ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2016
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

În vizită la rudele din Gibraltar

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La plecarea spre Andaluzia ne-am făcut câteva planuri privind locurile pe care să le vizităm. Dar, aveam incă o dată să ne convingem că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din vacanță. Nu am reușit să vedem tot ce ne-am propus, parte din cauza timpului, parte din cauza oboselii. Au fost momente când pur și simplu ne-am dorit să stăm pe plajă fără să facem nimic, să fie doar soare și mare.

Dar Gibraltarul nu l-am ratat. Trebuia să facem o scurtă vizită la ”rudele” noastre indepărtate, celebrii macaci berberi din Gibraltar. Din prima zi in Benalmadena, am mers pe la agențiile de turism din stațiune să vedem ce ofertă de excursii au in Gibraltar. Erau mai multe excursii, unele care includeau și turul stâncii sau altele care te duceau acolo iar programul ți-l făceai tu, așa zisele excursii pentru shopping. Eram incă nehotărâți, să mergem cu mașina personală sau să cumpărăm bilete la o excursie de o zi. Cum nu prea imi plac excursiile organizate, preferând să imi fac singură programul, am militat mult pentru varianta cu mașina personală. Dar soțul a spus că mai bine mergem cu autocarul, ca să nu mai avem grija drumului și nici a parcării. Până la urmă am cedat și ne-am cumpărat două bilete la excursia pentru shopping.

Am regretat decizia deoarece timpul pe care l-am petrecut acolo a fost mult mai scurt decât am fi vrut noi sau decât ar fi fost dacă mergeam cu mașina. Dar a fost invățătură de minte să nu mă mai iau după ce spune soțul.

Acestea fiind zise, iată-ne in dimineața unei zile călduroase de august, așteptând autocarul care să ne ducă, ”repede și fără opriri” spre prima noastră incursiune in ”Teritoriile englezești de peste mări”.

Autostrada spre La Linea de la Concepcion, orașul spaniol de la granița cu Gibraltarul, merge pe lângă lanțul muntos Sierra Blanca. Peisajul e cam dezolant, munți golași, nu prea inalți (cel mai inalt vârf- Pico del Lastonar- abia atingând 1275m), de un cenușiu lăptos, de unde și numele de Sierra Blanca. Doar apropierea mării mai aducea o undă de albastru și mai invioara peisajul arid.

După aproximativ două ore și câteva opriri prin stațiunile de pe Costa del Sol (ceea ce contrazicea puțin ceea ce ni se spusese la agenția de tursim), am zărit, ridicându-se semeață, stânca Gibraltarului.

Am intrat in orașul La Linea de la Conception sau” La Linea” cum mai este cunoscut, oraș spaniol al cărui nume vine de la poziționarea sa la granița dintre Spania și Gibraltar. Ne-am pregătit pașapoartele, deschizându-le la pagina cu fotografia, așa cum ne-a instruit ghida din autocar. La vamă a intrat un vameș care s-a uitat in trecere la pașapoarte, și, după ce a constatat că suntem doar niște turiști dornici de a ajunge cât mai repede in Gibraltar, a dat verde autocarului să meargă mai departe.

Intrarea in Gibraltar se face prin Winston Churchill Avenue, bulevard care traversează pista aeroportului Gibraltar, considerat unul dintre cele mai periculoase din lume, datorită lungimii scurte a pistei și a vânturilor puternice care ingreunează aterizarea avioanelor.

Autocarul ne-a lăsat intr-o parcare mare, aflată in apropierea monumentului British War Memorial. După un foarte scurt popas la un centru de informare turistică, de unde ne-am luat o hartă, am parcurs in mare grabă Main Street, spre telecabina care avea să ne ducă sus pe stâncă.

Stânca Gibraltarului, cunoscută in timpul romanilor sub numele de Mons Calpe, este, conform legendei una din cele două coloane rămase in urma spargerii munților de către Hercule, in drumul lui spre insula Erytheia. Cea de a doua coloană se află pe partea africană a strâmtorii, fără insă a se ști cu siguranță dacă este Jebel Musa din Maroc sau Monte Hacho din Ceuta.

Pe stânca inaltă de 426 m se poate ajune cu telecabina, cu mașina sau pe jos, pe drumurile construite în scop militar in secolul 18.

Pentru că ne plac mult plimbările pe munte și pentru că citisem câte ceva despre cărările care urcă și coboară pe stâncă, am ales să urcăm cu telecabina și să coborâm pe jos.

Telecabina urcă cei 412 m ai vîrfului Signal Hill în 6 minute, timp in care un audioghid ne spune câte ceva despre Gibraltar, despre istoria telecabinei și despre maimuțele pe care le vom găsi sus, pe stâncă.

La sosire ne aștepta un macac, stând liniștit pe balustrada stației, parcă urându-ne bun venit. După ce ne-am fotografit cu gazda noastră de pe stânca Gibraltarului, am pornit in explorare.

In sfârșit aveam ocazia să văd in realitate ceea ce văzusem doar in filme, să stau și să merg pe lângă zeci de maimuțe. Erau pui jucându-se veseli, mame plimbându-și puiul curios in spate, masculi certându-se din motive doar de ei știute, sau prieteni buni stând pe mijlocul drumului și puricîndu-se reciproc.

Am urcat până la terasa panoramică de deasupra stației telecabinei pentru a vedea de la inălțime Gibraltarul și imprejurimile. La sud, dincolo de cel mai inalt vârf al Gibraltarului, de cealaltă parte a mării, era nordul Africii, țărm pe care din păcate nu îl puteam vedea din cauza luminii puternice a miezului zilei de august. Vedeam numai apele albastre ale Mediteranei unindu-se liniștite cu cele ale Atlanticului. In cealaltă parte vedeam orașul și portul, și mai departe, localități spaniole. Jos, pe partea estică a stâncii o frumoasă plajă cu nisip ne îmbia să coborâm și să facem o baie. Dar nu aveam timp de așa ceva. A fost unul dintre momentele in care am regretat că nu am venit cu mașina.

Ne-am hotărât să coborâm pe jos, pe cărările care mult timp au fost utilizate strict in scop militar, legând fortificațiile de pe stâncă. Azi aceste drumuri străbat o rezervație naturală cu sute de specii de faună și floră, unele unicat in Europa.

Drumul am incercat să il parcurgem cât mai repede posibil, ca să ne mai rămână puțin timp și pentru o scurtă vizită prin oraș. Incă un motiv de bombăneală și de regret că nu am venit cu mașina.

Am pornit pe St. Michael's Road până la St. Michael's Cave. Drumul este deschis și circulației auto (urcă doar mașinile autorizate), iar macacii, stăpâni ai acelor locuri, săreau fără nici o frică sau rușine pe mașini și se plimbau gratuit câțiva metri.

Timpul nu ne-a permis să vizităm St. Michael's Cave, dar pot să vă spun că este deschisă și se putea vizita. Am pornit mai departe, de această dată pe o cărare ingustă, numit Calea Regală, nume luat de la regimentul Royal Anglian al armatei Britanice.

Aceasta are o lungime de aproximativ 600 m și merge până la Ape's Den, loc unde este o stațíe de alimentare a macacilor, operație care are loc de două ori pe zi, dimineața și seara. Erau foarte multe maimuțe in această parte a drumului. Unele stăteau pe marginea drumului privind turiștii și așteptând să primească atenție, altele îi insoțeau o parte din drum sau pur și simplu stăteau pe mijlocul drumului intinse la soare. Oricât de mult am fost tentați să interacționăm in vreun fel cu una din maimuțe, a trebuit să ne infrânăm acest imbold. Peste tot erau indicatoare care spuneau că maimuțele sunt animale sălbatice și pot ataca oamenii.

Pe Calea Regală au fost aduse la inceputul secolului 20, instalații și baterii militare, multe dintre acestea putând fi văzute și astăzi. La Ape's Den se află Prince Ferdinand's Batery, iar mai departe, de-a lungul drumului se află Rooke Battery, construită in 1907 și folosită in cel de al doilea război mondial pentru a monta un proiector pentru iluminarea golfului.

Mergând mai departe pe cărăruile care pe alocuri se ingustau foarte mult, printre cactuși și gladiole sălbatice, am ajuns la Windsor Bridge, un pod suspendat construit peste un defileu la peste 50 metri inălțime, cu o lungime de 71 metri. Podul a fost inaugurat in acest an, cu nici două luni inainte să ajungem noi pe acolo. Recunosc că nu prea mi-a fost ușor să trec peste acest pod. Se mișca, iar dacă te uitai și in jos, aveai impresia că se va rupe sau se va răsturna și vei ajunge in fundul văii. Dar nu este niciun pericol in acest sens, podul fiind bine ancorat.

Am reușit să trecem peste pod, și am ajuns la bateriile Devill's Gap, una dintre cele mai vechi baterii de artilerie de pe peninsulă. Numele bateriei vine de la aflorimentul stancos numit de spanioli Punta del Diablo și care este aflat deasupra locului unde se află bateria. De aici se deschid minunate priveliști asupra orașului și a portului ,,profitând și noi de poziție și de lumina bună ca să facem câteva fotografii.

De la Devill's Gap Battery pornește drumul Devill's Gap care ajunge până in partea de sus a orașului, drum pe care am mers și noi in mare grabă spre oraș. Ora de prezentare la autocar era 15.00, iar noi mai vroiam să dăm o fugă și prin oraș.

Am ajuns in Main Street, trecând de la liniștea cărărilor de pe stâncă, in agitația și forfota magazinelor. Gibraltarul este renumit pentru prețul mic al produselor care se vând in magazinele de pe teritoriul său, preț mic datorat lipsei TVA-ului. De altfel, Gibraltarul este cunoscut ca un important centru commercial, incă din anul 1800, când a inceput dezvoltarea portului commercial.

In prezent aici găsești aproape orice, de la suveniruri până la produse ale unor brand-uri celebre.

Dar cele mai aglomerate magazine erau parfumeriile și cele care vindeau tutun și băuturi. Erau pline de turiști și fiecare se intreceau in a oferi cele mai bune prețuri.

La capătul Main Street se află Casemates Square, numită așa după cazarmele militare aflate la nord de piață. Langă Casemats Square se află Piața Publică, o piață acoperită unde se vinde o mare varietate de legume, fructe, pești și fructe de mare.

După ce am dat o raită prin câteva din magazinele de pe Main Street, ne-am oprit la o terasă din Irish Town unde am băut o bere rece și am mâncat o porție din tradiționalii fish and chips.

Timpul s-a scurs multe prea repede, și trebuia să ne indreptăm spre autocar. Nu reușisem să vedem nici jumătate din ce am fi vrut, in cele aproximativ cinci ore pe care le-am stat in Gibraltar.

Am ajuns la autocar fix la ora 15.00. Foarte devreme, având in vedere că până in Benalmadena (unde trebuia să ajungă in jurul orei 19) face puțin mai mult de o oră. Explicația aveam să o aflăm foarte repede.

După ce au venit toți turiștii, autocarul a pornit spre vamă. Ghida ne-a atras incă o dată atenția (ne repetase de câteva ori la intrarea in țară) că nu putem intra in Spania decât cu un litru de alcool de persoană, un cartuș de țigări și o sticlă de parfum (nu mai rețin exact cantitatea). Ne-a explicat că autocarul va intra in vama spaniolă și va opri intr-un loc special unde toți turiștii vor coborî impreună cu toate bagajele (ni s-a atras atenția să nu lăsăm nimic in mașină).

De vama engleză am trecut foarte repede, nici nu imi mai aduc aminte dacă ne-a intrebat cineva ceva. Ajunși in vama spaniolă, s-a intâmplat exact așa cum fusesem preveniți.

Am coborât din autocar cu tot cu bagaje și am trecut prin controlul vamal pe jos. Am fost controlați (mai mult vizual, trebuie să recunosc) să nu avem mai mult decât trebuie din produsele mai sus amintite.

Autocarul a fost supus, așa cum am aflat de la ghidă, unui control vamal mult mai amănunțit, motiv pentru care l-am așteptat aproximativ o oră. Acesta a fost motivul pentru care am plecat atât de devreme din Gibraltar. Practic, am pierdut aproape două ore, la o vamă intre două țări ale Uniunii Europene. Incă un motiv să regretăm că nu am venit cu mașina personală.

Aceasta a fost scurta noastră vizită la ”rudele” din Gibraltar, loc pe care l-am trecut pe lista mea la capitolul ”de revăzut”. Până atunci, mă uit la poze și il ascult pe Albert Hammond, unul dintre muzicienii Gibraltarului.

Vă rog dacă se poate ilustrația muzicală https://www.youtube.com/watch?v=7kN0it5yK4s

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 22.11.16 21:11:58
Validat / Publicat: 23.11.16 09:04:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 5049 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cel mai inalt punct al Gibraltarului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[22.11.16 21:30:48]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[23.11.16 09:04:18]
»

Mutat în rubrica "Excursii opţionale din Benalmadena, BENALMADENA COSTA" (nou-creată pe sait)

mishu
[23.11.16 09:52:00]
»

@Mika: Nu stiu exact ce m-a impins sa citesc acest articol insa ma bucur ca am facut-o. Este ca o saorma , adica e cu de toate.

O descriere frumoasa insotita si de sfaturi, poze foarte frumoase ca sa nu mai spun si de coloana sonora care a fost si ea o surpriza placuta.

Te felicit pentru excursie, daca mai ajungi acolo o data si deplasarea o faci cu masina sa ne povestesti si aceasta experienta.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[23.11.16 10:25:48]
»

Mika, pe telefon e greu sa văd figura "rudelor" dar te asigur ca motivația este buna pt a ajunge acolo. Îmi place si când ajung acasă direct la poze m-a opresc.

MikaAUTOR REVIEW
[23.11.16 11:01:02]
»

@mishu: Mulţumesc de vizită şi aprecieri. Şi eu citesc (recunosc că lipsa timpului mă face să nu sitesc atât de des cât aş dori) din review-urile tale şi am observat că eşti foarte activă. Sincer, nu ştiu cum reuşeşti să scrii atât de repede. Sper să avem multe călătorii frumoase de unde să venim cu multe impresii.

MikaAUTOR REVIEW
[23.11.16 11:03:44]
»

@elviramvio: Mulţumesc. Aştept impresiile după ce le vezi. Sunt o mică parte pe care cu greu le-am selectat din mulţimea de poze pe care le-am făcut.

dorgo
[23.11.16 15:11:35]
»

@Mika: A propos de P05. Chiar daca intre voi doi nu e decat o distanta de un metru (si 3 milioane de ani), nu prea e o asemanare perfecta ci o prapastie adanca. Cimpanzeul se tine mult mai bine. De stanca. Si ce credeti ca cugeta el, ganditorul? "Vai, voi nu vedeti in ce hal a ajuns saracu' om, de cand mananca la KFC si Mc Do, si-a pierdut blana, tremura mereu si nu se mai poate catara in nici un pom".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[23.11.16 15:28:29]
»

@dorgo: HA... ha. Poate fi adevarat. Dar să ştii, m-am uitat cu atenţie incă o dată la poză. In afară de faptul că nu are blană, in rest asemănarea există.

Radu Tudoran
[23.11.16 19:15:38]
»

Noi am stabilit de comun acord sa mergem intr-o excursie organizata asa ca nimeni n-a putut sa reproseze nimic nimanui A fost singura excursie organizata la care am participat in concediul din Andaluzia. Si acum regret

MikaAUTOR REVIEW
[24.11.16 13:18:09]
»

@Radu Tudoran: E bine când mai sunt şi alţii in aceeaşi situaţie! De reţinut pentru cei care vor merge pe acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, elviramvio, Mika, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opţionale din Benalmadena:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073925971984863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1