ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 7 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Incursiuni in Kos Town„, orasul bicicletelor”

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna ziua, dragi membri AFA!

A sosit momentul sa închei de povestit despre plimbarile mele din vara anului 2018. Acest ultim capitol se refera la insula Kos, implicit capitala Kos Town.

Ce poate face un turist în Kos Town dacă nu sta la plaja, la o taverna cu pisici printre picioare sau este plecat într-o excursie optionala? Nimic mai simplu! Își încarca bateriile și pornește într-o expeditie, la pas, prin fermecatorul oraș. Chiar dacă pare obositor, la prima vedere, într-un final nu are ce regreta.

De aceea am ales sa va povestesc despre plimbarile mele prin Kos Town, oraș încărcat de istorie.

Pe timpul sejurului în Kos Town, am fost cazat la Kosta Palace Hotel (vezi impresii), vis-a-vis de Kos Port, de unde pleacă ferry și vase mai mici către Bodrum (Turcia), Nysiros, Pserimos, Rodos și Kalymnos.

În zilele de plimbare, indiferent de ora, paraseam hotelul și mergeam către Dolphin Square. De aici, pe Akti Kountouriotou, în forma de semicerc în jurul portului, treceam pe lângă Monumentul lui Hipocrate pana la intersecția cu Odos Megas Alexandrou, o strada lunga de aproximativ 500 de metri care se oprește în Paleologou Square. În drumul nostru, pana la intersectarea cu Odos Eleftherios Venizelou, trecem pe lângă locul denumit Ancient Stadium, ruinele vechiului stadion – 200 m lungime x 120 m latime – descoperite în termele de sud-est de-a lungul Odos Tsaldari, rămasitele bine conservate ale unui„aphesis” .

De la Paleologou Square, mergând pe Odos Theokritou sau Odos Variou Ipirou, ajungem la situl Arheologic de Vest, un complex care conține Baile Elenistice, Gymnasiumul și un Nymphaeum.

Gymnasiumul, cunoscut sub denumirea de „Xisto” , face parte dintr-un complex al perioadelor elenistice și romane care include Acropole și Hipodromul, o structura foarte elaborata datand din secolul al III-lea iHr. „Xisto” înseamnă „razuit” , făcând aluzie la utilizarea sportivilor de a se acoperi cu ulei înainte de jocuri, și de a-l rasturna odată ce au terminat. Stilul constructiei este doric, așa cum indica cele 17 coloane restaurate din cele 81 initiale. Coloanele de pe partea vestica aveau decoratiuni de cap de leu. Un acoperiș imens obișnuia să fie așezat pe vârful acestei colonade din marmura albă, acoperind o mare parte a sălii de sport. În epoca romana s-a construit și o piscina. Termele Vestice adiacente au fost utilizate de sportivii care se spalau. O alta anexa a fost denumita „Xisto Dromos” sau „strada sculptata” , care se refera la suprafața acestui drum extrem de util sportivilor pentru a evita alunecarea în timpul curselor din cauza acoperirii cu ulei.

În partea de est a sitului avem Nymphaeum, o clădire restaurata, datand din secolul al III-lea iHr, înconjurata de 11 coloane de marmura albă cu trei nise, și o piscina în fata fiecarei dintre ele. Locul era închis turistilor pentru vizita fiind in restaurare.

Traversam pe Leoforos Gregoriu V. și putem intra la Teatrul Antic sau Odeon, un spațiu utilizat pentru spectacolele de muzica și poezie. El dateaza din perioada romana și a fost construit în secolul al II-lea iHr. Este orientat spre axa nord-sud, cu auditoriul la sud și orchestra și scena la nord. Putea gazdui 750 de persoane, pe 14 rânduri de trepte de marmura, dintre care doar 9 au fost restaurate în anul 1999. Auditoriul avea acoperiș boltit susținut de patru pereți și intarit de stalpi. Sub grădina erau doua galerii semicirculare și câteva camere mai mici, unde a fost descoperita faimoasa statuie a lui Hipocrate (în prezent, se afla la Muzeul de Arheologie). Scena era de forma pentagonala neregulata, cu un„prosceniu” și aripi. Doua intrari, decorate cu frumoase podele de mozaic, au fost descoperite la capetele scenei. Odeonul a fost, de asemenea, sediul„Gerousiei” , autoritatea publica din Kos, care nu avea, însă, putere politica.

În partea stânga a Odeonului, la intersecția dintre Leoforos Grigoriou V. cu Odos Vasileos Pavlou, se afla Casa Romana. Trei incercari am făcut pentru a vizita acest obiectiv, dar fără succes. Prima oara, am ajuns după ora 16:30, și lacatul era pus pe poarta. La urmatoarele doua tentative, am găsit diferite asociatii culturale, arheologice sau Dumnezeu știe, care organizau activități private în obiectiv. M-am lăsat pagubas! Totuși, pentru cultura generala, Casa Romana dateaza din epoca elenistica și a continuat să fie folosită de notabilitati, cu diferite reparații, pana în secolul al III-lea dHr cel puțin. Mărimea sa neobisnuit de mare și decorul bogat au contribuit la convingerea ca întregul complex de clădiri aparținea unui oficial bogat din Kos. Casa este compusa din 36 de camere și trei curti interioare – atrium – decorate cu podele de mozaic excepțional de fine.

Vis-a-vis de Casa Romana, pe Odos Vasileos Pavlou la stânga, descoperim ruinele Templului Elenistic (restaurat în anul 1999) și Altarul lui Dionysos (datat din secolul al III-lea iHr). Cea mai bine conservata parte dateaza din secolul al II-lea iHr, o perioada de înflorire economica pentru Kos, atestata de numeroase vestigii arhitecturale. Se crede ca Altarul a fost comandat de regele din Pergamon, un oraș aliat de pe coasta Anatoliei. Monumentul a fost distrus în urma cutremurului din 142 iHr, apoi reconstruit treptat de localnici. Mai târziu, în perioada bizantina, Altarul a fost abandonat, iar când Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan din Ierusalim au cucerit insula, au folosit anumite elemente arhitecturale pentru construirea Castelului Medieval (Neratzia). Friza Altarului, datand de la sfârșitul secolului al II-lea iHr, se afla acum păstrată în interiorul Castelului și infatiseaza scene de război și o trupa de amazoane, cu menade și satiri.

Plimbarea continua către Eleftherias Square, centrul istoric al orașului, dar, mai întâi, pasii și privirile calatorului trec prin Plateia Antagoras de pe Odos Agiou Nikolaou, unde se afla monumentul ce reprezintă „infruntarea mitologica dintre Herakles și Antagoras” . De aici, pe Odos Loudou Vyronos autoritățile au amenajat o alta atracție turistica: „The Archeological Walk” , în care sunt expuse câteva coloane și alte relicve din piatra și marmura ce amintesc de vechiul oraș antic. Zona este aglomerata cu magazine de îmbrăcăminte, articole sportive si de plaja și cafenele.

Kos Town nu și-a dezvaluit încă toate frumusetile. Patrundem către zona centrala, pe Leoforos Ekeftherios Venizelou și Odos Vasileos Pavlou, pana la Eleftherias Square considerată inima orașului. În stanga descoperim o clădire cu turn și ceas, Dimotiki Agora, care reprezintă Piața Publica – o hala imensa, cu tarabe pline de condimente, dulciuri, legume și fructe, mirodenii, obiecte de artizanat, vase de ceramica și suveniruri pe alese. Dacă intri aici este imposibil sa pleci cu mana goala. Vis-a-vis se afla Muzeul de Arheologie sau „Casa lui Hipocrate” , unde vizita costa 6 euro. Am trecut pragul acestui obiectiv, însă nu mi-a lăsat o impresie prea buna din cauza personalului de serviciu. Drept sa spun, nu știa stânga ce face dreapta. Fetele de la intrare mi-au spus ca fotografiatul este permis fără blitz, era si un panou-indicator in acest sens, dar la etajul I am întâlnit un cerber care se ghida după alt regulament. „No photo! No photo!” Atât spunea către mine și alți turiști, în timp ce era amabil cu o alta persoana care fotografia de voie, nestingherit. I-am atras atenția ca nu este impartial, dar cu cine sa te înțelegi. O tinea pe a lui! Of! Am reușit sa realizez câteva cadre cu toată impotrivirea„amicului” . Ce pot sa spun despre Muzeu? Prezinta o colecție semnificativa de sculpturi clasice, elenistice și romane, printre care se distinge impunatoarea statuie a parintelui medicinii, Hipocrate. Sculpturile inconjoara doua etaje cu pardoseala de mozaic, unul cu o descriere a fundului marii și celălalt cu o scena care infatiseaza sosirea lui Asclepios pe insula. De asemenea, pe cele doua etaje, în vitrine sunt expuse vase și statuete din perioadele neoliticului, bronzului, elenistica și romana, asemănătoare cu cele vazute la Muzeul Arheologic din Rodos Town.

Din Eleftherios Square se poate trece rapid către Plateia Agias Paraskevi, unde se afla biserica ce poarta același nume. A fost construita în anii 1932 și 1933, pe o terasa ce ofera vedere generala asupra pietei. Dacă tot ajungeți aici va recomand sa luați masa de prânz sau cina la Agora Taverna, un local pitoresc, așezată în jurul a trei platani. Revenind la biserica Agias Paraskevi, se pot observa pe zidurile sale crapaturi masive, urmele seismului din 21 iulie 2017. Si aici era lacat pus la usa, cu exceptia unei mici capele unde se aprindeau lumanari.

Revin în Eleftherios Square și privesc, cu mare tristete, către o clădire istorica: Moscheea Defterdar - lacas de cult și muzeu lăsată în paragina de statul grec. Clădirea și minaretul au avut de suferit de pe urma cutremurului din 2017. Nu am observat vreo initiativa de restaurate. Puțin mai sus întâlnim Kamara to Forou sau Poarta Impozitelor, loc de trecere spre Odos Nafklirou (Strada Barurilor). Gata! Am ajuns în „Old Town” , la Agora Antica care dateaza din perioada elenistica din secolul al IV-lea iHr. Piața avea dimensiuni de 180 m lungime x 80 m latime, ridicată în apropierea portului pentru a facilita comertul. Era, de asemenea, centrul politic al orașului unde se dezbateau problemele comunității.

Odos Nafklirou se termina în Plateia Platanou (Piața Platanului) , locul unde se afla Platanul lui Hipocrate, sub ale carui ramuri se spune ca însuși părintele medicinii preda lecții ucenicilor săi. Asta exact în urma cu 2500 de ani. În realitate, actualul platan este un urmaș al vechiului, are doar 500 de ani și este extrem de afectat de trecerea timpului încât trebuie susținut cu schelet metalic pentru a nu se prăbuși. Tot afectată de trecerea timpului, dar mai ales de intemperii și de cutremurul din 2017, este The Loggia Mosque sau Moscheea lui Gazi Hassan aflata în apropierea platanului. Autoritățile locale au montat schele în jurul clădirii și a minaretului, încercând restaurarea edificiului. Un lucru foarte bun! Pe de alta parte dacă moscheea se prabuseste, Doamne ferește, ea cade direct pe platan ceea ce nu prea convine celor care administreaza orașul.

Aici se poate face o pauza la una din tavernele de pe Odos Nafklirou sau Akti Kountouriotou pentru o cafea, o bere sau un pahar cu vin, o răcoritoare. o inghetata și, de ce nu, chiar la un prânz. Va recomand, cu mare plăcere, Almanac Cafe-Bar, vis-a-vis de Fountain Space (Fantana Spatiului) .

Cine dorește poate face o scurta plimbare pe Akti Miaouli sau pe Debarcader pana la Castelul Medieval (Neratzia). Din păcate l-am găsit închis deoarece era grav afectat de cutremurul din 21 iulie 2017. Fortăreața este situata strategic la intrarea în Kos Harbour, impunatoare, construita de Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan din Ierusalim în doua etape: intre secolul al XIV-lea și secolul al XVI-lea. Vizitatorul rămâne uimit privind la meterezele și turnurile fortaretei. De interes sunt sectiunile din cladirile orașului antic care au fost incorporate în fortificatie printre care se remarca friza cu masti și ghirlande deasupra portii principale, precum și multe inscriptii antice.

O plimbare prin Kos Town poate începe sau sfârși pe Promenada (Debarcader), paralel cu Akti Miaouli, de la Bridge of the Castle care traverseaza Odos Finikon (Aleea Platanilor) pana la Kos PortOdos Georgiou Averof, unde ancoreaza ferry. Se poate inchiria o bicicleta deoarece exista o rețea de benzi pentru biciclisti în tot orașul. De aceea, Kos Town este denumit„orasul bicicletelor” .

Pentru cei care nu agreeaza mersul pe jos exista patru linii de trenulete – roșu, albastru, galben și verde – care asigura tururi către principalele obiective ale orașului și din afara acestuia.

Trenuletul Albastru (3 euro călătoria): Odos Megas Alexandrou Paleologou Square – Odos Iakovou Zaraftou – Leoforos Grigoriou V. - Odos Makriggiani – Odos Mitropoliti Nathanail – Leoforos Grigoriou V. - Odos Vasileos Pavlou – Odos Pisandrou – Diagoras Square – Odos Christodolou Teologou – Odos Tsaldari Leoforos Eleftherios Venizelou – Odos Kolokotroni – Odos 25 Martiou – Odos Tsaldari – Akti Kountouriotou – Odos Megas Alexandrou.

Trenuletul Galben (3,5 euro călătoria): Odos Megas Alexandrou – Akti Kountouriotou – Dolphin Square – Odos Bouboulinas – Odos Ethnikis Antistassis – Odos Nimfeas / Asklipioy – Sat Platani – Asklepion – Sat Platani – Odos Nimfeas / Asklipioy – Odos Iakovou Zarafthou – Paleologou Square – Odos Megas Alexandrou.

CITY TOUR 1 / CITY TOUR 2.

În timpul turului sunt vizitate urmatoarele locuri istorice: Situl Arheologic de Vest și vechea Acropole; Odeonul; Casa Romana; Altarul lui Dionysos; Sectiunea Seragia din Antica Acropole; Centrul Orașului; Situl Arheologic de Est; Platanul lui Hipocrate; Castelul Medieval (Neratzia); Kos Harbour (Port Turistic – Debarcader).

City Tour 1 / Trenulet Roșu (4,5 euro călătoria): Town Hall (Akti Kountouriotou) – Odos Megas Alexandrou – Paleologou Square – Odos Iakovou Zaraftou – Leoforos Grigoriou V. - Odos Makriggiani – Odos Mitropoliti Nathanail – Leoforos Grigoriou V. - Odos Vasileos Georgios – Kos Marina – Leoforos Georgiou Pappandreou – Leoforos Vasileos Georgios – Paradiso Beach – Odos Odyssea Elyti – Psaldi Beach – Odos Agioy Thoka – Agios Foka Beach – Therma Beach – Agios Foka Beach – Odos Agioy Thoka – Psaldi Beach – Odos Odissea Elyti – Paradiso Beach – Leoforos Vasileos Georgiou – Leoforos Georgiou Pappandreau – Kos Marina – Akti Miaouli – Town Hall (Akti Kountouriotou) .

City Tour 2 / Trenulet Verde (3 euro călătoria): Dolphin Square (Akti Kountouriotou) – Kosta Palace Hotel - Kos Port – Odos Georgiou Averof – Odos Filinou – Odos Kanari – Dolphin Square – Akti Kountouriotou – Odos Megas Alexandrou – Paleologou Square – Odos Iakovou Zaraftou – Leoforos Grigoriou V. - Odos Filmionus – Odos Arseniou – Leoforos Vasileos Georgiou – Akti Miaouli – Dolphin Square (Akti Kountouriotou) .

În final, va recomand sa vizitati Kos Town. Poate chiar anul acesta. Garantez ca nu este pierdere de timp. Pana atunci va doresc sa aveți sănătate și multe călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 27.03.21 19:21:12
Validat / Publicat: 27.03.21 19:51:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Kos Port (Portul Turistic).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin capitala Kos Town:
    • Sep.2018 La pas prin Kos Town! — scris în 25.01.19 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
    • [Selectat ca MG AFA ptr această destinaţie]

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059069156646729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1