ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 19 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 6 MIN

O pensiune în umbra zidurilor cetății Petrovaradin

TIPĂREȘTE URM de aici

După popasul făcut la Pécs, circuitul făcut de noi vara trecută (vezi impresii) a continuat spre Novi Sad, unde aveam programat un popas de două zile.

Când am căutat cazare pe booking.com, am găsit inițial o variantă convenabilă la Hotel Vojvodina, chiar în centru, în Piața Libertății. Am făcut și rezervare, dar cum aceasta era de tip flexibil (free cancelation), am continuat să caut și alte variante. Motivul principal era acela că hotelul nu avea o cotație foarte bună, undeva pe la nota 7, în condiția în care media asta era asigurată și de o notă peste 9 la poziția ultra-centrală. Principalele nemulțumiri ale clienților erau legate de micul dejun slab și de faptul că hotelul este cam „obosit”.

Căutările mele au avut succes, astfel că am găsit o variantă alternativă de cazare, pentru care am și optat în final. Este vorba de pensiunea Naša Tvrđava (în traducere Cetatea noastră), situată la vreo 500 m de hotelul Vojvodina, pe malul stâng al Dunării, în Petrovaradin, un cartier al Novi Sad-ului.

Am optat pentru această pensiune pentru că notele erau mult mai mari (peste 9), iar prețul aproape pe jumătate. Și nu am greșit nici de data asta, ceea ce mi-a confirmat (a câta oară?) că merită să mă încred în cotația de pe booking.com a hotelurilor și celorlaltor locuri de cazare.

Am ajuns cu mașina, pe baza coordonatelor GPS, pe care le aflasem de pe Google Maps, folosind și funcția Street View, accesibilă în Serbia. De altfel, ca urmare a acestei facilități, când am ajuns în zonă era de parcă aș mai fi fost pe-acolo, pentru că recunoșteam foarte bine locurile.

Aspectul zonei nu este unul foarte grozav, deoarece Petrovaradinul are nevoie de renovare și municipalitatea abia se descurcă cu renovarea zidurilor cetății (în interiorul cărora se află cartierul) și cu întreținerea cetății propriu-zise, obiectiv turistic de maximă importanță din Novi Sad.

Pensiunea Naša Tvrđava este situată într-o clădire veche, dar renovată, din imediata apropiere a capătului estic al Podului Varadin, unul din cele trei poduri ce traversează Dunărea la Novi Sad. Toate cele trei poduri au fost distruse în bombardamentele executate de NATO asupra orașului, în timpul războiului pentru Kosovo, din 1999. În prezent, podurile au fost reconstruite, dar sârbii nu au uitat, mai ales că atunci au fost bombardate și cartiere rezidențiale ale Novi Sad-ului.

Lângă pensiunea Naša Tvrđava este situat Spitalul Militar, motiv pentru care spațiul din fața pensiunii, unde se află o parcare este, în timpul zilei, foarte animat și cu greu se poate găsi un loc de parcare.

Ajunși la pensiune, am constatat că aceasta nu are o recepție, așa că l-am abordat pe barmanul de la restaurantul situat la parter. Acesta l-a chemat imediat pe „șef” (adevărul e că nu știu ce funcție avea respectivul), care ne-a condus la etajul întâi, într-un birou, unde am făcut formalitățile de cazare și ne-a condus apoi în camere, situate tot pe același etaj. Din holul principal, se intra într-un hol mai mic, la capetele căruia se aflau ușile de acces în două camere, una cu vedere spre fața pensiunii, cealaltă cu vedere în spatele acesteia, spre Fortăreața Petrovaradin.

Noi am avut camera cu vedere spre fața pensiunii și parcare. Ne-am gândit puțin că poate vom auzi gălăgie de la restaurantul situat chiar sub camera noastră, dar nu a fost cazul. În mod surprinzător, restaurantul se închidea destul de devreme, dar chiar și pe timpul cât era deschis, nu se auzea gălăgie.

Camera în care am stat era destul de mare și, în ciuda decorației cu mult roșu, mi-a dat senzația unei camere confortabile. De fapt, camera era pentru trei persoane, pentru că avea două paturi, unul dublu și unul simplu, dar noi am stat doar două persoane, astfel că spațiul evident că ni s-a părut mare. În afara paturilor, prevăzute cu noptiere, camera mai era mobilată cu un șifonier, o comodă și un birou cu un scaun. Pe comodă se afla un televizor de tip vechi, cu tub, dar cu ecran destul de mare, televizor la care nu ne-am uitat din lipsă de timp, deși cred că ar fi fost interesant, mai ales că televiziunea din Novi Sad știu că are emisiuni și în limba română.

Baia, foarte largă și îmbrăcată complet în gresie, era foarte curată, echipată cu o cabină de duș și dispunea de toate cele necesare. Încălzirea apei era asigurată cu un boiler electric, comun și cu baia camerei alăturate, cu o capacitate suficient de mare, ca să nu rămâi fără apă caldă în mijlocul dușului. În baie erau la dispoziție prosoape albe, curate și pufoase și produse pentru baie: săpun, șampon, gel de duș, la pliculețe.

Restaurantul este bun, cu servicii prompte și cu un meniu destul de larg și mai ales cu posibilitatea preparării altor mâncăruri, care nu se află în meniu, inclusiv pentru vegetarieni, sau cei cu nevoi speciale.

Noi am mâncat foarte ieftin și gustos, așa cum se poate vedea și în unele poze atașate. Mai mult, într-una din cele două zile am avut o conversație interesantă cu un client al restaurantului (sunt mulți dintre cei care lucrează la spital, sau veniți aici cu treburi, care mănâncă la restaurantul pensiunii), pe teme de geopolitică și bună vecinătate.

Micul dejun a fost opțional, neinclus în preț și a costat echivalentul a 3 € pe zi și persoană.

Trebuie să spun că, deși în pensiune fumatul este interzis, el este permis în restaurant, așa că dacă nu suportați fumul de țigară, soluția este să vă așezați la una din mesele din fața restaurantului, chiar și pe timp ploios, pentru că mesele sunt sub o copertină. Mai dificil ar fi iarna … :(

Plata serviciilor, atât la cazare, cât și la restaurant, se poate face cash, în dinari, sau cu cardul. Internetul wireless funcționează foarte bine, dar asta e ceva obișnuit în zona balcanică, cu excepția Greciei. În imediata apropiere a pensiunii se găsesc și alte localuri și un supermarket.

Despre personalul pensiunii și al restaurantului nu pot vorbi decât la superlativ. Chiar și cei care nu vorbeau engleza se străduiau să ne servească cât mai bine, iar dacă nu reușeau să înțeleagă, chemau imediat pe cineva vorbitor de engleză. Servirea la restaurant a fost promptă iar prețurile sunt foarte convenabile.

La plecare, tânărul căruia i-am predat cheia camerei a ținut să ne dea pentru drum două sticle de apă plată, în contul casei.

Încă o dată am tras concluzia că o bună impresie se face ca sumă a unor gesturi mici, iar cei de la pensiunea Naša Tvrđava știu foarte bine această lecție și o practică cu mare artă.

Trebuie să mai precizez că programul pensiunii și al restaurantului este doar până la zece seara; nouă, pentru accesul în pensiune ni s-a dat și o cheie de la intrarea generală. De altfel, am constatat că această ușă rămânea mereu încuiată, chiar și în timpul zilei.

Dacă ajungeți în Novi Sad, aveți ca opțiune de cazare ieftină și de calitate pensiunea Naša Tvrđava. Drept bonus, pensiunea este situată practic sub zidurile fortăreței Petrovaradin, unde sunt foarte multe lucruri interesante de făcut și văzut. Dar despre asta, cu altă ocazie.


[fb]
---
Trimis de Costi in 23.05.16 00:32:41
Validat / Publicat: 23.05.16 06:53:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2414 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Naša Tvrđava Guest Accommodation, văzută din parcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 19.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [23.05.16 06:54:07]
    »

    Mutat în rubrica "Guest House Nasa Tvrdava, NOVI SAD" (nou-creată pe sait)

    -

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
    [23.05.16 09:48:43]
    »

    @Costi -

    în Petrovaradin, un cartier al Novi Sad-ului.

    Mă văd nevoit să te contrazic și pe tine: Petrovaradin e localitate în toată regula, nu un cartier, la fel cum nici Zemunul nu e cartier al Belgradului.

    E ca și cum aș spune că Otopeniul e un cartier din București...

    Pe de altă parte, te felicit pentru alegere - o cazare de nota douăzeci cu un preț excelent.

    Și la doar o aruncătură de băț de Čarda Aqua Doria, unde sper că ai poposit măcar odată... deși aici nu îl pomenești.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [23.05.16 10:23:53]
    »

    @Dragos -

    Chiar mă așteptam să mă contrazici...

    Dar să știi că m-am documentat serios și am argumente să-mi susțin afirmația: Petrovaradin este totuși doar un cartier al Novi Sad-ului.

    Eu nu știu sârbește, așa că nu știu nici ce scrie pe pagina din Wikipedia în sârbă despre Petrovaradin, dar am să-ți dau un citat din Wikipedia în engleză despre Petrovaradin:

    In 2007, after the update of the law of local government, the requirement for multiple municipalities for city status was lifted (and 20 additional cities were proclaimed). [3] However, the renewed 2008 city statute also foresaw formation of two separate municipalities, but as of 2009 none of them de facto exist, and the whole city is run solely by the city administration. Petrovaradin municipality does not yet have its own offices, [4] and the town is administered only by local community office.

    Cu alte cuvinte, pe hârtie, Petrovaradin e localitate distinctă, dar de facto nu!

    Aș putea spune, precum Solomon: ai dreptate și tu, dar am și eu!

    P.S. Nu am fost la Aqua Doria, deși știam, că scriseseși tu, dar am mâncat la pensiune și pe la niște cârciumi de pe Dunavska, poate am să-mi fac timp să scriu ceva despre asta.

    P.P.S. Deși nu știu sârbește, traducerea acestui titlu e foarte simplă: ,,Petrovaradin - opština koje nema.

    Dar chiar dacă s-ar și realiza ceea ce e acum doar pe hârtie, ar fi un singur oraș, Novi Sad, cu două administrații distincte; Novi Sad și Petrovaradin.

    Istoric vorbind, ai însă dreptate, mai întâi a fost Petrovaradinul, apoi, pe malul stâng al Dunării s-a dezvoltat o localitate nouă, Novi Sad (chiar asta înseamnă).

    Oricum, comparația cu Otopeniul și Bucureștiul nu se potrivește, sunt situații total diferite.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
    [23.05.16 11:32:20]
    »

    @Costi - Atunci cum explici că pe indicatorul ăsta nu scrie Novy Sad? Că la București încă nu am văzut să fie indicatoare rutiere cu Balta Albă, Colentina sau Floreasca?!?

    Cred că eroarea ta provine din faptul că la ei, câteva localități limitrofe ale Novy Sadului au format o comunitate preurbană - o chestie despre care se vorbea și pe la noi la un moment dat. Probabil varianta engleză nu a tradus prea bine (sau nu a prins substanța) acestui aspect. De altfel, nici nu contrazice existena lui ca oraș, spune doar că nu are o administrație aparte (aceasta fiind probabil comună pentru toată „obștina” comunitatea respectivă).

    Sau cum explici faptul că există date statistice (demografice) separate pentru Novy Sad și Petrovaradin - până în 2011? (date oficiale pp. 36-37).

    Iar dacă e să ne luăm după versiunea engleză a wikipedia, propun să te uiți puțin la tabelul de aici (de la Novy Sad), unde Petrovaradin e arătat clar ca municipalitate separată de Novy Sad. Lucru care poate fi „ghicit” și de pe pagina doi din actul de constituire al Municipalității Novy Sad / 2008 (art. 2).

    Mă rog, să lăsăm totuși asta de-o parte; dar măcar o ciorbă de pește ca la... mama lor ai gustat?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [23.05.16 12:00:44]
    »

    @Dragos -

    Drept să-ți spun, nu mă omor cu ciorba de pește. Poate ai să zici că nu am mâncat eu una de la mama ei, dar nu e așa. Am rude la Brăila!

    Dintre peștii de apă dulce, nu-mi plac decât păstrăvul, șalăul și, mai puțin, somnul. Nu mă dau în vânt după crap și alte specii înrudite...

    CostiAUTOR REVIEW
    [23.05.16 12:18:31]
    »

    @webmasterX -

    Da, localizarea este exactă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045434951782227 sec
    ecranul dvs: 1 x 1