Sălbăticie, viață sălbatică, experiență pe ghețar de la Anchorage
Citatul zilei- „Sunt atras de poveștile despre oameni care se împing la limite, atât fizic, cât și emoțional. Alaska este un cadru natural pentru astfel de povești.” din cartea Where Men Have Walked
Sălbăticie, viață sălbatică, experiență pe ghețar de la Anchorage- Ăsta a fost titlul exact al următoarei noastre excursii din Alaska! A fost un titlu incitant și am ales această excursie fără ezitare. Rezervarea am făcut-o tot pe booking și toată distracția de o zi a fost destul de scumpă și anume 466 usd pentru două persoane.
Din descrierea excursiei- Experimentați Big Outdoors și Portage Glacier Cruise!
Vedeți frumusețea uimitoare care înconjoară Anchorage.
Acest tur special nu urmează niciun traseu stabilit. Nici nu respectă un orar.
Folosește-ți timpul cu înțelepciune mergând în sălbăticie pentru a vedea fauna sălbatică și ghețarii. Numai vara: o opțiune, pe o navă de croazieră de 80 ft. (disponibil numai pentru plecare la ora 11:00 și 15 mai - 15 septembrie)
Urmărim soarele, vântul și inimile noastre pentru a vă naviga în vacanța către cele mai pitorești locații capabile pentru ziua turului dumneavoastră.
Wilderness Wildlife Glacier Experience include intrarea în Alaska Wildlife Conservation Center. În timpul verii, veți avea opțiunea de a include o croazieră pe ghețar pe mv Ptarmigan.
Aflați despre istoria noastră bogată și vedeți Inelul Ghețarilor. Acest tur premiat nu poate fi replicat de niciun alt serviciu sau transfer.
Wilderness Wildlife Glacier Experience oferă ghizi foarte pregătiți singurul scop este să-ți facă amintirile din vacanță să dureze toată viața.
Zis și făcut! La ora 8,30 dimineața ne-am prezentat la punctul de întâlnire ales de organizatori și anume Dena"ina Civic and Convention Center, Dena"ina Civic and Convention Center, W 7th Ave 600, Downtown, Anchorage, AK, 99501.
Aici am făcut cunoștință cu ghidul supranumit Hunter un tip de ispravă absolut imens, lângă el păream pur și simplu un copil. În fine s-au mai urcat ceva turiști în microbus doar de origine americană.
Soarele abia răsărise când am pornit la drum, lăsând în urmă liniștea orașului. Aerul rece, aproape tăios, mi-a dat senzația aceea unică de început de aventură, promisiunea unei zile în care natura avea să-și dezvăluie fața ei autentică, neîmblânzită.
Drumul de-a lungul Turnagain Arm m-a lăsat fără cuvinte. Munții Chugach se ridicau impunători pe o parte, iar apele argintii ale golfului se întindeau până la orizont. Am oprit la Beluga Point Lookout, un loc despre care auzisem că oferă una dintre cele mai frumoase priveliști din Alaska. E drept nu m-a dezamâgit deloc, ba chiar din contra m-a încântat peste măsură. Vântul venea dinspre ocean și aducea miros de sare și gheață topită. Am stat acolo câteva minute bune, privind valurile și sperând să zăresc balenele beluga. Și, spre norocul meu, am văzut câteva siluete albe mișcându-se elegant în apă, aproape de țărm ca niște umbre strălucitoare ale mării. Am făcut ceva poze dar este foarte greu să le surprinzi în momentul ideal. A fost un moment scurt, dar profund. Doar noi, munții și oceanul, în tăcerea absolută a nordului.
După Beluga Point, drumul m-a dus mai departe spre sud, la Alaska Wildlife Conservation Center, un loc care, deși e doar la o oră de Anchorage, pare desprins dintr-o lume arhaică. Valea în care se află centrul e flancată de munți acoperiți de zăpadă, iar câmpurile verzi contrastează cu albastrul cerului. Am intrat încet printre habitate, cu aparatul de fotografiat pregătit, dar am sfârșit prin a-l uita complet momentul era prea intens pentru a-l reduce la simple imagini.
Am privit un urs brun uriaș cum se ridica în două labe și scormonea pământul, în timp ce în depărtare un elan (moose) păștea calm, de parcă timpul nu ar fi contat deloc. Am trecut pe lângă bizoni care se mișcau greoi prin praf, caribu-uri care se odihneau la umbră și un vultur pleșuv care stătea pe un trunchi uscat, privind fix spre mine.
Fiecare animal de acolo avea o poveste o rană, o salvare, o a doua șansă. M-am simțit mic și norocos să pot fi martor la frumusețea și fragilitatea lor.
Chiar a fost o experință faină să stai atât de aproape de animalele sălbatice aflate cumva într-o semi libertate. Erau acolo și de la niște fundații ale animalelor care te întrebau dacă dorești să adopți un animal. De data asta am zis pas din păcate, i-am lăsat pe alții să o facă.
După ne-am oprit la niște containere improvizate ca să bem o bere și să ciugulim ceva, pentru că ziua era lungă.
Drumul nostru a continuat prin sălbătiicie. Am mai avut o oprire ca să vedem ghețarul de la distanță, prilej pentru noi de a mai face ceva poze cu natura, dar și una cu Hunter ca să-l vedeți cât era de mare. Parcă era din poveștile cu Old Shutterhand ale lui Karl May.
La un moment dat am oprit la un izvor de munte limpede unde se vedeau în toată splendoarea pești mari coplorați, o adevărata minunăție și abundență naturală.
Următoarea noastră oprire a fost la o cabana izolată în munți pentru a lua prânzul. Nu aveai prea multe opțiuni pe aici așa că ne-am mulțumit cu o supă caldă de somon și o bere rece de Alaska!
După prânz, am continuat spre Whittier, de unde urma să pornim într-o croazieră glacială. Drumul a fost o experiență în sine, tuneluri săpate în munte, râuri care coborau în cascade argintii, și mirosul de mușchi ud și aer rece.
Când am urcat pe vas, cerul era senin, iar marea calmă. Nu vreți să știți cât era de frig în această zonă. Aici era adevărata Alaska! Vasul Ptarmigans s-a desprins ușor de țărm și a început să înainteze printre fiorduri, înconjurat de pereți de stâncă acoperiți cu vegetație și zăpadă.
După o oră de plutire tăcută, am văzut în depărtare ghețarul o masă imensă de gheață care cobora din munți până în apă. Cu cât ne apropiam, cu atât culorile deveneau mai intense: alb, gri, albastru pur, ca un cristal uriaș.
Deodată, un trosnet a spart liniștea o bucată uriașă s-a desprins și s-a prăbușit în ocean cu un vuiet asurzitor. Valul care a urmat a legănat vasul, iar toți cei de la bord au rămas muți, hipnotizați. Era un moment de forță brută, dar și de frumusețe perfectă. Ghețarul trăia, respira, și își spunea propria poveste despre timp, frig și schimbare.
Pe drumul înapoi, am văzut foci lenevind pe bucăți de gheață, păsări marine planând la suprafață și chiar o balenă cu cocoașă care a ieșit brusc la suprafață, aruncând o coloană de apă în aer. Tot vasul a izbucnit în aplauze. Eu doar am zâmbit era ca și cum Alaska își lua rămas-bun, oferindu-mi o ultimă amintire perfectă. Eram entuziasmat dar cu măsură, Perito Moreno din Argentina este mult mai spectaculos ăsta e adevărul.
Pe măsură ce ne-am întors spre Anchorage, cerul s-a aprins în culori, portocaliu, roz, apoi violet. Munții se reflectau în golful Turnagain, iar totul părea suspendat între realitate și vis.
M-am gândit cât de diferită e Alaska față de orice loc am văzut vreodată. E un tărâm unde viața sălbatică e la ea acasă, unde oamenii doar trec și lasă urme efemere în zăpadă.
Am încheiat ziua cu sentimentul clar că am trăit ceva autentic nu doar o excursie, ci o întâlnire cu însăși esența Pământului, crudă, rece, superbă și neiertătoar sau într-un cuvânt am întîlnit sălbăticia!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de robert in 29.10.25 09:12:27
- Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Aug.2025 Un vis frumos — scris în 02.09.25 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2002 Pacea albă a zăpezilor — scris în 12.08.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2000 Un eschimos în România — scris în 30.09.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2000 Românul care (n-) a cumpărat americanilor „sălbăticia îngheţată”! — scris în 23.09.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2000 O croazieră în lumea fiordurilor — scris în 13.09.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2000 Yes, darling! — scris în 02.09.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ