GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (3)
Dream Park este cel mai mare parc din Cairo se afla in afara orasului, in zona 6 th October, dar destul de aproape de piramide, cam 15 -20 minute de mers cu masina de la piramide. Parcul este in mijlocul pustietatii, aproape de intrare ne-a intampinat o parcare imensaaaaa, putea adaposti cateva sute de masini si autobuze. Noi am fost intr-o zi de miercuri parca, zi aleasa la marele fix in mijlocul saptamanii, fiindca dupa vizita din acea zi, in care mi s-a parut destul de aglomerat, nu mi-as fi imaginat cum ar fi fost sa prindem in week end. Inca de la intrare, ne-a intampinat curatenia, o arie vasta pana la casa de bilete si o poarta impresionanta.
Programul parca era de la ora 10 sau 11 pana seara la 23. Desi la prima vedere nu pare nimic spectaculos, nici la a doua vedere nu pare sa impresioneze, insa pe masura ce te afunzi tot mai mult inuntrul parcului iti dai seama de proportiile absolut uimitoare. Spatiul pare nelimitat, insa totusi am vazut pe undeva scris ca ar avea cam 150 acri ca intindere. Desi am stat de dimineata pana la inchidere la 22.30, tot nu am reusit sa merg peste tot.
Peste tot erau afisate preturile biletelor, erau panouri imense, asa ca pana sa ajungem in fata (era tosusi un rand, dar a mers repede avand in vedere ca fiecare stia ce tip de bilete vrea). Biletele permit vizitatorilor sa foloseasca gratuit majoritatea atractiilor cu exceptia catorva dintre ele pe care trebuie sa le platiti. Categoriile de bilete erau asa:
- silver ticket 130 lire egiptene in care totul era gratis mai putin 6 atractii care erau contra cost
- golden ticket 180 lire egiptene
- platiunim ticket 230 lire egiptene - cu totul gratis inclus
- diamond ticket 260 lire unde totul era gratis si iti mai dadeau 2 cupoane de cate 40 lire fiecare cupon pentru a le folosi la atractiile cu bani+ 1 cupon de 65 lire pentru horror house+ 1 cupon de 50 lire pentru orice alta atractie din cele cu bani.
- familiy ticket- aici erau 2 posibilitati 200 lire pentru familia formata din mana +tata+2 copii, unde copiii trebuiau sa aibe varsta maxim 10 ani si alta posibilitate cu 250 lire - familia formata din 2 adulti + 2 copii unde copiii erau mai mari de 10 ani. noi am luat ticket family de 250 lire.
Copiii sub 3 ani nu plateau bilet, peste 3 ani da. Mancarea de acasa nu era permisa, te controlau in rucsace.
Atractiile cu bani erau in numar de 6 si se numeau asa:
- Discovery = 40 lire
- Simulator= 40 lire
- Go karts = 50 lire
- Top spin = 40 lire
- Shoot ‘n drop= 40 lire
- Roller coaster = 40 lire
- Tornado = 30 lire
Sper ca am retinut bine preturile, dar e posibil ca ele sa fluctueze de la o perioada la alta, deoarece amicul meu mi-a spus continuu cat am stat cu el, ca toate preturile au luat-o razna si totul e intr-o continua schimbare. Oricum la acest moment acestea erau preturile.
Parcul este impartit in 6 zone: zona pentru copii mici, mituri antice, zona montana, zona dinspre poarta principala cu multe cafenele si restaurante dar si cateva puncte de atractii si zona techno – zona cu cele mai multe aventuri
M-am dat in aproape toate aparatele, incepand de la cele mai nevinovate, pana la cele mai periculoase. In cele periculoase si cu bani m-am dat singura, neavand partener, deoarece sotul meu nu e deloc amator de senzatii tari, copilul asa si asa insa avea rezerve la acestea care se vedeau periculoase si mai ales cand auzea tipetele pe care le scoteau participantii la aceste aparate.
Nu am vrut sa ratez nimic, efectiv, am vrut sa ma bucur, sa fiu copil, sa elimin tot stresul acumulat, sa tip fara sa imi pese, sa fiu nebuna asa cum eram eu pana sa ma casatoresc. Totul este foarte bine pus la punct, angajati suficienti, destule restaurante, preturi rezonabile, animatii pentru toate grupele de varsta. In pretul biletelor erau incluse aproximativ 75-80 % din aparate. A fost liber la distractie, puteai sa te dai si de 3-4 ori in aceeasi masinarie la cele gratuite, nimeni nu te oprea, nimeni nu iti atragea atentia, doar ca singurul inconvenient era ca trebuia sa stai la rand. Si in unele locatii, erau cozi mari. :(
Acest parc m-a lasat efectiv cu gura cascata, cata intindere, ce investitie, ce frumos si cat de modern, aproape echivaleaza Prater din Viena. Sunt masinarii pentru adrenalina maxima, sunt masinarii doar pentru relaxare, plimbare pe rauri artificiale cu niste colace care suporta 8 adulti, sunt si cinema uri 7D, sunt si amfiteatre romane cu scene unde se desfasoara diverse activitati cu formatii de muzica, dans, este o mini gradina zoo, unde poti hrani animalele domestice, dar au si camile si te poti plimba cu ele in spatii special amenajate, mici tururi cam de 800 m.
Nu cred ca pot descrie in cuvinte, fiecare locatie, fiecare arie, insa pot doar sa va spun ca am plecat de acolo cu marele regret ca nu am reusit sa vad tot parcul si sa ma dau in toate. Stiu doar ca dupa ce am plecat de la parc, am adormit in masina, atat de obosita eram! Dintr-un roller coaster am vazut piramidele, evident inainte de marile invarteli si alunecari in gol. Piramidele sunt spectaculoase si vazute de sus din roller coaster!
Familiile cu copiii isi pot aloca cel putin o zi din sejurul lor acolo, dar ar fi de preferat sa fie ultima lor zi in Egipt, altfel, nu vor mai scapa de insistentele copiilorsa repete experienta. Ideal ar fi sa mergeti in mijocul saptamanii, fiindca in weekend este limita la numarul de vizitatori, nu mai mult de 20.000 si credeti-ma ca se strang, ca nici locuri de parcare nu gasesti in weekend, plus ca sunt niste cozi imense de te si lipsesti de a te mai da in ceva. Amicul meu zicea ca sunt preturi mai mici in perioadele cand au studentii examene si atunci este bine de vizitat, sau iarna (dar la ei iarna este ca primavara la noi), sau pur si simplu in perioade de sarbatori islamice. Au peste 48 de atractii majore, parcul este vast poate gazdui 20.000 oameni, se pune accent pe siguranta, este bine organizat.
Preturile de la cafenele si restaurante sunt accesibile pentru toti oamenii, pe alocuri putin crescute fata de oras, dar nu cu mult. Mi-am dat seama ca preturile si le puteau permite si oamenii de rand, odata ce isi permit si intrarea. Erau familii intregi, asta m-a uimit ca desi par saraci totusi nu sunt privati de distractii si de plimbari.
In afara de Dream parc, am mai trecut intr-o zi pe langa unul asemanator Gero land, era in zona unde locuia prietenul nostru, dar amicul meu mi-a zis ca e mult mai mic, dar la fel de frumos si acolo. Atat am putut sa vad cand am trecut pe langa Gero land ca intrarea costa 50 lire. Incet, incet, am aflat ca sunt mai multe parcuri cu aceasta tematica: Sindbad, Aqua park, Koki park, Wonder land. Prietenul nostru a mentionat mai multe nume de parcuri, dar nu le-am retinut :(.
Strada cu acest nume se afla cam la 30 minute de centrul orasului in inima vechiului Cairo islamic. Ajungem la poarta principala unde prietenul nostru plateste o taxa zice el simbolica, parca 5 lire, sau maxim 10 lire.
Strada are cam 2 km lungime si este considerata cea mai veche strada din Cairo. A fost infiintata in anul 969 de domnitorul Fatimid (EL Muizz) care a comandat sa se construiasca o noua capitala egipteana si a numit-o Al – Qahera (Cairo). Strada Muizz a fost prima strada in noua sa capitala Cairo, unde au fost construite pentru domnitor 2 palate de pe cele 2 laturi ale strazii, de aceea a fost numita Strada dintre cele 2 palate. Strada include multe site-uri vechi militare, religioase si sociale, porti fermecatoare, ziduri impresionante, moschei nenumarate, monumente, este strada ce dateaza de 1040 ani. Strada are cam 33-34 monumente si in apropierea strazii cica ar fi alte peste 60 de cladiri importante vechi.
Zona care este deschisa vizitatorilor intre orele 8 si 23. Este practic cea mai mare concentratie de comori arhitecturale medievale din lumea islamica. Strazile sunt foarte foarte inguste, pe alocuri nici 2 metri, pline, pline de moschei. Inca de la intrare pe partea stanga te intampina moscheia Al Muayad. Numele moscheilor pe care le-am retinut sunt: Al Azhar, Al Hussein, Aqmar, Sultan Barquq si cam atat. Insa sunt multeee, stiu asta pentru ca de intrat am intrat in toate, nu neaparat ca sunt lesinata dupa interiorul moscheilor, ci datorita faptului ca inauntru gaseam mereu toaleta, de care am avut nevoie maxim acolo. Va spun mai tarziu de ce.
Stradutele sunt pline de buticuri cu suveniruri, cafenele, multe magazine de bijuterii, parca cea mai mare intindere de magazine de bijuterii aici am vazut, magazine cu arome, smirna, tamaie, betisoare, esente, parfumerii multe, magazinase cu mirodenii, cu haine de tot felul, undeva am zarit si muzeul Egiptului textil, dar deja eram de 3 ore pe stradutele astea, si inca nu vazusem multe, atat am vazut ca era cu taxa de intrare. Nu am intrat de frica sa nu ne prinda ora inchiderii si eu sa nu vad totul de afara. Noaptea este demential, deoarece in ultimii ani zona a fost renovata si au inclus in renovari si iluminat exterior. Luminile de acolo noaptea, dau un aer zonei din 1001 de nopti. Nu-ti vine sa mai parasesti zona.
Pe stradutele pietonale, exista putine locuri de unde puteti cumpara apa, de aceea trebuie sa aveti provizii fiindca aici aveti de petrecut multe ore si cu toate ca se gasesc rezervoare de apa rece pe stradute, apa buna de baut zic ei, am vazut multa lume consumand de la aceste rezervoare (o sa pun o poza pentru a le putea detecta usor in caz ca ajungeti pe acolo), am baut si eu si dupa vreo 10 -15 minute m-am deranjat la burta. Acum nu pot sa bag mana in foc ca de la gust, sau ca era foarte rece, avea totusi un gust putin, putin salciu (sotul meu a zis ca mi se pare mie, el nu a avut nimic dupa ce a baut). Si din momentul acela a trebuit sa caut mereu cea mai aproape toaleta, care dupa spusele amicului gaseam wc in fiecare moschee. Asa ca am intrat in vreo 6-7 parca.
Desi apa nu prea ai de unde cumpara pe stradutele astea, gasesti in schimb cateva mici baruri unde se fac fresh uri in fata ta. Mormanele de fructe stau la intrare, stau garantie ca vei bea un suc natural natural. Tu iti pui intr-o sacosica ce fructe vrei si cate vrei si mergi la barman si iti prepara imediat cu multaaaa gheata un fresh dumnezeiesc. In mormanele de fructe predomina: mango, curmale, caise, lamai mici, portocale, mere, pere etc. Pot sa zic ca asa cum eram cu stomacul in pioneze, un fresh de lamai, un soi foarte foarte mic, cat niste castane, m-a mai linistit, parca m-a injectat dintr-o data cu multa adrenalina. Nu mai stiam ce sa mai fac, ca sa nu mai am nevoie de toaleta, nu neaparat ca ma enerva cautatul si intratul in moschei, ci ma enerva faptul ca mereu la intrare trebuia sa ma descalt, las sandalele la intrare, un domn avea grija de ele, le punea intr-o mica comoda, mergem desculta pana la toaleta si acolo gasem cateva zeci de papuci folositi de toata lumea cu care trebuia sa ma incalt, deoarece la wc era peste tot mizerie. Nu va spun cum imi suflecam pantalonii pana peste genunchi ca sa nu ma ud, cum ma spalam pe picioare dupa ce lasam papucii si cum juram ca la urmatoare moscheie voi insista sa raman incaltata cu sandalele mele. Desi erau multi vizitatori in moscheie, totusi nenea de la intrare stia imediat ce incaltaminte trebuie sa returneze la plecare.
Un alt lucru care nu mi-a placut pe aceste stradute a fost ca localnicii foloseau pentru a se deplasa dintr-un loc in altul cu moto scutere. Desi zona este declarata zona pietonala, totusi uneori erai surprins de zgomotul motopedelor, dar cel mai tare de mirosul noxelor emanate de combustibilul ars. Ei vroiau sa se strecoare printre sutele de turisti pe stradutele alea nu mai late de 2 metri. Dupa ce ca eram asa sensibila cu stomacul, mirosul asta mi-a pus capac si am mai si vomitat. De asemenea nu mi-a placut ca localnicii nu aveau grija de cladiri, pareau neglijate unele, insa la alte cladiri se vedeau ca oamenii vor sa fie in centrul atentiei cu aranjamentul din fata cladirii.
Am gasit pe stradutele astea multe cafenele, una m-a lasat cu gura cascata, dedicata in cinstea celebrei cantarete egiptene OM Kalhoum, (sper ca am scris corect numele) un fel de Maria Tanase din Romania (o sa pun cateva poze). As fi vrut atat de mult sa zabovesc in aceasta cafenea, dar era atat aproape de intrare, iar noi dupa cateva ore de plimbat, ne-am indepartat asa de tare, incat am iesit in capatul celalalt al strazii Muizz, exact unde ne-am intersectat cu celebrul bazar Khan al Khalil! Am zarit la un moment dat si o scoala veche, am gasit tineri cantareti care ofereau spectacole in aer liber gratuit, femei care faceau tatuaje traznet cu hena. Ne-am facut si noi, mie mi-a facut unul asa frumos, ca multe femei m-au intrebat in zilele urmatoare unde l-am facut, baietii mei si-au facut si ei, dar pentru barbati nu aveau asa multe modele. Tatuajele au rezistat asa cum ne-a spus: 20 zile. Noi am si stat mult in apa in statiunea Taba si cu toate astea tatuajele au rezistat!
In asemenea aglomeratie, este bine sa aveti grija de lucrurile voastre, de aparatul foto, de rucsac, de acte. Nu am vazut si nu mi s-a intamplat sa fiu pusa in situatia de a fi foarte precauta, insa amicul nostru ne-a spus sa fim totusi foarte prevazatori. Nu imi explic de ce aceasta zona Muizz Street nu este inclusa in atractiile importante de vizitat. Este un muzeu in aer liber si trebuie cu adevarat sa o vizitati!
In capatul straziii Muizz, am intlanit Bazarul Khan Al Khalili- unde am continuat plimbarea. Se facuse noapte, asa ca si anul acesta tot noaptea am umblat prin bazar.
Bazarul este o explozie de culori, un zumzait continuu de voci si cuvinte arabesti, o foiala, de zici ca localnicii sunt o armata de furnici ce incearca sa se strecoare printre miile de tarabe, printre sutele de oameni, fara sa se ciocneasca de toti si de toate. Bazarul cred ca deja se stie este considerata cea mai vibranta dintre toate pietele din Orientul Mijlociu si este situat exact in inima Cairo. Chiar daca nu sunteti fan al cumparaturilor, al negocierilor, rupeti din timpul dumneavoastra si rataciti macar cateva ore pe aici.
Aici gasiti ORICE. Si cand spun orice, nu exagerez deloc. Eu am cascat gura la parfumuri, (despre care o sa vorbesc separat), gablonturi, aur (care era aproximativ la fel ca pe la noi ca si pret, doar ca modelele erau atat de diverse incat nici nu iti puteai imagina ca sunt atatea.), am mai zabovit la tarabele cu piele: genti, incaltaminte, haine de piele. Multi vanzatori incearca sa va spuna ca unele suveniruri, gen papirus, sunt autentice, dar nici vorba de asa ceva. Pur si simplu ei te incearca, daca merge e ok, daca nu, nu se intampla nimic. Asta e felul lor de inselatorie, nu iti baga mana in buzunar, “ te fac din vorbe”. Si pentru asta nimeni nu ii condamna! Eu pot sa jur ca am obtinut anumite discounturi doar pentru eram blonda, eram o raritate pe acolo, dar si pentru faptul ca le zambeam, chiar daca uneori imi venea sa le zic cateva vorbe “ de dulce”.
Daca nu intentionati sa cumparati, nu incepeti nici un fel de targuiala, este o mare pierdere de timp mai mult pentru dvs, caci pentru ei nu e pierdere de timp, ei asa mai mult socializeaza decat fac afaceri. Negocierea la ei este indelungata, nu va speriati daca va invita in magazin, sa va asezati pe o sofa si sa va ofere ceai, sau cafea.
--
[by webm] Review-ul a fost împărțit de noi în mai multe ”segmente” -- episodul următor poate fi citit aici
Trimis de adutza_ghiocel in 21.01.19 19:44:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT. A mai fost în/la: hurghada si cairo, taba
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adutza_ghiocel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Partea cu parcul de distractie nu e pt toti muritorii de rand, deci nici pt mine, nu sunt fac... recunosc.
Partea cu zona veche, cu bazarul... am citit-o de doua ori ca sa fiu sigura ca nu am scapat nici o nota/aroma/culoare.
Placut si frumos povestit, plin de poze care sustin bine textul.
Vacante minunate.
@roth: la dream park sunt si zone soft pentru cei cu inima mai slaba.
iar in bazar... of poti zabovi si o zi intreaga pe acolo, mirosind, ascultand, frematand, negociind, daca intri in atmosfera aia... cu greu te mai desparti!
Pentru ca votul meu a adus si superbonusul m-am gandit ca a venit timpul sa -ti spun si cat de mult imi place sa citesc povestirile tale despre Egipt. Scrii foarte frumos si antrenant si este o placere sa urmaresti povestea ta prin tara faraonilor.
Felicitari pentru curajul de a programa o vacanta (pentru a 3 oara parca) in Egipt, felicitari pentru serial!
Citit cu mare placere si votat cu drag!
Nu am terminat serialul...
@DOINITA: draga, colega de calatorii, iti multumesc mult pentru incurajare. eu nu scriu aici pentru voturi, pentru super bonusuri, ci doar pentru ca imi place sa impartasesc informatii care sigur ajuta la o orientare cat de cat a locurilor, a preturilor, a mediului. asa mi-ar place si mie sa gasesc informatii daca mi-as programa o calatorie, cuvintele voastre imi dau curaj sa scriu, cu toate ca nu am talent de scriitoare ca alti colegi de pe AFA. e minunat sa cpoti citi un review altfel decat o insiruire de preturi si date exacte care de altfel le poti gasi pe internet, Va multumesc tuturor!
Buna seara. Am citit tot ce ai scris despre Cairo. Am programat si eu un sejur in noiembrie ca un cadou la implinirea celor 50 de ani. Am citit cam toate rewiurile si nu am deacoperit in nici unul informatii privind ce tip de priza au, ca sa stiu cu ce ma inarmez pentru incarcator si unde anume este mai sigur sa schimbi banii. Au case de schimb ca la noi, pe strada, sau in banci? Multumesc mult.
@Ely Troya: Buna. Unde am stat noi aveau prize normale. Dar nu vreau sa ma pronunt pentru alte locatii, deoarece de acest detaliu nu m-am interesat.
Cat despre schimbat banii, e ok cam peste tot... au si pe strada case micute de schimb si la banci e ok, au si bancomate cu schimb...
alegeti ce doriti, insa va spun de pe acum, ca daca va apucati sa cautati unde este mai avantajos, pierdeti timp pretios, ca sa nu mai vorbesc de oboseala. diferentele sunt atat de mici incat nu merita agitatia!
Sa va bucurati la maxim de acest cadou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Cairo si piramidele — scris în 05.06.22 de cristimicle din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cum poti trece de la agonie la extaz! (1): Drumul spre Taba — scris în 28.01.19 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (4) — scris în 21.01.19 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (2) — scris în 21.01.19 de adutza_ghiocel din GALAţI - RECOMANDĂ