ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JAN-2013
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    National Gallery of Ireland, Dublin

    TIPĂREȘTE

    Adresa; Merrion Square West, Dublin 2, Ireland

    Intrare libera

    Intr-o zi de ianuarie, plecasem sa mai colind orasul, dar vremea ploioasa mi-a cam stricat planurile unei plimbari, asa ca am intrat in aceasta galerie de arta pentru a vedea si admira, lucrari de pictura si sculptura, irlandeze si europene. Din cate am vazut eu in Dublin, aceasta este singura adapostita intr-o cladire moderna, mai exact are o aripa noua, deschisa in 2002. Constructia a primit multe critici atat din cauza aspectului brutal de simplu care nu concorda cu cladirile din jur, cat si pentruca a necesitat demolarea unor case existente in acel loc. Muzeul are doua intrari; una prin Merrion Square si una prin Clare str.

    Am intrat in muzeu si am fost impresionata de arhitectura moderna si de spatiile largi de expunere. Holul de la intrare este extrem de inalt iar de o parte si de alta a sa, sunt cafenele si magazine cu suveniruri. Vizita se face fara ghid si fiecare exponat are langa el o descriere ampla a lucrarii si a autorului.

    Activitatea actualului muzeu de arta, a inceput dupa ce in 1853, la Marea Expozitie industriala, intr-un pavilion au fost expuse cateva lucrari de pictura. De acest proiect s-a ocupat cel mai de seama inginer irlandez al sec. XIX, magnatul cailor ferate, William Dargan. Mica expozitie a avut un succes atat de mare, incat s-a decis construirea unui spatiu dedicat artei, ca muzeu. La un an dupa marea expozitie, a fost infiintata Galeria Nationala, care a expus pentru inceput 112 fotografii realizate pe placi de cristal; asta intr-o vreme cand fotografia era o noutate si inca nu se inventase filmul flexibil si fotografia pe hartie. Zece ani mai tarziu galeria se instala intr-o cladire noua mai spatioasa.

    Dupa realizarea constructiei, cateva personalitati de seama ale Irlandei au facut donatii spectaculoase, numai contesa Milltown participand cu peste 2000 de lucrari din colectia sa personala. George Bernard Shaw a lasat o treime din averea sa si din drepturile sale de autor acestei galerii. Henry Vaughan a facut si el o donatie constand in lucrari in acuarele, cu conditia ca acestea sa fie expuse doar in lunile ianuarie, pentru ca soarele sa nu le afecteze. Si din donatie in donatie, a crescut colectia si mii de oameni pot admira acum, lucrari din cele mai variate. In 54 de galerii sunt expuse peste 11.000 de lucrari.

    Langa lucrarile pictorilor irlandezi mai putin cunoscuti de noi, sunt expuse lucrari de Picasso, Caravaggio, Monet, Goya si Van Gogh.

    Pe langa operele de arta, relativ usor de inteles, pentruca sunt clasice (exista un al muzeu al artei moderne), un lucru m-a impresioant si in egala masura m-a lasat nedumerita. Am intalnit cateva grupuri de copii cu sindromul Down, unii prescolari, adusi de profesoare sau de educatoare in acest muzeu. Pentru acei copii era o mare provocare sa nu se piarda de grupul lor... cat despre a privi macar un tablou, nici nu era vorba.

    In rest... o multime de vizitatori, de toate varstele, localnici si turisti, care preferau ca si mine sa se ascunda de ploaie intr-un muzeu si nu intr-un pub, asa cum recomanda o vorba veche irlandeza.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 11.11.13 13:56:59
    Validat / Publicat: 11.11.13 16:22:18
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IRLANDA.

    VIZUALIZĂRI: 3426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Irlanda, Dublin - National Gallery of Ireland
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Dublin și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043267965316772 sec
    ecranul dvs: 1 x 1