GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
King Tut and Akhenaten Museum Genena City, Na'ama Bay (Sharm el Sheikh) - Un muzeu doar pentru mine
Dragii mei, cu mare bucurie vreau sa va impartasesc minunata experienta pe care am avut-o vizitand muzeul regelui Tut din Genena City – Na'ama Bay (Sharm el Sheikh).
Fiind plecata la inceputul lunii octombrie intr-un sejur de 2 saptamani in Sharm el Sheikh, mi-am planificat din tara efectuarea mai multe excursii optionale, care la fata locului nu s-au concretizat datorita pretului foarte mare.
Astfel, fara sa dau numele agentiei tour operator, pot doar spune ca pentru doua persoane o excursie la Luxor cu avionul ne-ar fi costat peste 600 de euro, iar in Cairo aproape la fel. Ulterior am gasit la agentiile locale oferte cam cu 100 de auro mai putin, undeva la 175 de euro de persoana, dar si asa am ezitat si bine am facut.
Am descoperit un afis chiar la hotel care facea referire la King Tut and Akhenaten gazduit de mallul Genena City din Na'ama Bay (Sharm el Sheikh).
Asa ca am plecat cu un shuttle bus local din fata hotelului, care ne-a transportat circa 28 de km (aproximativ 15-20 minute) pina aproape de intrarea in mall doar cu suma de 1 dolar de persoana, la intoarcere, fiind tarziu, am luat un taxi care ne-a costat 10 dolari.
Intrarea in mall este foarte frumoasa, o replica dupa un templu, asa cum veti vedea si in poze, iar in interior sunt multe coloane stil egiptean.
Am coborat doua etaje si la subsol am descoperit muzeul.
Biletul de intrare doar 15 dolari.
Am fost extrem de fericita sa constat ca noi suntem singurii vizitatori de la acea ora (17.00 - 17.30) si pe toata durata vizitarii de circa trei ore, ne-am bucurat din plin de toate exponatele, fara a fi deranjati de cineva (in sfarsit am gasit un loc unde rusii erau absenti...).
Am avut un ghid vorbitor de limba engleza, care ne-a facut o descriere generala a povestii descoperii mormantului de catre Howard Carter sub patronajul bogatului nobil englez, Lordul Carnarvon, dupa care am fost lasati singuri sa ne delectam si sa savuram din plin farmecul replicilor obiectelor gasite in mormant.
Am filmat si am facut multe fotografii, pana mi s-a descarcat bateria de la camera video asa ca am continuat cu poze facute cu telefonul, mai putin calitative.
Timpul petrecut a fost prea putin pentru minunata lume descoperita in muzeu!
As putea spune ca muzeul se imparte in trei sectiuni: prima despre povestea descoperii mormantul regelui Tut, cea de a doua despre ce s-a descoperit in mormant, iar cea dea treia despre epoca Tell el-Amarna.
Mai intai intri intr-o sala in care se gasesc pe pereti tablouri cu Howard Carter insotit de catre Lordul Carnarvon, fiica acestuia lady Evelyn, precum si alte persoane care au intrat in contact cu marea dscoperire.
Pe o masa se gasesc fragmente din ziarele care au publicat la acea vreme articole despre descoperirea mormantului, precum si copii dupa jurnalul lui Howard Carter si schite facute de catre acesta in interioul mormantului (se stie ca era un pictor stralucit).
Dupa care urmeaza o sala mare cu replicile unor exponate din mormant (binenteles mai putine decat cele din muzeul de egiptologie din Cairo dar mult mai bine puse in valoare, am vizitat acest muzeu in 2005 si nu am fost la fel de incantata, mai ales ca nu poti face poze sau filma...).
In cale din urma ajungi intr-o a treia sala cu exponate din perioada Tell el-Amarna, din vremea faraonului eretic Akhenaton si a prea frumoasi sale sotii principale Nefertiti.
Din anul 2005 si pina in prezent am citit multe carti istorice si am vizualizat multe documentare avand ca tema Egiptul, dar acest muzeu m-a lasat fara grai...
Cat de desavarsiti puteau fi artizanii acelor vremi, ce culori incantatoare, ce bijuterii fara egal...
Si mai presus de orice cat aur asternut la picioarele unui copil faraon...
Rareori m-am simtit asa fericita si cum ma cuprind fiorii din cap pina in picioare...
Dintr-un magazin de papirusuri am cumparat un papirus care expune povetea de dragoste dintre Tutankhamon si sotia sa Ankesekhamon si am fost placut impresionata sa constat ca prima parte a acestei povestii este impregnata cu pietre pretioase pe spatarul tronului regelui Tut.
In fata mumii lui Tutankhamon nu m-am putut abtine sa nu ma intrab cum a murit... S-a scris mult despre acest subiect controversat, o varianta ar fi fost ca la varsta de 19 ani ar fi cazut din carul de vanatore si s-ar fi lovit la cap, o alta ca ar fi fost ucis printr-o lovitura la cap de catre predecesorii care i-au si urmat la tron vizirul Ay sau generalul Horemheb sau O variantă este aceea că faraonul ar fi fost ucis chiar de către soția sa Ankesekhamon deoarece nu putea să aibă copii sănătoși (În apropierea mumiei sale s-au găsit doi fetuși morți, presupusi a fi copiii săi, unul ar fi murit la naștere iar celălalt la câteva zile după naștere).
Din documentare am aflat ca parintii lui Tutankhamon au fost Akhenaton si Nefertiti si ca s-a născut în orașul Aketaton (noua capitala construita de catre tatal sau) în anul 1341 î. Hr.
Imi pare rau ca nu mi se permite sa atasesz toate pozele facute, mi-e foarte greu sa le selectez, as vrea sa vedeti toate exponatele...
Totusi ma impac cu ideea ca fiecare poate vedea acest muzeu si poate sa-si faca propriile amintiri...
Eu, singura, alaturi doar de sotul meu si de King Tut, am avut impresia ca timp de trei ore, joc intr-un film sau fac parte dintr-o poveste, care s-ar putea intitula
,,Un muzeu doar pentru mine ”
Trimis de elenaadina in 17.10.15 17:49:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elenaadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Excursii opționale în Sharm" (deja existentă pe sait).
Am lecturat cu interes review-ul dvs, chiar dacă destinația nu face parte din planurile noastre de vacanță pentru viitorul apropiat. Mi-au plăcut foarte mult fotografiile atașate care spun parcă o poveste din vremuri demult apuse; totodată, chiar dacă este vorba despre replici, obiectele expuse par a fi foarte bine realizate, cu atenție la detalii. Mulțumim pentru că ați împărtășit cu noi această interesantă experiență!
@elenaadina:
Deosebit de interesant!
Am votat cu tot dragul!
Felicitări!
Acest rew. este special pentru mine si va felicit de asemenea si pentru poze. Am vizitat si eu Egiptul in vremurile lui mai bune, cu 12 ani in urma. A fost calatoria vietii mele cu vizite in Cairo, croaziera pe Nil care a fost o minune si cateva zile in Hurghada. Consider ca ati avut o mare sansa prin vizitarea muzeului in regim special si apreciez in mod deosebit relatarea. Felicitari pentru o destinatie fabuloasa, ce pacat ca acum sunt alte conditii mai putin prielnice.
@elenaadina - Excelent articolul, de poze ce sa mai vorbesc! Le-am votat cu mare placere si curiozitate.
Multumesc tuturor pentru apreciere si cuvintele frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Muntele Sinai — scris în 20.10.24 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Muntele Sinai sub clar de luna — scris în 15.05.21 de dawnsash din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Cand umbli noaptea prin deșert — scris în 26.02.22 de Lisa din MOLDOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Parcul National Ras Mohammed si Insula Alba — scris în 07.10.19 de giovanna din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Muntele lui Moise — scris în 10.09.19 de basaku din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2017 De ce iubesc eu SHARM-ul? (3.2) — Excursia la Ierusalim — scris în 11.10.18 de gigiiuti din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 De ce iubesc eu SHARM-ul? (3.4) – Ziua 7: Snorkeling la insula Tiran — scris în 11.10.18 de gigiiuti din BUCURESTI - RECOMANDĂ