ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JAN-2013
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    National Wax Museum Plus – Muzeul Figurilor de Ceara

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Adresa; 4 Foster Place, Dublin 2

    Program; 10,00 – 19,00 de luni pana duminica

    Pret bilete; Adulti - 12 Euro Copii - 8 Euro Studenti - 10 Euro

    Asa cum indica si numele, este vorba de Muzeul Figurilor de Ceara. Este situat in centrul orasului, in partea sudica, la mica distanta de O'Connell Bridge, langa Bank of Irland (vis-avis de Ttinity College. Muzeul Național de Ceara este o proprietate privată Waxworks si isi expune personajele pe patru niveluri ale cladirii.

    La parter se incepe cu sala scriitorilor irlandezi. Este o sala nu prea mare, mobilata ca la inceputul sec. trecut, in care personajele stau cat se poate de firesc pe scaune sau in picioare, parca asteptand musafirii. Acolo am facut cunostinta cu; Brendan Behan (poet, nuvelist, romancier si dramaturg, unul din cei mai mari ai generatiei sale – datorita viciului sau care i-a adus moartea a fost figura emblematica a betivului irlandez) si cu Patrick Kavanagh (poet si romancier, unul din cei mai mari ai sec. XX – a scris despre viata cotidiana) care isi beau un pahar de bere Guinness la un birou. L-am intalnit pe poetul si realizatorul de emisiuni pentru copii (inca in viata) Pat Ingoldsby care citea ultimile stiri din ziar; cu dramaturgul Sean O'Casey (primul dramaturg irlandez care a scris despre muncitori – a fost un socialist convins) care pe un fotoliu rasfoia o carte; cu James Joyce autorul celebrului "Ulisse "; cu tanarul, elegantul, controversatul si nonconformistul Oscar Wilde care in randurile scrise a satirizat snobismul, frivolitatea si fatarnicia inaltei societăti din vremea sa si cu inconfundabilul George Bernard Shaw in pantalonii sai englezesti pana la genunchi – laureat al premiului Nobel pentru literatura in anul 1925, considerat cel mai de seama de la Shakespeare incoace.

    Apoi am coborat la subsol unde este reprodusa intr-o sala, vechea lume a vikingilor; cu case lor, cu neinfricatii razboinici alaturi de familiile lor.

    Am remarcat ca usile catre fiecare incapere in care era reprodusa o anumita perioada istorica erau masive si imitau o usa de seif. Din fericire fotografiatul era liber si am facut o multime de fotografii.

    Tot la subsol, intr-o ordine fireasca se succed perioadele istorice. Asa am ajuns in sala dedicata Reginei Elisabeta I a Angliei, careia navigatorii ii aduceau vesti si comori din tinuturile cucerite. Sala druizilor este sala personajelor de legenda, a povestilor cu zane si inorogi si cavaleri.

    Undeva int-un colt, trei luptatori rebeli care au ridicat in sec. XVI-XVII glasul impotriva stapanirii engleze "sunt pregatiti de o noua lupta "...

    Din istoria Irlandei nu putea fi trecuta cu vederea marea foamete si marele exod care au durat zece ani, dupa ce o boala a cartofului (aliment de baza in acea epoca) a distrus trei ani consecutiv orice recolta. O femeie cu bebelusul ei subnutrit sunt personajele principale ale acelei perioade.

    Apoi am facut o fotografie cu Daniell O'Connell, politicianul care a luptat pentu emanciparea catolica si cu Jeremiah Rossa.

    Urmeaza perioada si anul cu care irlandezii se mandresc cel mai mult; anul 1916 cand intr-o zi de Paste, cavtiva curajosi (deveniti eroi nationali) au dat semnalul luptei de eliberare de sub ocupatia britanica. Numele lor este intalnit in oras la tot pasul; in Castelul din Dublin, comemorati in statui si monumente si cu strazi ce le poarta numele. Acestia sunt; Thomas Clarke, Eamonn Ceannt, Jemes Connolly, Joseph Mary Plunkett, Countess Markievicz, Sean Mac Diarmanda, Thomas McDonagh si Padriag Pearse.

    O sala este dedicata evenimentului care a marcat semnarea tratatului de la Belfast din 1998 intre Guvrnul |Britanic si cel Irlandez, act de importanta majora in stabilirea relatiilor de pace intre aceste doua tari. Acordul a avut doua puncte majore al doilea fiind o intelegere intre partidele politice irlandeze.

    In toate salile exista senzori de miscare si cand cineva intra, imediat o coloana sonora, intregeste imaginea cu personajele, cu povesti legate de fiecare eveniment sau situatie.

    Tot la subsol sunt pentru cei tari de inima Camerele Horrors in care imediat in dreapta intrarii, cand un senzor detecteaza prezenta unui vizitator, Haniball Lecter este "electrocutat "in celula sa... sunetele sunt cat se poate de horror si recunoasc ca m-am sepriat. Nu ma asteptam ca intr-un muzeu atat de "tacut "sa fiu intampinata de asemenea sunete. Dupa primirea zgomotoasa, de care am avut parte, cat am mai stat pe acolo ma asteptam sa mai tipe cineva, sau sa mai geama... sau mai stiu eu ce suntete sa aud. Acolo Jame Gumb cunoscut ca Buffalo Bill criminalul in serie din Taceare Mieilor, care dorea sa isi faca un costum din piele de femei) isi vedea de treaba lui; monstrul lui Frankenstein dadea semne ca vrea sa se ridice de pe pat, iar Dracula era mai cuminte ca niciodata in cosciugul lui.

    Traseul m-a dus apoi la al doilea etaj care este dedicat in intregime lumii copilariei. Pe scari odata cu mine urca si Jack pe vrejul de fasole. Cand m-am intalnit cu un spiridus legendar, degeaba i-am cerut sa imi dea mie oala lui cu aur... nu a vrut sub nici un chip.

    Sus in zona dedicata copiilor i-am intalnit pe simpaticii Simpsons si pe Harry Potter, pe vrajitoarea cea rea si pe iubitul Mos Craciun care dormea in casuta lui. O multime de copii isi lasasera scrisorile acolo, pe un perete langa casuta lui... ca atunci cand mosul se va trezi sa stie ce cadouri sa le duca. Exista si un mare display si pecare pot fi urmarite alte povesti. Copiii pot intra intr-un tunel unde se intalnesc cu personajele lor preferate din povesti. Dupa parerea mea (daca simturile nu ma inseala) personajele din aceatsa zona nu sunt din ceara ci din plastic – o multime de copii le ating si este mai sigur asa. Langa aceasta zona era magazinul cu suveniruri si o micuta cofetarie.

    Tot la al doilea etaj o zona este dedicata oamenilor de stiinta, inventatorilor si inginerilor irlandezi. In aceste sali nu sunt statui de ceara, sunt doar panouri si cateva exponate.

    Acolo am facut si eu cunostinta cu Henry George Ferguson, inventatorul care a revolutionat tractoarele prin inventareau unui mecanism de prindere a plugului de tractor in trei puncte, sistem care se folostest si astazi. Tot el a inventat si primul monoplan irlandez.

    Alti oameni de stiinta cu care irlandezii se mandresc si de care am aflat si eu vizitand aceasta sala au fost;

    - Lord Kelvin (William Thomson) este cel care a calculat temperatura absoluta, a calculat vechimea pamantului si a realizat primul telegraf ale carui semnale au putut traversa Atlanticul.

    - John Tyndal este primul cercetator care dupa multi ani de studii asupra atmosferei a putut explica de ce cerul este albastru; el a "inventat notiunea de "efect de sera " si a studiat si explicat miscarea ghetarilor.

    - William Dargan a fost cel mai prolific inginer in cai ferate, a construit 1300 km. de cale ferata in 1833,

    - James Drumm a inventat si imbunatatit metode de conservare a alimentelor (a reusit ca mazarea conservata sa ramana verde) si a inventat bateria reincarcabila nichel-zinc.

    - Mary Ward a fost pasionata de telescoape. A realizat unul care a fost din 1859 pana in 1918 cel mai performant din lume (telescopul Levithan pentru care a construit la Castelul Birr o cladire speciala) Asta se intampla in vremea cand femeile nu erau primite in scoli ci invatau acasa cu guvernate, daca familia isi permitea. A fost pasioanata de studiul florilor si al fluturilor prin microscop si un urma acestor studii a publicat o carte care intre anii 1858 si 1880 a fost republicata de opt ori – lucru unic pentru o femeie in acea epoca.

    - George Francis Fitgerard a fost profesor de fizica si pasionat de studiul undelor electromagnetice.

    - Sir Charles Parsons a fost inginerrul care a inventat turbina cu abur

    - Aoife McLysaght a fost doctor in genetica si a participat la Proiectul Genomului Uman.

    Dupa atata stiinta si inventica, am urcat la urmatorul etaj unde atmosfera era ceva mai distractiva desi pentru a deveni celebru si acolo era nevoie de multa munca. Etajul al treilea este dedicat personalitatilor irlandeze din lumea sportului, a televiziunii si a teatrului. Am facut si eu cunostinta cu Michelle Smith sportiva care a obtinut trei medalii de aur si una de bronz la inot, la Olimpiada de la Atlanta din 1996.

    - Barry McGuigan este pugilistul profesionist care a reprezentat Irlanda la Olimpiada de la Moscova din 1980.

    Mai era acolo pregatit de cursa Sean Kelly, ciclistul si pilotul de mare clasa care castigat cursa Paris-Nisa sapte ani la rand.

    Langa aceasta sala, muzeul pune la dispozitia vizitatorilor un studiou de inregistrare. Nu unul f. modern, dar suficient pentru cateva minute de amuzament sau poate pentru unii copii, de a-si descoperii o vocatie. Fara prea multe cunostinte tehnice in materie de sonorizare, orice copil care ajunge la butoane poate sa isi suprapuna vocea langa cea a personajului prefereat sau pur si simplu sa compuna o melodie.

    Vizitarea acestui muzeu mi-a dat posibilitatea sa petrec cateva ore relaxante si sa cunosc " oameni " noi, care au facut ceva nu doar pentru Irlanda ci si pentru restul lumii.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 30.01.13 14:51:55
    Validat / Publicat: 30.01.13 16:34:29

    VIZUALIZĂRI: 3755 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Dublin - National Wax Museum Plus – Muzeul Figurilor de Ceara
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15499 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [30.01.13 17:19:44]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Dublin și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69955682754517 sec
    ecranul dvs: 1 x 1