GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca mi-ati facut pofta de Thassos si suntem la drumetii am sa fac o descriere a unuia din locurile cel mai bine ascunse din Thassos: Giola denumita si piscina Sirenelor, pompos spus dar e in apropiere de plaja Sirenelor, o plaja cam pietroasa care nu mi-a placut.
Sa revenim Giola pe scurt este o piscina naturala de mici dimensiuni sapata in stanca de valurile marii. Forma piscinei e cam ovaloida si diametrul mare nu are mai mult de 10 metri, adancimea apei este intre 4 si 8 metri. Zona in care se afla este defapt o terasa stancoasa aproape de nivelul marii care furioasa a sapat in mal. Fenomenul e ciudat, apa din piscina fiind reaprovizionata la fiecare val mai puternic. Apa din piscina e foarte calda pentru ca sta toata ziua la soare si nu comunica cu apa din mare, decat valurile mai aduc un strop de apa mai rece. Pe fundul piscinei se vad multi bolovani si stanci insa e greu de ajuns la ei apa fiind adanca. Apa e de culoare verzuie din cauza algelor monocelulare formate in timp aici. Piscina e plina de arici de mare lipiti de orice zona acoperita de apa asa ca intrarea in apa in caz ca doriti sa inaugurati piscina se face prin saritura iar iesirea se face mai greu pt ca aricii stau lipiti pana pe margine.
Locul e frumos si pasnic, Giola este un lucru unic in Thasos insa e greu de ajuns acolo, multi din cei care au fost in Thassos nu au ajuns aici, insa eu pot spune cu mandrie ca am fost, insa si noi am ratat altele si le-am lasat pe o data viitoare.
Cum se ajunge: Piscina se afla in dreptul localitatii Astris intre Potos si manastirea arh Mihail. Localizarea exacta facuta de mine cu gps de precizie (nu de auto) : N 40*35'11. 03" si E24*40'43. 46". Deci daca vii din Potos mergi cam 8-9 km spre Skala Poatamia si vei gasi pe dreapta hotelul Aeria care apartine cumva de Astris un sat mai sus pe deal. Daca vii dinspre Skala Potamia mergi cam 2 km dupa manastirea Arh mihail si vei gasi acelasi hotel Aeria pe stanga de data asta unde trebuie sa intorci. Deci de la H Aeria se mai merge cateva sute de m spre Sk Potamia si pe dreapta se va ivi un drumeag in jos cu panta mare indreptul unui semn pe care scrie: Plaja sirenelor, daca semnul nu este sau a cazut sau a fost indepartat, este primul drum la dreapata dupa hotel. Deci o luati pe drumul acela pana cand drumul nu mai coboara. Drumul e f prost pe alocuri si la un moment data nu mai puteti merge inainte ci drumul o face putin la stanga si in sus dar apar niste bolovani pe drum si devine chiar impracticabil pentru majoritatea masinilor. Eu aici am lasat masina avand in vedere ca sunt si niste curti de greci pe aici. Intr-o curte am si intrat si cu poza piscinei in mana am intrebat si noi in engleza de balta cum se ajunge si prin limbajul semnelor si al trupului o tanti cam la 55 de ani ne-a explicat destul de bine. Deci drumul e unul singur si nu se poate merge decat pe el, spre plaja fiind doar o carare de picior.
Am continuat pe drumul forestier in sus apoi drumul a devenit mai drept si in dreptul unei mici constructii din piatra ce foloseste drept adapost crescatorilor de capre din zona am avut revelatia ca trebuie sa facem dreapta sa urcam dealul si apoi sa coboram pana la mare. De ce am avut aceasta revelatie? Pt ca tocmai vazusem un tanar englez coborand in pas de voie. Am zbughit-o catre el si ne-a zis ca e aproape si ca trebuie sa urmam niste pete albastre pe pietrele mai mari facute de cineva din doi in trei metri. De aici drumul a fost usor insa arsita verii in locurile astea te poate dobori astfel incat trebuie sa aveti apa sau alte lichide nonalcoolice la voi. Dupa cam 30 maxim 40 de minute de unde am lasat masina, am reusit sa ajungem si sa facem si o baie, eu mai putin nevasta mai mult si dupa chinuri ca ea nu sare, ca daca ajunge cu picioarele la bolovanii de pe fund si se inteapa in arici si vai da cum mai ies de-aici. Pana la urma a intrat si i-a placut foarte mult.
Trimis de ionescunic in 18.01.10 17:56:06
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.58637600 N, 24.67858900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmastersi va rog daca se poate atasa urmatoarea melodie superba pentru un loc superb, la inceput sau sfarsit. Interpretul este foarte tare se numeste Mixalis Hatzigiannis sper ca am scris corect si are multe melodii lente extraordinare ca aceasta: http: //www. youtube. com/watch? v=s-05IiIFj1M
Ps. Am imbatranit imi plac melodiile lente...
Urmariti si versurile sunt criminale.
ionescunic, iti propun aceasta melodie, apartine cantautorului indicat!
Doamne cat e de frumos, verdele ala al apei e magnific! Cu toate ca e o zona salbatica, este foarte frumoasa, tocmai ca nu a venit nimeni aici s-o exploateze!
Foarte bine documentat, multumim pentru detalii; (sper sa ajung si eu in septembrie pe acolo...), iar pentru poze... nu am cuvinte... Primeste aplauzele mele!!!
Ce am mai cautat Giola, prima oara cand am fost in Thassos!
Stiam ca e undeva dupa Astris catre manastirea Arh. Mihail, dar nu am avut prea multe informatii la acea data. L-am intrebat pana si pe portarul de la manastire, dar a dat din umeri. Cand am terminat vacanta, parerii de rau inerente despartirii de Thassos i s-a adaugat cea legata de faptul ca nu am gasit superba piscina naturala pe care o vazusem in fotografii.
Asa ca anul urmator m-am documentat mai mult, am aflat mai multe amanunte si nu am mai ratat. Dar nici nu a fost usor de gasit. Cred ca in mod intentionat nu sunt indicatoare, din dorinta de a o proteja.
Superba privelistea de pe stancile care inconjoara Giola! Am simtit cum acel sentiment de liniste sufleteasca pe care il incerc atunci cand stau pe plajele din insula, se amplifica la Giola. Sa privesti marea, sa privesti Giola, sa ti se umple sufletul de liniste, ce poate fi mai relaxant!
Cand sunt obosita sau stresata, inchid ochii si imi inchipui ca sunt la Giola, ca se aud valurile spargandu-se de stanci si vantul imi flutura parul…desi fluturarea este de la aerul conditionat, iar zgomotul de la tastele calculatorului...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Giola – piscina zeilor — scris în 18.09.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Giola by night — scris în 07.08.16 de Kitybv* din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Giola – 2016 — scris în 21.07.16 de callmevaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Giola - piscina sirenelor — scris în 05.08.15 de DanielaK din DROBETA TURNU SEVERIN - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Giola, un loc care trebuie vazut — scris în 20.07.15 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Drumul spre Giola — scris în 13.06.15 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Giola - o dată da, a doua oară ba... — scris în 25.08.15 de Lale din BUCUREşTI - nu recomandă