ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    DEC-2012
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    98.33%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Christ Church Cathedral – Catedrala Sfintei Treimi

    TIPĂREȘTE

    Episcopia Bisericii Anglicane pentru Eparhiile Unite ale Dublinului și Glendalough - sediul Arhiepiscopului de Dublin

    Adresa: Christchurch Pl, Dublin 8

    Intrarea; 8,5 Euro

    Unul din obiectivele istorice, culturale si turistice de mare importanta din Dublin, este aceasta catedrala. Intalnita pe toate site-urile turistice, pe harti si pe albumele de vacanta, este usor de gasit in centru orasului.

    Aceasta catedrala veche de un mileniu se afla la capatul strazii Dame st. Mai exact pe, pe o colina din centru vechi al orasului si de cand in ea s-a slujit pentru prima oara si pana astazi, nici o zi nu si-a intrerupt activitatea, lucru mare daca tinem cont de istoria zbuciumata a tarii si a Dublinului.

    Se poate intra in ea direct din curtea ei sau venind de la Muzeul Vichingilor – Dublinia, prin pasarele ce le uneste peste strada alaturata. Eu asa am ajuns. Am traversat pasajul, din piatra, cu mici vitralii la geam si dupa cea am coborat treptele am ajuns direct in holul de la intrearea in catedrala. Imediat in dreapta este un birou unde am platit biletul de intrare (7,5 Euro) si de pe un suport din dreapta mi-am luat un plant cu descrierea lacasului (erau in cele mai multe limbi europene, dar nu si in romana). Acele pliante cuprind mai mult decat niste informatii pe scut; sunt adevarate file de istorie si de arheologie.

    Pentru cineva care nu este familiarizat cu bisericile anglicane, trebuie spus de la inceput ca acestea sunt mult mai simple decat cele catolice, ca decoratiuni interioare. Defapt aceasta trasatura este si o urmare a difererntelor intre cele doua credinte. Dar, cu toata simplitatea lor si cele anglicane merita respect prin istoria veche ce o duc pe umeri si pentru martirii care li s-au dedicat.

    Catedrala are 106m. inaltime, la interior este lunga de 70m. si lata de 36m. si prima constructie a fost ridicata in jurul anului 1028 in urma unui pelerinaj pe care regele de atunci a facut-o la Roma; prima constructie era din lemn. In anul 1163 desi in Irlanda au fost cateva reforme bisericesti, aceasta biserica nu si-a intrerupt activitatea, asa cum au fost altele nevoite sa faca. In anul 1171 in aceasta biserica a primit sfanta impartasanie Regele Henry al II-lea si odata cu acest eveniment constructia a fost modificata – din lemn in piatra.

    In 1180 a fost consolidata si i s-au adaugat noi zone. O alta mare extindere si renovare au fost facute in 1350. In 1480, un foarte bogat judecator si-a lasat intrega avere, mostenire bisericii.

    De atunci, importanta si averea ei au crescut constant, incat pe la jumatatea sec. XVI, era cea mai bogata biserica din Dublin; avea cam 40 kmp. de teren in proprietate. Regi, regine si oameni bogati au contrubuit la marerea averii si importantei acestui lacas.

    Odata cu renovarile si consolidarile din 1871-1878 cand exteriorul a fost in intregime refacut, s-au adaugat contraforturile si interiorul a fost complet renovat intr-un stil victorian neogotic; s-a adaugat si pasarela care uneste catedrala de actualul muzeu. Ultimile renovarii au fost in anii '80. Catedrala este biserica mamă pentru Dioceza de Dublin si Glendalough.

    La interior, in partea sudica a naosului, este strana de stat (adica locul rezervat pentru oficialitatile guvernamentale) si mormantul lui Strongbow.

    In partea de nord este strana civica si Baptisteriul donat de Sir Thomas Drew in sec XIX. Transept si corul sunt cele mai vechi parti ale catedralei. Altarul a fost modificat in timp pentru a putea include Capela Fecioare si inca doua capele laterale.

    Exista o cripta unde sunt expuse obiecte foarte vechi de o mare valoare istorica; manuscrise, sfesnice si alte obiecte de cult. Cripta este cea mai mare care exista intr-o biserica din Irlanda si din Marea Britanie; are 63m. lungime. In sec. XVI, Cripta a fost folosita ca o un depozit de vinuri de catre comercianti si vamesi. Un lucru inedit, dupa cate stiu eu unic intr-o catedrala sau biserica este expus in acea cripta; o pisica si un soarece mumifiati. Au fost gasiti in orga bisericii cu ocazia unei curatari a acesteia, pentruca desigur nu mai functiona. Nu am reusit sa inteleg motivul pentru care au fost pastrate si acum sunt expuse.

    Catedrala este interesanta, frumoasa si de multe ori este in atentia masmedia. Presdintele Irlandei are o strana rzervata in ea; o mare parte din serialul " The Tudors "a fost filmata aici si in plus detine cea mai mare colectie obiecte de argint din Irlanda. Asadar exista o multime de valori, mai putin expuse, dar care au marit averea catedralei in atatea sute de ani de viata.

    Un personaj importat care si-a legat viata de acesta catedrala este Laurence O'Toole, care la doar 32 de ani a fost ales Arhiepiscop de Dublin, in 1162. (a fost primul arhiepiscop de origine galeza; pana atunci fusesera doar de origine vikinga sau normanda). In 1175 el a fost unul dintre semnatarii Tratatului de la Windsor intre regele Angliei Henric al II-lea si regele lrlandei, Roderick O'Connor. Inima lui, a devenit cel mai adorat obiect al catedralei, o moasta la care mii de enoriasi s-au rugat si inchinat sute de ani la rand. Inima St Laurence O'Toole, care ani de zile a fost vazuta, in cutia ei din lemn inchisa intr-un cos de fier... a fost furata anul trecut. A fost un mare soc atat pentru credinciosi cat si pentru oficialitatile orasului. Nimic altceva nu s-a mai furat. Pe buzele tuturor era aceasi soapta trista... "s-a furat inima orasului... inima ocrotitorului Dublin-ului... oare este un semn rau? " St Laurence O'Toole a fost canonizat în 1225, datorita miracole care se spune ca s-au întamplat la mormantul lui.

    La interior, peretii catedralei nu sunt pictati; nu exista tablouri semnate se artisti celebri si nici statui din marmura care sa impresioneze din punct de vedere artistic... si totusi este a doua ca marime si importanta dupa St. Patrik.

    Interiorul nu este fastuos, dar coloanele masive ce se continua cu arce blande spre tavan ii dau un aer de deplina siguranta. Senzatia este de maretie nu de dominare a bisericii asupra omului. Pernutele rosii de pe scaune sunt singura pata de culoare in aceasta biserica.

    Un lucru care mi-a atras in mod placut atentia a fost pardoseala. Este un complicat mozaic, cu diverse modele realizate din diferite tipuri de piatra si este evidenta varsta diferita a zonelor. Orga este in zona altarului, nu deasupra intrarii asa cum este de obicei in catedralele catolice.

    De la stanga la dreapta si din fata catre altar si inapoi pe partea dreapta zonele pe care le-am vazut sunt; un vitraliu cu Copacul lui Isus, coltul muzicienilor care s-au remarcat in activitatea muzicala a catedralei, baptisteriul realizat in 1870 si decorat in stil victorian, absida de nord, Capela Trinitatii, Capela Sf. Edmund, Capela Fecioarei cu Pruncul, Capela Sf. Laud, care contine urna cu inima lSf. Laurence O'Toole, zona rezervata presedintelui tarii, magazinul de suveniruri. Daca zona centrala, nava principala este realizata in stil gotic, zonele laterale si altarele sunt mai " calde", intr-un stil renascentist.

    Este o catedrala care merita tot respectul si pentru varsta pe care cu mandrie si-o duce pe umeri si pentru ce inseamna acum in societatea irlandeza.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 01.02.13 23:43:55
    Validat / Publicat: 02.02.13 00:31:25

    VIZUALIZĂRI: 1608 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Dublin - Christ Church Cathedral – Catedrala Sfintei Treimi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [02.02.13 00:31:03]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Dublin și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039200067520142 sec
    ecranul dvs: 1 x 1