GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Stratonikeia — oraș intrat de curând în patrimoniul UNESCO
La începutul lunii mai 2024 am fost cazați în Akbuk, lângă Didim la un hotel de 4 stele. În ziua de Paște am zis noi să ne plimbăm un pic prin împrejurimile micuțului oraș Yatagan iar apoi să mâncăm undeva în orașul Mugla (nod rutier destul de cunoscut, de aici se despart drumurile spre Dalyan și spre Marmaris).
Am început cu drumul prin munți de la Akbuk spre Milas orașul care administrează aeroportul Bodrum) circa 40 de kilometri și locul unde am văzut depresiunea întinsă a Milasului înconjurată de munți. De la marginea Milasului am făcut stânga spre micuțul oraș Yatagan, drumul este cel care duce spre Aydin/Soke/Seluck.
Stratonikeia este situată lângă satul Eskihisar, la 7 kilometri vest de districtul Yatağan din provincia Muğla pe dealul Kadıkule, înainte de intrarea în Yatagan, la intersecția rutelor principale care leagă între ele vestul, centrul și sudul Anatoliei.
Așezarea Stratonikeia este locuită continuu din epoca târzie a bronzului (1500 î. Hr.) până în prezent, este unul dintre cele mai importante orașe-stat din Caria interioară. Numele așezării a fost Atriya în perioada hitită, Khrysaoris și Idrias în perioada clasică și Stratonikeia în perioada elenistică.
Granițele Stratonikeiei sunt bine conturate, datorită zidurilor de fortificație (aproximativ 3600 m. lungime) de asemenea mărimea orașului poate fi ușor determinată. Se știe că de-a lungul istoriei Stratonikeia a suferit multe cutremure și a fost reconstruită de nenumărate ori.
Într-adevăr, planificarea civică în perioada elenistică și romană a fost foarte organizată. Orașul a fost proiectat pe un plan înclinat astfel că de exemplu, canalizarea orașului a fost lucrată într-un mod logic și eficient.
Am parcat mașina într-o parcare mare și aproape liberă, am plătit biletul de intrare și am luat străvechiul oraș la pas alături de consort.
Străduțele sunt tot cele trasate în origini și sunt în mare parte pietruite cu piatră de râu, ne-am oprit mai întâi la moscheea străbună care este vizitabilă. Apoi am luat-o printre căsuțele mai mult sau mai puțin bine conservate. Acolo unde cred eu că a fost un centru al așezării, clădirile au fost recondiționate și li s-au dat diverse întrebuințări; fierărie, olărie, birt al satului totul lăsat cât mai aproape de starea originală,
Undeva unde la baza dealului Kadikule se află un templu la care încă se mai lucrează pentru restaurare. Tot mergând pe vechile străduțe undeva la dreapta templului și chiar la baza dealului se arată falnic amfiteatrul antic. Din ce am văzut noi acolo cred că se încearcă refacerea acusticii pentru a fi redat publicului.
După ce am hoinărit pe străduțele așezării ne-am oprit pentru un ceai la terasa de sub nuc din centrul așezării.
Sfaturi utile - să aveți încălțări sport în picioare, o sticlă cu apă la îndemână, pălăria pe cap și telefonul pregătit pentru poze.
Vacanțe frumoase în această vară vă doresc!
Trimis de adrianbogdan in 18.06.24 12:02:02
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Hai hui prin provincia Mugla, MUGLA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)