Molly Malone - cea mai fotografiata si mangaiata femeie din Dublin
A existat cu adevarat sau e doar o inventie, un personaj fictiv, o legenda, un nume dintr-un cantec? Un cantec care a devenit imnul neoficial al orasului Dublin. Povestea spune ca a fost odata ca niciodata, pe la sfarsitul secolului al saptesprezecelea, o negustoreasa de peste si fructe de mare, dulcea Molly Malone, care isi impingea roaba cu marfa pe strazile mai largi sau mai inguste ale Dublinului, strigand "cockles and mussels, alive, alive, oh". Unii au spus ca Molly ar fi fost in timpul zilei vanzatoare de peste, iar noaptea prostituata, in timp ce altii au afrmat ca era una din putinele negustoreste cuminti din Dublin. Conform cantecului, Molly a murit tanara, din cauza febrei, iar de atunci fantoma ei circula pe strazile mai largi sau mai inguste ale Dublinului, strigand "cockles and mussels, alive, alive, oh"
Cantecul a fost inregistrat pentru prima data in 1876, iar ulterior au apurut numeroase reinterpretari ale sale. Cea mai cunoscuta este varianta grupului The Dubliners, dar piesa a fost cantata si de Ed Sheeran, si de Sinead O'Connor, si, desigur, de zeci sau chiar sute de cantareti de pub.
Am cautat-o si eu pe Molly, bineinteles, mai ales dupa ce doi dintre soferii autobuzelor Hop On Hop Off au cantat cantecul la microfon, spre deliciul turistilor. Am gasit-o pe Grafton Street, cea mai importanta strada comerciala a orasului. M-a amuzat faptul ca intr-o anumita parte a corpului i se luase bronzul de tot. :D E lesne de inteles de ce: toti barbatii se fotografiau cu mainile pe sanii opulenti ai lui Molly. :D
Multe restaurante din Dublin profita de notorietatea lui "sweet Molly" si propun in meniurile lor Irish Chowder dupa reteta lui Molly Malone. Cand ne-am intors acasa, am scormonit si eu internetul cautand cea mai buna si complexa reteta de "Molly Malone's Cockle and Mussel Chowder", pentru ca imi placuse supa aceea groasa din mai multe tipuri de peste si fructe de mare, si am gatit-o la ziua sotului meu. Cu fundal muzical, bineinteles. :) Toata lumea a fost satisfacuta si a cerut si a doua portie.
"In Dublin's fair city
Where the girls are so pretty
I first set my eyes on sweet Molly Malone
As she wheeled her wheelbarrow
Through the streets broad and narrow
Crying "cockles and mussels, alive, alive, oh"
Trimis de Bodobo in 22.03.18 00:17:00
- A fost prima sa vizită/vacanță în IRLANDA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bodobo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@Bodobo:
mulţumesc pentru Molly Malone,
multumesc pentru cum ai scris;
o să caut a doua porţie.
- May.2024 Peninsula Howth - de neratat când vizitezi Dublin — scris în 20.11.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Irlanda, finally! - Dublin (partea a doua) — scris în 26.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Irlanda, finally! - Dublin (partea întâi) — scris în 26.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O saptamana in Dublin — scris în 27.08.22 de câinele roşu din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Muzee, parcuri şi ce / câte am mai văzut — scris în 30.07.17 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Catedrale şi biserici milenare — scris în 26.07.17 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Cele mai populare atracţii: Guinness Storehouse (bere) şi Old Jameson Distillery (whiskey) — scris în 23.07.17 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ