GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jutel Hostel Obertraun - relaxare in conditii ideale
Stiam de existenta acestui hostel inca din urma cu aprox 2 ani cand varul meu impreuna cu prietena-sa au fost cazati aici. De fapt cazare i-o rezervasem tot eu pentru ca vroiau si ei sa vina cu noi la schi insa la pensiunea la care am fost noi cazati nu mai erau locuri asa ca cei de la biroul turistic al satului Obertraun ne-au indrumat spre acest hostel unde erau locuri libere si care era doar la vreo 300 m de pensiunea Dachsteinhof, unde eram noi cazati.
Rezervarea ne-am facut-o inca din septembrie, anul trecut, pentru ca vroiam sa mergem de Revelion, insa cum criza a lovit mai tare decat ne-am asteptat i-am rugat pe austrieci (cred ca prin 27 decembrie le-am scris) sa ne tina avansul pentru o eventuala vizita viitoare, in cursul lui 2010, pentru ca de revelion nu mai reusim sa ajungem. Ei s-au dovedit a fi foarte intelegatori si ne-au spus sa ne alegem orice perioada in timpul anului pt care vrem sa rezervam locurile. In prima faza speram sa mergem prin martie-aprilie sa mai prindem ceva zapada pt schi dar n-am putut, asa ca am amanat vizita pentru sfarsitul lui iulie, cand speram sa fie cald. Dar la partea cu temperatura n-a fost sa fie... a plouat destul de mult si temperaturile la nivelul satului rareori au ajuns pana pe la 17-18 grd, in rest cam 12-14 (cu foarte mici exceptii in care iesea soarele de dupa nori si atunci se mai incalzea putin).
Hotelul se afla in satul Obertraun, la 6 km sud de Hallstatt, marea atractie turistica a zonei. Foarte bine situat deoarece in Obertraun sunt destul de multe chestii de vazut, pe timp de iarna se schiaza la Krippenstein Arena (urcare cu telecabina din Obertraun) iar pe timp de vara se pot vizita platforma 5 fingers, pesterile Ice Cave si Pestera Mamut (care sunt tot pe teritoriul Obertraun-ului si pt care se urca cu aceeasi telecabina, insa doar pana la statia nr 1) si in plus, asa cum am spus este doar la 6 km de Hallstatt, satul de poveste care multora dintre voi va este cunoscut si prin care la orice ora din an misuna mii de turisti.
La hostel, preturile sunt destul de ok: 23 EUR/pers/noapte fara nicio masa insa faci o afacere foarte buna daca optezi pentru demipensiune, pt ca in numai 7 euro/zi ai incluse doua mese. Asadar noi am platit 30 euro/pers (+1, 30 eur/zi taxa de statiune deci 31, 30 euro/pers) si am avut doua mese incluse. Ceea ce zic eu nu este putin lucru avand in vedere ca daca vrei sa mananci zilnic (sa nu mai zic ca daca vrei sa manci de doua ori pe zi) la restaurant iesi incomparabil mai scump. In plus, daca iti place zona si vrei ca de fiecare data cand ajungi pe acolo sa te cazezi la ei, pot sa-ti dea un member-card care-ti asigura o reducere de aprox 2 euro/zi/pers.
Desigur, fiind de buget redus exista si unele mici inconveniente: nu toate camerele au baie proprie. Toate au cabina de dus insa pe unele paliere sunt camere cu baia pe hol, comuna. Noi am fost cazati insa pe un palier pe care camerele aveau baie proprie. Un alt inconvenient ar fi faptul ca dupa masa trebuie sa-ti duci vesela folosita la ghiseul de la care le-ai luat (in regim cantina cum ar veni, dar credeti-ma ca nu exista asa cantine in Romania – poti sa lingi mac de peste tot), ca si sa-ti stergi masa folosita cu o laveta. Dar, nu era asa dificil. La sosire (la prima cina) am crezut ca putem sa ne asezam oriunde, insa o doamna de acolo a venit si ne-a aratat o masa care era pregatita deja pt noi: avea o eticheta cu numele meu si era deja pusa o cana mare de sticla cu ice tea, doua pahare si desertul (doua cupe cu crema de budinca sau asa ceva, nu prea ma pricep). De fapt in fiecare seara, ne astepta pe masa placuta cu numele, carafa cu ice tea si paharele.
Mancarea foarte buna, europeana, de-a noastra, asa ca nu am avut dificultati. Micul dejun bufet suedez clasic: mezeluri (vreo trei feluri de sunca, salam, vreo 3 feluri de cascaval / schwaiter de cea mai buna calitate), niste chifle moi si foarte delicioase, ceai, lapte, cacao cu lapte, mezeluri, iaurt, cafea, desert, si acelasi ice tea ca seara. Puteai sa-ti comanzi si ou, dar acesta nu era inclus in micul dejun standard, se platea aprox 0, 60 EUR/1 ou fiert sau 1, 5 EUR pt o omleta.
La cina, felul principal se punea la fiecare in farfurie – o tanti iti punea garnitura si urmatoarea de la ghiseu iti punea carnea (peste sau piept de pui am prins noi, probabil mai erau si altele). In rest erau la liber, salate, sosuri de pus pe salate sau carne, chifle, supa, suc, desert.
Din cate am observat, hotelul este destinat in special grupurilor de tineri (de fapt de-asta se si numeste hostel) care merg iarna la schi iar vara la diferite alte sporturi, in principal mountan bike-ing ar fi principala atractie, dar mai sunt si altele (rafting, etc).
Hostelul are camere dupa cum urmeaza:
- cu 1 pat – 3 camere
- cu 2 paturi – 4 camere
- cu 3 paturi – 2 camere
- cu 4 paturi – 19 camere
- cu 6 paturi – 2 camere (la mansarda)
- cu 10 paturi – 2 camere (la mansarda)
Deci dupa cum vedeti este axat pe a oferi cazare pentru grupuri mai numeroase.
Noi avand rezervarea facuta demult ne-au rezervat una din cele 4 camere cu 2 paturi, insa acum 2 ani cand a fost cazat varu-mio nu mai erau camere de 2 paturi libere asa ca au primit una de 4 paturi. Desigur, au stat doar el cu prietena-sa, chiar daca nu mai sunt libere camere de 2 pers asta nu inseamna ca o sa fi cazat cu straini.
In camera aveam o masa mai mare tip birou, una mai joasa, intre paturi, tip coffe-table, si un sifonier destul de maricel. Baia avea cabina de dus si era dotata cu tot ce trebuie, ba chiar as putea sa spun ca are dotari de ultima generatie. Ca dealtfel in toata camera, nu se pune problema ca mobilierul sa fie plus de umplutura, la norma, cum fac multi patroni romani (sa fie acolo, nu conteaza ca este de cea mai proasta calitate), dimpotriva, totul era de cea mai inalta calitate, tocaria, sertarele, sifonier, totul in baie la fel, etc. O chestie pe care nu am vazut-o in alte hoteluri: in baie aveam un calorifer din-ala tip spirala (pt baie) dar daca de obicei pe timp de vara acestea nu functioneaza, acesta era electric, conectat la priza, si avea un intrerupator de la care ii dadeai drumul iar in cateva minute se infierbanta – ideal pentru a-ti usca mai repede prosp sau daca ti-ai spalat ceva si vrei sa se usuce. Sa nu mai zic pe timp de iarna cand vii ud de la partie si vrei sa iti usuci ceva mai repede. Foarte interesant si util.
Cand am ajuns paturile erau echipate doar cu o saltea si cu o perna, lenjeria de pat (curata, nimic de comentat) ne-a fost data de la receptie si noi ne-am ocupat de restul. Am primit o husa pentru saltea, cearsaf, plic in care am imbracat patura si fete de perna. La plecare, trebuie sa le dai jos si le duci undeva la demisol unde se depoziteaza si de unde le preiau femeile care se ocupa de spalare si restul.
Inca o chestie interesanta (unii ar considera-o ca dezavantaj, noi nu) : in hotel nu ai voie cu incaltamintea cu care umbli si pe-afara. Desigur, dupa check-in poti sa mergi in camera, nu se pune problema, insa dupa aia esti sfatuit ca in cadrul hotelului sa folosesti doar papuci de casa, incaltamintea pentru afara se lasa intr-un fel de vestiar (skicellar ii zic ei in engleza – de fapt este locul in care iarna iti lasi claparii), in acest vestiar se poate intra direct de afara, asa ca la plecare iti lasi acolo papucii de casa si iti iei adidasi sau bocanci sau ce ai tu, iar la intoarcere intri tot pe acolo si-ti pui papucii de casa. Deci adidasii nostrii au stat 3 zile acolo jos, nu cred ca se pune problema de furat, erau zeci de perechi de incaltaminte lasate de restul turistilor. Tot aici in acest vestiar exista si un sistem foarte interesant pentru uscarea claparilor, sunt ca niste cuiere care insa constau in niste rezistente electrice care se conecteaza la priza si care se incalzesc pentru o uscare mai rapida a claparilor sau bocancilor, o sa vedeti in poze
Tot la demisol (adica la acelasi nivel cu acest cellar) sunt si doua sali in care este cate o masa de ping-pong, spatiu de joaca pentru copii mici (destul de maricel, cu saltele si tobogane), o sala in care se joaca table-fotbal, inca o sala cu ceva jocuri electronice (cu fise) si o sala pe care scria Gimnastikum (sau asa ceva) care era inchisa si presupun ca era sala de fitness pt care trebuia sa ceri cheile de la receptie si presupun ca se platea ceva. Dar nu cred ca era scump. Spun asta pt ca de exemplu erau si doua calculatoare conectate la internet pt care se platea, dar pretul era unu modic: 1 euro/20 min.
Inca o chestie la care probabil nu ai cum sa te astepti: cazarea se poate face doar intre orele 17-20. Daca mergi mai repede pur si simplu este inchis la intrarea principala, este deschis doar vestiarul, pe unde poti intra, dar degeaba intri pentru ca la receptie nu este nimeni. La ora 20: 00 se inchide intrarea principala iar la 22: 00 se inchide si acest skicellar, turistii care vin dupa ceasta ora isi deschid si intra tot pe jos pe la vestiar, pt ca de fapt cand primesti cheia de la camera ti se da si o a doua cheie, cu care sa intri in vestiar direct de afara lucru pe care l-am intalnit si la alte pensiuni in Austria. Si mai este deschis la receptie si dimineata de la 08: 30 la 12: 00 dar presupun ca in acest interval nu se face cazare, ci doar check-out pt cei care pleaca.
Langa receptie, in hol cum ar veni, sunt diferite spatii de socializare (lounge-uri sau cum sa le zic), adica mese inconjurate de cate un coltzar cu mai multe locuri si scaune la care poti sa stai si sa joci carti, remi sau mai stiu eu ce. De asemenea mai este si un spatiu in care exista un mini-bar la care gasesti vin (la sticla) si un frigider in care sunt bauturi reci gen suc la doza si bere. Acestea se platesc suplimentar, dar nu sunt scumpe: o sticla de vin din cate imi amintesc era cam 4. 50 EUR, berea mai putin. Erau si pahare curate, tribuson pentru desfacut vinul, tot ce trebuie.
Inca ceva: la checkin primesti un formular pe care iti treci numele si cateva date personale (si pe ale eventualului insotitor/insotitoare) formular care de fapt este in doua exemplare (se autoimprima pe exemplarul 2), unul din exemplare iti ramane si cu el ai reducere la diferite obiective din zona. De exemplu telecabina spre 5 Fingers, pesteri, etc.
Si inca un amanunt poate util pentru unii: Jutel este de fapt un mini-lantz de hosteluri, mai au in Linz, Weyregg, Ebensee, Gosau, Hinterstoder si Weyer. Conditiile presupun ca sunt asemanatoare.
In concluzie, un hotel la care ne gandim serios sa revenim, mai ales daca in iarna o sa mergem la schi in zona respectiva. Ceea ce va dorim si Dvs!
Trimis de cristi_an3000 in 02.08.10 08:51:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest review
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cristi_an3000
Dupa cum ne-ai obisnuit, inca un loc de tinut mine. Felicitari pentru review.
merci,
da, o sa pun un review zilele astea despre 5 fingers si pesteri.
Astept cu nerabdare. Poate aici voi putea ajunge, ca la Big3 nu s-a putut.
super review, atata abundenta de detalii si informatii utile, mai rar! recunosc ca desi te-am votat prima, rescriu acest ecou a patra oara, catelusa mea joaca pe tastatura si dimineata asta avem o problema... Hostelul e tipic nemtesc, pe sistemul facilitati self-catering si self-service, bun si ieftin, nemteste. De retinut si de apreciat tot ce-ai scris despre el. Pana la urma , cat a costat sejurul acolo , ca n-ai scris...?
merci pt aprecieri.
@TORA INGRID, a fost 31,50 eur/pers/noapte deci camera pt 2 pers pe 3 zile a fost cam 190 EUR.
nu am trecut asta la pretul sejurului deoarece vacanta in sine a costat mult mai mult pt ca am fost la multe obiective turistice, plus la intoarcere ne-am oprit si prin Viena, deci ar fi fost irelevant.
Ce sa zic, iau in calcul serios varianta cu petrecerea sarbatorilor de iarna in Austria (in Moeciu deja exista oferta de 1600 lei/persoana!!! ) ; este chiar buna oferta hostelului, pozitionat aproape de partie.
Multumim pentru pont, asteptam review-ul cu "Five fingers"; un vot de la o posibila turista in Austria!
Interesante sau ciudate sunt unele obiceiuri ale austriecilor!Ma bucur ca ati avut in final o vacanta frumoasa.Unde ati lasat catelul,l-ati luat cu voi,sau tot la pensiunea canina??
la pensiunea canina. dar probabil ca data viitoare cand o sa mai mergem in Austria o sa-l luam cu noi pt ca peste tot oamenii erau cu cainii dupa ei. inclusiv cei veniti mai de departe, francezi am vazut de exemplu cu cainele. au acces cam peste tot daca au lesa si botnita. in magazine, pizzerii, muzee, chiar si intr-o pestera am vazut.
dai un mail la zentrale@jutel.at sau direct aici
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)