ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Deva
ÎNSCRIS: 20.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 8 & 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Excursie de la Hajduszoboszlo

Ilustrație video-muzicală
André Rieu - Top 100 (CD3) 06 Gräfin Mariza, Komm Zigan (Imre [Emmerich] Kálmán)


TIPĂREȘTE

Dacă înţelegi locul îl îndrăgeşti.

Diverse locuri sunt legate de tradiţii. Dacă locul respectiv îţi dă o vibraţie plăcută înseamnă că rezonezi cu oamenii de acolo, cu obiceiurile lor, cu legendele lor.

Puszta a fost şi este pentru mine o senzaţie de relaxare, confort simplu şi calm, o trecere netă de la modernul stressant la vechile tradiţii liniştite, plăcute. O întindere plată pe care ungurii au făcut minuni. Este Marea lor de pământ. Rezervaţii la care se lucrează intens pentru a menţine fauna existentă precum şi fauna adusă. Anual, în unele zone, se pompează milioane de metri cubi de apă pentru a păstra vegetaţia. Este de apreciat efortul cercetătorilor care au remarcat că unele zone trebuiesc irigate cu apă din Dunăre, deşi Tisa e mai aproape, pentru a se păstra alcalinitatea.

Ce este Puszta? O lecţie pentru toată lumea! Animale domestice, sălbatice, cai, crame, hanuri, băi termale, o mulţime de lucruri create într-o armonie naturală. Ţara berzelor, peste tot sunt cuiburi de berze cu pui. O întindere pustie pe care la început deabia creşteau roşiile, transformată într-un mediu uimitor. Baloane cu aer cald, planoare, deltaplan, parapante, biciclete, trenuleţe.

Iernile? Alb nesfârşit cu sănii de lemn îmblănite trase de cai frumoşi, hanuri primitoare cu nunţi demonstrative, crame cu butoaie enorme din care degustezi orice, funii de ceapă, ardei, struguri stafidiţi atârnaţi peste tot, ţuică cu ardei iute şi piper, ţuică de caise (barackpálinka), ţuică de cireşe, gazde primitoare care te îmbie cu „tesztek”, totul din lemn sau paie, mâncăruri picante, murături deosebite, piscine acoperite.

Hortobagy este la cca 25 km NW de Hajduszoboszlo, însă prin zonă mai faci cca 15 km de la un obiectiv la altul. E bine că nu te plimbi mult. Dacă eşti la ştrand în Hajdu, poţi profita de o zi de pauză ca să te relaxezi, însă să pleci de dimineaţă dacă vrei să vezi totul şi să nu cauţi o zi cu ploaie pentru că trebuie să stai în natură.

PENTRU COPII este o excursie distractivă şi educativă: locuri de joacă rustice, animale, păsări, spital de animale, trenuleţ pe mini cale ferată, călărie, zoo deschis de animale domestice cu specii deosebite în care copiii pot atinge animalele. Îi înveţi cu viaţa adevărată, cu tradiţiile de care nu trebuie să te desparţi.

PENTRU ADULŢI este un moment de echilibrare energetică. Tradiţie cu mijloace vechi, fără tehnologie, fără curent, „bio” la superlativ, han cu specific (cam scump), artizanat, specii deosebite de animale domestice, muzee de obiecte şi obiceiuri tradiţionale.

Câteva aspecte mai deosebite: Păsări de pradă la un loc cu păsări de apă, am stat în staulul de capre şi nu mirosea a capră, totul de o curăţenie exemplară, am văzut măgari albi, porumbei de ½ metru, un pui de măgar negru care s-a născut de 3 ore, un balansoar pentru 8 copii, tiroliană vultur.

PUNCT INFO: deschis pâna la ora 16, în localitate, la primul (singurul) giratoriu, este un punct de informaţii turistice, cu un muzeu de păsări împăiate (vizită gratuită). Poţi obţine înformaţii în română, ghid turistic şi o hartă. Parcările sunt gratis, poţi merge cu maşina, poţi lua trasură, vehicol gen trenuleţ. Intrările nu sunt scumpe. Trenul şi călăria încep la ore cu soţ 10-12-14-16.

După o zi de aventuri, „neastâmpăraţii” au adormit buştean pe maşină, în drum spre locul de cazare.


[fb]
---
Trimis de csibicip in 22.07.12 14:42:01
Validat / Publicat: 22.07.12 16:01:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Turul Ungariei
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3733 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (csibicip); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 harta zoo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

benescu75
[22.07.12 17:01:51]
»

Salut, pare foarte frumos insa am si o intrebare: tu presupun dupa nume ca stii maghiara, dar eu care nu stiu daca ma duc acolo ma pot intelege si in engleza cu ce de acolo?

Multumesc!

webmaster13
[23.07.12 00:15:34]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

csibicipAUTOR REVIEW
[23.07.12 01:30:19]
»

@benescu75: Aceeaşi problemă mi-am pus-o şi eu acum câţiva ani când am mers într-un schimb de experienţă. Toţi vedeau pe ecuson Csibi şi îmi turuiau repede ceva. Eu nu ştiu maghiară. Stiu doar vreo 20 de cuvinte. Nu trebuie să şti ungureşte. La punctele de informare şi la casele de bilete se vorbeşte româneşte sau engleză. Uneori mai întâlneşti persoane care vorbesc româna. În rest eşti un admirator. Ghid nu este, doar dacă soliciţi.

Cu proprietarul apartamentului unde m-am cazat, in Hajdu, nu ne-am potrivit de nici o culoare. El ştia maghiră-germană-cehă, eu romană-engleză-franceză. Dar ne-am înţeles cu expresii din filme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
csibicipAUTOR REVIEW
[23.07.12 01:42:27]
»

@webmaster13: Nu sunt maghiar, nu ştiu ungureşte dar îmi place Ungaria şi muzica ungurească. De unde aţi ştiut că îmi place Andre Rieu? Îmi place Germania dar în Franţa n-am ajuns. Andre este german cu origini franceze. Am aproape toate discurile şi DVD-urile cu concertele lui. Soţiei i-am cumpărat şi parfumul cu numele lui, pentru dame.

Merci pentru surpriză!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ak-ar de rumÂn †
[23.07.12 05:38:12]
»

Apreciez în mod deosebit stilul tău de a scrie atât de cursiv, chiar cu valențe literare.

 Din câte știu, Hortobagy, parte a pustei maghiare este locul "descălecării" celor șapte triburi maghiare, sub dinastie arpadiană, venite din Etelköz (legenda lui Hunor și Magor) în anul 862, în incursiuni de pradă pe spațiul european. Orice cunoscător al limbii maghiare ar putea să aducă detalii din zonă mult mai interesante și care ar da mult farmec locului, dar pe acest site, numărul maghiarilor este foarte mic (?) iar intervențiile mai consistente despre aces loc, aproape inexistente.

Am fost și eu în Hortobagy, în acest an, ba chiar l-am traversat de vreo patru ori, sincer să fiu, ca loc protejat de floră și faună nu m-a impresionat, mai multe berze am văzut într-un sat de pe valea Oltului din județul Covasna (spațiu neprotejat), multe clădiri mai vechi (unele foste spații de agricultură colectivistă) acoperite cu stuf erau într-o avansată stare de degradare.  

Este un spațiu sălbatic dar nu spectaculos, partea frumoasă ține mai mult de spiritul gospodăresc al omului modern (amenajări în scop turistic cu materiale strict locale) și de de prezervarea unor obiceiuri feudale (creșterea cailor, animalelor și tradiții asociate), așa cum atât de bine se relevă și din fotografiile atașate sau din diferite manifestări organizate cu diferite prilejuri.

De câte ori am trecut prin Hortobagy nu am observat decât foarte puțini turiști iar dintre aceștia, fotografi - amatori sau profesioniști care, cu multă dedicare, încercau să surprindă dintr-un foișor de observație, o pasăre sau eu știu ce, rar, mișca pe acolo. Erau în schimb mulți pescari, inclusiv din România, cu bărci sau fără, care își încercau norocul, cu pasiune și răbdare, pe margine sau în mijlocul apelor.

Nu ratați, dacă ajungeți pe aici, celebra supă de pește ungurească - halászlé, aici este cea mai bună, deși alții spun că la Szeged.

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
csibicipAUTOR REVIEW
[23.07.12 21:53:19]
»

@AK-AR de RUMÂN: Merci. Nici stilul tău nu-i de înlăturat. Grijă pentru detalii, documentat, ...

Ce să fac cu 2 copii în era tentaţiilor computerizate? Încerc să-i fac să trăiască pe viu, nu virtual.

Mai sunt zone asemănătoare în Ungaria, dar pentru noi asta a fost mai aproape în vacanţă.

Ideea de viaţă sălbatică, fară abuz de tehnologie, animale şi plante fără cromozomi modificaţi...

Fug cât pot de „senzaţional, extraordinar, fenomenal, apocaliptic”. Îmi plac lucrurile care transmit armonie, rămân în tradiţie şi sunt valabile mult timp.

Detaliile sunt o „deformare” profesională pentru un geolog. Oricine trece pe lângă o rocă spune: o piatră banală, dar un geolog observă, faţete, culori, luciu, compoziţie şi simte frumuseţea.

Cine se aseamănă... Poate am fost colegi, eu am terminat la UBB Cluj promoţia 85. Dacă nu am fost colegi probabil îi cunosc pe colegii tăi din Deva.

Dacă nu eram cu gaşca de copii în Ungaria, probabil că aveam timp şi pentru alte tentaţii, la fel ca tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ak-ar de rumÂn †
[24.07.12 06:59:03]
»

@csibicip: Eu sunt de-ai lui Constantinescu, generație 1983. Am însă prieteni, absolvenți de UBB.

Pe la Deva, Bărăști - Furcșoara mi-am făcut lucrarea, și tot pe acolo prin zonă, incluzând Vorța, am lucrat, ca student, la niște contracte ale Universității. Acum sunt ieșit din sistem, după ce președintele meu geolog a pus capac cercetării geologice în România și vrând - nevrând a trebuit să caut și să găsesc alte oportunități. Duc dorul acelor vremuri apuse, când călăream văile și munții, cu rucsacul în spate, cu ciocanul și busola, departe de "civilizație", alături de toate necunoscutele pădurii, încercând să descifrez taine cosmogonice.

Îți doresc numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ak-ar de rumÂn, benescu75, csibicip

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062552213668823 sec
    ecranul dvs: 1 x 1