meniuri în limbajul Braille!
În fine, o ultimă remarcă referitoare la variantele de cazare: și la acest capitol oferta e extrem de diversificată, și pleacă de la hoteluri sau bungalowuri de 4-5 stele cu sistem All Inclusive, cazinouri, aquaparkuri, centre spa și wellness, restaurante, piscine interioare, terenuri de tenis și tot felul de alte facilități, ajungând la vile de 2-3 steluțe cu self-catering.
Concluzionând, Faliraki înseamnă soare, plajă cu nisip bine dotată, apă liniștită și curată, mâncare bună, shopping de calitate, multiple posibilități de distracție, legături excelente cu Rhodos Town și celelalte localități rodiene. Plus, evident, legendara ospitalitate grecească.
Dacă Rhodos este, așa cum precizam în reviewul anterior, o insulă cu de toate pentru toți vezi impresii, atunci Faliraki adună tot ce e mai plăcut și confortabil, fiind locul unde fiecare își găsește de făcut câte ceva interesant și plăcut.
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Stațiune cosmopolită, excelent dotată și bine poziționată în nord-estul insulei, în apropiere de capitala Rhodos Town.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Mare diversitate de opțiuni: plajă, sporturi nautice, taverne, baruri, cluburi de noapte, magazine.
Trimis de Carmen Ion in 01.11.20 11:06:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Faliraki, FALIRAKI" (deja existentă pe sait)
Pe bună dreptate, Faliraki este cea mai frumoasă stațiune turistică din Rodos.
Sunt perfect de acord cu tot, am fost acolo în 2015, la Vila George. Are de toate pentru toți, pentru toate buzunarele, hoteluri luxoase, resorturi, dar și vile confortabile sau hoteluri de două și trei stele. Restaurante asemenea. Sigur că și plaja este foarte importantă, iar în cei 5 km, fiecare își poate găsi părticica care-i convine, în zona în care stă.
Și noi ne-am simțit foarte bine la Faliraki.
Foarte bun articolul, util pentru viitorii doritori, dacă se va mai putea călători!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Buna! Carmen de ce perioada trecuta la articol este dec 2014?
@maryka: Mulțumesc pentru aprecieri.
Știu că ai stat la Vila George, am fost” vecine” la 5 ani distanță; noi am stat la White Palace - urmează review.
@adrianbogdan: Mulțumesc că mi-ai atras atenția - nu observasem. A fost greșeala mea.
Am solicitat (și s-a făcut) modificarea datei sejurului.
Subscriu cu totul la cele scrise de dumneavoastra. Am fost anul acesta aproape de Faliraki, la 4 km, cazare la Mitsis Alila Resort. Am vizitat statiunea de trei ori si mi-a placut. Altceva nu mai adaug.
Felicitari pentru articol. Votat cu mare drag.
@ovidiuyepi: Mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur că avem aceleași opinii despre Faliraki.
Buna ziua Dna, felicitari pt descrieri, deosebite, amanuntite si... de folos... pt cei care doresc sa viziteze insula, sincer, as bea cu placere un... ouzo... cu Dvs la... o poveste... platit de mine, doar eu v am invitat. Felicitari si pt curajul de a calatorii la... varsta pensionarii... un motiv care pe mine ma retine de multe ori. Multa putere in continuare la a calatorii si a scrie. Cu respect, Totholeasca.
@totholeasca: Mulțumesc pentru aprecieri. In ciuda problemelor de sănătate, continui să călătoresc împreună cu soțul meu, ceea ce vă îndemn să faceți și dumnevoastră
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)