ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Bibury, 'cel mai frumos sat din Anglia'

TIPĂREȘTE

În această toamnă am vizitat pentru a doua oară Londra și nu mi-a mai plăcut la fel de mult ca acum cinci ani. În primul rând, punctele de lucru în care se făceau reparații la unele obiective turistice (zona gării principale Victoria, Trafalgar Square, Leicester Square, Covent Garden etc) arătau jalnic: folii rupte de vânt, frunze peste tot, materiale de construcții lăsate aiurea și multă mizerie. În al doilea rând, în timpul scurs de la primul sejur petrecut în orașul de pe malurile Tamisei am vizitat și altceva, iar acum am putut să fac comparația cu alți ochi.

”Tot răul spre bine”, pentru că am putut să-mi îndeplinesc un deziderat mai vechi, acela de a vizita zona rurală a Angliei pe care o știam din cărțile citite sau unele filme cu desene animate. Am studiat cu atenție ofertele turistice de pe net și în final am ales Cotswolds, o regiune din sud-vestul Angliei declarată ”zonă naturală de o frumusețe remarcabilă”.

Aflat la aproximativ 2 ore de mers cu mașina (cu trafic cu tot) de centrul Londrei, ținutul Cotswolds este unul de poveste. Drumurile șerpuite printre câmpuri verzi, pădurile, iazurile cu rățuște și lebede, căsuțele din piatră de tip cottage, bisericile cu turnuri înalte și foarte vechi, toate acestea alcătuiesc un tablou idilic ce încântă orice privire.

Bogăția ținutului Cotswolds a fost adusă din comerțul cu lână încă din evul mediu, oamenii de aici fiind vechi crescători de oi. Pe dealurile din jur se văd și acum pajiși verzi împrejmuite de garduri vii, în care oile pasc nestingherite de nimeni. O altă sursă de venit pentru vechii locuitori ai ținutului a constituit-o comerțul cu piatră de Cotswolds, de culoarea mierii, piatra din care s-au ridicat în localitățile din jur acele căsuțe de tip cottage.

Cu ajutorul acestor bogății, locuitorii din regiunea Cotswolds au ridicat biserici impresionante și castele care au rezistat până în zilele noastre. De-a lungul timpului numeroși londonezi bogați au cumpărat aici proprietăți și s-au mutat definitiv după ce s-au pensionat.

Deși se întinde pe o lungime de ”doar” 140 km și o lățime de vreo 40, este imposibil de vizitat într-o singură zi toate frumusețile ținutului Cotswolds. Așa ni s-a întâmplat și nouă, am vizitat în trecere mai multe localități și am făcut un popas prelungit în Bibury, ”cel mai frumos sat din Anglia”, dacă e să dăm crezare scriitorului englez Wiliam Morris care a locuit o perioadă în ținutul Cotswolds.

Situat de o parte și de alta a râului Coln, afluent al Tamisei, într-o zonă deluroasă din vestul Londrei, satul Bibury pare la prima vedere desprins din cărțile de povești, cu căsuțele sale din piatră și peisajele idilice.

Satul are câteva obiective de interes turistic și este vizitat de mulți japonezi, ca urmare a faptului că împăratul Hirohito al Japoniei a poposit aici în turneul său prin Europa. Principalul loc de vizitat în Bibury este Arlington Row, o mulțime de case construite în secolul XIV, din piatră aurie de Cotswolds, care mai târziu au fost transformate în locuințe pentru țesători.

Pentru a ajunge din Londra în Bibury, cu mașina, din M25 se intră pe M40, pe direcția Oxford, iar în orașul Burford se iese de pe autostradă și se merge pe un drum județean până la destinație. Noi, având cazarea în zona vestică a Londrei, am făcut un mic ocol și am trecut pe la castelul Windsor, una din cele trei reședințe oficiale ale reginei Angliei. Am prins ora când se schimbau gărzile, un ritual asemănător cu cel de la Palatul Buckingham .

Drumul județean spre Bibury, deși unul destul de îngust, este foarte frumos, șerpuind printre dealuri și câmpii verzi de o frumusețe aparte. La 5 km de Bibury am oprit în Aldsworth, o altă așezare pitorească, cu multe clădiri din piatră și o biserică cu o turlă înaltă ce se vede din afara satului.

În Bibury am ajuns la podul de piatră ce desparte satul în două:în partea de sud-vest Arlington Row, iar în partea de nord-est zona unde se află o biserică din piatră, Aici sunt două parcări free, una pe carosabil, înainte de pod, și una în stânga podului. Nefiind în plin sezon turistic, am găsit relativ ușor un loc lângă pod (pe carosabil era full).

Vizita noastră a început cu Arlington Row, conglomeratul acela de case din piatră aurie, cu multă verdeață și flori împrejur. O inscripție pe o clădire mare, Arlington Mill , ne spune că aici a fost vechea moară a satului, iar mai sus am întlnit o altă clădire cu inscripția Old Forge (Vechea Forjă). Mai departe strada în pantă, ce străbate Arlington Row, este străjuită de căsuțe de tip cottage fără porți și care se pot vizita fără nici o opreliște. În capătul străzii, aproape la ieșirea din sat, se află o frumoasă biserică baptistă construită (se putea altfel?) din piatră de Cotswolds...

În capătul de nord al podului se află cea mai frumoasă clădire din Bibury, hotelul The Swan, ”sufocat” pe toată fațada de flori și verdeață. Pe latura din dreapta a podului se află o fermă piscicolă, Trout Farm (Fermă de Păstrăv), cu o vechime de peste 100 de ani. Păstrăvul crescut aici este livrat pe tot teritoriul Angliei.

Ferma este totodată și un fel de parc ce nu trebuie ratat de cei care vizitează acest frumos sat. Arealul fermei-parc cuprinde multe iazuri populate cu păstrăv, iazuri în care care înoată vesele rățuște, lebede sau lișițe. Aleile și potecile parcului sunt împodobite cu tot felul de flori și arbuști ornamentali. În apropierea iazurilor sunt canapele pentru odihnă și relaxare, locuri de făcut grătar și mici pontoane pentru pescuit.

Accesul în fermă se face prin interiorul unui mic restaurant, prețul biletului de intrare fiind de 3,95 lire. La casă ți se aplică o ștampilă pe mână pentru un eventual control în interiorul fermei.Tot aici se poate cumpăra mâncare pentru pește sau păsări. Nu există un itinerar prestabilit, te poți plimba în voie în jurul iazurilor, traversate de podețe din lemn, poți să de delectezi dând mâncare la păsări sau pești. Păsările sunt obișnuite cu turiștii, unele din ele îți ciugulesc din palmă.

Ultimul obiectiv vizitat în Bibury a fost biserica cu hramul Fecioarei Maria, St. Mary’s Church, construită din piatră și învelită cu ardezie. Lângă ea se află școala din sat, o construcție frumoasă ce seamănă cu o biserică (până să citesc pe frontispiciu, am crezut că este o capelă ce aparține bisericii). Ulița pe care se află biserica are și ea o mulțime de case la fel de frumose și interesante ca în Arlington Row.

Am părăsit satul mulțumiți de ceea ce am văzut (deși am mai fi rămas acolo un timp), apoi am mai făcut o oprire scurtă pe traseu în satul Barnsley, la fel de frumos ca și Bibury. Pe un drum impecabil, printre peisaje deosebit de frumoase, am urcat pe autostrada A4 ce duce în Țara Galilor, următorul nostru popas (de data asta pentru mai multe zile) despre care sper să fac câteva review-uri.

Vacanțe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 22.11.15 14:51:00
Validat / Publicat: 22.11.15 16:53:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 6295 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O mică insuliță în fața hotelului Swan din Bibury, ținutul Cotswods, Anglia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 90400 PMA (din 77 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.11.15 16:54:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[22.11.15 16:57:34]
»

@webmaster - Mulțumesc!

FlorinAndrei
[26.11.15 10:51:14]
»

Salutări... din București

Foarte frumos articolul, dar mai ales pozele, felicitări!

Vezi că, probabil din grabă, la poza 16 au năvălit pe acolo xaxonii - în loc de saxoni

Multă sănătate,

FlorinAndrei

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[26.11.15 15:24:51]
»

@FlorinAndrei - Florin, mulțumesc pentru vizită și apreciere!

Ai un spirit de observație deosebit! Am rugat pe unul din ”webi” să facă cuvenita modificare.

Dan-Ioan
[28.11.15 12:57:44]
»

@traian. leuca - Sub această semnătură am văzut voturi împărțite cu generozitate, ecouri inimoase, sfaturi prietenești; ți-am simțit prezența benefică pe site, dar nu s-a nimerit să-ți citesc „impresiile”. A trebuit să dau peste fotografia săptămânii (foarte frumoasă!), să mă mir și să mă minunez de destinație, ca să-ti citesc articolul. Mi-a plăcut mult, desigur, dar, după ce-am aruncat o privire și pe cartea de vizită, și mai mult m-a impresionat faptul că ești un deschizător de drumuri nebătute de turistul român obișnuit, drumuri care se dovedesc, iată, minunate! Tot respectul și pentru curajul și efortul intreprinderii – nu-i o treabă ușoară, iar cu trecerea timpului devine tot mai dificilă (zic eu)

Mi-au plăcut mult pozele și am apreciat că le-ai postat așa cum au fost, cu autentica mohoreală a zilei specifică locului – eu n-aș fi rezistat să nu pun puțină „brightness”, că doar pentru asta există photoshopul, ca să ne facă pozele mai luminoase și mai frumoase

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[28.11.15 14:38:22]
»

@Dan-Ioan - Mulțumesc pentru vizită și apreciere!

nu-i o treabă ușoară (călătoriile n. a. ), iar cu trecerea timpului devine tot mai dificilă (zic eu)

Aveți perfectă dreptate, încă de pe acum, din mai multe motive (unul ar fi de ordin medical) numărul de sejururi per sezon s-a redus considerabil.

”Cu vârsta nu se înbunătățește nimic” zicea cineva pe undeva.

Totuși, mă bucur că măcar o parte din review-urile mele au stârnit un oarece interes turistic.

Pozele mele din Bibury sunt făcute cu un ”amărât ” de telefon pe o vreme închisă și mohorâtă. De altminteri, toate pozele mele pe acest site sunt făcute cu ”săpunul”, ca să citez un cunoscut membru de pe AFA.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan-Ioan, FlorinAndrei
Alte impresii din această RUBRICĂHai hui prin ţinutul Coltswolds:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077783823013306 sec
    ecranul dvs: 1 x 1