ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2019
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2018
    DURATA: 5 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 17

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Distincție și relevanță la The Scottish National Gallery (II): pictura modernă

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Înainte de a continua vizita în muzeu, revin puțin la istoria muzeului. Majoritatea muzeelor pe care le putem vizita în prezent au fost fondate la începutul secolului XIX, în plină epocă victoriană.

    Muzeul despre care vorbim a fost înființat de Royal Institution for the Encouragement of the Fine Arts, care a început prin a reuni o colecție de opere artistice reprezentative, colecție care a fost expusă din 1826 până în 1850 în clădirile care aparțineau fundației regale. În 1850, prințul Albert a așezat piatra de fundație a clădirii pe care o vedem astăzi. Inițial, clădirea a fost divizată în două părți, jumătatea din est urmând să găzduiască în continuare expozițiile Royal Scottish Academy, iar jumătatea de vest urmând să găzduiască noul Muzeu Național al Scoției.

    Ulterior, the Royal Scottish Academy s-a transferat în altă clădire (mișcare înțeleaptă pentru că, după cum spuneam, spațiul actual nu este prea extins, chiar dacă este reprezentativ pentru cultura scoțiană și cuprinde o selecție inspirată de opere).

    Acum revin la vizita în muzeu, din locul în care m-am oprit în review-ul anterior. Cum este și firesc, perioada artistică modernă era cel mai bine reprezentată la The Scottish National Gallery: primele tablouri care mi-au atras interesul au fost cele ale artiștilor scoțieni din secolul XIX. Astfel, se putea admira centrul Edinburgh-ului în secolul XIX (peisaj de S. Bough) sau lucrări de pictori scoțieni precum David Wilkie.

    Lucrările acestuia din urmă, compoziții cu personaje în situații de viață, redau atmosfera socială a timpului, dar surprind și emoții din registrul comic, sau, după caz, dramatic (de exemplu, situația unui fermier care nu a plătit chiria și era amenințat cu evacuarea). Un alt pictor cu care am făcut cunoștință vizitând muzeul scoțian este Daniel McNee (portretist). Arta portretului poate reda nu doar personalitatea individuală, ci și valorile și stilul unei epoci (esta cazul portretului A Lady in Grey, care pare coborât din romanele surorilor Bronte). Lucrările acestor artiști, chiar dacă nu sunt caracterizate de finețea și stilul unui Gainsborough, redau destul de bine consistența și stabilitatea drept trăsături caracteristice pentru Scoția.

    Și, dacă tot am amintit de Gainsborough, este momentul să subliniez că muzeele din Marea Britanie sunt locul potrivit pentru a savura marii pictori englezi, care în alte muzee sunt surprinzător de puțin reprezentați. De exemplu, m-am bucurat să văd peisaje de Constable și de Gainsborough, cu subiecte și caracteristici tipic britanice.

    Revenind la colecția de pictură modernă, romantismul era reprezentat prin Delacroix (îmi amintesc o lucrare tipică pentru orientalismul francez, Arabs playing chess). Lucrarea lui Delacroix aduce doar în treacăt, în colecția muzeului, bogăția aproape incendiară de culori și dinamismul reținut caracteristice orientalismului (a se vedea, pe larg, colecția de la Musee d'Orsay)

    Dintre peisagiștii realiști francezi, se putea admira un Wave de Courbet și un peisaj de Corot (cu un colorit verde distilat în lumină solară), precum și un peisaj cu perspectivă fluvială semnat de Daubigny.

    Însă curentul extrem de bine reprezentat a fost, cum altfel, impresionismul. Alături de un Van Gogh mai neconvențional (Plum Trees in Blossom) și un Degas nu foarte caracteristic (Before the Performance), se regăsea și un Mount Saint-Victoire de Cezanne destul de tipic, sau o compoziție cu personaje în natură creat cu lejeritatea și transparența caracteristice Berthei Morisot.

    De asemenea, dintre peisagiștii impresioniști, se putea savura și un Pisarro, cu al său Marne a Chennevieres (un peisaj nu neapărat reprezentativ comparativ tablourile de la Musee d’Orsay, de exemplu). Însă vedeta colecției era, fără îndoială, Poplars on the River Epte, un tablou de Monet care capta privirile vizitatorilor, chiar dacă era înconjurat de alte opere importante. Din păcate, fotografia pe care am făcut-o nu este neapărat de calitate, așa că încarc la acest review o fotografie de pe internet, cu mențiunea că nici o fotografie nu poate să capteze lumina și energia acestui peisaj.

    Așadar, alături de alte adjective cu ne-, anumite lucrări de artă ar trebui să poarte și această mențiune – necaptabil - ca un argument pentru a vizita în continuare muzee în formatul fizic, vizitele virtuale și vizionarea de lucrări de la distanță neputând fi decât un surogat, bun doar în cazul în care nu se poate cu un nici un chip vizita muzeul respectiv…

    Tot la categoria “celebrități” se pot reține două lucrări binecunoscute ale lui Gauguin din această colecție, anume Three Tahitians și The Vision of the Sermon , lucrări emblematice pentru noul stil primitivist creat de Gauguin, din care și-au tras seva alte stiluri postmoderne precum simbolismul și cubismul.

    Am plecat cu părere de rău din galeria impresionistă și, după ce am revăzut câteva tablouri care transportau privitorul în plină epocă victoriană (de la parter, primele săli rezervate pictorilor scoțieni), am părăsit muzeul încă destul de plin aproape de ora închiderii.

     

    (Va urma)

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 28.09.19 18:02:44
    Validat / Publicat: 28.09.19 22:15:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Londra

    VIZUALIZĂRI: 671 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 A view of Herblay, Charles Daubigny (1869)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    mireille
    [29.09.19 16:51:37]
    »

    @diacrys: Hello! superb popas pe meridianele artei... scoțienii au prins pe pereți nume foarte mari ale picturii europene. Evident m-am lăsat furată de tablouri și te-am însotit în această călătorie artistică de excepție, urmărindu-ți parcă pașii.

    Ce regal de pictură, muzeul a convocat sub acoperiș, cu mare orgoliu, nume de prestigiu, personal m-am simțit atrasă de impresionistii francezi... esti o norocoasă că ai fost acolo... multe salutări.

    Dana2008
    [29.09.19 21:41:40]
    »

    @diacrys: Felicitări pentru articol și fotografiile minunate!

    Un SB de la mine cu mulțumiri pentru plimbarea prin superba Galerie Scoțiană de pictură modernă!

    Numai bine!

    Aștept continuarea.

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.10.19 08:28:30]
    »

    @mireille: Mulțumesc că m-ați însoțit. Am simțit și eu că este o colecție deosebită și este văzută destul de puțin în condițiile în care se ajunge destul de greu la Edinburgh (este destul de departe și legăturile sunt proaste comparativ cu alte destinații europene).

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.10.19 09:18:05]
    »

    @Dana2008: Mulțumesc pentru vizită și superbonus! " Toamna se numără bobocii" , adică amintirile turistice. Toamna asta mi-am dat seama că am rămas puțin în urmă cu numărătoarea, dar sper să recuperez .

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diacrys*, mireille
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Edinburgh și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065715074539185 sec
    ecranul dvs: 1 x 1